Rovatok

Filmrajongó

Több mint 1000 bejegyzésből álló magyar nyelvű filmadatbázis, filmrajongóktól filmrajongóknak. Nem vagyunk kritikusok, nem vagyunk szakértők, csak két tv-néző, akik szeretik a filmeket:) Ha nem tudod, mit nézz este, vagy hogy megéri-e látni az adott filmet, keress rá (jobb oldalt a Kategóriák vagy A héten a tvben listában) és olvasd el a véleményünket róla! Erre a címre tudtok írni nekünk: tomzameth@gmail.com

Kategóriák

18+ (1) akció (151) áldokumentum (7) animációs (71) bekategorizálhatatlan (6) dokumentum (15) dráma (347) fantasy (145) háborús (20) hill (20) hírek (91) horror (201) kaland (80) katasztrófa (4) krimi (73) magyar (89) musical (11) néma (11) paródia (36) regényem (11) rövidfilm (14) sci fi (150) spencer (26) sport (39) szatíra (11) szuperhős (108) thriller (64) történelmi (42) vígjáték (492) western (11) zene (63)

Kék Szemek és A lány a tűzesőben Facebook Oldal

Friss topikok

  • Tévésámán: @Liberális Artúr: Köszönjük:) (2024.02.10. 13:04) 16. születésnapi bejegyzés I. – Összefoglaló 2023-ról
  • Tévésámán: @Gerberus: Az animáció egy része tényleg nagyon ronda, erre legjobb példa a felügyelő, de a pirami... (2024.01.18. 21:06) Halhatatlanok [Immortel (ad vitam), 2004]
  • Pedrolacarte9213: Szerintem egy igazi klasszikus. Számomra érthetetlen, hogy miért nem kapott Oscar-díjat. Összessé... (2024.01.11. 08:58) Excalibur (1981)
  • gigabursch: Ezek szerint a film kiválóan bemutatja, hogy az orvosi arrogancia nem mai találmány, viszont a gye... (2023.12.07. 14:04) Semmelweis (2023)
  • gigabursch: @Tévésámán: Kb három évtizede láttam. Orrba-szájba kerestem mindenféle megosztó oldalon, de sehol... (2023.09.15. 21:14) Csontváry (1980)

2011.05.15. 21:55 Tévésámán

Penge (Blade, 1998)

Általában érdekelnek a szuperhősös filmek, persze van egy-két kivétel (pl. Hihetetlen Hulk, Ha/ver, Spirit, stb. - a legutolsó kivételével azóta ezeket is láttam, megírtam róluk a véleményemet). Nem emlékszem, hogy a Penge-trilógiából melyik részt láttam először, de az megmaradt, hogy a kettő a legjobb - és ezt még mindig így gondolom.

Mit kell tudnunk Blade-ről? A Marvel-univerzum szülötte, 1973-ban bukkant fel először egy képregény, a Tomb of Dracula hasábjain, mint mellékszereplő. Eredetileg csak egyetlen szuperképessége volt (nem lehetett vámpírrá változtatni), nagyon gyűlölte a vámpírokat, fegyverként pedig késeket használt. Bátor és hősies szereplő volt, de ugyanakkor nehezen jött ki csapattársaival és a vámpír-gyűlölete már-már átcsapott fanatizmusba. Mindez egészen addig tartott, amíg meg nem harapta egy másik képregényhős, a vérszívó Morbius. Pengét Marv Wolfman író és Gene Colan rajzoló kreálta.

Itt és most pedig Penge (Wesley Snipes) a Fényben Járó, aki félig ember, félig vámpír. Társával, a sánta Whistlerrel (Kris Kristofferson) a legkülönfélébb és leghatásosabb módokon gyilkolják a vérszívókat - Blade az anyja halálát, idős haverja pedig a családja kiirtását akarja megbosszulni... Egy alkalommal hősünk megment egy csinos hematológust (vérszakértőt, N'Bushe Wright), aki aztán segíteni akar neki(k). De az ellenfél a vámpírok új nemzedékének feltörekvő vezére, Deacon Frost (Stephen Dorff), aki Erebus könyvének (a vámpír-biblia) ősi tudását felhasználva akarja leigázni az emberiséget és a tisztavérű nosferatukat. Penge és segítői még a legnagyobb túlerővel szemben is felveszik a harcot, így látszólag semmi sem állíthatja meg őket - de vajon versenyezhetnek egy évezredes hatalommal?

Ez a film jó lenne HA:
1. Állandó jelleggel jönnek ezek a marhára fura és nevetséges felgyorsítások, amik tönkreteszik az atmoszférát. Ezek és a béna számítógépes animációk nagyon nem kellettek volna.
2. Megint itt a „mindenki mindent tud és mindent megmagyaráz-effektus”: pl. Whistler helyből lefordít egy több ezer éves szöveget ránézésre, miközben Frostnak hetek kellettek hozzá, a tisztavérűek pedig azt állítják, hogy lefordíthatatlan; mind Penge, mind öreg cimborája simán kifecsegik legféltettebb titkaikat a csajnak (meg a nézőnek) és még sorolhatnám. Ezek vontatottá teszik az egész cselekményt - jó, persze, meg kell ismerni a figurákat és meg kell érteni a motivációikat, de ha valaki látta a következő két részt, akkor tudhatja, hogy a címszereplő már ennek a filmnek a végén elveszti a motivációját; Whistler pedig hazudott a családjáról...
3. Frost egy fehér képű, nyálas kis buzi. Tenyérbemászó seggfej, egyszerűen semmi ijesztő, nagyszerű vagy karakteres nincs benne - és EZ a mozi legnagyobb hibája.

Viszont még így is vannak benne jó dolgok: Az akció igazán látványos és még szemmel követhető. A gusztustalansági faktor megfelelő (gondoljunk csak az Eric Edwards által játszott Gyöngyre), a vér hordószámra fröcsög és ott van király gonosznak Donal Louge Quinnje, aki őrült, barom és vicces - ráadásul a külseje sokkal királyabb, mint a főnökéé. Whistler kurvanagy arc és Penge is laza, bár itt még nincs olyan vicces kedvében, mint a folytatásban. N'Bushe Wright egész jó nő, meg ott van még Sanaa "AvP" Lathan és a kezdő részben Tracy Lords (ex)pornószínésznő:P És hogy ne csak a külső alapján emeljek ki, megjelenik még a színjátszás német nagymestere, Udo Kier is, egy mellékszerepben. A sztori végülis oké, a megvalósítással vannak csak bajok, de ez még így elég jó. Nekem elsősorban a béna főgonosz miatt nem tetszik annyira ez a rész, a többi dolog viszont nagyjából működik.

A rendező Stephen Norrington effektmester, aki az Alien 2-3, valamint a Penge és a Hellraiser 4 szörnyeinek kreálásában vett részt, a harmadik Pengénél pedig storyboardokat rajzolt. Színészként benne van ebben a filmben, ő az a vámpír, aki egy utcasarkon beleharap egy lány nyakába, mialatt Penge és Karen kocsival elhajtanak mellettük. Rendezőként jegyzi A szövetséget, amit rajtam kívül mindenki utál - ez érthető, mert tényleg rossz film. A forgatókönyvet David S. Goyer írta, aki a Penge 2. rendezője, a harcolós jelenetek koreográfusa pedig maga Snipes volt. A producerek közt találjuk Stan Leet és Avi Aradot (ő a Marvel igazgatója).

Néhány érdekesség még: Vezli Snájpszot azért alkalmazták, mert már régóta tervezték egy másik fekete Marvel-hős, a Black Panther történetének megfilmesítése - ez lett volna ő, de a filmből ugye nem lett semmi, így jött szóba a Blade. A kézi kamerás jeleneteket egy különleges lencsékkel felszerelt, önálló hangrögzítő rendszerrel rendelkező kamerával vették fel - a világon ebből csak egyetlen darab van (vagy volt, akkoriban még). La Magra spanyolul és olaszul azt jelenti: a vékony. Penge valódi neve Eric Brooks (a filmből a keresztneve mindenkinek kiderül, a figyelmesebbek a vezetéknévre is rájöhetnek). Az egyik jelenetben Frost lakosztályában a tévében a Mortal Kombat-mozi megy:) Cikkem tárgyának eredeti verziója csúnyán megbukott a tesztvetítéseken, így rengeteg vágást eszközöltek és egy csomó új jelenetet forgattak hozzá (például Frost és Penge kardpárbaja is ilyen utólag hozzátoldott részlet). A rituálé során látható 12 tisztavérűből egy meghal, de mégiscsak megtörténik ami megtörténik - ezt hibának hittem, de éles szemű nézők megírták, hogy a beterelési résznél meg lehet számolni őket és 13-an vannak - tehát még elegen maradnak. Marv Wolfman a bemutató után 50 millió dollárra perelte a Marvelt és a New Line-t, de vesztett - itt még feltüntették a nevét, a későbbiekben viszont már nem. Egy vicces név így a végére: Marcus Aurelius (rendőrt alakított). A Blade 45 millió dollárból készült, több mint 131 milliót hozott. A kritikusoktól hideget és meleget is kapott, viszont ennek a sikere eredményezte az olyan későbbi kasszasikerek létrejöttét, mint az X-Men és a Pókember-mozik.

Nem volt rossz, de inkább ajánlanám a Penge 2-t.

Pontozás:

imdb: 7.1 (5 év alatt 0.1-et emelkedett.)

Szerintem: 4/5 (Azért a Szentháromságnál sokkal jobb!)

Hírek:

- Stephen Norrington írja a legújabb The Crow forgatókönyvét. (Ez már asszem az ötödik lesz?) A címszereplőt állítólag Bradley Cooper kelti életre - remélem nem...

- Kris Kristofferson következő érdekesnek tűnő munkája a Blackbird lesz, egy dráma Olivia Wilde-dal, Sissy Spacekkel, Eric Banaval és Treat Williams-szel.

- Stephen Dorff az Immortals című mitológiás fantasy-ben egy Stavros nevű karaktert alakít.

- Donal Louge az elkövetkezendőkben a Vengeance névre hallgató akciófilmben játszik Danny Trejoval és Ötven Centtel.

- Udo Kier benne lesz a Night of the Templarban és egy német horror/drámában, a Die Blutgräfinben - A vérgrófnő, Báthory Erzsébet története alapján készül, Tilda Swinton lesz Erzsébet.

- Arly Jover (a szőke vámpírcsaj, Frost embere) A tetovált lány amerikai újrájában bukkan fel legközelebb.

Várható írások: Mr. 3000, Fater élve vagy halva, Druidák

Szólj hozzá!

Címkék: szuperhős


A bejegyzés trackback címe:

https://transfesser.blog.hu/api/trackback/id/tr542906664

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása