Rovatok

Filmrajongó

Több mint 1000 bejegyzésből álló magyar nyelvű filmadatbázis, filmrajongóktól filmrajongóknak. Nem vagyunk kritikusok, nem vagyunk szakértők, csak két tv-néző, akik szeretik a filmeket:) Ha nem tudod, mit nézz este, vagy hogy megéri-e látni az adott filmet, keress rá (jobb oldalt a Kategóriák vagy A héten a tvben listában) és olvasd el a véleményünket róla! Erre a címre tudtok írni nekünk: tomzameth@gmail.com

Kategóriák

18+ (1) akció (151) áldokumentum (7) animációs (71) bekategorizálhatatlan (6) dokumentum (15) dráma (347) fantasy (145) háborús (20) hill (20) hírek (91) horror (201) kaland (80) katasztrófa (4) krimi (73) magyar (89) musical (11) néma (11) paródia (36) regényem (11) rövidfilm (14) sci fi (150) spencer (26) sport (39) szatíra (11) szuperhős (108) thriller (64) történelmi (42) vígjáték (492) western (11) zene (63)

Kék Szemek és A lány a tűzesőben Facebook Oldal

Friss topikok

  • Tévésámán: @Liberális Artúr: Köszönjük:) (2024.02.10. 13:04) 16. születésnapi bejegyzés I. – Összefoglaló 2023-ról
  • Tévésámán: @Gerberus: Az animáció egy része tényleg nagyon ronda, erre legjobb példa a felügyelő, de a pirami... (2024.01.18. 21:06) Halhatatlanok [Immortel (ad vitam), 2004]
  • Pedrolacarte9213: Szerintem egy igazi klasszikus. Számomra érthetetlen, hogy miért nem kapott Oscar-díjat. Összessé... (2024.01.11. 08:58) Excalibur (1981)
  • gigabursch: Ezek szerint a film kiválóan bemutatja, hogy az orvosi arrogancia nem mai találmány, viszont a gye... (2023.12.07. 14:04) Semmelweis (2023)
  • gigabursch: @Tévésámán: Kb három évtizede láttam. Orrba-szájba kerestem mindenféle megosztó oldalon, de sehol... (2023.09.15. 21:14) Csontváry (1980)

2011.05.10. 20:51 Tévésámán

Thor (2011)

Baráti társaságom kitalálta, hogy menjünk moziba és nézzük meg ezt. Engem nem annyira érdekelt, de senki se volt biztos benne, hogy igazán jó lesz - azért biztosítéknak ott volt Natalie Portman, Anthony Hopkins és a 3D által ígért lenyűgöző látványvilág. Hogy ebből mennyi jött be? Olvass tovább és a sztori ismertetése 
után megtudod;)

Egy másik dimenzióban, egy messzi világban hatalmas harcosok élnek, akik sokszor meglátogatják a Földet - az ősi vikingek isteneknek tekintették őket. Királyuk, a Mindenek Ura, Odin (Hopkins) már nagyon-nagyon öreg és lassan készül hogy átadja trónját egyik fiának. Vajon kit választ majd? A rendkívül erős, ám arrogáns, dölyfös 
Thort (Chris Hemsworth), vagy a látszólag békésebb, diplomatikusabb Lokit (Tom Hiddleston)? A mérleg nyelve elvileg Thor felé dől, ám ő nem várja meg, hogy az ölébe hulljon a dicsőség - inkább elindul négy bajtársával és testvérét is magával viszi, hogy betörjenek az ősi ellenség, a jötün jégóriások birodalmába... Tette viszont váratlan következményekkel jár, Odin ugyanis közbelép, és súlyos büntetést mér rá: elveszi tőle a hatalmát és fegyverét, a Mjölnirt, majd száműzi fiát a Földre... És itt kezdődik a történetünk, aminek során az egykori istennek bizonyítania kell, hogy megfelelő lenne királynak; meg kell védenie újdonsült barátait és szerelmét (Portman); közben pedig számolnia kell az otthonára leselkedő belső és külső veszélyekkel is! De Thor most már csak egy gyarló ember, vajon képes lesz helytállni így?

Thor az egyik leghíresebb amerikai képregényhős, aki már több mint 40 éve harcol a gonosz erőivel a nyomtatott képkockákon. Alapvetően nekem az volt a gondom a figurával, hogy olyan mint Superman: a külseje nem valami érdekes, túlontúl erős - nincs méltó ellenfele. Érdekes persze, hogy egy ennyire közkedvelt figurát az északi mitológiából vettek kölcsön és nem maguk találtak ki, de ezen kívül semmi különleges nincs a mennydörgés urában... A mostanság elsősorban a Pókember-szériával azonosított Sam Raimi már 1990-ben meg akarta filmesíteni ezt a karaktert, és ezek után még jó 21 évet kellett várni, mire elkészült a Thor-mozi. Gyártótól-gyártóig, rendezőtől-rendezőig, forgatókönyvírók során haladt végig a történet - hol túl drága lett volna, hol elutasították, volt akinek épp akkor járt le a szerződése, így nem is foglalkozhatott vele, stb., és ez így ment hosszú-hosszú ideig...

Az itt tárgyalt 2011-es filmben az alkotók egészen eltalálták és kissé érdekesebbé tették ezt a szuperhőst. A filmben Thor kezdetben úgy viselkedik, ahogy az elvárható valakitől, aki addigi élete során bárkit vagy bármit legyőzött - és aztán később ebből adódnak majd a konfliktusok, mert ugye elveszti az erejét, de az önhittsége megmarad... A Földön töltött idő alatt van pár remek poén, a legjobb talán az étkezdében a bögrés:) - ugyanakkor a fényes Asgardban van valami megfoghatatlan hidegség, komolyság, ami szöges ellentétben áll világunkkal. Ahogy azt már kitalálhatta az olvasó, a 3Ds látványvilág az utóbbi helyszínen tényleg monumentális, ezen kívül a jó egy évtizede bevett "kék színnel ijesztgetnek minket"- motívumot maximálisan kihasználhatták a jégóriások hazájának megjelenítésénél - a térhatás ott is nagyon jól mutat.

A rendező nem más, mint Kenneth Branagh, az angol színjátszás egyik mestere - különös választás egy Marvel-filmhez. Branagh gyermekkora óta rajong Thorért, ezért kitűnően helytállt - Anthony Hopkins szavaival élve "ezt az istenekről szóló képregény-történetet átszőtte shakespeare-i atmoszférával". Elsősorban az V. Henrik című dráma szolgált alapul, hiszen az egy fiatal királyról szól, aki megmérettetéseken és büntetéseken megy keresztül, háborút vív, egy másik földről való lányba lesz szerelmes, és ott van még a legendás szerző utánozhatatlan karakter-fejlesztése is - ezeket mind megpróbálták belenyomni a meglévő keretbe. A megvalósult filmben tényleg van valami magasztosság, az itt felvonuló isteni figurák túlmutatnak a képregények világán.

A címszereplőt játszó Chris Hemsworth-t eddig sorozatokban láthattuk, meg az új Star Trekben ő volt Kirk apja, de most biztosan elindul a világsiker felé. Külsejében igazán harcoshoz méltó és simán elhihető róla, hogy északi férfi; a játéka sem rossz. Natalie Portman most is gyönyörű, egy tőle egész szokatlan kutatónő-szerepben - 
azért nem egy hűdekomoly tudósról van szó, a karaktere inkább egy okos, de mégis bájos, kislányos nő:) Anthony Hopkins fantasztikus Odinként, remek döntés volt őt felkérni. Szerintem Tom Hiddleston se rossz, már valahogy a megjelenése is vészjósló, a tekintete jeges, az egész figurája a játékidő során egyre inkább visszataszítóvá válik. A mellékszereplők közt találjuk Stellan Skarsgardot (A Karib-tenger kalózaiban Bocskor Bill), Rene Russot, Clark Gregget (Vasember 1 óta a S.H.I.E.L.D. ügynöke, Coulson), valamint felbukkan még Stan Lee (tudtam, hogy hol fog jönni:D) és az író J. Michael Stranczynski (aki a Babylon 5 atyja is). Kiemelném még az Idris Elba által alakított Heimdallt, ő egy marhajó karakter; Colm Feore Laufey királyát (a legfőbb jégóriás), aki igazán ijesztő; na meg Ray Stevenson Volstaggját, mert vicces és az egyetlen igazán vikinges külsejű alak. Meg még ott a Destroyer nevű animált szörny, az is rohadtjó lett!

A történettel végülis semmi gond, bár rengeteg kitalálható dolog van benne, plusz ugye ha ismered a Marvel világát, akkor nem fognak meglepetések érni. (De egyébként sem...) Ha már történet: aki teheti, az várja meg a stáblista végét, mert ott van még egy jelenet, egy olyan, ami egészen megváltoztatja az addig látottakat! Ja és van egy kérdésem: Ha a jégóriások tudnak bármilyen fegyvert létrehozni jégből (a puszta levegőből), akkor miért nem csinálnak maguknak páncélzatot is?

Érdekességek: Chris Hemsworth-nek könnyedén ment a kalapács forgatása, mert egy időben építőmunkásként dolgozott. Ahhoz, hogy elérje azt a külsőt, amit a filmben is láthatunk, hat hónapos kimerítő edzéstervet hajtott végre, amihez speciálisan előírt óriási kalóriamennyiséget fogyasztott minden nap. Natalie Portman elsősorban 
Branagh miatt vállalta a szerepet, azt nyilatkozta, hogy egy képregény-film az ő rendezésében egészen őrült ötlet, így nem hagyhatta ki:) Colm Feore maszkját öt órába tellett felrakni. Tom Hiddleston három legendás filmest választott inspirációul Loki eljátszásához: Peter O'Toole-t, Jack Nicholsont és Clint Eastwoodot. Ez Anthony Hopkins első képregényen alapuló munkája - egy interjúban elmondta, hogy semmit sem tudott a sztoriról, mikor elvállalta a feladatot; az apa-fiú kapcsolat ábrázolása és ennek központi szerepe miatt volt vonzó számára az ajánlat.

Mikor Odin és Thor alakítói először látták meg egymást teljes páncélzatban, Hopkins állítólag azt mondta Hemsworth-nek: "Istenem, itt nincs is szükség a játékunkra, igazam van?" Idris Elbát több támadás érte, amiért őt választották Heimdallnak, ugyanis egyesek nem nézték jó szemmel, hogy legyen egy néger az asgardi istenek közt - a színész erre csak annyit mondott: nevetséges. Stan Lee mindig is szerette volna eljátszani Odint, de látva a választott színész teljesítményét, meg volt elégedve - saját aprócska szerepéről pedig viccesen azt nyilatkozta, hogy "meghatározó a filmben":) Elba négy produkcióra szóló szerződést kötött a Marvellal, Russo pedig szintén szerződött az esetleges folytatásokra - azonban egyikük sem lesz benne a Thor legközelebbi felbukkanását jelző Avengers-ben. A fegyvertárban látható egy rövid ideig a képregény-univerzum egyik nagy erejű mágikus tárgya, az Eye of Agametto  - ez az a különös színű szemgolyó, ami az őrök után néz. Emellett az egyik leghíresebb, szintén óriási hatalmú fegyvert, az Infinity Gauntletet is elkészítették, ennek viszont (eddig) nem volt szerepe a mozi(k)ban. Végezetül két vicces név: Dale Godboldo (egy ügynök) és Dakota Goyo (a fiatal Thor). A Thor 150 millió dollárból lett, eddig 242 milliót hozott, de mivel még bőven vetítik, így sokkal több haszonra számíthatnak még az alkotók. A kritikusok nagyrészt pozitív véleménnyel vannak róla.

Egy kora nyári kasszasiker - elszórakoztat, de nem igazán nagy szám, valószínűleg egyszer bőven elég megnézni.

Pontozás:

imdb: 7/10 (5 év alatt 0.6-ot csökkent.)

Szerintem: 4/5

Hírek:

- Kenneth Branagh legközelebb ismét színészként dolgozik majd, a My Week with Marilyn című drámán, Emma Watson és Judi Dench partnereként.

- J. Michael Straczynski írja a World War Z névre hallgató zombis apokalipszis-mozit, aminek a főszereplője Brad Pitt.

- Chris Hemsworth az alábbi filmekben szerepel hamarosan: The Cabin in the Woods (horror), Avengers (ismét Thorként) és állítólag benne lesz a Snow White and the Huntsmanben (fantasy). (Utóbbi kettőről azóta írtam cikket.)

- Tom Hiddleston szintén újra eljátssza Lokit az Avengers-ben.

- Stellan Skarsgard ugyanígy felbukkan a szuperhősöket egyesítő alkotásban, valamint Martin Vanger bőrébe bújik A tetovált lány amerikai verziójában - mostanság pedig Lars von Trier legújabb állatságában, a Melancholiaban nézhetjük meg. (Az amerikai The Girl With The Dragon Tattoo-ról is írtam már.)

- Idris Elba a Prometheus-ban (sci-fi) és a Ghost Rider: Spirit of Vengeance-ben játszik az elkövetkezendőkben.

- Ray Stevenson lesz A három muskétás 3D Porthos-a. (Most ez komoly? Azért csinálnak egy ezredik Három testőrt mert most lehet 3dben?!) (Viszont ez korántsem lett rossz film, sőt!)

- Az itt megismert figurákkal készült el a Thor: Tales of Asgard című rajzfilm, ami mostanában jön ki.

- Bár nem igazán ide tartozik, de az egyik kaszkadőr adatlapján találtam meg, hogy tévére készül élőszereplős Wonder Woman-film Cary Elwes-szel és Liz Hurley-vel! (De nem utóbbi lesz a Csodanő.)

Várható írások: Excalibur, Druidák. (Az Excaliburt 8 éves pályafutásom alatt nem sikerült megnéznem...)

1 komment

Címkék: szuperhős


A bejegyzés trackback címe:

https://transfesser.blog.hu/api/trackback/id/tr802894072

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Laszloaokos 2011.09.23. 12:40:06

emelkszem errea a filmre.. nagyon nem tetszett, vegig jatszottam a helles dobozommmal sajnos csak 2t vittem igy hamar elfogyott :(
süti beállítások módosítása