Rovatok

Filmrajongó

Több mint 1000 bejegyzésből álló magyar nyelvű filmadatbázis, filmrajongóktól filmrajongóknak. Nem vagyunk kritikusok, nem vagyunk szakértők, csak két tv-néző, akik szeretik a filmeket:) Ha nem tudod, mit nézz este, vagy hogy megéri-e látni az adott filmet, keress rá (jobb oldalt a Kategóriák vagy A héten a tvben listában) és olvasd el a véleményünket róla! Erre a címre tudtok írni nekünk: tomzameth@gmail.com

Kategóriák

18+ (1) akció (151) áldokumentum (7) animációs (71) bekategorizálhatatlan (6) dokumentum (15) dráma (346) fantasy (145) háborús (20) hill (20) hírek (91) horror (201) kaland (80) katasztrófa (4) krimi (73) magyar (88) musical (11) néma (11) paródia (36) regényem (11) rövidfilm (14) sci fi (150) spencer (26) sport (39) szatíra (11) szuperhős (108) thriller (64) történelmi (42) vígjáték (492) western (11) zene (63)

Kék Szemek és A lány a tűzesőben Facebook Oldal

Friss topikok

  • Tévésámán: @Liberális Artúr: Köszönjük:) (2024.02.10. 13:04) 16. születésnapi bejegyzés I. – Összefoglaló 2023-ról
  • Tévésámán: @Gerberus: Az animáció egy része tényleg nagyon ronda, erre legjobb példa a felügyelő, de a pirami... (2024.01.18. 21:06) Halhatatlanok [Immortel (ad vitam), 2004]
  • Pedrolacarte9213: Szerintem egy igazi klasszikus. Számomra érthetetlen, hogy miért nem kapott Oscar-díjat. Összessé... (2024.01.11. 08:58) Excalibur (1981)
  • gigabursch: Ezek szerint a film kiválóan bemutatja, hogy az orvosi arrogancia nem mai találmány, viszont a gye... (2023.12.07. 14:04) Semmelweis (2023)
  • gigabursch: @Tévésámán: Kb három évtizede láttam. Orrba-szájba kerestem mindenféle megosztó oldalon, de sehol... (2023.09.15. 21:14) Csontváry (1980)

2011.05.05. 18:37 Tévésámán

Vasember 2. (Iron Man 2, 2009)

A Vasember az utóbbi évek egyik legjobb szuperhősös filmje lett. Van benne minden, ami kell: A hamvából feltámadó főnixmadárként szárnyaló Robert Downey Jr., aki Tony Starkként nagyszerű dumát lök és tök szimpatikus, vicces főhős; a kopasz és szinte felismerhetetlen Jeff Bridges, aki kitűnő, karakteres főgonosz; a gyönyörű és vörös hajjal nagyon cuki Gwyneth Paltrow és mindez megspékelve látványos akcióval, poénokkal, háborúellenes felhangokkal és rockzenével - mi kellhet még? Nos, pár évvel később elkészült a folytatása, amiben mindent meg akartak duplázni, ami az előző részben volt, de ez valahogy nem jött össze... 

Miután Tony Stark felfedte a nyilvánosság előtt, hogy ő a Vasember, rengeteg dologgal kell számolnia. Egyrészt médiasztársága mellett igazi hőssé válik, így még több figyelem vetül rá; másrészt a szenátus és a katonaság el akarja venni tőle páncélzatát. A bajokat tetézi a tehetségtelen, de gazdag Justin Hammer (Sam Rockwell), aki megpróbálja lemosni Tony-t a technológiai versenypályáról; a rejtélyes Ivan Vanko (Mickey Rourke), aki valahogy képes volt saját otthonában lemásolni a miniatűr ARK-reaktort és még egyéb meglepetéseket is tartogat; na meg az ismét mindenáron a "helyes" utat követni akaró Rhodey (Don Cheadle). És mellettük hősünknek meg kell küzdenie az őt fenyegető súlyos palladium-mérgezéssel és a cége is kezd a fejére omlani... Vajon ki tud majd mászni Vasember a csávából, vagy a fémruha lesz a koporsója?

 

 

Itt jönnek SZPOJLEREK, úgyhogy csak az olvassa el, aki már látta.

 

Mi az, ami jó volt benne? Mickey Rourke, Scarlett Johansson, a War Machine és a Hammer-robotok. Az akció is tetszett, pláne amiben az előbb említett szereplők benne voltak. A holografikus tervező-részleg, Stan Lee felbukkanása és a sokszor lehengerlő látvány szintén ott volt a szeren. De mégsem jó az egész. Valahogy elcseszett, a sztori nem klappol, hiába a jó karakterek és a jó színészek; hiába a szép képi világ és a látványos csaták, az egészben nincs lélek...

 

 

Az "igazi", képregénybeli Starknak is meg kell küzdenie démonjaival, de itt valahogy nem tudtam együtt érezni Downey Jr. karakterével. Paltrow-nak leginkább idegesítő jeleneteket adtak, Pepper korántsem olyan cuki, mint az előzményben és szinte teljesen lényegtelen. Don Cheadle-nek annyira fura arca van, de sokkal jobb színész, mint Terrence Howard, szóval én örülök a váltásnak, bár az szar, hogy egy ilyen pofából lesz a tök király War Machine... Scarlett Johansson abszolút mellékes, szép és elver jó pár bunkót, de ha nem lenne benne, annyira nem hiányozna:) Sam Rockwell mindig seggfejeket játszik, ez itt sincs másként, valamelyik vasöklűnek jól képen kellett volna törölnie... Az abszolút favoritom Mickey Rourke. Olyan csúnya, laza, nyugis, rejtélyes - egyszerűen király! Nálam ő viszi a pálmát. Mellékszerepekben még feltűnik ismét maga a rendező-producer, Jon Favreau, aki ezúttal jóval több szerepet íratott magának; valamint Samuel L. Jackson mint Nick Fury.

 

Az eseményeknek sajnos nincs egy összefüggő főszála: Van a titkos kór, ami rágja hősünket - ehhez a vonalhoz kapcsolódik Jackson és Johansson. Van Hammer, aki az elején csak úgy lóg a levegőben, később meg üvöltözik, és végül ugye lefőzik. Van Vanko, aki jön, odabasz, elkapják, aztán mozgósít egy robot-sereget és megint jól odabasz, de megint lenyomják. Nagyon a háttérben még a Pepper-Tony szerelmi szál is játszik, ami végül finoman előremozdul, de egészen addig semmi értelme nincs. És adott még a magánéleti válság + apa-fia-kapcsolat, ami meg a nagy áttöréshez vezet. Ezeket kis akció-részek választják el egymástól, meg egy csomó pici utalás az érkező Avengers-mozira.

 

 

A komolykodás és a sok probléma együtt nem jönnek ki túl jól, ezen kívül az eredeti szinkron negyede oroszul és franciául van - tudom, lehetett volna felirattal nézni, de ha lehet, elkerülöm a feliratot... Valahogy ez mind együtt már túl sok, ennek a fele is elég lett volna egy mozira. Gondoljunk csak bele, az Iron Manben szinte végig a terroristák jelentik a fenyegetést - ők döbbentik rá Tony-t a sok rosszra, amit a cége okozott és aztán végül ők vezetnek el Obadaiah Stane-hez. Mindez szépen felépítve, jól jelent meg. De a 2-ben már nincs ilyen - ha akarom, akkor a mérgezés-szál a fő sztorivonal, amibe bekapcsolódnak az Avengerek és Tony apja a múltból, de akkor meg a Vanko-Hammer-vonal nem kéne bele és még ott az "add át a páncélod, mert így helyes", ez már tumultus az eseménysorban. Ugyanezt le lehet vezetni visszafelé, ha a másik irányzatot tekintjük a főárnak. Szerintem úgy lehetett volna ezt jól megcsinálni, ha arra hegyezik ki az egészet, hogy Iron Man és War Machine rivalizálnak, aztán összefognak egy nagy ellenség ellen, aki lehetett volna Vanko és a társa Hammer - igaz, hogy ez egy klisé, de egy jól bejáratott klisé és sokkal élvezetesebb lett volna a mozi, mint így. Talán az egész mögött a forgatókönyvíró Justin Theroux (Trópusi vihar) áll, akit Downey Jr. javasolt, lehet, hogy az ő írása tette ilyenné az alkotást végül...

 

 

Whiplash-rovat

Ivan Vanko a képregénybeli Crimson Dynamo és Whiplash összetétele - Anton Vanko az eredeti Crimson Dynamo, a hamis iratokban szereplő Boris Turgenev név pedig a második Dynamot jelöli. Rourke a felkészüléshez az orosz Butyrka nevű büntetés-végrehajtási intézetet látogatta, ezen kívül ő találta ki az orosz szövegeket, a rengeteg tetkót (maga választotta őket), az aranyfogakat, és a madarat is - utóbbiakért saját maga fizetett. Elmondása szerint a szerep legnehezebb része a számítógép-zseniség eljátszása volt, mivel Rourke maga egyáltalán nem ért ehhez:) Ivan szlovák akcentussal beszél, azonban az imdb megfigyelői szerint többször rosszul ejti ki a szavakat.

 

SZPOJLER: Elvileg Rhodey nem tudta volna beindítani a Mark II-es páncélzatot, hiszen az összes Vasember-ruha a Tony mellkasában lévő reaktorról üzemel, magától nem megy egyik se! Utalások az Avengers-re (amit én is észrevettem): főhősünk egy Amerika Kapitány-pajzs prototípusával támasztja ki a részecskegyorsítóját, meg ott a stáblista utáni jelenet. 

 

Egyéb érdekességek: Samuel L. Jackson kilenc (!) filmre szerződött a Marvellel, eszerint még legalább hat alkalommal el kell játszania Nick Fury-t (Iron Man 1-2-ben és a Thorban szerepelt már). Ez a film Jon Favreau első folytatása mind rendezőként, mind színészként. Scarlett Johansson hat hétig tréningezett a forgatás előtt és a teljes féléves munkaidő alatt is, hogy formába kerüljön. A szülinapi partin a dj DJ AM, alias Adam Goldstein, aki nem sokkal a forgatás után túllőtte magát és meghalt - a Vasember 2-t az ő emlékének dedikálták. Cikkem tárgyából készült regény-feldolgozás (az író Alexander C. Irvine), valamint két rövid képregény-sorozat, az Iron Man vs Whiplash (4 részes) és az Iron Man 2: Public Identity (3 részes). A Vasember 2-t 200 millió dollárból hozták össze; több mint 623 milliót termelt, a kritika is dicsérte. 

 

Összefoglalva: Kurvajó látvány, remek akciók, jó zene (Queen, AC/DC, stb.), fantasztikus robotok, karakteres főgonosz (Rourke), jó színészek és egy csomó apró király kis dolog - de az egész nem áll össze, nekem nem tetszett.

 

Pontozás:

 

imdb: 7/10 (5 év alatt 0.1-et csökkent.)

 

Szerintem: 4/5 (Azért láttam már sokkal-sokkal rosszabbat is és talán egy újranézés javíthatna az eredményen.)

Utólagos szerkesztés: Javított is! Másodjára már csak Hammer idegesített.

 

Hírek:

 

- Stark kalandjait három részesre tervezték, a következő epizódot jövőre láthatjuk, a rendező elvileg Shane Black lesz, a főgonosz pedig talán a képregénybeli nagy ellenség, a Mandarin lehet. (Ebből minden így lett.)

 

- Jon Favreau rendezte a most jövő nagy durranást, a Cowboyok és űrlényeket, amiben Sam Rockwell is játszik; valamint pénzeli a The Avengers-t, amit elvileg még idén bemutatnak majd - ebben újra láthatjuk Robert Downey Jr.-t Vasemberként és Scarlett Johanssont Black Widow-ként. (Előbbi megbukott, utóbbi szép summát termelt.)

 

- Don Cheadle és Scarlett Johansson megint együtt szerepelnek a 2014-es Under the Skin című sci-fiben.

 

- Mickey Rourke királyt alakít az Immortals-ban és állítólag szerepelni fog a The Expendables 2-ben. Ezek mellett a Mississippi Wild névre hallgató thrillerben láthatjuk még Dakota Fanning és Robert Duvall oldalán; valamint az érdekesnek ígérkező The Blind Bastard Clubban, ami a tönk szélén, a társadalom peremén élő vakokról szól. Ebben Rosario Dawson és Lenny Kravitz lesznek Rourke partnerei.

 

- Samuel L. Jackson Nick Fury-t hamarosan az Amerika Kapitányban és a Nick Fury-ben is megint életre kelti -hű társa, Clark Gregg elkíséri majd az utóbbiban. (Szerencsére 2016-ig mégse lett önálló filmje ennek az egyébként unalmas és érdektelen karakternek...)

 

- Stan Lee alábbi művei kerülnek megfilmesítésre az elkövetkezendőben: The Amazing Spider-Man (a fiatal Peter Parker kalandjai - valami baromság), Deadpool (ez tutira jó lesz!), Doctor Strange [ezekben producerként részt is vesz majd] valamint az Ant-Man (2014-ben, ennek csak írója). 

Várható írások: Az Igazság Ligája - Két földi válság.

1 komment

Címkék: szuperhős


A bejegyzés trackback címe:

https://transfesser.blog.hu/api/trackback/id/tr652880379

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Laszloaokos 2011.09.23. 12:34:35

engem a film hangulata a HELLBOY-ra emlekeztetett nem tom miert, de meg is ittam miatta egy hellt XD
süti beállítások módosítása