Rovatok

Filmrajongó

Több mint 1000 bejegyzésből álló magyar nyelvű filmadatbázis, filmrajongóktól filmrajongóknak. Nem vagyunk kritikusok, nem vagyunk szakértők, csak két tv-néző, akik szeretik a filmeket:) Ha nem tudod, mit nézz este, vagy hogy megéri-e látni az adott filmet, keress rá (jobb oldalt a Kategóriák vagy A héten a tvben listában) és olvasd el a véleményünket róla! Erre a címre tudtok írni nekünk: tomzameth@gmail.com

Kategóriák

18+ (1) akció (151) áldokumentum (7) animációs (71) bekategorizálhatatlan (6) dokumentum (15) dráma (346) fantasy (145) háborús (20) hill (20) hírek (91) horror (201) kaland (80) katasztrófa (4) krimi (73) magyar (88) musical (11) néma (11) paródia (36) regényem (11) rövidfilm (14) sci fi (150) spencer (26) sport (39) szatíra (11) szuperhős (108) thriller (64) történelmi (42) vígjáték (492) western (11) zene (63)

Kék Szemek és A lány a tűzesőben Facebook Oldal

Friss topikok

  • Tévésámán: @Liberális Artúr: Köszönjük:) (2024.02.10. 13:04) 16. születésnapi bejegyzés I. – Összefoglaló 2023-ról
  • Tévésámán: @Gerberus: Az animáció egy része tényleg nagyon ronda, erre legjobb példa a felügyelő, de a pirami... (2024.01.18. 21:06) Halhatatlanok [Immortel (ad vitam), 2004]
  • Pedrolacarte9213: Szerintem egy igazi klasszikus. Számomra érthetetlen, hogy miért nem kapott Oscar-díjat. Összessé... (2024.01.11. 08:58) Excalibur (1981)
  • gigabursch: Ezek szerint a film kiválóan bemutatja, hogy az orvosi arrogancia nem mai találmány, viszont a gye... (2023.12.07. 14:04) Semmelweis (2023)
  • gigabursch: @Tévésámán: Kb három évtizede láttam. Orrba-szájba kerestem mindenféle megosztó oldalon, de sehol... (2023.09.15. 21:14) Csontváry (1980)

2011.05.02. 17:54 Tévésámán

A ház hideg szíve - The Haunting (1963)

 

Még kisebb koromban láttam az HBO-n a '99-es Az átok trailerjét és akkor úgy gondoltam, milyen ijesztő film lehet. Évekkel később megnéztem és tetszett. Aztán az 1001 film amit látnod kell mielőtt meghalszban olvastam az eredeti, '63-as The Hauntingról, aminek az a '99-es az újrája és egy csomó tök jó dolgot írtak róla (legfélelmetesebb horror, nem ajánlatos egyedül nézni, stb.). Tehát már kétszeresen is érdekelt. Aztán teltek az évek és lassan az 1001 filmből összeállított listán maradt másik utolsó névvel, a Vijjel együtt valami legendás magasságba ért nálam A ház hideg szíve, bár még sosem láttam. Nos, most végre sor került rá, lássuk mi ez!

 

Anglia egy eldugott csücskében áll a pompázatos, ódon Hill House, amelyről köztudott, hogy elátkozott, kísértet-járta hely. A paranormális esetek megszállott kutatója, Dr. Markway (Richard Johnson) megegyezik a ház tulajdonosnőjével arról, hogy egy időre beköltözik néhány "kutatóval" az ingatlanba, hogy utánajárjanak a hely rossz hírét okozó jelenségeknek. A csapat összeáll: a doki; a félénk, elgyötört, nincstelen Eleanor (Julie Harris); a különös Theo (Claire Bloom) és a ház jövendőbeli örököse, Luke (Russ Tamblyn). Miközben megismerik a Hill House történetét és a hozzá kapcsolódó rejtélyes tragédiákat, egymással is ismerkednek. Ámde ez a kísérlet korántsem valami vicc vagy egy kellemes kikapcsolódás - a terror jeges keze hőseink szívét szorongatja, miközben egyre több időt töltenek el a gonosz épületben, ami valami érthetetlen módon külön "vonzódik" Eleanorhoz. Vajon meddig fognak kitartani és mi lehet a rémség, ami fogva tarja őket?

 

Mit kell tudnunk erről a filmről? A rendező-producer az a Robert Wise, aki a The Day The Earth Stood Still eredetijét is csinálta, a mű alapját pedig Shirley Jackson 1959-es The Haunting of Hill House című regénye szolgáltatta. Az írónő tanácsokkal látta el a rendezőt a sztori kapcsán, amely az ember egyik nagy félelmét, az elátkozott házat jeleníti meg. Hiszen - pláne manapság - az emberek visszahúzódnak otthonaikba a társadalom elől, otthonról élik a mindennapjaikat az internetes világokban, stb. Képzeljük el, milyen lenne, ha az egyetlen hely, amit biztos menedéknek gondolnánk, ellenünk fordulna - mégis hogyan veheti fel az ember a harcot egy épülettel, de ami még égetőbb kérdés, miként küzdhetünk meg a természetfeletti erővel?

 

 

A természetfeletti - ez a történet kulcsa. Dr. Markway ezt kutatja, állítása szerint az általa kiválasztott és meghívott embereknek mind van valamilyen élményük a megmagyarázhatatlannal; aztán ott a kétkedő Luke, majd jön az abszolút hitetlen karakter, a doktor felesége (Lois Maxwell) – mindketten szembesülnek azzal, hogy attól, hogy nem hisznek valamiben, attól az még nagyon is létezhet. És ott van még az őrültnek tűnő gondnok és felesége (Valentine Dyall - Rosalie Crutchley), akik tudják az igazat és maguk módján megpróbálják figyelmeztetni a karaktereket a veszélyre, de ők rájuk se hederítenek...

 

 

Mindegyik hős szimpatikus valamiért. Eleanor olyan, mint egy fészkéből kiesett kismadár, aki a rá leselkedő vadállatot hiszi az anyjának - Julie Christie fantasztikusan alakít, a nagyon hosszú haja miatt pedig még tetszett is, a külseje egy kedves ismerősömre emlékeztetett, ezért még inkább szurkoltam neki. Theo maga a rejtély: mindent tud vagy legalább sejt, mintha belelátna a többiek fejébe - Claire Bloom gyönyörű, vonzó, de egyben mégis taszító. (Egyébiránt elvileg a karaktere médium és leszbikus, mindkettő kicsit érezhető, de egyik sem biztos.) A doktor mindenek feletti pozitív hozzáállása és nyugalmat árasztó személyisége miatt volt szimpatikus, plusz közte és Eleanor közt már a kezdetektől fennáll valami vonzódás, van köztük valami kis feszültség a levegőben. Luke pedig a laza, gazdag srác, aki próbálja jól érezni magát - kicsit tapintatlan, kicsit bunkó, de aztán ő néz a legnagyobbat, mikor szembesül a szörnyűségek valódiságával.

 

 

A majdnem két órás játékidő alatt egy pillanatra se fogunk unatkozni, hiszen míg éjjel az ijesztgetések miatt izgulunk; addig nappal a karakterek közti kölcsönhatásokat és kapcsolataik alakulását követhetjük figyelemmel. Emellett a Hill House története is érdekes - az elején a narrációból megismerjük a sok különös halálesetet, amik mind ide kapcsolódnak, majd a főszereplőkkel együtt újabb és újabb részletek birtokosai lehetünk. A félelmet hangokkal, a sötét látványvilággal és a kitűnő színészi játékkal indukálják a nézőkben - tényleg elég ijesztő, sokszor megrémültem, főleg az első éjjeli dübörgős résznél. Egyébként a film fekete-fehér, de ez csak még jobban erősíti a baljós hangulatot; ugyanezt a célt szolgálja az is, hogy hallhatjuk Christie karakterének gondolatait, amolyan Hitchcock-stílusban.

 

 

Érdekességek: Még mind a négy főszereplő él - Julie Harris 85 éves, Claire Bloom 80 (jelenleg is részt vesz egy forgatáson), Richard Johnson 84, Russ Tamblyn pedig 77. A film címét az írónő találta ki. Robert Wise egykori mestere, Val Lewton emlékének ajánlotta az elkészült művet. Julie Christie-nek elmondása szerint nagyon nehéz volt ez a munka, mert mind ő, mind a rendező teljesen más irányból akarta megközelíteni Eleanort, így végül a saját gondolatainak ellenében kellett játszania. Ennek ellenére jól kijöttek Wise-zal és még sokáig barátok maradtak. Claire Bloom viszont azt nyilatkozta, hogy partnernője valamilyen érthetetlen okból az egész forgatás során kerülte őt, szóba se állt vele, stb. és nem értette, miért. Amikor a mozi elkészült, Christie meglátogatta őt, vitt neki ajándékot is, majd elmesélte, hogy azért volt végig olyan rideg vele, mert benne akart maradni a szerepében. Russ Tamblyn nem szerette volna eljátszani Luke-ot, de az MGM megfenyegette, hogy szerződést bontanak vele - később úgy emlékezett vissza, hogy ez volt az egyik legjobb szerepe:) Egyébként az ő lánya a mostanság a House-ban látható Amber Tamblyn. A külső felvételekhez az Ettingtonban álló Ettington Hall nevű villát használták, az éles, sötét kontrasztok eléréséhez pedig infravörös filmre rögzítették ezeket a képeket. Ettington Hallt ma Ettington Parknak hívják és elegáns szálloda lett belőle - '63-ban még magánkézen volt. A belső részeket stúdióban vették fel. Cikkem tárgya 1 400 000 dolláros költségvetéssel bírt, a behozott haszonról nincs adat; kritikailag viszont mindenképpen nagyon sikeres volt. A mai napig az egyik legjobb valaha készült horrornak tartják, és én is azt mondom, hogy érdemes megnézni!

 

Szimpatikus karakterek, akiket kitűnő színészek keltenek életre, baljós hangulat, félelmetes jelenetekben sincs hiány - minden a helyén, minden működik és üt. Mestermunka.

 

Pontozás:

 

imdb: 7.6 (5 év alatt 0.1-et csökkent.)

 

Szerintem: 5/5 (Kíváncsi vagyok, vajon érdemes-e újranézni? Akkor is ilyen ijesztő lenne?)

 

Várható írások: Vasember II.

Szólj hozzá! · 1 trackback

Címkék: horror


A bejegyzés trackback címe:

https://transfesser.blog.hu/api/trackback/id/tr402872179

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Melegként, párban 2011.05.06. 09:35:30

Szűcs Balázs Légy az otthonom című  könyvének bemutatóján került szóba a téma, vajon mennyire és miben különböznek a meleg párkapcsolatok a heterókétól. Innen ihletet kapva jutottam el arra...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása