Rovatok

Filmrajongó

Több mint 1000 bejegyzésből álló magyar nyelvű filmadatbázis, filmrajongóktól filmrajongóknak. Nem vagyunk kritikusok, nem vagyunk szakértők, csak két tv-néző, akik szeretik a filmeket:) Ha nem tudod, mit nézz este, vagy hogy megéri-e látni az adott filmet, keress rá (jobb oldalt a Kategóriák vagy A héten a tvben listában) és olvasd el a véleményünket róla! Erre a címre tudtok írni nekünk: tomzameth@gmail.com

Kategóriák

18+ (1) akció (151) áldokumentum (7) animációs (71) bekategorizálhatatlan (6) dokumentum (15) dráma (347) fantasy (145) háborús (20) hill (20) hírek (91) horror (201) kaland (80) katasztrófa (4) krimi (73) magyar (89) musical (11) néma (11) paródia (36) regényem (11) rövidfilm (14) sci fi (150) spencer (26) sport (39) szatíra (11) szuperhős (108) thriller (64) történelmi (42) vígjáték (492) western (11) zene (63)

Kék Szemek és A lány a tűzesőben Facebook Oldal

Friss topikok

  • Tévésámán: @Liberális Artúr: Köszönjük:) (2024.02.10. 13:04) 16. születésnapi bejegyzés I. – Összefoglaló 2023-ról
  • Tévésámán: @Gerberus: Az animáció egy része tényleg nagyon ronda, erre legjobb példa a felügyelő, de a pirami... (2024.01.18. 21:06) Halhatatlanok [Immortel (ad vitam), 2004]
  • Pedrolacarte9213: Szerintem egy igazi klasszikus. Számomra érthetetlen, hogy miért nem kapott Oscar-díjat. Összessé... (2024.01.11. 08:58) Excalibur (1981)
  • gigabursch: Ezek szerint a film kiválóan bemutatja, hogy az orvosi arrogancia nem mai találmány, viszont a gye... (2023.12.07. 14:04) Semmelweis (2023)
  • gigabursch: @Tévésámán: Kb három évtizede láttam. Orrba-szájba kerestem mindenféle megosztó oldalon, de sehol... (2023.09.15. 21:14) Csontváry (1980)

2011.04.24. 17:41 Tévésámán

Fergeteges forgatás (Bowfinger, 1999)

 

Tegnap nemgépezek-napot tartottam, úgyhogy egy csomót tévéztem. Kora este adta ezt a Cool és tudtam, hogy nagy állatság, de már évek óta nem láttam, úgyhogy megnéztem.

 

Bobby Bowfinger (Steve Martin) a nevével fémjelzett, gyakorlatilag csak papíron létező filmcég egy személyben. Van pár ismeretlen és tehetségtelen színésze, nincs pénze, nincs felszerelése; de mindezt lelkesedéssel pótolja! A könyvelője és portása ír egy forgatókönyvet, ami aztán Bowfinger szemében a nagy kiugrás lehet, ezért összetrombitálja kompániáját és megpróbál szerezni egy nagy nevet a szakmából a műhöz. Azonban a sztárok mind elutasítják, így eldönti, hogy az éppen pályája csúcsán álló Kit Ramsey-t (Eddie Murphy) mégiscsak szerepeltetni fogja - úgy, hogy az nem tud róla. A hazugságkirály rendezőt kiegészíti a hírnévért bármire képes vidéki széplány (Heather Graham), egy csapat mexikói illegális bevándorló és egy vesztes srác, aki a megszólalásig hasonlít Ramsey-re (ő szintén Eddie Murphy). Az átverések sokasodnak, a hazugságok árja pedig bármelyik pillanatban hősünk fejére zúdulhat - de lehet, hogy közben a film mégiscsak elkészül!

 

Ez egy ostoba film, de ha az ember igazán fáradt és kikapcsolja az agyát, akkor jól tud szórakozni rajta. Frank Oz rendezte, az író pedig Steve Martin volt. A Fergeteges forgatás nagyon erős szatíra, amit egyértelműen el kell ismerni, ugyanis bemutatja nekünk az álomgyár veszteseit és lerántja a leplet a nagy sztárokról is. Külön meg kell említeni az AgyÁgyú-vonalat (MindHead), ami a kritikusok szerint egyértelműen a manapság Hollywoodban oly divatos "vallást", a szcientológiát parodizálja - Martin persze tagadta ezt...

 

 

A legtöbb szereplő nagyjából névtelen. Azért akadnak ismerős arcok: a stáb egyik tagja Christine Baranski (pl. A Grincsben és a Furcsa pár 2-ben láthattuk), az AgyÁgyú vezérét Terence Stamp alakítja, pár jelenetig pedig egy igazi főseggfejként megnézhetjük még Robert Downey Jr.-t is. A marháskodásban mindig első Martin mellett Heather Graham dob még nagyot a film színvonalán szépségével és vicces figurájával, de most még Eddie Murphy is tök jól játszik, mint Kit - a hasonmáséban már a szokásos kliséit pufogtatja. Érdekesség még, hogy Kit egyik testőrét az Underworld atyja, Kevin Grievoux alakítja. A történet frappáns, de bugyuta; a szereplőket nem igazán lehet kedvelni, mert mind hülyék és gátlástalanok; de azért a végére mégiscsak szurkolunk, hogy összejöjjön a mozijuk!

 

Néhány dolog, amit még érdemes tudni: A fergeteges forgatás a valóságban is lezajlott. 1927-ben a korszak nagy sztárja, Mary Pickford Oroszországba utazott, ahol Szergej Komarov rendező felvette őt és férjét, majd egy egész filmet komponált köréjük (A Kiss From Mary Pickford, 1927). Egyesek szerint Pickford nem is tudott erről az egészről, mások szerint pedig direkt akart részt venni ebben a projektben, így téve egy barátságos gesztust a szovjetek felé. Eddie Murphy azért vállalta el a szerepet, mert rajong Steve Martinért és örült, hogy végre együtt dolgozhatnak. Kit abban a házban lakik, ahol az 1966-os Batman-sorozatban Bruce Wayne. A forgatáson a híres aprócska színész, Gary Coleman biztonsági őrként vett részt:) A stáblista végén hallhatjuk még egyszer Murphy karakterét, amint azt mondja: "Megmentem a világot!" Egy vicces név: Hope Wood (Remény Erdő), ő az egyik Laker-lány volt. A Bowfinger 55 millió dollárból készült és több mint 98 milliót hozott, a kritikusok nagyon jó véleménnyel voltak róla - elsősorban a Hollywood-paródia és a szcientológia-kifigurázás miatt zengtek ódákat.

 

Szerintem egyszer-kétszer meg lehet nézni, nem igazán jó, de lehet rajta nevetni.

 

Pontozás:

 

imdb: 6.4

 

Szerintem: 3/5 (Rengeteg béna szarság van benne.)

 

Hírek:

 

- Robert Downey Jr. újra eljátssza Sherlock Holmes-ot a Sherlock Holmes: A Game of Shadows-ban és megint magára ölti a Vasember páncélját a The Avengers-ben. (Ezekről azóta született cikk a Filmrajongón.)

 

- Kevin Grievoux megírta az Underworld 4. részét, a New Dawnt, amit már elkezdtek forgatni. A női főszerepbe visszatér Kate Beckinsale! 

 

További várható írások: Kelly hősei, A gyűrűk ura 1978-as legendás rajzfilm-verziója és A ház hideg szíve.

Szólj hozzá!

Címkék: vígjáték


A bejegyzés trackback címe:

https://transfesser.blog.hu/api/trackback/id/tr62852302

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása