Rovatok

Filmrajongó

Több mint 1000 bejegyzésből álló magyar nyelvű filmadatbázis, filmrajongóktól filmrajongóknak. Nem vagyunk kritikusok, nem vagyunk szakértők, csak két tv-néző, akik szeretik a filmeket:) Ha nem tudod, mit nézz este, vagy hogy megéri-e látni az adott filmet, keress rá (jobb oldalt a Kategóriák vagy A héten a tvben listában) és olvasd el a véleményünket róla! Erre a címre tudtok írni nekünk: tomzameth@gmail.com

Kategóriák

18+ (1) akció (151) áldokumentum (7) animációs (71) bekategorizálhatatlan (6) dokumentum (15) dráma (347) fantasy (145) háborús (20) hill (20) hírek (91) horror (201) kaland (80) katasztrófa (4) krimi (73) magyar (89) musical (11) néma (11) paródia (36) regényem (11) rövidfilm (14) sci fi (150) spencer (26) sport (39) szatíra (11) szuperhős (108) thriller (64) történelmi (42) vígjáték (492) western (11) zene (63)

Kék Szemek és A lány a tűzesőben Facebook Oldal

Friss topikok

  • Tévésámán: @Liberális Artúr: Köszönjük:) (2024.02.10. 13:04) 16. születésnapi bejegyzés I. – Összefoglaló 2023-ról
  • Tévésámán: @Gerberus: Az animáció egy része tényleg nagyon ronda, erre legjobb példa a felügyelő, de a pirami... (2024.01.18. 21:06) Halhatatlanok [Immortel (ad vitam), 2004]
  • Pedrolacarte9213: Szerintem egy igazi klasszikus. Számomra érthetetlen, hogy miért nem kapott Oscar-díjat. Összessé... (2024.01.11. 08:58) Excalibur (1981)
  • gigabursch: Ezek szerint a film kiválóan bemutatja, hogy az orvosi arrogancia nem mai találmány, viszont a gye... (2023.12.07. 14:04) Semmelweis (2023)
  • gigabursch: @Tévésámán: Kb három évtizede láttam. Orrba-szájba kerestem mindenféle megosztó oldalon, de sehol... (2023.09.15. 21:14) Csontváry (1980)

2011.03.24. 17:50 Tévésámán

Max Payne (Egyszemélyes háború, 2008)

 

Sosem játszottam a címadó 2001-es játékkal, csak tudtam, hogy van ilyen. Az összes játékból készült film érdekel (és a legtöbb képregényből készült is), plusz Mark Wahlberget bírom, így gondoltam, hogy jó lesz. A véleményemet majd később, előtte lássuk, miről szól:

 

Adott főszereplőnk, Max (M.W.), a zsaru, aki a megoldatlan ügyek osztályát vezeti - és már három éve nyomasztja egy döglött ügy: saját feleségének és gyermekének meggyilkolása - a tettes még mindig szabadlábon van. Egy éjjel az informátora bűntanyáján összeakad egy drogos csajjal (Olga Kurylenko), aki aztán rá akar mászni, ő azonban elküldi - amit viszont nem tud: a lány elemeli a tárcáját. Másnap a hölgyeményt széttépve találják meg egy közeli sikátorban. Régi társa (Donal Logue) megpróbál segíteni Maxnek, de nemsokára őt is megölik és a gyanú a címszereplőre terelődik. Az ügy pedig egyre szövevényesebbé válik és Max egyre jobban beleőrül a nyomozásba. A meggyilkolt drogos nőci dögös nővére (Mila Kunis) és egy régi haver (Beau Bridges) segítenek neki, viszont a hullák száma egyre nő, záporoznak a golyók és még rejtélyes, démonszerű lények is felbukkannak - egy idő után pedig már nehéz lesz eldönteni, mi a valóság és mi a hallucináció...

 

 

Mivel a játékról alig tudok valamit, így nincs összehasonlítási alapom, de azért kijelenthetem, hogy a Max Payne nem egy nagy számA hihetetlenül mocskos, sötét képi világ baromijól néz ki, és egy csomó király lövöldözést láthatunk, plusz Mila Kunis marhajó kis nő, és a szörnyek is faszák, de valahogy az egész egyhangú. A néző nagyon gyorsan rájön, ki a gyilkos, de az igazán érdekes a megbízó személye - azt viszont garantálom, hogy senki sem fogja kitalálni! Tehát van sok jó dolog és van pár rossz, a kettő valahogy egyensúlyba kerül, így a film se izgalmas, se nem érdekes - pláne miután lelepleződik az összeesküvés, vagyis hogy mi volt az egésznek a kiindulási pontja.

 

Wahlberg most nem nyújt valami kimagasló teljesítményt, igaz, leginkább a játékidő háromnegyedénél jövő hallucinálós résztől kezdve lesz ez igazán szembeötlő - addig elmegy az alakítása. A mellékszereplők viszont annál jobbak, pl. Beau Bridges tökéletes erre a szerepre. Kiemelném még Donal Louge-t: igaz, hogy kevés ideje van, de szerintem tök jó volt; valamint a ruszki csajokat életre keltő színésznőket, mert szépek és szexik:P Néhány ismertebb név a többiek közül: Ludacris (a belső elhárítás nyomozója), Chris O'Donell (fel se lehet ismerni), Nelly Furtado (csak egy jelenete van) és Amaury Nolasco (A szállítmányban volt a bekattant pasas).

 

 

Érdekességek: A rendező-producer John Moore, aki A Főnix útját dirigálta. A játék megalkotója, a 3D Realms stúdió nem nagyon szólhatott bele a készülő alkotásba. Wahlberg sosem játszott a Max Payne-nel, Kunis igen, de nem jutott benne sokáig. A játék alapját jelentő lelassított idő (bullet-time) csak két alkalommal jelenik meg a filmben, viszont a virtuális Max hangja, James McCaffrey egy apró szerepben feltűnik - ő az, akit Ludacris bemutat a többieknek, mint "az igazi rendőrt". A stáblista után van még egy jelenet - valahogy rájöttem, miközben néztem, hogy lesz, úgyhogy megvártam, amíg lefutnak a készítők nevei. Végezetül egy vicces név: Conrad Pla (ő valami mellék-rendőr volt). Az Egyszemélyes háború 35 millió dollárból készült és annak ellenére, hogy a kritika utálta, a 3D Realms pedig a bemutatókor felszólalt ellene, mégis sikerült több mint 110 és fél milliót hoznia. Érdekesség, hogy miután a nagy bevétel megvolt, a játék készítői rögtön megváltoztatták a véleményüket...

 

A Max Payne legnagyobb baja az, hogy Max Payne-nek hívják: bármilyen más címmel talán sokkal nagyobb siker lett volna. A rajongók és a kritikusok is azt kifogásolták, hogy mennyire különbözik a játéktól, ezen kívül a démoni kreatúrák erős jelenléte teljesen az alapsztoritól elrugaszkodott dolog volt, ami csak még inkább zavart okozott a "hozzáértő" nézők seregének. Ha mondjuk ezt a szálat erősítették volna, a szereplőket máshogy nevezik el és új címet adnak neki, talán sokkal jobb lett volna: így viszont egy közepes akciófilmet kapunk, amiben van sok lövöldözés, pár jó nő, meg fasza látvány, de emellett nincs semmi izgalmas, semmi érdekes.

 

Pontozás:

 

imdb: 5.4

 

Szerintem: 3/5

 

Hírek:

 

- John Moore következő munkája a Virulents, egy az afganisztáni háborúban játszódó vérszívó zombis horror, amit rendez és pénzel is.

 

- Mila Kunis és Mark Wahlberg ismét együtt játszanak majd jövőre a Tedben, ami egy életre kelő játékmaciról szóló vígjáték; Kunis kisasszonyt pedig megnézhetjük még az Oz: The Great and Powerfulban, ami az Óz, a csodák csodája előzménye, a főszerepben James Francoval - érdekes koncepció:) (Viszont elég rossz film lett belőle, akit érdekel, olvassa el a cikkemet róla!)

 

- Olga Kurylenko az Empires of the Deep című fantasy-ban játszik, elvileg egy hableányt, mostanság pedig a kereskedelmi tévéken láthatjuk őt egy samponreklámban:D

 

További várható írások: Sucker Punch, A nagy csapat, Machete.

Szólj hozzá!

Címkék: akció


A bejegyzés trackback címe:

https://transfesser.blog.hu/api/trackback/id/tr792768616

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása