Rovatok

Filmrajongó

Több mint 1000 bejegyzésből álló magyar nyelvű filmadatbázis, filmrajongóktól filmrajongóknak. Nem vagyunk kritikusok, nem vagyunk szakértők, csak két tv-néző, akik szeretik a filmeket:) Ha nem tudod, mit nézz este, vagy hogy megéri-e látni az adott filmet, keress rá (jobb oldalt a Kategóriák vagy A héten a tvben listában) és olvasd el a véleményünket róla! Erre a címre tudtok írni nekünk: tomzameth@gmail.com

Kategóriák

18+ (1) akció (151) áldokumentum (7) animációs (71) bekategorizálhatatlan (6) dokumentum (15) dráma (347) fantasy (145) háborús (20) hill (20) hírek (91) horror (201) kaland (80) katasztrófa (4) krimi (73) magyar (89) musical (11) néma (11) paródia (36) regényem (11) rövidfilm (14) sci fi (150) spencer (26) sport (39) szatíra (11) szuperhős (108) thriller (64) történelmi (42) vígjáték (492) western (11) zene (63)

Kék Szemek és A lány a tűzesőben Facebook Oldal

Friss topikok

  • Tévésámán: @Liberális Artúr: Köszönjük:) (2024.02.10. 13:04) 16. születésnapi bejegyzés I. – Összefoglaló 2023-ról
  • Tévésámán: @Gerberus: Az animáció egy része tényleg nagyon ronda, erre legjobb példa a felügyelő, de a pirami... (2024.01.18. 21:06) Halhatatlanok [Immortel (ad vitam), 2004]
  • Pedrolacarte9213: Szerintem egy igazi klasszikus. Számomra érthetetlen, hogy miért nem kapott Oscar-díjat. Összessé... (2024.01.11. 08:58) Excalibur (1981)
  • gigabursch: Ezek szerint a film kiválóan bemutatja, hogy az orvosi arrogancia nem mai találmány, viszont a gye... (2023.12.07. 14:04) Semmelweis (2023)
  • gigabursch: @Tévésámán: Kb három évtizede láttam. Orrba-szájba kerestem mindenféle megosztó oldalon, de sehol... (2023.09.15. 21:14) Csontváry (1980)

2011.03.14. 01:01 Tévésámán

A tetovált lány (Män som hatar kvinnor, 2009)

 

Nem olvastam egyiket se, de mégis tudtam, hogy a fiatalon elhunyt Stieg Larsson könyvei óriási sikert értek el. Láttam a műsorújság ajánlóját és hezitáltam, hogy meg akarom-e nézni ezt vagy sem? Aztán végülis az igen mellett döntöttem - nyilvánvaló, nem?:) Mielőtt azonban belevágnánk, lássuk ki volt az író!

 

 

Történelmi (vagy inkább irodalmi?) arcképcsarnok-rovat: Karl Stig-Erland Larsson svéd író, újságíró és fényképész 1954-ben született. Egészen korán kezdett el rajongani a tudományos fantasztikumért, első novellái ebben a témakörben készültek, később sci-fi rajongó klubok elnöke lett és több ilyen témájú folyóiratban is publikált. Nyíltan baloldalinak vallotta magát, a svéd Kommunista Munkáspárt tagja és az ahhoz kapcsolódó újságok munkatársa volt. Megalapította a Svéd Expo mozgalmat - a nemzeten belüli szélsőjobboldali és rasszista szervezetek felderítésére (Larsson nagy szakértőjévé vált ennek a témakörnek), meg az általuk terjesztett eszmék elburjánzásának megállítására - valamint a mozgalom újságját, az Expot is ő hozta létre. Elsősorban a Svéd Demokraták pártját kutatta, munkája miatt rengeteg halálos fenyegetést kapott és bujkálnia kellett - pl. nem lehetett állandó lakása hosszabb ideig. Nappal cikkeket írt, éjjel pedig magánnyomozásokat folytatott a jobboldali szélsőségesek után. 1991-ben ezen éjszakai kutatások eredményeként született meg első könyve, az Extremhögern (Jobboldali extrémitások). 

 

A Millenium-trilógiaként elhíresült regényhármast saját szórakoztatására írogatta otthon, sosem gondolt rá, hogy kiadatja, csak nem sokkal a halála előtt. Inspirációjául egy, az életét meghatározó fiatalkori tragédia szolgált, ugyanis tizenöt évesen végignézte, ahogy egy fiatalkorúakból álló banda megerőszakol egy Lisbeth nevű lányt - ennél fogva érthető a könyvekben felbukkanó rasszizmus- és erőszak-ellenesség. (A rasszizmus-ellenességre ez mégsem ad magyarázatot, de hátha a lány fekete volt?) Ez a meggyőződés egyébként egész életében jellemezte őt, sosem tudta megbocsátani magának, hogy anno nem segített a lányon, így belőle hozta létre saját főhősét, Lisbeth Salandert. Különös, de a kemény, durva külsejű regényalak megszületésében az ismert svéd mesefigura, Harisnyás Pippi is szerepet játszott: az író így képzelte el magában a felnőtt Pippit.

 

Stieg Larsson 2004-ben bekövetkezett halálát az okozta, hogy a lift elromlása miatt gyalog kellett felmennie a hetedikre és ettől szívrohamot kapott. Elhunyta után került elő a három befejezett regény (A tetovált lány; A lány, aki a tűzzel játszik; A kártyavár összedől), amiket ekkor adtak ki. Ezek mellett egy negyedik mű háromnegyed részig kész kézirata is előkerült, valamint az alkotó ötleteinek feljegyzése az ötödik és hatodik részhez - a szériát tíz részesre tervezte! Ezek a befejezetlen munkák ma Larsson egykori élettársának, Eva Gabrielssonnak a tulajdonában vannak. (2016-ra megjelent a negyedik Millenium-könyv, amit már egy másik író készített emberünk stílusában.A trilógiából összegyűlt hatalmas örökséget máig nem tudták elosztani az örökösök között. Mivel az írónak a fenyegetések miatt bujkálnia kellett, így nem volt bejelentett állandó lakcíme, ezért Eva és Stieg sosem tudtak összeházasodni. (Svédországban ugyanis bejelentett közös lakcím kell a házassághoz.) Emiatt ő törvényesen nem jogosult a pénzre. Az író rossz iszonyban állt az apjával és a bátyjával, így elvileg nekik sem jár semmi - egy előkerült 1977-es keltezésű végrendelet szerint minden az egyik kommunista szövetségé lenne, de erről pedig kinyilvánították, hogy illegális szerveződés, így ők sem kaphatnak semmit… Érdekesség még, hogy Stieg Larsson az 1977-es évben a dél-afrikában található Eritreában női gerillaharcosokat tanított gránátvető-használatra:D és hogy ő az első író, aki több mint 1 millió e-bookot (digitális formátumú könyvet) adott el az Amazon.comon.

 

A trilógia első részéből készült A tetovált lány (svéd címe magyarul: Férfiak, akik gyűlölik a nőket; angol címe: A lány a sárkány-tetoválással; meg még van valami hülye magyar alcíme is - tényleg?), egy kis ízelítő a sztoriból:

 

 

Mikael Blomkvist (Michael Nyqvist) hírhedt újságíró, akire éppen most szabtak ki három hónapnyi letöltendő börtönbüntetést, mivel rászállt egy nagykutyára, aki végülis tisztára mosta magát. A férfi elveszti lába alól a talajt... Ezalatt a huszonnégy éves Lisbeth (Noomi Rapace), az extrém külsejű hackerlány, új megbízást teljesít: le kell nyomoznia egy Blomkvist nevű újságírót - ugyanakkor nyakába varrnak egy felettébb perverz és erőszakos új gyámot, aki az első adandó alkalommal megerőszakolja őt. A lány visszavágni készül, de közben kedvtelésből tovább figyeli utolsó alanyát: a hitehagyott zsurnaliszta egy Isten háta mögötti szigeten van éppen, ahol egy idős milliárdos (Sven-Bertil Taube) megbízásából egy negyven évvel ezelőtt eltűnt lány után nyomoz. A két különös ember útjai keresztezik egymást és Lisbeth nem várt segítség lesz Mikael számára - de az ügy, amibe belefolynak, egyre szövevényesebbé, egyre ijesztőbbé válik, míg végül egy halálos játszma részesei lesznek. De vajon ki áll a háttérben?

 

Svéd filmről lévén szó, az alkotókat nem kötik korhatáros besorolások, mint amcsi kollégáikat, így a nyers valóságot a maga ocsmányságában tudták visszaadni. Ez az egyik, amiért szeretem az európai mozikat, mert mondjuk, ha valakit meglőnek bennük, akkor az vérzik is. (Ezen kívül tetszik, hogy annak ellenére, hogy milyen nagy sikerű regényről van szó, ami több milliós példányszámban kelt el és már három mozgókép készült belőle, mégsem látom sehol kiírva, hogy "Kedvencem", nem idézgetnek belőle, a főhősöknek nincsenek rajongói klubjaik, szóval nem rágják az ember szájába úgy, mint mondjuk Paulo Coelhot meg a tvájlájtot.)

 

 

A játékidő első felében a két karaktert egymástól függetlenül követjük nyomon. Míg Mikael próbál valami nyomra bukkanni régi feljegyzések közt és feledésbe merült archívumok mélyén, addig Lisbeth-nek állandóan atrocitásokat kell eltűrnie, minden napja küzdelem. Aztán a két szál találkozik (én is rájöttem arra, amire a csaj rájön) és onnantól lesz igazán érdekes a dolog. A megerőszakolós jelenet nagyon naturalisztikus, de amikor Lisbeth bosszút áll, akkor kiáltottam fel magamban, hogy "a mindenit, ez micsoda film!" Ezek után már egyre jobban érdekelt ez a zűrös nő, majd miután elkezdik kibogozni ketten a rejtélyt, úgy az izgalom is növekszik, egyszerűen odaszegeződtem a képernyő elé! Két alkalommal azért mégiscsak kiötlöttem, mi következik: az egyik a már említett dolog, amire a hősnő rájön; a másik meg a főhős erdei futásánál bekövetkező esemény - ezek viszont inkább a filmes megvalósítás "hibái" lehetnek, nem a regényé. (Végülis lehet, hogy én vagyok nagyon jártas már a mozik világában, vagy ha nem, akkor Larsson belefutott egy-két klisébe:))

 

A látványvilágot az erős, sötét színek jellemzik, amik főleg a jelen eseményeinél és az elején, Lisbeth-nél hangsúlyosak - ugyanakkor a múlt boldogságot jelentő emlékeit már-már vakító fényességben láthatjuk. Mindkét főszereplő nagyon-nagyon jól alakít. Noomi Rapace karaktere egyáltalán nem nőies, olyan taszító, de mégis érdekes figura, a svéd színésznő rendkívüli teljesítményt nyújt a tetovált lányként. (Nézzétek meg itt alul a képét, mennyire máshogy néz ki igazából, mint a filmben!) Michael Nyqvist figurája számomra különösen szimpatikus, mivel hozzá hasonló nyugis pacák vagyok (mostanában sajnos már nem mindig), valamicskét konyítok az íráshoz és engem is ilyen fura csajokkal hoz össze az élet folyton:)

 

 

Néhány érdekesség: Noomi Rapace fiatalkorában punk volt és az onnan megmaradt régi piercing-lyukakat fel tudta használni karaktere testékszereihez. Emellett szigorú diétán volt és kickbox-edzésre járt hét hónapon keresztül, hogy elérje az izmos Lisbeth megszemélyesítéséhez szükséges formát. A tetovált lány anyját játszó színésznő Nina Norén, aki Rapace valódi édesanyja. Tavaly ilyenkor a francia Canal+ minisorozat formájában, 6x90 perces epizódokra vágva leadta a három elkészült Millenium-film hosszabb verzióit, amit a 8 millió nézőből 1.1 millióan kísértek figyelemmel. A Millenium egyébként az újság, aminek Blomkvist ír. A tetovált lány 13 millió euróból lett és 104 milliót hozott, megkapta a BAFTA Legjobb Nem Angol Nyelvű Filmnek járó díját és amit még sosem láttam, a neves filmkritikus, Roger Ebert négyből négy csillagot adott rá - a többi kritikus is elismerte egyébként.

 

Nekem tetszett, egy igazán izgalmas krimi volt, érdekfeszítő sztorival, érdekes karakterekkel és jól megcsinált fordulatokkal. Ráadásul valahogy olyan életszagú az egész, ha elvonatkoztatunk a rettenetes eseményektől:) Kíváncsi vagyok, vajon a könyv is ilyen jó-e?

 

Pontozás:

 

imdb: 7.8 (5 év alatt 0.1-et emelkedett.)

 

Szerintem: 5/5 (Biztosan megnézem a folytatásait!) (Már cikkeket is írtam belőlük.)

 

A tetovált lány tv-sorozatról (SZPOJLEREK): 2013-ban adta először a Viasat3 a svéd mozik hat részessé darabolt, hosszabb verzióját, amely összesen 12 órát tesz ki. Ezt anno nem tudtam megnézni, de most, 2014-ben ismét műsorra tűzték és ez alakalommal már volt időm rá. Pár megfigyelés: Ragály oldja meg a Harriet-ügyet, mert végül ő talál rá a nőre és később Teleboriant is ő leplezi le. Nélküle a hősök semmit sem érnének. A harmadik rész elég unalmas volt, de a többi jó, részletes és informatív, főleg az első kettő. Akinek tetszettek a filmek, azok nézzék meg a sorozatot is! Viszont azt elképesztően felháborítónak találom, hogy a hat epizódból az ötödiket egyszerűen nem adták le. Hogy miért? Nyilván a jövő héten valami nagyon fontos vetélkedőt vagy ostoba akciófilmet kell sugározniuk, nem beszélve az ismétlésekről és hát nincs hely a műsorban. De akkor miért adták a hatodikat?! Miért nem lehetett volna eltolni az egészet egy héttel, úgy hogy ötödik most, jövő héten semmi, utána a hatodik?! Ez az egyik legnagyobb pofátlanság, amit az utóbbi időkben magyar tévécsatornák csináltak... 

 

Hírek:

 

- Michael Nyqvist Tom Cruise mellett fog játszani a Mission Impossible: Ghost Protocolban.

 

- Noomi Rapace jelenleg éppen válik, viszont dolgozik is. Benne lesz a Prometheus című sci-fiben és a The Last Voyage of the Demeterben (lásd: Drakula). (Előbbit láttam, írtam róla ide.)

 

- Készül a Män som hatar kvinnor hollywoodi feldolgozása: a The Girl With The Dragon Tattoot ebben az évben már láthatjuk, Blomkvistet Daniel Craig játssza majd. (Erről szintén írtam már a blogra.)

 

Ma megnéztem a Rendőrakadémia 7-et, hogy a sorozat teljessé válhasson itt, ezt legkésőbb keddre megírom majd. A többivel kapcsolatban egyelőre nem ígérek semmit.

Szólj hozzá!

Címkék: akció dráma


A bejegyzés trackback címe:

https://transfesser.blog.hu/api/trackback/id/tr452737194

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása