Rovatok

Filmrajongó

Több mint 1000 bejegyzésből álló magyar nyelvű filmadatbázis, filmrajongóktól filmrajongóknak. Nem vagyunk kritikusok, nem vagyunk szakértők, csak két tv-néző, akik szeretik a filmeket:) Ha nem tudod, mit nézz este, vagy hogy megéri-e látni az adott filmet, keress rá (jobb oldalt a Kategóriák vagy A héten a tvben listában) és olvasd el a véleményünket róla! Erre a címre tudtok írni nekünk: tomzameth@gmail.com

Kategóriák

18+ (1) akció (151) áldokumentum (7) animációs (71) bekategorizálhatatlan (6) dokumentum (15) dráma (347) fantasy (145) háborús (20) hill (20) hírek (91) horror (201) kaland (80) katasztrófa (4) krimi (73) magyar (89) musical (11) néma (11) paródia (36) regényem (11) rövidfilm (14) sci fi (150) spencer (26) sport (39) szatíra (11) szuperhős (108) thriller (64) történelmi (42) vígjáték (492) western (11) zene (63)

Kék Szemek és A lány a tűzesőben Facebook Oldal

Friss topikok

  • Tévésámán: @Liberális Artúr: Köszönjük:) (2024.02.10. 13:04) 16. születésnapi bejegyzés I. – Összefoglaló 2023-ról
  • Tévésámán: @Gerberus: Az animáció egy része tényleg nagyon ronda, erre legjobb példa a felügyelő, de a pirami... (2024.01.18. 21:06) Halhatatlanok [Immortel (ad vitam), 2004]
  • Pedrolacarte9213: Szerintem egy igazi klasszikus. Számomra érthetetlen, hogy miért nem kapott Oscar-díjat. Összessé... (2024.01.11. 08:58) Excalibur (1981)
  • gigabursch: Ezek szerint a film kiválóan bemutatja, hogy az orvosi arrogancia nem mai találmány, viszont a gye... (2023.12.07. 14:04) Semmelweis (2023)
  • gigabursch: @Tévésámán: Kb három évtizede láttam. Orrba-szájba kerestem mindenféle megosztó oldalon, de sehol... (2023.09.15. 21:14) Csontváry (1980)

2011.03.07. 23:28 Tévésámán

A bűn rendje - A rend őrzője (The Order - The Sin Eater, 2003)

 

Még nagyon régen láttam ezt egyszer az HBO-n, akkor még A rend őrzője címmel, és úgy maradt meg bennem, hogy jó film, de a témán és Heath Ledgerön kívül semmire nem emlékeztem belőle. Aztán néha-néha a tévéújságban láttam hasonló című mozikat, de mindig rájöttem, hogy azok mégsem egyenlőek ezzel. Viszont megörültem, mikor rájöttem, hogy végre tényleg ezt fogják sugározni, igaz, már már más címmel - A bűn rendje. Ugyanakkor angolul is két neve van: The Sin Eater és The Order (A bűnfaló, A rend). [Megjegyzés: Az eredeti címén ma már egy Jean-Claude Van Damme-akciómozit találunk.] Mindegy, hogy a négy cím melyikén nézzük, erről van szó benne:

 

Alex (Heath Ledger) a kihalófélben lévő karoling szerzetesrend egyik utolsó tagja. A karolingok a tudást keresik, az igazságot hajszolják, kísértetekkel és démonokkal harcolnak. Hősünkhöz beállít egy éve nem látott titkos szerelme, az őrült festőlány, Mara (Shannyn Sossamon), akit keres a rendőrség; majd nem sokkal később egy bíboros (Peter "Robotzsaru" Weller) egyenesen Rómából - a hírrel, hogy Alex tanítómestere különös körülmények közt meghalt. Az ifjú pap ezután a lánnyal együtt elutazik az olasz fővárosba, ahol kiegészülve rendje másik még szintén élő tagjával, a jó kedélyű Thomas-szal (Mark Addy), nyomozásba kezd, hogy vajon mitől halt meg a mestere? Hamarosan már egy gyilkos nyomában járnak, útjukon ősi temetőkön, titkos katakombákon és szent helyeken haladnak át; túlvilági kreatúrákkal, kultistákkal és saját hibáikkal szembenézve - a nyomok pedig egy furcsa fickóhoz vezetnek, aki elvileg nem is létezhetne...

 

Ugye milyen jónak tűnik így leírva a dolog? Az alapötlet (a bűnfaló létezése - róla később) tök jó. Az emellé berakott démonos szál sajnos a megvalósítás miatt nem frankó, plusz az embernek akaratlanul is a Constantine jut eszébe róla. A kultisták viszont baromijók lettek, főleg a vezérük! A gond az, hogy túl kevés idő alatt, kevés dologgal sokat akartak bemutatni és így végülis semmiből sincs elegendő - amiből meg igen, az mégse annyira izgi.

 

 

Maga a bűnfaló egy német színész, bizonyos Benno Fürmann alakításában béna, unalmas és érdektelen főgonosz. A sztorija alapján szánni kéne, vagy félni tőle, esetleg megvetni, de ezek közül semelyik érzést nem váltotta ki belőlem. Amikor pedig a homályban hagyott részleteket ő maga meséli el kimerítő pontossággal, hát az olyan gagyi:) Heath Ledger szintén nem nyújt egy hűdenagy teljesítményt, de azért kedvelhető főhős. Mark Addy és Peter Weller viszont remekelnek - igaz, utóbbi alig szerepel. Shannyn Sossamonról nem bírtam eldönteni, hogy tetszik-e vagy nem tetszik, róla egyetlen emlékem, hogy egyszer olvastam egy kritikát, ahol az egekig magasztalják a szépségét és a tehetségét - nekem maximum az utóbbi tűnt fel. Aztán láttam egy képet róla, hogy hogy néz ki most kb. és azt mondom, itt még szebb volt, mint manapság:) Az író-rendező-producer Brian Helgeland, akinek a Rémálom az Elm utcában 4. és a Titokzatos folyó forgatókönyveit köszönhetjük. A speciális effektek nagy része ocsmány és hiteltelen, aminek ijesztőnek kéne lennie, az nem az. Nekem csak a haldoklón végrehajtott rítus során megjelenő izék tetszettek, azok még jónak nevezhetőek. Most pedig pár szót arról, mi a bűnfaló:

 

Ez a személy sok helyütt (főleg Angliában és Írországban) a helyi folklór része. Ő az, aki a temetés alkalmával eljön és egy rituális étkezéssel megszabadítja a holtat annak bűneitől, így az eltávozott lélek makulátlan tisztasággal léphet a Mennyországba. Az a személy, akin ezt a rítust végrehajtják, bizonyosan megnyugvást lel és nem tér majd vissza élőhalottként a Földre. Viszont aki ezt a mesterséget űzi, azt általában elkerülik, megvetik és szörnyűségeket suttognak róla a háta mögött. Az Angliában található Shropshire helység legendája szerint a környéken "szolgáló" utolsó bűnfaló Richard Munslow volt, aki 1906-ban hunyt el - sírja ma is megtekinthető. Az Encyclopaedia Britannica 1911-es bejegyzése szerint a halott lelkének étellel/itallal való megtisztítása az alábbi helyeken szokás: Felső-Bajoroszágban (egy süteményt helyeznek a holttestre, amit a legközelebbi rokonnak kell elfogyasztania), a Balkán-félszigeten (egy, az elhunytra emlékeztető formájú kenyeret eszik meg együtt a család), Hollandiában (az eltávozott aláírását belemásolják egy süteménybe és ezt eszik meg - ugyanez volt a régi Amerikában is) - az angol vidéken pedig gyakori szokás a temetési-torta elkészítése és együtt elfogyasztása. Sőt, hogy ne menjünk ilyen messzire, hazánkban ma is él a halotti tor rítusa.

 

Vissza a filmhez, egy érdekesség róla: Ledger, Addy és Sossamon mind együtt játszottak a Lovagregényben, amit szintén Helgeland rendezett. A The Order 38 millió dollárból lett, 11 és fél milliót hozott, a kritikusok nagyon leértékelték.

 

Az alapötlet jó, vannak benne jó színészek és jó részek; viszont több a rossz színészi játék, a szar történetvezetés és az unalmas eseménysor. A végére betett csavaros dolgok közül mindössze a legutolsó működik, de az is csak első nézésre. Ha a kezdetben meglévő gyilkosos vonalat továbbvitték volna a pogány szektával és valami másféle legendabeli lénnyel, akkor egy király filmet csinálhattak volna - ez sajnos nem az.

 

Pontozás:

 

imdb: 5.1 (5 év alatt 0.2-t emelkedett.)

 

Szerintem: 2/5

 

Ha minden jól megy, holnap olvashatjátok már a Star Trek III-ról szóló írásomat. (Hála Istennek, minden jól ment.)

Szólj hozzá!

Címkék: fantasy thriller


A bejegyzés trackback címe:

https://transfesser.blog.hu/api/trackback/id/tr242720341

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása