Rovatok

Filmrajongó

Több mint 1000 bejegyzésből álló magyar nyelvű filmadatbázis, filmrajongóktól filmrajongóknak. Nem vagyunk kritikusok, nem vagyunk szakértők, csak két tv-néző, akik szeretik a filmeket:) Ha nem tudod, mit nézz este, vagy hogy megéri-e látni az adott filmet, keress rá (jobb oldalt a Kategóriák vagy A héten a tvben listában) és olvasd el a véleményünket róla! Erre a címre tudtok írni nekünk: tomzameth@gmail.com

Kategóriák

18+ (1) akció (151) áldokumentum (7) animációs (71) bekategorizálhatatlan (6) dokumentum (15) dráma (346) fantasy (145) háborús (20) hill (20) hírek (91) horror (201) kaland (80) katasztrófa (4) krimi (73) magyar (88) musical (11) néma (11) paródia (36) regényem (11) rövidfilm (14) sci fi (150) spencer (26) sport (39) szatíra (11) szuperhős (108) thriller (64) történelmi (42) vígjáték (492) western (11) zene (63)

Kék Szemek és A lány a tűzesőben Facebook Oldal

Friss topikok

  • Tévésámán: @Liberális Artúr: Köszönjük:) (2024.02.10. 13:04) 16. születésnapi bejegyzés I. – Összefoglaló 2023-ról
  • Tévésámán: @Gerberus: Az animáció egy része tényleg nagyon ronda, erre legjobb példa a felügyelő, de a pirami... (2024.01.18. 21:06) Halhatatlanok [Immortel (ad vitam), 2004]
  • Pedrolacarte9213: Szerintem egy igazi klasszikus. Számomra érthetetlen, hogy miért nem kapott Oscar-díjat. Összessé... (2024.01.11. 08:58) Excalibur (1981)
  • gigabursch: Ezek szerint a film kiválóan bemutatja, hogy az orvosi arrogancia nem mai találmány, viszont a gye... (2023.12.07. 14:04) Semmelweis (2023)
  • gigabursch: @Tévésámán: Kb három évtizede láttam. Orrba-szájba kerestem mindenféle megosztó oldalon, de sehol... (2023.09.15. 21:14) Csontváry (1980)

2011.03.06. 15:04 Tévésámán

Ace Ventura 2: Hív a természet (Ace Ventura: When Nature Calls, 1995)

 

Az állati nyomozónál megírtam, hogy Jim Carrey egyik védjegye az, hogy nem szokott szerepelni a saját filmjeinek folytatásaiban. Eddigi pályafutása során ez az egyetlen kivétel - igaz, 5 millió dollárt fizettek neki, hogy újra eljátssza Ace Venturát. Elöljáróban annyit, hogy az előzménynél kreatív konzultáns státusban lévő Steve Oedekerk itt gyakorlatilag szabad kezet kapott: ő írta és rendezte a filmet. Ismerve az úriember munkáit, ez már sok mindent elmond arról, mit várhatunk a filmtől. Lássuk, miről is szól: (Megjegyzés: Egy időben a magyar tévék Állati nyomozoo-ként hirdették az előzményét...)

 

Ace (J.C.) egy repülőgép-szerencsétlenség négylábú túlélőjét próbálja kimenekíteni a hegyekből, amikor tragédia történik és a kis mosómedve lezuhan... Az állati nyomozás ásza ezek után elvonul egy messzi kolostorba, ahol vezekelni próbál - hamarosan viszont újabb megbízatást kap. A feladat egyszerűnek tűnik: meg kell találnia egy afrikai törzs ellopott szent állatát, különben az őslakosok közt kitör a háború. Amint szóba kerül a 25 000 dolláros nyomravezetői díj, hősünk azonnal elvállalja a munkát, de ahogy halad előre az üggyel, egyre több hátráltató tényezővel kerül szembe. Például az egyik törzs szemrevaló hercegnője (Sophie Okonedo) szemet vet rá, a másik törzs ki akarja őt nyírni, a helyi angolok kinézik maguk közül, és ráadásul kiderül, hogy az a bizonyos szent kreatúra egy ritka ronda albínó denevér - az egyetlen állat, amivel Ace finoman szólva nincs jóban. De ez a tömérdek probléma így sem állhat őrületes stílusú nyomozónk útjába, aki mindent megtesz, hogy felderítse a bűntényt - de ki lehet a tettes és ki a felbujtó?

 

A film egyetlen nagy baja, hogy kiviszi a főszereplőt a városi dzsungelből és berakja az igazi vadonba - emellett pedig elburjánzik benne a gusztustalankodás. Elég itt csak a minden tekintetben mélypontnak nevezhető orrszarvús részre gondolni, vagy a végén meglelt megoldásra, hogy mi is az a valami, ami miatt a denevért elrabolták. Ezeken felül pedig hiányzik a szerelmi szál (csak nagyon érintőlegesen van valami) és már túl sok a makett-állat is. A történettel a baj az, hogy nem túl érdekes, nem igazán fordulatos. Van az első gyanúsított, aztán a második, utána a harmadik és kész. Végig sejthetjük, hogy az elkövető ki lehet, vagy, hogy melyik helyi társaság tagja, így aztán nem fogunk meglepődni se. Az eseménysorba két alkalommal sikerült teljesen inkonzisztens módon roncsderbit beépíteni és még azt is kijelenthetjük, hogy egészen a vacsutu törzshöz való megérkezésig alig akad poén - egyetlen kivétele a Sikaka-sikamika-Sikágó-rész:)

 

 

A színészek közt találkozhatunk pár ismertebb arccal, például az Ace segédjének szegődő Ian McNeice-szel (A pokolból), Bob Guntonnal (A remény rabjai), Bruce Spence-szel (Star Wars III), Ken Kirzingerrel (a FvsJ Jason Voorhees-a) és Adewale Akinnuoye-Agbajevel (Lost); a hercegnőt alakító Sophie Okonedot pedig az Aeon Fluxban láthattuk. A legjobb mellékszereplő viszont Danny D. Daniels, a vacsutu sámán - vele még a Csupasz pisztoly 33 1/3-ban is találkozhatunk - ő a taxisofőr, aki azt mondja: "Az ördög se érti ezeket a hülye fehéreket.":)

 

Néhány érdekesség: Amikor Ace a Sikakához hasonló szavakat mondja, akkor az eredeti szinkronban ezen szavak közt van a "Shawshank Redemption", ami A remény rabjainak angol címe - ezzel talán utalt Bob Guntonra. Az angol és amerikai tévés verziókban néhány jelenet máshogy, vagy hosszabban van benne, mint a mozisban. Egy vicces név a szereplők közül: Patti Tippo - ő a szafarizó családból az anyuka.

 

Az eddig elmondottak ellenében 30 millió dolláros költségvetése mellé a Hív a természet 108 milliós hasznot hozott, a kritikusok sok rosszat írtak róla - de azért néhány jót is. 1996-ban a Kids Choice Awards-on (a gyerekek választanak itt) a Kedvenc Film díját az Ace Ventura 2. kapta, a Kedvenc Férfiszínész díját Jim Carrey; valamint ugyanebben az évben az MTV Movie Awards-on a Legjobb Férfiszínésznek és a Legjobb Vígjátéki Szereplőnek járó elismerésben is ő részesült.

 

Én azt mondom, nem annyira jó film ez, az előző rész minden tekintetben jobb nála.

 

Pontozás:

 

imdb: 6.3 (Az első rész 6.6-ot kapott!) (2016-ra a második rész a 2011-es 5.7-hez képest 0.6-ot emelkedett, az első 6.9. A különbség kicsit csökkent közöttük, de még mindig megvan.)

 

Szerintem: 3/5

 

Hírek:

 

- Steve Oedekerk írta a hamarosan látható Cowboyok és űrlények forgatókönyvét - kíváncsiak leszünk rá. (Azóta se néztem meg, csúfosan megbukott...)

 

- Adewale Akinnuoye-Agbaje szerepel majd a The Thing nemsokára érkező újrájában.

 

Még a mai nap folyamán megírom a Hotel Plazat, ezen felül hamarosan olvasható lesz a Star Trek 3. és A bűn rendje is. (Ezeket az ígéreteket sikerült betartanom.)

Szólj hozzá!

Címkék: vígjáték


A bejegyzés trackback címe:

https://transfesser.blog.hu/api/trackback/id/tr382715481

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása