Rovatok

Filmrajongó

Több mint 1000 bejegyzésből álló magyar nyelvű filmadatbázis, filmrajongóktól filmrajongóknak. Nem vagyunk kritikusok, nem vagyunk szakértők, csak két tv-néző, akik szeretik a filmeket:) Ha nem tudod, mit nézz este, vagy hogy megéri-e látni az adott filmet, keress rá (jobb oldalt a Kategóriák vagy A héten a tvben listában) és olvasd el a véleményünket róla! Erre a címre tudtok írni nekünk: tomzameth@gmail.com

Kategóriák

18+ (1) akció (151) áldokumentum (7) animációs (71) bekategorizálhatatlan (6) dokumentum (15) dráma (346) fantasy (145) háborús (20) hill (20) hírek (91) horror (201) kaland (80) katasztrófa (4) krimi (73) magyar (88) musical (11) néma (11) paródia (36) regényem (11) rövidfilm (14) sci fi (150) spencer (26) sport (39) szatíra (11) szuperhős (108) thriller (64) történelmi (42) vígjáték (492) western (11) zene (63)

Kék Szemek és A lány a tűzesőben Facebook Oldal

Friss topikok

  • Tévésámán: @Liberális Artúr: Köszönjük:) (2024.02.10. 13:04) 16. születésnapi bejegyzés I. – Összefoglaló 2023-ról
  • Tévésámán: @Gerberus: Az animáció egy része tényleg nagyon ronda, erre legjobb példa a felügyelő, de a pirami... (2024.01.18. 21:06) Halhatatlanok [Immortel (ad vitam), 2004]
  • Pedrolacarte9213: Szerintem egy igazi klasszikus. Számomra érthetetlen, hogy miért nem kapott Oscar-díjat. Összessé... (2024.01.11. 08:58) Excalibur (1981)
  • gigabursch: Ezek szerint a film kiválóan bemutatja, hogy az orvosi arrogancia nem mai találmány, viszont a gye... (2023.12.07. 14:04) Semmelweis (2023)
  • gigabursch: @Tévésámán: Kb három évtizede láttam. Orrba-szájba kerestem mindenféle megosztó oldalon, de sehol... (2023.09.15. 21:14) Csontváry (1980)

2011.02.22. 20:46 Tévésámán

Ace Ventura - Állati nyomozó (Ace Ventura: Pet Detective, 1994)

 

Néha elgondolkodom, hogy miért van az, hogy a magyar kereskedelmi tévékben szinte csak a '90-es évek filmjei mennek; azokból is miért mindig ugyanazok? Viszont akadnak pillanatok, amikor kifejezetten örülök, hogy a manapság legyártott olcsó szemét helyett inkább régi, de minőségi műveket adnak. Erre a legjobb példa az Ace Ventura, ami egy időben rengeteget volt, most viszont szinte újdonságként jelent meg a Viasat 3 műsorán, akik egyre több nézhető mozit sugároznak a 30.000 különböző ostoba sorozatuk mellé.

 

Mi kell egy jó vígjátékhoz? Mindenképpen kell egy vicces főszereplő és egy különleges történet - persze így is lehet, hogy sok ember ízlését nem sikerül eltalálni, de ha már a nagy többség megvan, akkor nyerő az alkotóbrigád. Nos, itt megvan A maszk óta gumiarcúnak nevezett Jim Carrey, aki fura mozgásával, hülye ruháival és extravagáns viselkedésével nagyszerű karaktert hozott létre, aki egy nem mindennapi szituációba keveredik, ami viszont számára mindennapos!

 

 

1994 körül járunk, mikor az állatnyomozás már bevett szokássá vált az Egyesül Államokban. Az ászok ásza a szakmában pedig az ezzel a névvel (is) megáldott Ace Ventura (J.C. -az ace ászt jelent): bármit meg tud találni egy apró kutyustól egy méretes delfinig. És éppen az utóbbit kell előkerítenie, mert a Miami Delfinek rögbi-csapatától elrabolták a kabalacetjüket, Hópihét. De vajon ki lehet a tettes? A dühös állatvédők? A halritkaságokat gyűjtő milliomos (Udo Kier)? Vagy valaki egészen más? Ace és segítőtársai (az állatok és a focicsapatnál dolgozó csinos nőci [Courtney Cox - én nem jöttem rá, hogy mit is csinál ő ott]) együtt biztosan felderítik a rejtélyt!

 

 

Minden adott a remek szórakozáshoz. Finom, de nem trágár altesti humor; a sok komoly ember között tökéletes lazasággal komolytalankodó címszereplő, és az állatok - akik sokak szerint egy jó film kulcsfigurái lehetnek. A poénos percek mellett kapunk kacagtató akciót - ami néhányszor a fizika törvényeinek is ellentmond - és mindezt megkoronázza a magyar szinkron, élén Kerekes Józseffel. A sztori egészen elképesztő fordulatot rejt magában, bár mivel olyan sokszor láttam, nem tudom megmondani, hogy mennyire kitalálható. A delfin mellett egy kiskutya megmentését láthatjuk és visszatérő motívum a 25.000 dolláros albínó galamb is. Egyetlen jelenet van, amikor az állat nyilvánvalóan makett, a milliomos birtokán lévő nagy halas rész, de az se feltűnő trükkfelvétel.

  

Lássuk a színészeket: Carrey élete egyik legjobb alakítását nyújtja itt - bár a tizennegyedik filmje volt, mégis az Állati nyomozót tekintik a pályafutása igazi elindítójának (a már említett The Mask meg a Dumb & Dumber mellett). Courtney Cox-ot nem kedvelem (Matt LeBlanc-on kívül az összes jóbarátot ki nem állhatom), de itt meglepően normális, visszafogott alakítást láthatunk tőle - ez a karakter szerethető. Hősünk főnökét a Szárnyas fejvadászban nagyon emlékezetes Sean Young játssza, aki szép nő, de ezúttal mégis nagyon visszataszító - egyrészt a történet, másrészt a kitűnő teljesítménye miatt:) Udo Kier az elején szerepel csak egy rövid ideig, de jól teljesít, ami tőle nem meglepő. Ismertebb arc még Troy Evans, akit a Vészhelyzetből ismerhetünk; a rapper Tone Loc; Randall 'Tex' Cobb (pl: Csupasz pisztoly 33 1/3) és John Capodice, akit a Vaklárma elején ölnek meg:)

Az író-rendező: Tom Shadyac (ő dirigálta pl. A minden6ót), a forgatókönyv írásában pedig Carrey is részt vett - az ötlet Jack Bernsteintől származik (ő írja a Monk-sorozat epizódjait).

 

Nézzük az érdekességeket: A szereplőket Mary Jo Slater válogatta, aki a színész Christian Slater anyukája. Amikor Ace a hacker haverjához megy, akkor a koncertet adó banda nem más, mint a Cannibal Corpse, akiket maga Carrey kért fel szereplésre, ugyanis ők az egyik kedvenc zenekara:) Az általuk játszott szám címe Hammer Smashed Face, ami a Tomb of the Mutilated albumon található. Ez volt Tom Shadyac első rendezése és az első alkalom, hogy együttműködött Carrey-vel. Az említett gumiarcnak ez az egyetlen olyan mozija, aminek a folytatásában is szerepelt, annak ellenére, hogy négy másik munkájának szintén készült következő része. A nagy népszerűségnek örvendő World of Warcraftban a Black Rock Spire nevű helyen van egy Finkle Einhorn nevű karakter, aki innen kapta a nevét:) Dan Marino valóságos rögbijátékos. A külföldi tvs bemutatókon olyan jeleneteket is hozzátettek a filmhez, amik a mozis verzióban nem szerepeltek - ezek egy része a videokazettás verzióban fellelhető, a leghíresebb közülük az, amiben Ace delfinidomárnak adja ki magát a sajtósok előtt. Néhány vicces név a mellékszereplők közül: Frank Adonis (ő valami Vinnie-t játszik, nemtom ki az), Will Knickerbocker (ő egy managert alakít) és Vince Cecere (ő a stadionban egy árus):)

 

Az Állati nyomozó 12 millió dollárból készült, 107 milliót hozott; a kritikától mindenfélét kapott; viszont a közönség körében óriási siker lett. Ace Ventura azóta a popkultúra része, a filmnek készült egy folytatása (jövő héten sugározzák, úgyhogy majd olvashattok róla itt), valamint csináltak belőle egy rajzfilm-sorozatot, ami három évadot ért meg. 1994-ben Jim Carrey ezért az alakításáért megkapta az MTV Awards Legjobb Vígjátéki Főszereplőnek járó díját.

 

Szerintem ez egy marhajó komédia, mindig meg tud nevettetni és sosem válik unalmassá. Nincs benne gusztustalankodás, de van helyette igazi humor, meg cuki állatok és Jim Carrey - mi kellhet még? Aki a művész úr többi filmjét kedveli, az ezt is szeretni fogja; én csak ajánlani tudom!

 

Pontozás:

 

imdb: 6.9 (5 év alatt 0.3-at emelkedett.)

 

Szerintem: 5/5

 

Hírek:

 

- Courtney Cox megint szembenéz Ghostface-szel a készülő Sikoly 4-ben - ez tényleg kell?

 

- Udo Kier szerepel majd a Night of the Templar című kaland/sci-fi/vígjátékban, az ijesztgetés nagy neveit felsorakoztató The Gathering horrorban és az Iron Sky nácis sci-fi/komédiában.

 

Tegnap végre megnézhettem A szállítmányt, erről remélhetőleg holnap már tudok írni; ma pedig a Kopaszkutyát nézem, amit ajánlok nektek is - a mai korban a médiából zene néven áradó szenny ellen. A hármas bejegyzés készülő, de még egy darabig eltart, mire befejezem. Viszont hamarosan újra lesz munkám, asszem:)

3 komment

Címkék: vígjáték


A bejegyzés trackback címe:

https://transfesser.blog.hu/api/trackback/id/tr682681632

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

L'Angelus 2011.05.28. 22:54:04

Remélem, nem bánod, de az egyik képet kölcsönvettem a saját blogomhoz. De tényleg csak azért, mert nem találtam kifejezőbbet az egész neten.

Tévésámán · http://transfesser.blog.hu/ 2011.05.28. 23:00:07

@L'Angelus: No problemo Joe. Én is úgy "vettem kölcsön" őket:D Egyébként a vigyorgósra gondolsz?

L'Angelus 2011.05.29. 06:31:58

@Tévésámán:
Nem, a másikra. Szerintem ez a jelenet és kép összegzik legfrappánsabban mindazt, amit a filmben szerepelt.
süti beállítások módosítása