Rovatok

Filmrajongó

Több mint 1000 bejegyzésből álló magyar nyelvű filmadatbázis, filmrajongóktól filmrajongóknak. Nem vagyunk kritikusok, nem vagyunk szakértők, csak két tv-néző, akik szeretik a filmeket:) Ha nem tudod, mit nézz este, vagy hogy megéri-e látni az adott filmet, keress rá (jobb oldalt a Kategóriák vagy A héten a tvben listában) és olvasd el a véleményünket róla! Erre a címre tudtok írni nekünk: tomzameth@gmail.com

Kategóriák

18+ (1) akció (151) áldokumentum (7) animációs (71) bekategorizálhatatlan (6) dokumentum (15) dráma (347) fantasy (145) háborús (20) hill (20) hírek (91) horror (201) kaland (80) katasztrófa (4) krimi (73) magyar (89) musical (11) néma (11) paródia (36) regényem (11) rövidfilm (14) sci fi (150) spencer (26) sport (39) szatíra (11) szuperhős (108) thriller (64) történelmi (42) vígjáték (492) western (11) zene (63)

Kék Szemek és A lány a tűzesőben Facebook Oldal

Friss topikok

  • Tévésámán: @Liberális Artúr: Köszönjük:) (2024.02.10. 13:04) 16. születésnapi bejegyzés I. – Összefoglaló 2023-ról
  • Tévésámán: @Gerberus: Az animáció egy része tényleg nagyon ronda, erre legjobb példa a felügyelő, de a pirami... (2024.01.18. 21:06) Halhatatlanok [Immortel (ad vitam), 2004]
  • Pedrolacarte9213: Szerintem egy igazi klasszikus. Számomra érthetetlen, hogy miért nem kapott Oscar-díjat. Összessé... (2024.01.11. 08:58) Excalibur (1981)
  • gigabursch: Ezek szerint a film kiválóan bemutatja, hogy az orvosi arrogancia nem mai találmány, viszont a gye... (2023.12.07. 14:04) Semmelweis (2023)
  • gigabursch: @Tévésámán: Kb három évtizede láttam. Orrba-szájba kerestem mindenféle megosztó oldalon, de sehol... (2023.09.15. 21:14) Csontváry (1980)

2011.02.15. 14:33 Tévésámán

Az ötödik elem (The Fifth Element, 1997)

 

Nemrég jártam a fehérvári Auchanban, ahol találtam egy hatalmas polcnyi dvdt, amik papírtokban mindössze 300 Ft-ba kerültek. Nézegettem őket és köztük ráleltem Luc Besson mesterművére, amit már évek óta nem láttam. 13-án este megnéztük a dvdt, tökéletes minőségű, működik és még extrák is vannak rajta - 300 Ft-ért!! Ez az egyik eddigi legjobb vételem mozi tekintetében:) A The Fifth Elementet régen sokat adta a tv, mert olyan, amilyennek egy jó filmnek lennie kell: szórakoztató. És ez a fontos! Akárhányszor meg lehet nézni, nagyon élvezetes, mert minden van benne, ami kell - de erről majd később, előbb lássuk a történetet!

 

A távoli jövőben megjelenik az űr mélyében egy hatalmas, lángokból álló kisbolygó, ami egyre csak növekszik és ijesztő módon intelligencia jeleit mutatja. Az emberiség élén álló Elnök (Tommy "Tiny" Lister Jr.) tanácstalan, de szerencsére ott van Vito Cornelius atya (Ian Holm), aki tudja, mi ez a rejtélyes objektum: maga a Gonosz! Ahhoz pedig, hogy elpusztítsák, működésbe kell hozni egy elképesztő erejű ezredéves fegyvert, ami a Tűz, a Víz, a Föld, a Levegő és a titokzatos Ötödik Elem erejét kombinálja. Viszont ehhez szükség lenne a négy főelemet képviselő ősi kőre és magára az Ötödikre is...

 

 

...aki (merthogy ő egy emberre megszólalásig hasonlító, tökéletes teremtmény - Milla Jovovich) éppen egy marcona külsejű exkommandós, Korben Dallas (Bruce Willis) lebegő taxijában van és üldözik őt. Nyomában van a rendőrség, a katonaság és nem sokkal később maga Cornelius atya meg az érdekes külsejű milliárdos Zorg (Gary Oldman) is utána erednek - velük pedig felbukkannak az űrszörnyek meg a szenzációhajhászok, az idő viszont egyre fogy. De megmentheti-e a világot egy narancssárga hajú lány és egy taxis furcsa kettőse?

 

 

Most jöhet a felsorolás, hogy mi minden van itt, ami jó: szép csajok (nem csak a főszereplő hölgy, hanem pl. a stewardess-ek a repülőn vagy a hotel dolgozói), lövöldözés, robbantgatás, ocsmány és vicces, buta földönkívüliek, fantasztikus zene, óriási látvány és baromijó poénok! Aki sci-fit akar látni, az láthat új világokat, űrhajókat, élieneket, futurisztikus fegyvereket és egy egészen hihető jövőképet. Aki akciófilmet nézne, annak ott van Bruce Willis, sok-sok fegyverropogás, izgalmas helyzetek, verekedés, "autós" üldözés és egy küszöbön álló katasztrófa fenyegetése. Aki pedig vígjátékra vágyik, az például az alábbi dolgokon nevethet: a hirtelen a semmiből egy adott világba kerülés okozta beilleszkedési gondok; a cölibátus találkozása a szexualitással; az izomagyúak izomagyú megnyilvánulásai; az emberek különböző bútordarabokba való begyömöszölése vagy a kommandós módon történő tárgyalás.

 

 

Willis úrral nem lehet unalmas filmet forgatni, pláne ha akciómoziról van szó, szokásos velős odamondásai és sajátos megoldásai a helyzetekre itt is mosolyt csalnak az arcunkra és szerintem mindenki tud szurkolni neki, mert szimpatikus, tökös karakter. Milla Jovovich gyönyörű, vicces, ám ha kell, akkor odacsap - de közben meg kell védeni, szó szerint és képletesen is érte küzd mindenki.

Gary Oldman igazán undorító, gonosz, hatalommániás, másokat kihasználó figurát kelt életre, a tőle várható magas színvonalon. Ian Holm az egyik legjobb, izgága, vicces karakter, aki mindent maga próbál elintézni, de semmi nem jön össze neki - felüdülés volt végre egy ilyen könnyed szerepben látni őt! Ismertebb arc még Chris Tucker (a helyi főceleb-médiaguru), John Neville (róla bővebben itt), Brion James (pl. Szárnyas fejvadász), valamint apró mellékszerepekben láthatjuk Mathieu Kassovitz-ot (Amélie pasija) és a Macarena videoklipjéből a ronda köldökpiercinges, lópofájú néger nőt. A két főűrlényt (a mondoshawan vezetőt és a mangalore górét) egy Clifton Lloyd Bryan nevű koma játszotta, a film emblematikus alakját, Diva Plavalagunát pedig a francia színésznő, Maiwenn Le Besco (Besson akkori barátnője) és az albán szoprán énekesnő, Inva Mula keltette életre.

 

 

Ugye egy jövőben játszódó űrfilmnek fontos elemei a speciális effektek. Itt kapunk komputer-animációt meg modelleket, az összkép nagyon pofás. A nem-emberi szereplőket mind a csodás munkát végző maszkmesterek alkották meg, a járműveket nagyrészt rajzolták, de mindenből volt modell is. Korábban párszor már mondtam, nekem jobban tetszenek a valóságos megoldások, mint az animációval létrehozott elemek - ahogy a régi Star Wars-oknak vagy mondjuk a Willow-nak (tudom, az nem sci-fi), ennek is ez az egyik legfőbb erőssége. A látvány elsősorban Besson fantáziáján kívül két híres francia képregény-alkotónak köszönhető: Jean Giraud-nak (művészneve Moebius) és Jean-Claude Mézieres-nek - bár csak az utóbbit tüntették fel a stáblistán - a rendező egyébként sok inspirációt kapott az említett művészek munkáiból a sztori és a látványosságok kitalálásához is. Akit pedig még érdemes megemlíteni, az a divattervező Jean-Paul Gaultier, aki a jövő divatját teremtette meg a film számára: több mint 950 különböző kosztümöt készített. Kiemelném még a zenét szerző Eric Serrát – keressetek rá a youtube-on a Diva Dance-re vagy a Little Light of Love-ra példának okáért!

 

 

Még néhány érdekesség: A történetet Besson még középiskolás korában kezdte kiagyalni. Leeloo teljes neve Leeloo Minai Lekarariba-Laminai-Tchai Ekbat De Sebat:) A nyelv, amit beszél, Luc Besson találmánya és Milla Jovovich fejlesztette tovább - a forgatás vége felé már beszélgetni is tudtak így. Milla haját eredetileg befestették, de a fedőanyag gyorsan lekopott, folyton újra kellett festeni, amitől a szép színésznő haja tönkrement - a mozi további részében parókát viselt, ezt észre is lehet venni, ha például az elején a menekülős résznél és a Fhlostonra való megérkezésnél összehasonlítjuk a hajszínét és formáját. Az űrrepülő futóműveiről leszedett paraziták a '80-as években népszerű Boglins nevű játékok és rezgőlabdák voltak. A mondoshawan-páncélokból mára már csak egy darab maradt fent, ami az őket legyártó speciális effekt-csapat vezetőjének tulajdonában van. Zorg fekete beosztottja egy Tricky nevű rapper vagy mi, Chris Tucker 2007 óta nem szerepelt filmben, Brion James (a sebhelyes orrú, fehér hajú tábornok) pedig '99-ben, mindössze 54 évesen halt meg szívroham következtében.

 

 

Az ötödik elem 90 millió dollárból készült és 264 milliót hozott! Akkoriban ez volt a Gaumont francia filmstúdió által készített legdrágább film és a világon Hollywoodon kívül gyártott legdrágább mozgókép. Bár New Yorkban játszódik és elsősorban francia mozi, mégis Angliában forgatták:) A '97-es Cannes-i Filmfesztivál nyitófilmje volt, elsősorban pozitív kritikákat kapott. A legtöbb dicséretet a szokatlan vizuális elemekért és fényképezésért, a kritizálákat pedig a hozzáértők szerinti ellentmondásos történetéért és kevéssé kidolgozott karakterfejlődéséért kapta. Megnyerte a Legjobb Látványért járó BAFTA-t, valamint a Legjobb Rendezőnek, Legjobb Fényképezésnek és Legjobb Díszletnek járó Césár-díjakat. Regény is készült belőle Terry Bisson tollából, a The Visual Effects Society pedig megválasztotta minden idők 50. leginkább vizuálisan inspiráló filmjének.

 

Mit mondhatnék még? Szimpatikus és vicces főhősök, pergős akció, remek poénok, lenyűgöző látványvilág és egy hihető jövőképet elénk táró sci-fi-történet - ennél többet senki nem kívánhat egy jó filmhez:)

 

Pontozás:

 

imdb: 7.7 (5 év alatt 0.2-t emelkedett.)

 

Szerintem: 6/5

 

A dvdről: A néhány extra közt van jó is, rossz is. Az Így készült… werkfilm például tök jó, én már régóta kedveltem Luc Bessont, mint rendezőt, de ez alapján jó fej embernek is tűnik. A posztergaléria túl gyors és nem képekből áll, hanem egy videóból, ami lejátssza a posztereket – ugyanilyen a képgaléria, de utóbbi mellett szól, hogy van benne egy-két marhajó kép! Akad még pár trailer és néhány tv-spot, de ezek valahogy nem adják vissza a film hangulatát. Azért 300 Ft-ért ez kurvára megérte!

 

Hírek:

 

- Bruce Willis-t jövőre a Looper című sci-fiben láthatjuk, amiben egy a maffia által pénzelt bérgyilkosnak saját jövőbeli énjét kell megölnie; valamint a The Expendables folytatásában is nagy valószínűséggel benne lesz.

 

- Gary Oldmant a Guns, Girls and Gambling fantasy/akcióban és a The Dark Knight Rises-ben láthatjuk, valamint a Kung Fu Panda 2-ben hallhatjuk. (A TDKR-ről megszületett az írásom, a többit nem láttam.)

 

- Ian Holm állítólag újra eljátssza az idős Bilbót A hobbit első és második részében. 

 

- Milla Jovovich a Faces in the Crowd névre hallgató horrorban alakít majd egy nőt, aki nem lát arcokat és egy sorozatgyilkos üldözi, valamint a legújabb Három testőrben ő lesz M'lady De Winter. (Utóbbiról szintén írtam már.)

 

Mozsárágyútól hamarosan két filmet is olvashattok majd, az egyik egy régi magyar vígjáték lesz, a másik a Meglógtam a Ferrarival, én pedig készítem a különleges hármas bejegyzést.

1 komment

Címkék: sci fi


A bejegyzés trackback címe:

https://transfesser.blog.hu/api/trackback/id/tr472662940

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

vilostenonis · http://nuadastenonis.blogspot.hu/ 2013.04.14. 20:50:14

Ez a fekete-fehér kép Milláról mennyire kurvajó már *.*
süti beállítások módosítása