Rovatok

Filmrajongó

Több mint 1000 bejegyzésből álló magyar nyelvű filmadatbázis, filmrajongóktól filmrajongóknak. Nem vagyunk kritikusok, nem vagyunk szakértők, csak két tv-néző, akik szeretik a filmeket:) Ha nem tudod, mit nézz este, vagy hogy megéri-e látni az adott filmet, keress rá (jobb oldalt a Kategóriák vagy A héten a tvben listában) és olvasd el a véleményünket róla! Erre a címre tudtok írni nekünk: tomzameth@gmail.com

Kategóriák

18+ (1) akció (151) áldokumentum (7) animációs (71) bekategorizálhatatlan (6) dokumentum (15) dráma (346) fantasy (145) háborús (20) hill (20) hírek (91) horror (201) kaland (80) katasztrófa (4) krimi (73) magyar (88) musical (11) néma (11) paródia (36) regényem (11) rövidfilm (14) sci fi (150) spencer (26) sport (39) szatíra (11) szuperhős (108) thriller (64) történelmi (42) vígjáték (492) western (11) zene (63)

Kék Szemek és A lány a tűzesőben Facebook Oldal

Friss topikok

  • Tévésámán: @Liberális Artúr: Köszönjük:) (2024.02.10. 13:04) 16. születésnapi bejegyzés I. – Összefoglaló 2023-ról
  • Tévésámán: @Gerberus: Az animáció egy része tényleg nagyon ronda, erre legjobb példa a felügyelő, de a pirami... (2024.01.18. 21:06) Halhatatlanok [Immortel (ad vitam), 2004]
  • Pedrolacarte9213: Szerintem egy igazi klasszikus. Számomra érthetetlen, hogy miért nem kapott Oscar-díjat. Összessé... (2024.01.11. 08:58) Excalibur (1981)
  • gigabursch: Ezek szerint a film kiválóan bemutatja, hogy az orvosi arrogancia nem mai találmány, viszont a gye... (2023.12.07. 14:04) Semmelweis (2023)
  • gigabursch: @Tévésámán: Kb három évtizede láttam. Orrba-szájba kerestem mindenféle megosztó oldalon, de sehol... (2023.09.15. 21:14) Csontváry (1980)

2011.02.07. 18:06 Tévésámán

Ed, Edd 'n Eddy's Big Picture Show (2009)

 

Biztosan ismeritek ezt a rajzfilmsorozatot. A régi nagy generáció egyik utolsó tagja, főhőse három tizenkét éves srác, akiknek ugyanaz a keresztnevük: Edward. Lássuk őket sorban!

 

Ed magas, nincsen álla, kancsal, összenőtt a szemöldöke, nagyon rövid haja van. Folyton zöld kabátban és piros-fehér csíkos pólóban jár, a nadrágja lila, a zoknija szürke és lyukas, a cipője fekete. Ed mindig boldog, nem törődik a világgal, egy saját álomországban él. Borzasztóan erős, egy egész házat is képes felemelni, ugyanakkor lelkileg kisgyerek. Imádja a horrorfilmeket, az állatokat (főleg a csirkéket), a képregényeket és általában hihetetlenül ostobán viselkedik, emellett sosem tisztálkodik, nem is takarít. Védjegyei az abszolút a helyzettől eltérő beszólások/megmozdulások.

 

Edd átlagos magasságú, elég nagy álla és fura szája van. Dupla Dének nevezik, hogy meg lehessen különböztetni Edtől. Karikás a szeme, van egy rés a fogai között és állandóan egy fekete sapkát hord, amivel elrejt valamit, ami a feje tetején van - erről soha nem derül ki, hogy micsoda, csak a két barátja tudja. Dupla Dének piros pólója, lila rövidnadrágja és piros térdzoknija van, a cipője kék. Tökéletes ellentéte Ednek: elképesztően intelligens, már-már irritálóan pedáns és nagyon gyenge fizikumú. Pillanatok alatt össze tud rakni egyszerű háztartási lomokból robotokat, gépeket, sőt akár egy egész várost is! Kedveli a tudományokat, az olvasást és a tanulást. Védjegye a körmondatok használata, sok bonyolult szóval és mindig ő az, aki előre tudja, ha baj lesz.

 

Eddy a legkisebb, mégis ő a csapat vezetője. Neki van a leghosszabb haja, kissé túlsúlyos, emiatt a nyaka és a feje egyben van, szeme körül pedig a napozás miatt fehér körök vannak. Sárga pólót hord piros csíkkal, világoskék nadrággal és nadrágtartóval, aminek az egyik pántja folyton kilóg a felsője alól. Nem visel zoknit, a cipője pedig piros. Eddy apró termetét óriási hangerejével kompenzálja, saját magát a legszebbnek, legokosabbnak és legnépszerűbbnek hiszi. Világa a pénz körül forog, nem tisztel senkit és semmit, gyakran keresztbe tesz még a két pajtásának is. Szereti a diszkó életstílust/zenét, a pénzt, meg a főnökösködést. Védjegye az ordibálás és a kárörvendés.

 

A három fiú kitaszítottnak számít, mivel mindnyájan annyira eltérnek az átlagtól - emiatt folyton együtt lógnak és Eddy-t követik, aki pedig a helyszínül szolgáló Zsákutca (cul-de-sac) többi gyerekének átveréséből akar meggazdagodni. 

 

A sorozat kanadai gyártású és egy Danny Antonucci nevű fickó találmánya. 1999-ben indult és 2008-ban ért véget, a Cartoon Network történetének leghosszabban futó sorozata - még jelenleg is látható, de már nem készülnek új részek hozzá. Én nagyon szeretem az Ed, Edd 'n Eddy-t, már a kezdetek óta néztem és csak néha volt úgy, hogy egy-egy évig nem láttam őket, mégis csak most sikerült megtekintenem az összes eddigi részt. A szériának hat évada van, átlagosan egy évad 26 részből áll, de az utolsó pl. csak két részes. Az epizódok 10-21 percesek és van négy nagyobb lélegzetű speciális kiadás (űrlényes, Valentin-napi, karácsonyi és halloweeni). A majdnem tíz éves futás lezárásaként készült az itt tárgyalt egész estés film, ami minden eddiginél jobb lett! Nézzük a történetet:

 

 

Az Edeknek menekülniük kell! Ugyanis nyomukban van Rolf (magyarul Rudi), Kevin (Sapi), Jonny (Köbjani) és Nazz (Szöszi) - ezúttal pedig három hősünk nagyon elvetette a sulykot! A hajsza hosszasan folytatódik, míg végül sikerül lerázniuk az üldözőket, de hogyan tovább? Vissza nem mehetnek, mert el akarják kapni őket és találniuk kell egy helyet, ahol biztonságban lehetnek - Eddy pedig felveti, hogy menjenek a bátyjához, aki majd megvédi a kisöccsét és két társát a bosszúszomjas zsákutcaiaktól! És innen indul az utazás, ami soha nem látott helyekre és kalandokba viszi a három Edet -az út, aminek a végén a megváltás vár rájuk - vagy valami más?

 

 

Ha stílust kéne választanom, azt mondanám, hogy a Big Picture Show horrornak indul, majd átvált akciófilmbe, végül road movie-vá válik. Itt (végre?) nem az átverések vannak központi helyen, hanem a gyerekek kapcsolatai. Ed, Edd és Eddy barátsága (bár főként Dupla Déé és Eddy-é), Nazz és Kevin sajátos szerelmi háromszöge (a filmből kiderül ki a harmadik fél), Jonny és Rolf különcsége (és ebből adódó elszigetelődésük), Sarah és Jimmy összetartása, na meg a Kanker-nővérek (magyarul Dinnye-lányok:)) érzelmei a főhős fiúk irányába. Érdekes módon az utolsó évadban és itt is megjelenik a tinédzserkor egyik központi témája: a szex - bár csak nagyon felszínesen, de több alkalommal utalnak rá. Ezen felül a főleg a sorozat vége felé már-már túlzásba vitt egymás agyabugyálása sokkal realisztikusabb, a film első negyedétől kezdve szinte folyamatosan úgy viselkednek (és nyilvánulnak meg), mintha normális, hús-vér emberek lennének.

 

A szereplők saját maguk miatt konfliktusba kerülnek egymással: Eddy Dupla Dével, az átgondolatlan tervek és a rengeteg hazudozás miatt; Nazz Kevinnel, a már említett harmadik fél miatt; Rolf a disznójával (asszem ezt nem kell külön megmagyarázni:D); Sarah és Jimmy Kankerékkel - ők egymással (a három idősebb lány természete miatt); Jonny pedig mindenkivel (különutas megoldása jóvoltából). Az első pár széria után e rajzolt gyereksereget a készítők az 5. évadban először "engedték ki" a Zsákutcából - az iskolába - itt pedig a srácok eddig sosem látott helyszíneken barangolnak. A látványvilág meglepően valósághű és összesítésben a remek poénok meg a jó szórakozás mellett az egésznek lett valami komolyabb hangvétele - de egy nagy film esetében ezt elvárhatja az ember.

 

 

Néhány érdekesség magáról az Ed, Edd 'n Eddy-ről: Danny Antonucci saját gyerekkorának szereplőiről és önnön fiatalkori énjéről mintázta a figurákat. A három főhőst saját és a két fia személyiségéből rakta össze, ugyanakkor a Marx-fivérek (The Three Stooges) is inspirációul szolgáltak az Edekhez. Az egyik legjobb dolog az egész sorozatban, hogy minden eseményt különböző hanghatások kísérnek, amikkel teletömték az egyes részeket, különlegesen vicces atmoszférát teremtve. Ezen kívül a figurák mind egyedi színvilágúak (pl. minden gyereknek más színű a nyelve meg a bőre) és folyamatosan mozog a körvonaluk.

 

A sorozatból kiderül, hogy Jonny cimborája, Plank (Deszka) él, személyisége van és ő irányítja kopasz barátjának legtöbb lépését; valamint hogy Antonucci igencsak kedveli a sci-fit és a horrort - ezek Ed gyengéi is. Két részből megtudhatjuk, hogy Eddy második neve Skipper (Szaniszló), Dupla Déé Marian (Jácint), Edé pedig Horace (ezt nem tudom magyarul és arra se emlékszem, melyik részben van), a Zsákutcát pedig valójában Rathink Ave-nek hívják. Sarah-nak és Lee-nek ugyanaz a hangja (Janyse Jaud), de Marie-nek és Kevinnek is (Kathleen Barr). Nazzt három különböző színésznő szólaltatta meg: Tabitha St. Germain csak az első évadban; Erin Fitzgerald a többiben, kivéve egyet a második évadból (The Day the Ed Stood Still), akkor pedig Jenn Forgie. Fitzgerald Szöszi mellett May Kanker hangja, az említett részben viszont szintén Forgie volt May is. A sorozat 8.2-t kapott az imdbn (2016-ra ez már csak 7.4...) és nagyszerű zenéjével nyert egy Leo Awards-ot - a zeneszerző Patric Caird, a leginkább jazznek nevezhető muzsikát pedig trombita, zongora és hasonló valódi hangszerek szolgáltatják végig. Maga a film a hatodik évad helyettesítője, a szériák lezárása. 2008. december 18-án készült el és 2009. november 9-én vetítették először - egyenesen tévéképernyőre szánták. (Utólagos megjegyzés: Az imdb szerint a magyar cím Ed, Edd 'n Eddy, a nagy mozidélután.)

 

Végignézve az Ed, Edd 'n Eddy's Big Picture Show-t és az összes eddigi epizódot, sajnálom, hogy nincs több:) Szerintem ez egy borzasztó jó sorozat, érdemes angolul nézni, mert úgy még sokkal jobb (igaz, nagyon jónak kell lenni, hogy mindent megérts) és maga a film is baromijó lett! Aki szereti/szerette a sorozatot, mindenképp nézze meg!

 

Pontozás:

 

imdb: 8.7 (5 év alatt 0.2-t csökkent, maga a sorozat 0.8-at.)

 

Szerintem: 6/5

 

Hírek:

 

- Úgy tűnik, nem kell már sokáig nélkülöznünk kedvenc karaktereinket, ugyanis Danny Antonucci legújabb sorozatában, a hamarosan látható Universal Uniters-ben Edd, Sarah és Jimmy már biztosan benne lesznek - és ki tudja, hátha a többi gyerek is visszatér? Az első részt most pénteken sugározzák majd, jó lenne látni!

 

Sajnos a fentebb említett hír hamisnak bizonyult... Több információ angolul itt.

 

Hamarosan várható írások: Predators, Az ötödik elem és pénteken lesz a 3. szülinapunk is:)

Szólj hozzá!

Címkék: animációs


A bejegyzés trackback címe:

https://transfesser.blog.hu/api/trackback/id/tr532644865

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása