Rovatok

Filmrajongó

Több mint 1000 bejegyzésből álló magyar nyelvű filmadatbázis, filmrajongóktól filmrajongóknak. Nem vagyunk kritikusok, nem vagyunk szakértők, csak két tv-néző, akik szeretik a filmeket:) Ha nem tudod, mit nézz este, vagy hogy megéri-e látni az adott filmet, keress rá (jobb oldalt a Kategóriák vagy A héten a tvben listában) és olvasd el a véleményünket róla! Erre a címre tudtok írni nekünk: tomzameth@gmail.com

Kategóriák

18+ (1) akció (151) áldokumentum (7) animációs (71) bekategorizálhatatlan (6) dokumentum (15) dráma (346) fantasy (145) háborús (20) hill (20) hírek (91) horror (201) kaland (80) katasztrófa (4) krimi (73) magyar (88) musical (11) néma (11) paródia (36) regényem (11) rövidfilm (14) sci fi (150) spencer (26) sport (39) szatíra (11) szuperhős (108) thriller (64) történelmi (42) vígjáték (492) western (11) zene (63)

Kék Szemek és A lány a tűzesőben Facebook Oldal

Friss topikok

  • Tévésámán: @Liberális Artúr: Köszönjük:) (2024.02.10. 13:04) 16. születésnapi bejegyzés I. – Összefoglaló 2023-ról
  • Tévésámán: @Gerberus: Az animáció egy része tényleg nagyon ronda, erre legjobb példa a felügyelő, de a pirami... (2024.01.18. 21:06) Halhatatlanok [Immortel (ad vitam), 2004]
  • Pedrolacarte9213: Szerintem egy igazi klasszikus. Számomra érthetetlen, hogy miért nem kapott Oscar-díjat. Összessé... (2024.01.11. 08:58) Excalibur (1981)
  • gigabursch: Ezek szerint a film kiválóan bemutatja, hogy az orvosi arrogancia nem mai találmány, viszont a gye... (2023.12.07. 14:04) Semmelweis (2023)
  • gigabursch: @Tévésámán: Kb három évtizede láttam. Orrba-szájba kerestem mindenféle megosztó oldalon, de sehol... (2023.09.15. 21:14) Csontváry (1980)

2011.01.04. 16:51 Tévésámán

Star Trek VI: A nem ismert tartomány (Star Trek: The Undiscovered Country, 1991)

 

Az ötödik rész, A végső határ sem kritikai, sem pénzügyi szempontból nem lett sikeres és az alkotógárdából sokan attól tartottak, hogy ezek után véglegesen leírják a sorozatból készült mozifilmeket. Azonban szerencsére közeledett a Star Trek bemutatásának 25. évfordulója, ami lehetővé tette egy újabb folytatás elkészítését - azt, amiben hivatalosan is nyugdíjazzák az eredeti legénységet. Lássuk, mi van az utolsó kalandban:

 

Hikaru Sulu (George Takei) immár maga is kapitány, az Excelsiort irányítja. Első misszióján azonban a semleges zónában tartózkodva klingon segélykérést fog, majd szemtanúja lesz a Praxis nevű hold megsemmisülésének. Hamarosan a klingonok titkos béketárgyalásokba kezdenek a Föderációval, ugyanis birodalmuk olyan válságba került, ami az egész fajukat veszélyezteti. A tárgyalásokban élen járó Sarek nagykövet (Mark Lenard) jóvoltából fia, Spock (Leonard Nimoy) bevonja Kirköt (William Shatner) a diplomáciába, aki azonban tudvalevőleg gyűlöli a barbárnak tartott tarajos fejűeket – ugyanis ők ölték meg a fiát. Viszont a másik oldalon is vannak, akik finoman szólva fenntartással kezelik a beálló helyzetet.

 

 

Az Enterprise régi csapata három hónappal a szolgálat lejárta előtt még utoljára összeáll, hogy személyesen képviseljék a Föderációt a klingon küldöttséggel való megbeszéléseken. Sulu helyett a kormányos tisztjét az osztályelsőként végzett vulkáni Valeris (Kim Cattrall) veszi át, aki Spock egyik legkitűnőbb diákja, ám már első lépeseként megkérdőjelezi a kapitány utasításait. A többi pozícióban még az ismert arcok vannak: Uhura (Nichelle Nichols), Scotty (James Doohan), Chekov (Walter Koenig) és dr. McCoy (DeForest Kelley). A helyzet nem várt fordulatot vesz, mikor merénylők ütnek rajta a klingonokon és megölik Gorkon kancellárt (David Warner) - a két fél közti gyűlölet lángja újból fellobban, a bosszúszomjas űrlények pedig Kirköt és McCoy-t vádolják az elöljárójuk haláláért. Vajon tényleg ők a felelősek? Ha pedig nem az Enterprise-on szolgálók a rajtaütés kitervelői, akkor kik - és mi lesz a következő lépésük?

 

Már az első pár perctől fogva fenntartja az érdeklődést A nem ismert tartomány, hiszen rögtön kapunk egy rejtélyes katasztrófát, ami után pedig az ellenség azon nyomban békét akar kötni - ekkor máris elkezdünk gondolkozni, hogy van-e a klingonoknak valami titkos tervük, az egész csak egy trükk-e vagy tényleg valami galaktikus jelentőségű dolog szemtanúi lehetünk?

 

A rendező Nicholas Meyer, aki a nagy sikerű Khan haragját írta és rendezte; a történet kitalálásában, valamint a finanszírozásban Leonard Nimoy is részt vett. Az előző részek producerét, Harve Bennettet kirúgták a Paramounttól, mert szerintük ő volt a hibás a The Final Frontier végkimeneteléért - ugyanúgy elbántak vele, mint anno az első rész után Gene Rodenberry-vel, csakhogy Bennett gyakorlatilag azóta sem tudott magának munkát találni Hollywoodban... Helyére Ralph Winter került, aki azt mondta, hogy a Paramount egy, a 25. évfordulóhoz méltó filmet akart, de a lehető legkevesebb pénzből. Nimoy társproducerként fontos feladatot látott el, ő kérte fel Meyert a rendezésre és a végső forgatókönyv megírására, amit saját ötlete inspirált: mi lenne, ha az űrben leomlana az a bizonyos fal, amit a semleges zóna jelképez; ha megszűnne az ember-klingon hidegháborús viszály? Meyer mellett szólt az is, hogy ismeri az alapanyagot (a Khan miatt), gyorsan dolgozik, és ha ő lesz a rendező, akkor Shatner elégedett lesz (hogy nem megint Spock megformálója dirigál).

 

A történet kiagyalása elég sokáig tartott, hiszen mégiscsak az utolsó kalandról volt szó és az nem lehet akármilyen. A kezdeti útkeresés során Walter Koenig is beszállt a sztori-írásba: kitalációjában a már nyugdíjazott csapat ismét harcba száll egy új űrszörny-brigád ellen, hogy kiszabadítsák a még mindig szolgálatban lévő Spockot, végül pedig a félig vulkáni és a doktor kivételével mind meghalnak - ez viszont túl költséges és túl sötét tónusú befejezés lett volna. Ezen kívül szóba került egy előzmény elkészítése, ezt azonban a főhősök alakítói és a stáb néhány prominens tagja leszavazta – a későbbi Star Trek: Enterprise-sorozatban, és a 2009-es új mozifilmben ez az elképzelés mégiscsak megvalósult. Az ismert szereplőgárda találkozott már isteni hatalmú lényekkel, bosszúszomjas szuperemberrel, többször szembenézett a halállal, de még sosem dolgozott egy ősi ellentét békévé alakításán, így végül emellett voksoltak a készítők. A klingon-ember-dilemma egyértelműen a hidegháborús korszak, a szocialista Szovjetunió és a kapitalista Egyesült Államok szembenállásának allegóriája; a Praxis felrobbanása és az azt követő homályosítás a hatalom részéről pedig Csernobilra emlékeztet. Ezen kívül cikkem tárgya a változást és a különböző emberek (meg űrlények) ehhez való hozzáállását mutatja be.

 

Néhány szót a főszereplőkről: Shatner úgy érezte, hogy a történetvezetés miatt Kirk túlságosan is előítéletektől vezéreltnek látszik. Kelley-nek ez az utolsó filmes szereplése, a forgatás idején már 71 éves volt. Nyolc nap alatt felvették a legtöbb jelenetét, Nimoy hozzájárulásával pedig 1 millió dolláros fizetést kapott - ezzel búcsúztatták a filmszakmától. Dr. McCoy megformálója a továbbiakban már csak néhány szinkronszerepet vállalt. Nichelle Nichols-nak kellemetlen érzés volt az eredeti legénység egyetlen néger tagjaként a filmben érezhető bizonyos szintű rasszizmus megnyilvánulásait előadni - elvégre Uhura sem kedvelte a klingonokat.

 

 

A legújabb fontos hős a kormányos Valeris, akit Kim Cattrall játszott - én fel sem ismertem:) Saját maga választhatott nevet a karakternek, aki eredetileg Saavik lett volna, de Cattrall nem akart a harmadik lenni, aki ugyanazt a figurát kelti életre. A forgatás végeztével az akkor még igen csábos színésznő mindössze egy pár vulkáni fülben pózolt fotósoknak az egyik díszletben, azonban a pikáns képek nem láthattak napvilágot, mivel Leonard Nimoy tudomást szerzett az esetről és úgy gondolta, ez a dolog árthat a szériának. Minden fotóst kidobatott a stúdióból és saját kezűleg megsemmisített minden egyes kópiát (állítólag;)). A félszemű klingon tábornokot Christopher Plummer kelti életre - Cheng folyton Shakespeare-t idéz, de valódi harcos és a befejezéskor is fontos lesz – ő a legkiemelkedőbb „negatív” szereplő.

 

A mellékalakok közt találjuk David Warnert, aki az előző részben a föderáció követe volt a Nimbus III-on; Todd Bryantet, aki szintén az ötödik epizódban a klingon hajó parancsnokát játszotta (itt ugyanaz a karakter, akit büntetésből lefokoznak tolmáccsá). A Föderáció elnökét Kurtwood Smith formálja meg (pl. Oscar, Robotzsaru), a klingon nagykövetet John Schuck (a Babylon 5 eredeti Draalja), a Kirkék védelmére kirendelt ügyvédet pedig Michael Dorn (ez a tarajos fejű a New Generation Worfjának nagypapája az idővonal szerint). A Rura Penthe bolygón lévő először szexi majd kifejezetten ronda űrlakót a híres modell, Iman és A Mozifilmben is játszó Tom Morga kaszkadőr alakítják (ő volt a Péntek 13. V. részének álom-Jasonje).

 

 

A szintén ezen a planétán felbukkanó hatalmas kreatúra maszkja mögött (lásd a képet) a 224 centis valódi óriás, John Bloom rejtőzött - ez a rendkívüli méretű ember mindössze 55 évet élt, '99-ben egy szívmegállás vitte el, ez előtt a produkció előtt pedig egyéb sci-fikben és horrorokban bukkant fel. Mark Lenard, az eredeti széria Sarekja itt játszott utoljára egész estés filmben. Az Excelsior kommunikációs tisztje nem más, mint Christian Slater, akit a fiatalok moziba csábítása miatt raktak be - és azért, mert az édesanyja, Mary Jo Slater volt a szereplő-válogatás vezetője:) Végül egy vicces név: a stáblistában álmos klingonként feltüntetett alakot játszó színész neve David Orange:)

 

A speciális effekteket ismét túlnyomó részben az ILM készítette. A Praxis felrobbanását követő energia-kör a későbbiekben visszaköszönt még a Csillagkapu-filmben és a felújított Csillagok Háborújában is, a mai napig ezt a látványt Praxis-effektnek nevezik. A trükk-gyárosok legnagyobb kihívása a nullgravitációs gyilkossági szekvencia elkészítése volt, ahol egyrészt hihetően lebegő színészeket, másrészt a gravitáció nélküli térben megfelelően mozgó/eloszló vért kellett kreálniuk - ezek voltak a The Undiscovered Country legdrágább jelenetei. Spórolási okokból az előző epizódból is vettek át részleteket; beletettek a korábbi filmekhez készített, de azokban nem látható képeket; egyes látványelemeket többször felhasználtak más irányba fordítva és a kisebb trükkmesteri feladatokat kiadták más vállalatoknak (ha mindent az Industrial Light & Magic csinál, akkor túl sokba került volna).

 

A kezdeti események, főleg az űrlények-földlakók ellentét (szokások, viselkedés, beszéd, stb.) több humoros percet szültek, és most volt először, hogy az újfent felirat nélküli klingon nyelv nem zavaró, hanem inkább érdekes. A gesztikulációból, az események egymás után következéséből rá lehet jönni, hogy kb. miről beszélhetnek és így egészen élvezetes a dolog:) A későbbiekben aztán a rejtélyes orvgyilkosok utáni kutatás és a Rura Penthén folyó események fenntartják a figyelmünket, kapunk elég akció-jelenetet is, szóval ezen a téren sincs gond a VI. Star Trekkel.

 

A film szomorú apropója, hogy Gene Rodenberry nem érhette meg a bemutatóját. A sorozat kitalálója már a forgatás kezdetekor rossz egészségi állapotban volt, de így is részt vett az alkotói munkában, amennyire tudott. Állítólag nagyon rühellte a forgatókönyvet, például mert meglátásai szerint Meyer ismét túlságosan militarizálta a produkció légkörét. Szinte minden leírt sorba belekötött, amiket a rendező próbált megvédeni, Ralph Winter pedig harmadik félként jegyzetelt és együtt igyekeztek konszenzusra jutni - bár aztán az alkotók Rodenberry legtöbb javaslatát elvetették. Halála előtt néhány nappal levetítették neki a majdnem teljesen kész anyagot: Winter és DeForest Kelley életrajz-írója szerint tetszett neki, de Shatner és Nimoy visszaemlékezéseikben azt írták, az ügyvédjéhez fordult, hogy kivágasson egy csomó jelenetet, miután látta. Gene egyike azoknak az embereknek, akiknek hamvait Föld körüli pályára állították 1997-ben (a rajongók támogatták az ötletet, amit már 1992-ben végre akartak hajtani, de akkor nem sikerült). A fellőtt szonda, ami a maradványokat tartalmazta, pár évvel ezelőtt letért a pályájáról és a légkörbe lépve elégett, de 2012-re már tervbe vették, hogy a Star Trek atyjának újabb "részletét" küldik az űrbe - ezúttal már "vele tart" 2008-ban elhunyt feleségének "pora" is.

 

 

És most jöjjenek az érdekes részletek! Ez volt az első film, amiben nem Sulu a kormányos. A mozi készítését nehezítette, hogy a forgatókönyvet folyton meg kellett változtatni, mind a fő- mind a mellékszereplők kéréseire. Shatner és Nimoy meglátogatták a szomszédos stúdióban folyó Krumplirózsa forgatását, ahol segédkeztek egy jelenetben: Al Pacinonak meg kellett lepődnie, mikor kinyit egy ajtót - az ajtó mögött Kirk és Spock álltak, a hatás nem maradt el:D  A VI. az általam látott egyetlen rész, ahol a magyar szinkronban Spockot nem Szpokknak, hanem Szpákknak ejtik - ez vicces, de zavaró is egyben. Christian Slater azt a nadrágot viselte, ami Shatner számára készült a Khan haragjához:) Meyer és alkotótársa, Denny Martin Flinn e-mailen keresztül írták a forgatókönyvet. Az egyik közös jelenetük forgatása közben David Warner és DeForest Kelley feje felett felrobbant egy méretes reflektor - a lehulló darabok súlyos sérüléseket is okozhattak volna, de szerencsére mindketten megúszták.

 

A klingon maszkok felrakása a színészekre három órát vett igénybe. Az ismeretlen tartomány minden addigi Trek-mozinál több Shakespeare-idézetet tartalmaz (a cím is egy közülük), ráadásul ezek nagy része a tarajos fejűek szájából hangzik el, akik mintegy kisajátítják a nagy angol író szavait maguknak.

A végefőcím kezdetén láthatjuk a főszereplők aláírásait megjelenni a képernyőn egymás után - ez a szimbolikus aláírása a figurák leszerelési lapjainak. A bemutató előtti napon az eredeti legénység tagjai megkapták saját csillagukat a Hollywoodi Hírességek Sétányán - Nichelle Nichols volt az első színes bőrű nő, aki ebben a kitüntetésben részesült. Az ebben a filmben felbukkanó Enterprise ugyanaz a nagy, nehezen kezelhető és folyton meghibásodó makett volt, amit A Mozifilmben is használtak, csak átfestették, majd átrendezték a huzalozásait és a villogó alkatrészeit. A föderációs tisztek felszereléséből szinte mindent újra el kellett készíteni, mert A végső határ után ismeretlenek ellopkodták őket - az űrdokk modelljének hasonlóképp lába kelt. A tárgyalótermes részt egyes szögekből szintén makettek segítségével hozták létre: az arénában tolongó klingokat kétszáz darab, kereskedelmi forgalomban is kapható Worf-bábúval jelenítették meg:D

 

Az egyik legnagyobb kihívást a színjátszók számára a díszvacsora felvétele jelentette, ahol az előttük látható egzotikus ételeket tintahalból és különböző ehetetlen dolgokból állították elő, amiket aztán kékre festettek. Az így létrejött kellékek a forgatás ideje alatt lassan rothadni kezdtek, így senki nem mert enni belőlük. Meyer a hitelesség kedvéért azt akarta, hogy a figurák egyenek, ezért felajánlott 20 dollárt minden egyes megrágott falatért. Ezt kihasználva Shatner tizenhét felvételen evett az "ételből", így 340 dollárt kaszírozott be a rendezőtől - elmondása szerint elsősorban azért, mert a "Dögöljenek meg!"-részt végül nem úgy tették bele a kész műbe, ahogy ő akarta.

 

Mivel sokszor nem volt szabad stúdió, ezért a jelenetek egy részét Hollywood más épületeiben (éttermek, szállodák) vették fel. Ugyanannyi pénzt szántak erre a folytatásra, mint elődjére, pedig az űrcsaták és az új földönkívüliek megjelenítésre többet kellett volna adni; ráadásul a stúdió-vezérek még fenyegetőztek is a projekt leállításával, ha nem csökkenek a költségek néhány millióval. Végülis a The Undiscovered Country 30 millió dolláros kiadás mellett 96 milliót hozott, a közönség és a hozzáértők is jobban értékelték, mint A végső határt. A kritikusok elismerték a remek színészi játékot, a humort, valamint a könnyedebb jelenetek és az akció egyensúlyát. A hidegháborús motívumot és a speciális effekteket viszont leszólták. Cikkem tárgya elnyerte a Legjobb Sci-Finek járó Saturn Awardot, elsőként az Űrszekerek-mozik közül. 2004-ben jelent meg a gyűjtőknek szóló kiadása, amihez a rendező néhány dolgot módosított, hogy egyes, szerinte addig nem annyira érthető dolgokat könnyebben érthetővé tegyen.

 

Nekem tetszett, de szerintem a régiek közül eddig az első volt a legjobb - kíváncsian várom a III. és IV. részeket, hátha azok megváltoztatják a véleményemet:)

 

Pontozás:

 

imdb: 7.2

 

Szerintem: 5/5

 

Hírek:

 

- Christopher Plummert legközelebb a Priest (A pap) című horrorban láthatjuk majd.

 

- Christian Slater egy csomó filmben szerepel mostanság, ezek közül a legérdekesebbek: Guns, Girls and Gambling (jófélének tűnő krimi), Playback (horror) és Soldiers of Fortune (akciófilm, Ving Rhames-szel és James Cromwellel).

 

Készül az írás a Happy Endről. A hülye munkám folyton elfáraszt, estére már sosincs kedvem filmet nézni - úgyhogy nem tudom, mit tekintek meg legközelebb és azt sem, hogy mikor…

4 komment

Címkék: sci fi


A bejegyzés trackback címe:

https://transfesser.blog.hu/api/trackback/id/tr382560346

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Vodka Narancs 2012.06.04. 13:10:38

Roddenberrynek - aki ironikus módon vadászpilóta volt fiatalkorában - idősebb éveire teljesen agyára ment az antimilitarizmus és a pacifizmus, és nagyon erőltette a "tökéletes jövő" képét, melyben a Csillagflotta nem egy katonai szervezet, hanem kizárólag kutatói és diplomáciai célokat lát el, a hajók belülről inkább luxusszállodáknak és pihenőhelyeknek látszanak, mintsem csatacirkálóknak, mindenki szeret mindenkit és kényelmes, testhez simuló ruhákban járnak-kelnek az emberek. Lásd az első mozifilmet és az Új Nemzedék első évadát.

Na most, Meyernek épp a totális ellenkezője volt a véleménye, és minél inkább erőltette ezt a "hadihajó" jelleget, illetve nála a Star Trek univerzum is sokkal sötétebb, sokkal árnyaltabb. Roddenberry valószínűleg a haját tépte, mikor olvasta a forgatókönyvet és látta hogy mennyire rasszisták a klingonok irányába a szereplők.

Ami a kivágott jeleneteket illeti: Roddenberry tényleg kivágatott pár részt a filmből, többek közt azt, amikor Scotty "klingon kurvának" nevezi a kancellár lányát, meg mikor a Csillagflotta parancsnoka ellentámadást javasol az elnöknek, stb. Ezek az eredeti mozis változatba nem kerültek bele, de később, Roddenberry halála után visszatették őket a filmbe és VHS-en, illetve DVD-n már így jelent meg. Gondolom te is így láttad. A magyar szinkron is úgy készült, hogy ezek a jelenetek is benne vannak.

Tévésámán · http://transfesser.blog.hu/ 2012.06.05. 10:18:18

@Csempe-Pempe: Sajnos nem emlékszem, hogy benne voltak-e ezek a kivágott jelenetek, mert már hosszú idő eltelt azóta...

Vodka Narancs 2012.06.05. 10:41:54

Félreértés ne essék, én ezeket nem kioktatásnak szántam, csak gondoltam, megosztom veled az információkat. Örömmel olvastam ezeket az írásokat, és láttam, hogy valaki így érdeklődik ezek iránt a filmek iránt.

Arra tippelek, pár évvel idősebb generációhoz tartozom, mint te, én még kora tizenévesként a '90-es évek második felében láttam a Star Trek filmek többségét a tévében. Ekkor még a régi, 4:3-ra sarkított, szinkronos, rossz minőségű videós kópiákat adták. A VI.-ban pedig benne voltak ezek a jelenetek. Rongyosra néztem az összes Star Trek mozit kazettán anno. :)

Tévésámán · http://transfesser.blog.hu/ 2012.06.07. 11:20:40

@Csempe-Pempe: Semmi gond, nem gondoltam, hogy kioktatsz. Sőt, örülök ezekenek a háttérinfoknak, mert tényleg nem is tudtam őket!
süti beállítások módosítása