Rovatok

Filmrajongó

Több mint 1000 bejegyzésből álló magyar nyelvű filmadatbázis, filmrajongóktól filmrajongóknak. Nem vagyunk kritikusok, nem vagyunk szakértők, csak két tv-néző, akik szeretik a filmeket:) Ha nem tudod, mit nézz este, vagy hogy megéri-e látni az adott filmet, keress rá (jobb oldalt a Kategóriák vagy A héten a tvben listában) és olvasd el a véleményünket róla! Erre a címre tudtok írni nekünk: tomzameth@gmail.com

Kategóriák

18+ (1) akció (151) áldokumentum (7) animációs (71) bekategorizálhatatlan (6) dokumentum (15) dráma (346) fantasy (145) háborús (20) hill (20) hírek (91) horror (201) kaland (80) katasztrófa (4) krimi (73) magyar (88) musical (11) néma (11) paródia (36) regényem (11) rövidfilm (14) sci fi (150) spencer (26) sport (39) szatíra (11) szuperhős (108) thriller (64) történelmi (42) vígjáték (492) western (11) zene (63)

Kék Szemek és A lány a tűzesőben Facebook Oldal

Friss topikok

  • Tévésámán: @Liberális Artúr: Köszönjük:) (2024.02.10. 13:04) 16. születésnapi bejegyzés I. – Összefoglaló 2023-ról
  • Tévésámán: @Gerberus: Az animáció egy része tényleg nagyon ronda, erre legjobb példa a felügyelő, de a pirami... (2024.01.18. 21:06) Halhatatlanok [Immortel (ad vitam), 2004]
  • Pedrolacarte9213: Szerintem egy igazi klasszikus. Számomra érthetetlen, hogy miért nem kapott Oscar-díjat. Összessé... (2024.01.11. 08:58) Excalibur (1981)
  • gigabursch: Ezek szerint a film kiválóan bemutatja, hogy az orvosi arrogancia nem mai találmány, viszont a gye... (2023.12.07. 14:04) Semmelweis (2023)
  • gigabursch: @Tévésámán: Kb három évtizede láttam. Orrba-szájba kerestem mindenféle megosztó oldalon, de sehol... (2023.09.15. 21:14) Csontváry (1980)

2010.12.29. 23:28 Mozsárágyú

Szent Péter esernyője (1958)


     Mikszáth Kálmán regénye nagyon jó, és a belőle készült 1958-as film is. (Készült még belőle egy-egy változat '17-ben és '35-ben, előbbi Korda Sándor rendezése.)

     Az öreg Gregorics (Rajz János) testvéreivel igen rossz viszony ápol, azok pénzéhes mivolta miatt. Egy nap szegény meghal, és a végrendeletből egyértelműen kiderül, hogy rájuk semmi fontosat nem hagyott, mindent a törvénytelen gyerekének, Wibra Gyurinak adott. A sok kis ingóságot pedig elárverezik, és ott minden létező bútort felvásárolnak az elhunyt testvérei, hátha meglelik a betétkönyvet a sok pénzzel. Mert biztosra veszik, hogy az a vagyon létezik, annak ellenére, hogy a végakaratban nem szerepelt. Az árverésen Münz-höz kerül egy feltűnő, piros színű ernyő. Az említett úr éppen Glogován halad át, amikor is hatalmas eső, vihar kerekedik, és meglát egy szegény kisgyereket egy kosárban. Hát fölé helyezi az esernyőt, hogy meg ne ázzon, és továbbmegy.

     De hogy valójában ez megtörtént, az már senkinek sem világos a faluban. Főleg nem az új plébánosnak, Bélyi Jánosnak (Pécsi Sándor). Mindenki úgy gondolja, maga Szent Péter hozta az esernyőt, hiszen fehér szakálla, hosszú köpenye volt az illetőnek. Csodájára is járnak ám a népek a környező településekről a piros tárgynak. Akit megvédett az ernyő, az Veronka (Törőcsik Mari), a pap húga, s aki több év elteltével e régi kacat után kezd kutatni, az Wibra Gyuri, azaz György, aki híres ügyvéd már. Útjaik kereszteződnek az esernyőnek köszönhetően, és talán meg is szeretik egymást. De mi lesz az ernyőben állítólag rejtőző betétkönyvvel? Vajon csak az kell Wibrának, vagy Veronkára vágyik?

    Kiváló ez a magyar-csehszlovák közös produkció, az egyik rendező Bán Frigyes, aki több regényt is filmre vitt. Emlékszem, hogy egész általánosban csak ezt a Mikszáth-irományt és a Tanár úr kérem című remekművet olvastam el, és ezek tetszettek. Csak.

    Ez egy kedves történet, igazi emberekkel, igazi érzésekkel. Egy olyan korban játszódik, amikor még nyugodtan kirakhattuk a gyereket az út szélére, biztos nem esett bántódása. Az emberek nagyra becsülték a tiszteletet, az őszinteséget, segítettek a bajba jutottakon - ez az értékrend manapság azért meg van még falun, többé-kevésbé. Törőcsik Mari a Nemzet Színésze, itt bájos és ártatlan Veronkaként. A Gyurit alakító Karol Machata amolyan "jávorpálos", szépek együtt, összeillenek. Pécsi Sándor igazán nyerő választás volt, az alakításában jelen van az egyetlen élő rokonáért való aggodalom, a hit és a realitás közti őrlődés, és egyszerűen szimpatikus. Szintén nagy nevek tűnnek fel a stáblistán: Psota Irén nagyszerű az eleinte kényes francia kisasszony szerepében, később megízleli a jó kis magyar bort. E nedűt Fónay Márta figurája szolgálja fel neki, aki a kedves, nagydarab, jó kedélyű Mravacsánné. Láthatjuk Márkus Lászlót kvaterkázni a franciával, sőt, a huszonéves Csala Zsuzsa is szerepel a filmben.

    Szemtanúi lehetünk néhány nevetésre okot adó jelenetnek, a korabeli falvak embereinek hétköznapjaiba is betekintést kapunk. Jó a történet, a megvalósítás, nem tudok rá semmi rosszat mondani. Az álomjelenetet pedig szerintem innen lopták el a Hair készítői. :)

     A következő dal előadójának szülei valószínűleg még nem éltek (vagy csak csattogós lepkét húzogattak maguk után), amikor a film készült, nem hogy ő élt volna. Tehát csak a címe miatt jöjjön, ezúttal nem a csapból, hanem a Filmrajongóból: A videót levették.

Szólj hozzá!

Címkék: magyar vígjáték


A bejegyzés trackback címe:

https://transfesser.blog.hu/api/trackback/id/tr1002547215

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása