Rovatok

Filmrajongó

Több mint 1000 bejegyzésből álló magyar nyelvű filmadatbázis, filmrajongóktól filmrajongóknak. Nem vagyunk kritikusok, nem vagyunk szakértők, csak két tv-néző, akik szeretik a filmeket:) Ha nem tudod, mit nézz este, vagy hogy megéri-e látni az adott filmet, keress rá (jobb oldalt a Kategóriák vagy A héten a tvben listában) és olvasd el a véleményünket róla! Erre a címre tudtok írni nekünk: tomzameth@gmail.com

Kategóriák

18+ (1) akció (151) áldokumentum (7) animációs (71) bekategorizálhatatlan (6) dokumentum (15) dráma (347) fantasy (145) háborús (20) hill (20) hírek (91) horror (201) kaland (80) katasztrófa (4) krimi (73) magyar (89) musical (11) néma (11) paródia (36) regényem (11) rövidfilm (14) sci fi (150) spencer (26) sport (39) szatíra (11) szuperhős (108) thriller (64) történelmi (42) vígjáték (492) western (11) zene (63)

Kék Szemek és A lány a tűzesőben Facebook Oldal

Friss topikok

  • Tévésámán: @Liberális Artúr: Köszönjük:) (2024.02.10. 13:04) 16. születésnapi bejegyzés I. – Összefoglaló 2023-ról
  • Tévésámán: @Gerberus: Az animáció egy része tényleg nagyon ronda, erre legjobb példa a felügyelő, de a pirami... (2024.01.18. 21:06) Halhatatlanok [Immortel (ad vitam), 2004]
  • Pedrolacarte9213: Szerintem egy igazi klasszikus. Számomra érthetetlen, hogy miért nem kapott Oscar-díjat. Összessé... (2024.01.11. 08:58) Excalibur (1981)
  • gigabursch: Ezek szerint a film kiválóan bemutatja, hogy az orvosi arrogancia nem mai találmány, viszont a gye... (2023.12.07. 14:04) Semmelweis (2023)
  • gigabursch: @Tévésámán: Kb három évtizede láttam. Orrba-szájba kerestem mindenféle megosztó oldalon, de sehol... (2023.09.15. 21:14) Csontváry (1980)

2010.12.29. 20:03 Tévésámán

Bíbor folyók II: Az Apokalipszis angyalai (Les rivieres pourpres II - Les anges de l'apocalypse, 2004)

 

Annak idején nagy lelkesedéssel ültem le megnézni a Bíbor folyókat, mert miután láttam a Vidocq-ot, arra számítottam, hogy minden francia misztikus krimi olyan lesz; plusz főszerepben Jean Reno, a gonoszok a nácik, szóval ez csak jó lehet. Aztán amikor kiderült, mi is van a háttérben és lerántják a leplet a misztikumról, akkor úgy jártam, mint a Messze fuss, soká maradj!-nál: csalódnom kellett a megoldást illetően. Szerettem volna viszont még egy esélyt adni a Les rivieres pourpres-nak (Mozsárágyú szerint purpnak kell ejteni, ezért a -nak rag:)), így vártam, hogy mikor adják nézhető időpontban a folytatást. Most végre eljött az idő, hogy megnézhettem és nagyon örülök, hogy láttam - de először ugyebár a történetről:

 

 

Évekkel az Alpokban történt gyilkosság-sorozat megoldása után Niemans felügyelő (J.R.) újabb különös ügyet kap, mikor egy titokzatos szerzetesrend rendházában egy frissen befalazott holttestre bukkannak. Az áldozat személyének felderítése közben Niemans belebotlik egykori tanítványába, Redaba (Benoit Magimel), aki pedig egy Jézusra megszólalásig hasonlító, ismeretlen személyazonosságú, az Apokalipszisről zagyváló férfi ellen irányuló gyilkossági kísérlet elkövetőinek nyomában van. Hamarosan kiderül, hogy a két eset összefügg, feltűnik néhány megmagyarázhatatlan képességgel rendelkező gyilkos, a német kulturális miniszter (Christopher Lee) az embereivel, egy csomó szerzetes és az áldozatok száma egyre nő... Szerencsére a két nyomozó segítségére van a csinos vallás-szakértő Marie (Camille Natta), lassan pedig körvonalazódni kezd az összeesküvés - de vajon tényleg itt a világvége, a rosszfiúk tényleg el akarják hozni a Végső Napot?

 

 

 

Pozitív csalódás volt Az Apokalipszis angyalai, egyértelműen jobb az elődjénél! Renot külön nem is emelném ki, ő mindig a legmagasabb színvonalon játszik. Benoit Magimel nem olyan jó színész, mint elődje, Vincent Cassel, de rohadt jól bunyózik, a verekedős jelenetei nagyon királyak. Camille Natta aranyos, Christopher Lee pedig méltóságteljesen uralja a vásznat. A mellékszereplők közt találjuk Johnny Halliday-t (a befalazott fickó leragasztott szemű testvére) és André Penvernt a Vidocq-ból (az egyik fő-szerzetes). A rendező, író és operatőr Olivier Dahan, aki a Piafot írta-rendezte; a másik szerző az eredeti film alapját is adó novella alkotója, Jean-Christophe Grangé; a producerek közt pedig ott találjuk Luc Bessont.

 

A történet érdekfeszítő, hiszen ki ne félné a világvégét? A gyilkosságok és a tetthelyek nagyon véresek, realisztikusak, a látványvilág sötét és hátborzongató, még az arctalan gyilkos is baromijó lett, bár az üldözős résznél, ahogy lobog a csuklyája, az kicsit viccesen néz ki:) Az egyetlen gond a rendkívül gyenge befejező jelenet és a kicsit összecsapott utolsó 10 perc. Minden túl gyorsan oldódik meg és hirtelen felmerült bennem három-négy kérdés, amikből egyre sem derül ki a válasz a lezárásnál. Ezt viszont el lehet nézni, mert a film kellőképpen akciódús, nem hiányzik a misztikum, az izgalom és kitűnő színészi játékot láthatunk. Még a látszólag lehetetlen dolgok magyarázata is hihető, szóval szinte nincs mibe belekötnöm.

 

Aki látta az elsőt és tetszett neki, az szeretni fogja; aki nem látta ez elsőt, az bátran megnézheti, hiszen nem szükséges annak ismerete ehhez; aki pedig hozzám hasonlóan kissé csalódott a Bíbor folyókban, az is nézze meg, mert ez tényleg sokkal jobb!

 

Pontozás:

 

imdb: 5.9 (6 év alatt 0.2-t emelkedett.)

 

Szerintem: 5/5

 

Hírek:

 

- Luc Besson rengeteg filmet pénzel mostanság, az egyetlen, ami igazán érdekesnek ígérkezik, az az Un monstre a Paris című animációs mozi lesz, ami egy Párizsban élő szerelmes szörnyről szól:) Igaz, az Artúr és a villangók című marhaság bármelyik részéből kiindulva nem biztos, hogy jó lesz...

 

- Christopher Lee a Hugo Cabret névre hallgató misztikus családi (?) moziban lesz látható. (Ebből lett A leleményes Hugo, amiről már olvashattok a Filmrajongón.)

 

- Jean Reno ismét Vincent Cassellel dolgozik, a jövőre elkészülő Fantomas-ban:) A klasszikus francia álcázómester kalandjainak főszerepét az utóbbi fogja játszani, az imdb egyenesen horrornak ígéri, szóval ez tutira jó lesz! Reno régi partnerével, Christian Clavier-vel is együtt fog játszani, 2012-ben lesz látható az On ne choisit pas sa famille című vígjáték. Végezetül (de nem utolsó sorban) itt van még a Margaret, egy dráma, melyben Jean Reno Anna Paquin mellett szerepel: a film egy buszbalesetből indul ki és e körül bonyolódik... (Csak az utolsó valósult meg ténylegesen, de ezt se láttam.)

 

Most volt szerencsém a Nevem: Senkihez, amit holnap már olvashattok, este pedig a Pajzs a résent nézem és remélhetőleg a Ron Perlman nevével fémjelzett Sivatagi rémálomra is marad időm! (Ezekből kivételesen mindegyiket meg tudtam írni.)

Szólj hozzá!

Címkék: thriller


A bejegyzés trackback címe:

https://transfesser.blog.hu/api/trackback/id/tr212546817

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása