Rovatok

Filmrajongó

Több mint 1000 bejegyzésből álló magyar nyelvű filmadatbázis, filmrajongóktól filmrajongóknak. Nem vagyunk kritikusok, nem vagyunk szakértők, csak két tv-néző, akik szeretik a filmeket:) Ha nem tudod, mit nézz este, vagy hogy megéri-e látni az adott filmet, keress rá (jobb oldalt a Kategóriák vagy A héten a tvben listában) és olvasd el a véleményünket róla! Erre a címre tudtok írni nekünk: tomzameth@gmail.com

Kategóriák

18+ (1) akció (151) áldokumentum (7) animációs (71) bekategorizálhatatlan (6) dokumentum (15) dráma (347) fantasy (145) háborús (20) hill (20) hírek (91) horror (201) kaland (80) katasztrófa (4) krimi (73) magyar (89) musical (11) néma (11) paródia (36) regényem (11) rövidfilm (14) sci fi (150) spencer (26) sport (39) szatíra (11) szuperhős (108) thriller (64) történelmi (42) vígjáték (492) western (11) zene (63)

Kék Szemek és A lány a tűzesőben Facebook Oldal

Friss topikok

  • Tévésámán: @Liberális Artúr: Köszönjük:) (2024.02.10. 13:04) 16. születésnapi bejegyzés I. – Összefoglaló 2023-ról
  • Tévésámán: @Gerberus: Az animáció egy része tényleg nagyon ronda, erre legjobb példa a felügyelő, de a pirami... (2024.01.18. 21:06) Halhatatlanok [Immortel (ad vitam), 2004]
  • Pedrolacarte9213: Szerintem egy igazi klasszikus. Számomra érthetetlen, hogy miért nem kapott Oscar-díjat. Összessé... (2024.01.11. 08:58) Excalibur (1981)
  • gigabursch: Ezek szerint a film kiválóan bemutatja, hogy az orvosi arrogancia nem mai találmány, viszont a gye... (2023.12.07. 14:04) Semmelweis (2023)
  • gigabursch: @Tévésámán: Kb három évtizede láttam. Orrba-szájba kerestem mindenféle megosztó oldalon, de sehol... (2023.09.15. 21:14) Csontváry (1980)

2010.12.27. 21:00 Tévésámán

Star Trek: Khan haragja (Star Trek II: The Wrath of Khan, 1982)

 

1979-ben, tíz évvel a Star Trek-sorozat vége után elkészül A Mozifilm, amely újra összehozta az eredeti Enterprise-legénységet. A film pénzügyileg sikeres volt, de nem annyira, mint amennyire a Paramount elvárta; ezen kívül túlságosan sokba került a forgatás és a kritika sem kedvelte az elkészült alkotást. A stúdió vezetői úgy ítélték meg, hogy a széria kitalálója, Gene Rodenberry a hibás a kevés akcióért, a vontatott sztoriért, a minimális karakter-ábrázolásért és a megnőtt költségekért, így kizárták a tervbe vett folytatás kreatív alkotói munkájából. A teljesen új történet és friss karakterek megalkotása helyett a második rész elkészítésével megbízott Harve Bennett visszanyúlt a gyökerekhez, végignézte a teljes három évadot, azokból merítve ihletet. Rátalált a Space Seed című fejezetre - ez szolgált az új mozi alapjául. A Paramount szempontjából pedig a legfontosabb az volt, hogy a költségek nagymértékben csökkenjenek, de ne a minőség rovására. Bennett és a rendező Nicholas Meyer nehéz feladatot kaptak, de jól teljesítették – más kérdés, hogy tetszett-e.

Lássuk a sztorit:

 

 

Az Enterprise most éppen gyakorlóhajó, amin Spock (Leonard Nimoy) kadétokat képez ki. Közülük is különösen fontos számára saját tanítványa, a hozzá hasonlóan félig vulkáni Saavik (Kirstie Alley), aki kapitánynak készül. A szintén a tanulókat felügyelő Kirk admirális (William Shatner) közelgő születésnapja miatt egyre inkább szembesül az öregedés átkával, de vonakodik azt elfogadni. Ezalatt Chekov (Walter Koenig), immár a U.S.S. Reliant legénységének tagjaként leszáll egy kietlen sivatag-világon, ahol találkozik valakivel, akiről azt hitte, sohasem fogja újra látni: Khannal (Ricardo Montalban), a genetikailag módosított szuperintelligens emberrel - és hasonló kvalitású társaival. A szörnyű megpróbáltatásokon átment Khan Kirköt hibáztatja mindenért, ami velük történt és felhasználja a kezébe került Reliantet, hogy bosszút álljon. Az Enterprise pedig elindul felderíteni Khan machinációit, aminek középpontjába a Teremtés nevű terraformáló gépezet kerül, de a kapitánynak többszörösen szembe kell néznie múltjával az úton: nemcsak régi ellenfelét kell viszontlátnia, hanem egykori szerelmét, Dr. Carol Marcus-t (Bibi Besch) és közös fiukat, Davidet (Merritt Butrick) is. De ellenfele lehet-e az idősödő Kirk a szuperember Khannak; meg lehet-e állítani, hogy a Teremtést pusztításra használják és össze lehet-e hozni egy családot, ami valójában sosem volt az?

 

Kezdjük a rövid véleményemmel. Az interneten fellelhető magasztos kritikákat olvasgatva és a filmet magát végiggondolva én többet vártam. Mindenhol azt láttam, hogy milyen jó, amiért visszatértek az eredeti sorozathoz, hogy igazi Trek-hangulatot teremtettek, stb., de miután megnéztem, arra gondoltam, hogy szinte teljesen ugyanez játszódik le a hasonló fórumokon porig alázott Nemesis-ben is. Picard kapitánynak ugyanezekkel a dolgokkal kell szembenéznie: egy sosem látott rokonnal, egy elképesztő adottságokkal bíró ellenféllel és még a két mű befejezése is szinte ugyanolyan. Ennél fogva nem értem, mitől olyan nagy szám a Khan haragja.

 

 

Az itt először játszó Kirstie Alley még nagyon jó kis nő volt ekkoriban, az általa megformált karakter is szimpatikus. Az inspirációt adó Space Seedben Khant alakító Ricardo Montalban másfél évtizeddel később sikeresen visszabújt a karakterébe és mindenütt nagyfokú elismeréseket kapott játékáért. Bár szerintem a szuperember fizikailag nem túl félelmetes ellenfél, de bosszúszomja, tragikus motivációi és szépirodalmi gyökerei (Ahab kapitány – Moby-Dick) emlékezetessé teszik őt.

 

 

A történettel semmi gondom, hiszen adja magát a lehetőség, hogy a minden tekintetben kitűnő Kirk most az Idővel és az elmúlással néz farkasszemet, amiket sem katonai, sem tudományos módszerekkel nem győzhet le. A család-szál nekem nem volt túl érdekes, bár tény, hogy kedvenc kapitányunknak most elsősorban ez a fő prioritása. A sorozatból visszahozott szereplők és konfliktusok az igazi rajongók számára valódi csemegévé tehetik a filmet, de a hozzám hasonló "laikusoknak" nem annyira lesz izgalmas a fő cselekmény. Annál érdekfeszítőbb a Chekov-féle mellék-eseménysor, ami az Alient juttatta eszembe. A látvány különösen ezeknél a bogaras részeknél meglepően félelmetes, de az űrhajó-makettek is még mindig olyan szépek, mint az előző filmben.

 

A rendező Nicholas Meyer sosem látott egyetlen Űrszekerek-részt sem, viszont kihozta a legtöbbet a csapatából a legkisebb pénzt felemésztve, így később felkérték még a hatodik rész dirigálására is. Egyébként a forgatókönyvet ő tette rendbe, de mindezt ingyen és stáblistabeli feltüntetés nélkül. A kis költségvetés érdekében a Star Trek II-nek több mint felét egy díszletben forgatták, az előző moziból és az el nem készült Phase II-szériából is felhasználtak ezt-azt. Több jelenetet teljes mértékben átemeltek az előző műből, pl. a klingon hajókat és az Enterprise indulását a dokkból, ezen kívül effekteket, jelmezeket és maketteket is. Az egyik legfontosabb pénztárca-kímélő újítás a high-tech kütyük bérlése volt - nem saját maguk gyártották le a konzolokat, irányítópultokat, stb., hanem a Modern Props cégtől vették bérbe őket.

 

Tehát teljesítették a stúdió elvárását, a rajongók elvárását és a saját mércéjüknek is megfeleltek - de mi a helyzet azokkal a legendás színészekkel, akiket irányítottak, akik a sci-fi történelmének szerves részét képezik? És mi a helyzet a saját "gyermekének" sorsát irányítani képtelen Rodenberry-vel?

George Takei (Sulu), DeForest Kelley (Dr. McCoy) és Leonard Nimoy (Spock) nem akartak részt venni ebben az egészben - az elsőnek egyszerűen nem volt kedve (szerencsére Shatner meggyőzte); a második  úgy érezte, hogy háttérbe szorul; a harmadik pedig csak úgy volt hajlandó szerepelni, hogy teljesítették egy kívánságát: ebből lett a film befejezése. A sorozat kitalálója nemtetszését fejezte ki például a Flotta túlságosan militarista módon történő megközelítése és az Ahab-Khan-párhuzam miatt, de nem adtak a véleményére...

  

 

 

Amiket még tudnunk kell/érdemes vagy csak érdekes: Ez votl az első alkalom, mikor egy tévésorozat bizonyos epizódját mozifilmként folytatták. Saavik eredetileg vulkáni férfi lett volna, de így most egy romulan/vulkáni hibrid nő lett belőle. A későbbi Trek-mozikban is benne van, de akkor már egy másik színésznő (Robin Curtis) játszotta, mert a második és harmadik rész közti idő alatt Kirstie Alley a Cheers-szel jókora hírnévre tett szert és így már nem tudták megfizetni a szereplését. Most először történik valamennyire konkrét időbeli meghatározása az Űrszekerek eseményeinek: Kirk és legénysége a 23. században élik át kalandjaikat. Ebben a moziban található az első, teljesen számítógéppel készített jelenet: a Teremtés hatását planetáris szinten bemutató grafika. A világ leggyorsabban felvett jelenetének rekordját is tartja: az egyik utolsó szekvenciában látható robbanást egy speciális kamerával rögzítették, ami 2500 képet tudott felvenni egyetlen másodperc alatt!

 

A speciális effekteket ismét a Star Wars látvány-mesterei alkották meg az ILM-nél. Az új modellek és trükkök nagy részét ők készítették, valamint náluk jött világra a Reliant modellje is, ami elsőként a Trek-univerzumban nem a Constitution (talán Alkotmány?) széria darabja. Az Enterprise makettjét nagyon nehéz volt mozgatni, nyolc ember kellett, hogy megemeljék és csak egy targonca segítségével tudták szállítani. Az egyik bogaras részhez készítettek egy gigászi műanyag fület, ám ez végül nem játszott szerepet a filmben, mert annyira bénának találták a készítők:) Dr. Carol Marcus alakítója, a német Bibi Besch 56 évesen hunyt el mellrákban, a tragikus sors filmbeli fiát sem kímélte: Merritt Butrick mindössze 29 évesen távozott az élők sorából - AIDS-es volt... A computer hangját ebben az epizódban egy Marcy Vosburgh nevű színésznő adja és nem Majel Barrett (elvileg). Khan társait chippendale-táncosok keltették életre:D

 

A magyar változatról: A filmnek egy régi címét mondják be (Űrszekerek: A Kán bosszúja), ezen felül az előző részben lévő abszolút érthetetlenség ellensúlyozásaként az egyetlen vulkániul beszélő jelenetet mind szinkronizálták, mind az angol feliratot meghagyták benne. Chekov akcentusa a 2009-es újrában nagyon erős, ám sem itt, sem az előzőben ez nem érződik. (Aki nézte a sorozatot magyarul, az nyilatkozzon, hogy ott hogy volt! Köszi:)) Még egy párhuzam az új mozival: a Kobayashi Maru-teszt, amin Saavik elbukik, Kirk pedig elmeséli, hogy ő hogyan teljesítette.

 

 

Khan Noonien Singh-rovat:

A karaktert az első széria huszonkettedik epizódjában mutatták be, 1966-ban. Ő és az alattvalói szupergénekkel rendelkeznek: erősebbek, okosabbak az átlagos embernél. Érdekesség, hogy Montalban és Shatner soha nem találkoztak a forgatás alatt, a jeleneteiket négy hónap különbséggel vették fel és mindketten egy felolvasólánynak beszéltek, aki a kamera mögött állt - ugyanakkor Khan és Kirk sem találkoznak személyesen, csak mindenféle kommunikációs eszközökön keresztül lépnek kapcsolatba egymással. A film egyik legnagyobb (talán a legnagyobb) hibája egy folytatási zavar: a főgonosz felismeri Chekovot, mikor látja; holott a '66-os epizód forgatásakor az orosz tiszt még hivatalosan nem szolgált az Enterprise legénységében. A rendező elismerte tévedését; Koenig viccesen azt mondta, hogy Chekov biztosan hosszú várakozásra késztette Khant a férfi wc-nél és ezért emlékszik rá; a filmhez készült egyik nem-hivatalos regényben pedig azt tárják elénk, hogy az ifjú fegyverkezelő volt az, aki anno levitte a szuperembert a neki szánt bolygóra - innen ismerhetik egymást. Ricardo Montalban olyannyira élvezte a szerepet és a forgatást, hogy az eredetileg meghatározottnál jóval kevesebb gázsit kért és később a karrierjének egyik fordulópontjaként emlegette.

 

Ez a film 11 millió dollárból készült (negyede az előzménye költségének) és 97 milliót hozott. A kritika pozitívan fogadta, dicsérték a több akciót, a feszes történetvezetést, az erős karaktereket és a köztük lévő interakciókat, valamint Montalban nagyszerű alakítását. A ház elejét mindössze a kissé gyengébbre sikerült mellékszereplői alakítások és a kevésbé látványos speciális effektek miatt érte szó. 1982-ben két Hugo Awardot nyert: Legjobb Színész (William Shatner) és Legjobb Rendező (Nicholas Meyer). Máig az egyik legjobb Star Trek-filmnek tartják, ami saját idejében megújította az érdeklődést az egykori sorozat és a belőle készülő újdonságok iránt. 2002-ben kiadták a rajongók által máig nagy becsben tartott kétlemezes The Director's Editiont, amin a hosszabb rendezői változat és négy órányi extra is látható.

 

Nekem az előző jobban tetszett, mert ez tényleg olyan, mintha egy sorozat két-három epizódját néztem volna meg egyben és szerintem egy mozifilmtől azért többet lehet elvárni. A fanatikusoknak persze biztosan tetszeni fog, de én inkább ajánlanám az első részt, az sokkal "sci-fibb":D

 

Pontozás:

 

imdb: 7.7

 

Szerintem: 4/5 (Kevésbé látványos, kevésbé ijesztő a főgonosz, fölösleges a családi dráma, viszont az elején nagyszerű poénok vannak és a befejezés is eléggé mellbe vágó.)

 

Hírek:

 

- Nicholas Meyer íróként közreműködik az Eddy Deco című animációs filmnél, ami valami fura, krimiszerű akármi lesz.

 

Sajnos tegnap a nagy családi összeröffenés miatt lemaradtam a Spock nyomábanról, de ha majd adja az HBO vagy ismétlik, akkor megnézem. Ma szerettem volna látni az Excaliburt, de valami mást adtak helyette... Talán még estére találok magamnak néznivalót, de az is lehet, hogy nem. (Előbbiről lett cikk, utóbbiról sajnos nem.)

2 komment

Címkék: sci fi


A bejegyzés trackback címe:

https://transfesser.blog.hu/api/trackback/id/tr622542752

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Vodka Narancs 2012.06.04. 12:23:41

Először is: érdemes eredeti nyelven nézni a Star Trek filmeket (meg mást is), a legtöbb szinkronja borzalmasan sikerült (kivétel ez alól az első és a nyolcadik rész).

Másodszor: Chekov az eredetiben mindenhol erős orosz akcentussal beszél, de szerencsére ezt a magyarok nem érezték megfelelőnek a szinkronba is átültetni, így sem a sorozatban, sem a mozifilmekben nem beszél akcentusosan magyarul. Ellenben a 11. filmben valamiért úgy érezték, vissza kell ezt adniuk - számomra érthetetlen okokból.

Tévésámán · http://transfesser.blog.hu/ 2012.06.05. 10:14:32

Igazad van az eredeti nyelvvel kapcsolatban. Szerintem azért kapta vissza az akcentusát, mert mostanában az ilyen nagy méretű moziknál a külföldi készítők választják ki a magyar szinkronokat és akkor nyilván elvárják, hogy ha az ő Chekovjuk orosz kiejtéssel beszél, akkor a miénk is tegyen úgy:)
süti beállítások módosítása