Rovatok

Filmrajongó

Több mint 1000 bejegyzésből álló magyar nyelvű filmadatbázis, filmrajongóktól filmrajongóknak. Nem vagyunk kritikusok, nem vagyunk szakértők, csak két tv-néző, akik szeretik a filmeket:) Ha nem tudod, mit nézz este, vagy hogy megéri-e látni az adott filmet, keress rá (jobb oldalt a Kategóriák vagy A héten a tvben listában) és olvasd el a véleményünket róla! Erre a címre tudtok írni nekünk: tomzameth@gmail.com

Kategóriák

18+ (1) akció (151) áldokumentum (7) animációs (71) bekategorizálhatatlan (6) dokumentum (15) dráma (347) fantasy (145) háborús (20) hill (20) hírek (91) horror (201) kaland (80) katasztrófa (4) krimi (73) magyar (89) musical (11) néma (11) paródia (36) regényem (11) rövidfilm (14) sci fi (150) spencer (26) sport (39) szatíra (11) szuperhős (108) thriller (64) történelmi (42) vígjáték (492) western (11) zene (63)

Kék Szemek és A lány a tűzesőben Facebook Oldal

Friss topikok

  • Tévésámán: @Liberális Artúr: Köszönjük:) (2024.02.10. 13:04) 16. születésnapi bejegyzés I. – Összefoglaló 2023-ról
  • Tévésámán: @Gerberus: Az animáció egy része tényleg nagyon ronda, erre legjobb példa a felügyelő, de a pirami... (2024.01.18. 21:06) Halhatatlanok [Immortel (ad vitam), 2004]
  • Pedrolacarte9213: Szerintem egy igazi klasszikus. Számomra érthetetlen, hogy miért nem kapott Oscar-díjat. Összessé... (2024.01.11. 08:58) Excalibur (1981)
  • gigabursch: Ezek szerint a film kiválóan bemutatja, hogy az orvosi arrogancia nem mai találmány, viszont a gye... (2023.12.07. 14:04) Semmelweis (2023)
  • gigabursch: @Tévésámán: Kb három évtizede láttam. Orrba-szájba kerestem mindenféle megosztó oldalon, de sehol... (2023.09.15. 21:14) Csontváry (1980)

2010.11.25. 19:19 Tévésámán

Sellők (Mermaids, 1990)

 

Hosszú ideje nem láttam már (egyik) kedvenc színésznőm, Christina Ricci filmjeiből egyet sem, ezért jól esett ma megnézni a Sellőket, ami egyébiránt a hölgy első mozis szerepe volt. Mióta rajongok érte, azóta sose adta a tv és régen se láttam, de most már ez is megvan:)

 

1963. A korához képest meglepően jól kinéző, kacér Rachel (Cher) egyedül "neveli" két, különböző apától született lányát: a 16 éves, túlzottan vallásos Charlotte-ot (Winona "Vájnona" Ryder) és a 4 éves úszófenomén Kathy-t (C.R.). Valójában az idősebbik leányzó neveli a kisebbiket, míg anyjuk ki-be ugrál párkapcsolatokba, ha pedig valahol borul a bili, akkor elköltöznek. Új helyükön viszont Charlotte rátalál a Nagy Ő-re a szomszédjukban dolgozó Joe-ban (Michael Schoeffling), Rachelbe pedig beleszeret a cipőboltban dolgozó, kedves, köpcös fickó, Lou (Bob Hoskins). A városka aztán sok megpróbáltatást és boldogságot hoz a három nőnek, akik lassan valódi családdá kovácsolódnak az események forgatagában…

 

 

Az első szerelem, a fiatalság bolondsága, menekülés az öregedés elől, a komoly elkötelezettségtől való félelem - ezek mind benne vannak ilyen-olyan formában. Bár alapvetően vígjáték, nagy részében inkább dráma. A főhős Winona Ryder karaktere, aki több vonásában is Nyilas Misire hasonlít abban a szar és unalmas regényben, amit kötelezőként el kell olvasnia mindenkinek. Fiatal, szép, tapasztalatlan, naiv, olyan kis aranyos:) Ricci tündéri kislány volt, a legtöbb poén az ő szájából hangzik el, nagyon édes! Cher már itt is nagy százalékban műanyagból állt, de szerintem annak ellenére, hogy alapvetően énekesnő, jól színészkedik. Hoskins a tőle várható színvonalat hozza, ő az egyetlen normális a négy főhősből. A sztoriban csak egy dolog van, amit nem értek: hogyhogy Lou ott van a szülőin, ha nincs gyereke? Mert van egy felesége, aki lelépett tőle, de az nem derül ki, hogy van-e gyermeke - ha viszont nincs neki, akkor hogy kerül az iskolába?

 

Néhány érdekesség: Michael Schoeffling visszavonult a filmezéstől, ez után még egy moziban játszott, aztán letelepedett, családot alapított, mára két gyermek édesapja és fából készít bútorokat. Mint már írtam, ez Christina Ricci első filmszerepe. A Sellők alapjául Patty Dann 1986-os Mermaids című regénye szolgált. Charlotte-ot eredetileg egy másik színésznő játszotta volna (Emily Lloyd), de Cher kifogásolta őt, ezért elküldték és helyette felvették Rydert. A rendezéssel megbízott Frank Ozt szintén Cher miatt dobták ki a projektből. Lloyd később beperelte a stúdiót és egy vaskos összeget sikerült is nyernie tőlük. A Mermaids 24 millió dollárból készült, 35-öt hozott vissza, nagyrészt pozitív kritikákat kapott.

 

 

(A képen a film testvérpárja, jó pár évvel később.) Nekem tetszett; Winona Ryder korai filmjeiben nagyon szép volt és jól játszott; Riccivel bármit el lehet nekem adni és még jó kis régi zenék is vannak benne ('60-as évekbeli amcsi pop:D).

 

Pontozás:

 

imdb: 6.6 (6 év alatt 0.2-t emelkedett.)

 

Szerintem: 5/5

 

Hírek:

 

- Bob Hoskins hamarosan a Neverland című Pán Péter-újrában lesz látható. Ebben a közismert mesehőst realizálják és egyfajta fantasy-világba helyezik, számomra érdekesen hangzik.

 

- Ryder kisasszonyt a készülő Frankenweenie-ben hallhatjuk szinkronként. (Erről már lett cikk a blogon azóta.)

 

Olvassátok el Mozsárágyú kritikáját a legújabb Harry Potter-filmről (ez alatt a bejegyzés alatt van, görgessetek lefelé vagy keressetek rá oldalt), tegnap néztük meg a premieren. Láttam ott egy trailert, ami megerősített abban, hogy nekem látnom kell a SuckerPunch-ot (nagyszerűen Álomháborúra fordították...), úgyhogy ezt már előre megígérhetem, hogy a leghamarabb lesz bejegyzés róla, valamint a Megaagy nevű animációs szuperhősös őrültködésről is:) Itt pedig egy videó, a dal, amit mindenki ismer, még aki sosem hallott e filmről, az is: Ááááj Gáááát Júúúúú Bééééb, de sajnos (?) levették a videót (Amúgy az említett két alkotásról szintén olvashattok már a Filmrajongó hasábjain.)

Szólj hozzá!

Címkék: vígjáték dráma


A bejegyzés trackback címe:

https://transfesser.blog.hu/api/trackback/id/tr432473270

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása