Rovatok

Filmrajongó

Több mint 1000 bejegyzésből álló magyar nyelvű filmadatbázis, filmrajongóktól filmrajongóknak. Nem vagyunk kritikusok, nem vagyunk szakértők, csak két tv-néző, akik szeretik a filmeket:) Ha nem tudod, mit nézz este, vagy hogy megéri-e látni az adott filmet, keress rá (jobb oldalt a Kategóriák vagy A héten a tvben listában) és olvasd el a véleményünket róla! Erre a címre tudtok írni nekünk: tomzameth@gmail.com

Kategóriák

18+ (1) akció (151) áldokumentum (7) animációs (71) bekategorizálhatatlan (6) dokumentum (15) dráma (346) fantasy (145) háborús (20) hill (20) hírek (91) horror (201) kaland (80) katasztrófa (4) krimi (73) magyar (88) musical (11) néma (11) paródia (36) regényem (11) rövidfilm (14) sci fi (150) spencer (26) sport (39) szatíra (11) szuperhős (108) thriller (64) történelmi (42) vígjáték (492) western (11) zene (63)

Kék Szemek és A lány a tűzesőben Facebook Oldal

Friss topikok

  • Tévésámán: @Liberális Artúr: Köszönjük:) (2024.02.10. 13:04) 16. születésnapi bejegyzés I. – Összefoglaló 2023-ról
  • Tévésámán: @Gerberus: Az animáció egy része tényleg nagyon ronda, erre legjobb példa a felügyelő, de a pirami... (2024.01.18. 21:06) Halhatatlanok [Immortel (ad vitam), 2004]
  • Pedrolacarte9213: Szerintem egy igazi klasszikus. Számomra érthetetlen, hogy miért nem kapott Oscar-díjat. Összessé... (2024.01.11. 08:58) Excalibur (1981)
  • gigabursch: Ezek szerint a film kiválóan bemutatja, hogy az orvosi arrogancia nem mai találmány, viszont a gye... (2023.12.07. 14:04) Semmelweis (2023)
  • gigabursch: @Tévésámán: Kb három évtizede láttam. Orrba-szájba kerestem mindenféle megosztó oldalon, de sehol... (2023.09.15. 21:14) Csontváry (1980)

2010.09.30. 18:06 Tévésámán

Csillagok Háborúja (Negyedik rész: Az Új Remény - Star Wars: Episode IV - A New Hope, 1977)

 

EZ egy alapmű. Utálom ezt a kifejezést, de inkább nevezném meg George Lucas főművét így, mint mondjuk a Mátrixot, az Avatart vagy bármely más mostanság nagy sikerű marhaságot. Biztos, hogy mindenki látta már, aki nem látta és/vagy nem szereti, az egyszerűen hülye. Jó bornak nem kell cégér, ezért nem reklámozom feleslegesen, inkább összegyűjtöm egy csokorra a leginkább érdekes információkat, pár titkot a kulisszák mögül:)

 

- Lucas úr írta, rendezte, pénzelte, segédvágó volt és a zenei producer is.

 

- Mark Hamill múlt hét szombaton töltötte be 59. születésnapját.

 

- A látványvilágot és magát a fekete köpenyes Nagyurat Ralph McQuarrie álmodta meg.

 

- A rohamosztagosok alakítói közt találhatunk egy Lightning Bear nevű urat:)

 

- Körülbelül 13 millió dollárból készült, eredetileg csak 8 milliót szántak rá. Több mint 460 milliót hozott, hozzáértve a '97-es Special Edition bevételét is. A világon ez az első film, ami 300 milliónál többet hozott.

 

- Han Solo alakját a rendező jó barátja, Francis Ford Coppola ihlette.

 

- 121 perces játékidejével (a Special Edition 125 perces) a legrövidebb a Star Wars-filmek közül.

 

- Szintén kiemelkedik testvérei közül azzal, hogy csak ezt jelölték a Legjobb Film kategóriájában Oscar-díjra.

 

- Hollywoodi legenda, miszerint a kitűnő angol színész, Sir Alec Guiness utálta karakterét, Obi-Want, és Lucas az ő kedvéért "végzett" az idős Jedivel. Guiness maga mindig is ezt állította, meg hogy nem szerette ezt a munkát. Lucas viszont úgy meséli mindezt, hogy emlékei szerint pont az ellenkezője volt a helyzet, vagyis hogy Sir Alec nem örült annak, hogy Kenobi mester ilyen korán meghal, és hogy élvezte a forgatást.

 

- Amíg meg nem jelent Az Új Remény, addig a 20th Century Fox legnagyobb éves bevétele 39 millió dollár volt. 1977-ben, a bemutatása évében 79 millióval zártak és megúszták a teljes csődöt is.

 

- A rohamosztagosok majdnem mind balkezesek. Ez azért lett így, mert az általuk használt futurisztikus pisztolyoknak bal oldalon van a tára, ezért ha jobb kézben fogják, megütik vele magukat mozgás közben. Úgyhogy áttették a bal kezükbe és így kényelmesen lövöldözhettek:)

 

- 2009-ben a hangeffektek létrehozója, Ben Burtt azt mondta egy rajongói találkozón, hogy a Mos Eisley-i besúgó, a hosszú orrú Garindan hangját John Wayne legendás westernszínész hangjából kreálták.

 

- 1973-ban írta alá a rendező úr a szerződést a filmstúdióval a mozi leforgatására. 150 000 dollárt kapott érte, mint író és direktor, de kikötötte, hogy az összes reklámcucc joga és bevétele az övé legyen. A cég fejei pedig legyintettetek és meghagyták neki a lehetőséget. Ha akkor tudták volna, mennyi létől esnek el így...:)

 

- Lucas elsősorban ismeretlen arcokat keresett a figurák eljátszásához (kivétel ez alól Guiness és Peter Cushing). A stáb nagy része gyerekfilmként kezelte a Star Wars-t és nem igazán adtak bele minden tőlük telhetőt - és még így is milyen király lett!

 

- George Lucas-t annyira megviselte a rendezéssel járó cécó, hogy egy alkalommal kimerültség miatt kórházba is kellett küldeni őt. 22 év telt el, mire újból elvállalta egy Csillagok Háborúja dirigálását (az I. részét), de ezúttal teljesen szabad kezet kapott és addigra már a technika is megérett George látomásának életre hívásához.

 

- Korszakalkotó volt a vizuális effektek és a szokatlan történetmesélési stílusa miatt. Egyike a valaha volt legsikeresebb és legnagyobb hatású mozgóképeknek.

 

Darth Vader rovat:

 

 

Szerintem sokan vannak még úgy vele, hogy nem a szőke, kék szemű parasztfiúnak szurkoltak/szurkolnak, hanem a Sötét Oldal Sith Nagyurának, aki jellegzetes szörcsögésével, popkulturális ikonná vált maszkjával és félelmet keltő egész mivoltával a filmtörténet egyik legjelentősebb antagonistája lett. Lássuk, mit kell tudnunk az egykori Anakin Skywalkerről:

 

- David Prowse, egykori világhírű súlyemelő alakította. Bár ő bújt meg a maszk mögött, brit akcentusa miatt Lucas lecserélte a hangját James Earl Jones-éra, aki viszont mindezt csak a stáblistában fel nem tüntetve vállalta el. Egyrészt, mivel úgy gondolta, nem dolgozott eleget, hogy feltüntessék, másrészt pedig mivel akkoriban kezdte pályáját, félt, hogy beskatulyázzák.

 

- Prowse a mai napig neheztel kissé Lucas-ra, amiért nem az ő hangját használta fel. Érdekesség, hogy Darth Vader "teste" és "hangja" sohasem találkozott még személyesen.

 

- Az egykori erőember azt nyilatkozta, hogy nem is tudott erről az ominózus cseréről, egészen a bemutató napjáig. Később pedig azt is mondta, hogy "fordított rasszizmus" áldozata lett: mivel a főhősök között egyetlen néger színész sincs, ezért szerinte a stúdió csak azért alkalmazott mégis egy színes bőrű színjátszót is, hogy nehogy elveszítsen a nézői közül egy nagyobb réteget.

 

- Ez az egyetlen rész az eredeti három közül, amiben egész alakban láthatjuk Darth Vadert fényszablya-párbajt vívni. Prowse-ot a későbbi részekben lecserélték, mert minden alkalommal eltörte a kardot szimbolizáló rudat, amivel a harcot eljátszották. Így A Birodalom visszavág és A Jedi visszatér esetében is Bob Andersont láthatjuk, aki egyébként Az Új Reményben a kaszkadőrök irányítója, valamint a kardcsaták betanítója is volt.

 

- Vader köpenyét Ralph McQuarrie beduin harcosok köpenyéről mintázta, a sisakját pedig úgy tervezte meg, hogy elképzelései szerint a karakter képes legyen levegőt kapni az űrben. Ebben az epizódban nem magyarázzák meg, miért viseli a Nagyúr állandó jelleggel a sisakját, de a későbbiekben ez is kiderült.

 

- David Prowse-ot 2009-ben prosztatarákkal diagnosztizálták, szerencsére ez év elején bejelentette, hogy teljesen kigyógyult a veszélyes betegségből. Nemrég hazánkba is ellátogatott.

 

Vissza a főcsapásra, következik a pontozás!

 

imdb: 8.7 (6 év alatt 0.1-et csökkent.)

 

Szerintem: 5/5 (Akinek jobban tetszene a hatos, az nyugodtan gondolja oda, mert megérdemli:))

 

Hírek:

 

- Harrison Fordot legközelebb a Cowboys & Aliens névre hallgató sci-fi-akcióban láthatjuk, Olivia Wilde és Daniel Craig mellett, 2011-ben.

 

- Kenny Baker egy professzort játszik majd a szintén jövőre érkező Back2Hell című horrorban.

 

- 2013-ban lesz Jurassic Park 4. Ha a világ nem pusztul el 2012-ben, legalábbis;) (Ez végül csak 2015-re valósult meg.)

 

Nagyon el vagyok most maradva, ezzel is vagy egy hetet szórakoztam. Igazából nehéz időszak van most az életemben, a munkahelyemen nagymértékű változások vannak, a magánéletemben pedig szeretném, ha azok lennének:D és ezek így lefoglalnak teljesen. Nincs túl sok kedvem ehhez így szeptember végén. Remélem, hogy a következő hónap sok jó filmet és sok kellemes élményt hoz majd – rám férne mindkettő...

1 komment

Címkék: sci fi


A bejegyzés trackback címe:

https://transfesser.blog.hu/api/trackback/id/tr962335232

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása