Rovatok

Filmrajongó

Több mint 1000 bejegyzésből álló magyar nyelvű filmadatbázis, filmrajongóktól filmrajongóknak. Nem vagyunk kritikusok, nem vagyunk szakértők, csak két tv-néző, akik szeretik a filmeket:) Ha nem tudod, mit nézz este, vagy hogy megéri-e látni az adott filmet, keress rá (jobb oldalt a Kategóriák vagy A héten a tvben listában) és olvasd el a véleményünket róla! Erre a címre tudtok írni nekünk: tomzameth@gmail.com

Kategóriák

18+ (1) akció (151) áldokumentum (7) animációs (71) bekategorizálhatatlan (6) dokumentum (15) dráma (346) fantasy (145) háborús (20) hill (20) hírek (91) horror (201) kaland (80) katasztrófa (4) krimi (73) magyar (88) musical (11) néma (11) paródia (36) regényem (11) rövidfilm (14) sci fi (150) spencer (26) sport (39) szatíra (11) szuperhős (108) thriller (64) történelmi (42) vígjáték (492) western (11) zene (63)

Kék Szemek és A lány a tűzesőben Facebook Oldal

Friss topikok

  • Tévésámán: @Liberális Artúr: Köszönjük:) (2024.02.10. 13:04) 16. születésnapi bejegyzés I. – Összefoglaló 2023-ról
  • Tévésámán: @Gerberus: Az animáció egy része tényleg nagyon ronda, erre legjobb példa a felügyelő, de a pirami... (2024.01.18. 21:06) Halhatatlanok [Immortel (ad vitam), 2004]
  • Pedrolacarte9213: Szerintem egy igazi klasszikus. Számomra érthetetlen, hogy miért nem kapott Oscar-díjat. Összessé... (2024.01.11. 08:58) Excalibur (1981)
  • gigabursch: Ezek szerint a film kiválóan bemutatja, hogy az orvosi arrogancia nem mai találmány, viszont a gye... (2023.12.07. 14:04) Semmelweis (2023)
  • gigabursch: @Tévésámán: Kb három évtizede láttam. Orrba-szájba kerestem mindenféle megosztó oldalon, de sehol... (2023.09.15. 21:14) Csontváry (1980)

2010.09.04. 18:27 Tévésámán

Füles (Scoop, 2006)

Milyen érdekes, hogy egymás után két hónap alatt mind a három 2006-os bűvészes filmet leadták a tvben. Először A tökéletes trükköt, aztán A mágust végül a Fülest, ami azért jelentősen kilóg a sorból. Merthogy elsődlegesen ez egy Woody Allen-film, másodlagosan egy furcsa nyomozással körített románc és csak harmadlagosan van köze a bűvészethez. Lássuk a történetét:

 

Sondra (Scarlett Johansson) újságírónak tanul egy egyetemen és az ottani pici lapnak írogat. A nagy fogásra vár, de naivitása és tapasztalatlansága révén az sose akaródzik rátalálni. Aztán elmegy barátnőjével Splendini (Woody Allen) mágus előadására, ahol aztán egy eltüntetős trükk önkénteseként találkozik valakivel, akinek elvileg nem lenne szabad ott lennie. Az illető nem más, mint Joe Strombel (Ian McShane), a neves oknyomozó zsurnaliszta, aki viszont már 3 napja halott. Szerencsétlenségére éppen a földi árnyékvilágból való távozása után kapja meg legújabb fülesét, ami a régóta megoldatlan tarot kártyás sorozatgyilkos kilétének felfedéséhez vezetné el - Strombel viszont kicselezi a Halált és visszatér a Földre, csak hogy Sondra nyakába varrja a nyomozást és a leleplező cikk megírását. A lány pedig nem mondhat ellent egy szellemnek, így magával rángatja az idős bűvészt és elindul, hogy nyomára bukkanjon és bizalmába férkőzzön az arisztokrata Peter Lymannek (Hugh Jackman), ugyanis a nyomok hozzá vezetnek. A lány, az öregember, a sármőr és a szellem - mi sülhet ki ebből? Egy nagyszerű cikk és egy szörnyű gyilkosságsorozat lezárása, vagy még több áldozat?

 

 

Talán kicsit túl sötétre sikerült a bemutatás, pedig itt egy vígjátékról van szó. Allen szokásos varázsát semmi nem töri meg, mind színészként, mind pedig az általa megalkotott abszurd helyzetek és karakterek révén többször is nevetésre késztet minket. (Pl. az egyik legjobb poén a "héber meggyőződésű":)) Scarlett Johansson most is csodás, ezúttal viszont leginkább nem a szépsége fogott meg, hanem a játéka. Hugh Jackman csak mellékszereplő, a Kate & Leopold után már biztosan könnyen ment neki ez a szerep. Ian McShane alig pár percet kapott, de szerintem nagyon meggyőző a még élete vége után is melózó firkászként. A mellékszereplők közt feltűnik még Kevin McNally a Karib-tenger kalózainak Mr. Gibbs-e, és Charles Dance, az Alien 3 dokija.

 

A sztorival nincs gond, mert a film elszórakoztat a maga módján. Végig tudtam szurkolni a jófiúknak, a csavarok nem látványosak, de izgalmasak, így kimondható, hogy a Fülest mindennek lehet nevezni, csak unalmasnak nem. Mégis ki az, akit nem érdekel a rejtély megoldása, pláne ha a szerelem a tét? Érdekesség, hogy szinte végig ugyanaz a komolyzenei szám szól (majd Mozsárágyú megmondja melyik), ami tök jól illik az egészhez. [Csajkovszkij, ifjabb Strauss és Edvard Grieg műveit hallhatjuk benne egyébként.] Másik érdekesség, hogy Allen azóta nem szerepelt filmben színészként. Valamivel több, mint 4 millió dolláros költsége mellé a Scoop majdnem 40 milliós bevételt hozott, jó és rossz kritikát is kapott, összességében sikeresnek nevezhető. Én úgyis bírom Allen filmjeit, de mostanáig a pálmát egyértelműen A Jáde Skorpió átka viszi:)

 

Röviden: Aki szereti a mester filmjeit, annak ez se fog csalódást okozni, Scarlett Johansson-rajongóknak kötelező darab.

 

Pontozás:

 

imdb: 6.7 (6 év alatt 0.1-et csökkent.)

 

Szerintem: 5/5 (Azért szerintem kétszer nem lehet megnézni, max ha újra látni szeretnénk Johanssont fürdőruhában:P)

 

 

Hírek:

 

- Ian McShane-t és Kevin McNally-t jövőre újra láthatjuk, a Karib-tenger kalózainak 4. részében. (Erről már olvashattok a Filmrajongón.)

 

Az imdbn most már van kiadás-bevétel mutató, ami nagyszerű! Igaz, nem olyan egyértelmű, mint a wikipedia, de oda se neki! Ma éjjel lesz az Ördöggerinc, amiről már sok jót hallottam, valamint talán megnézem a Minden héten háborút is, ha már úgyse lesz előreláthatólag semmi jobb programom... (Utóbbiról megszületett a cikk, előbbit azóta se láttam még...)

Szólj hozzá!

Címkék: fantasy vígjáték


A bejegyzés trackback címe:

https://transfesser.blog.hu/api/trackback/id/tr902271547

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása