Rovatok

Filmrajongó

Több mint 1000 bejegyzésből álló magyar nyelvű filmadatbázis, filmrajongóktól filmrajongóknak. Nem vagyunk kritikusok, nem vagyunk szakértők, csak két tv-néző, akik szeretik a filmeket:) Ha nem tudod, mit nézz este, vagy hogy megéri-e látni az adott filmet, keress rá (jobb oldalt a Kategóriák vagy A héten a tvben listában) és olvasd el a véleményünket róla! Erre a címre tudtok írni nekünk: tomzameth@gmail.com

Kategóriák

18+ (1) akció (151) áldokumentum (7) animációs (71) bekategorizálhatatlan (6) dokumentum (15) dráma (347) fantasy (145) háborús (20) hill (20) hírek (91) horror (201) kaland (80) katasztrófa (4) krimi (73) magyar (89) musical (11) néma (11) paródia (36) regényem (11) rövidfilm (14) sci fi (150) spencer (26) sport (39) szatíra (11) szuperhős (108) thriller (64) történelmi (42) vígjáték (492) western (11) zene (63)

Kék Szemek és A lány a tűzesőben Facebook Oldal

Friss topikok

  • Tévésámán: @Liberális Artúr: Köszönjük:) (2024.02.10. 13:04) 16. születésnapi bejegyzés I. – Összefoglaló 2023-ról
  • Tévésámán: @Gerberus: Az animáció egy része tényleg nagyon ronda, erre legjobb példa a felügyelő, de a pirami... (2024.01.18. 21:06) Halhatatlanok [Immortel (ad vitam), 2004]
  • Pedrolacarte9213: Szerintem egy igazi klasszikus. Számomra érthetetlen, hogy miért nem kapott Oscar-díjat. Összessé... (2024.01.11. 08:58) Excalibur (1981)
  • gigabursch: Ezek szerint a film kiválóan bemutatja, hogy az orvosi arrogancia nem mai találmány, viszont a gye... (2023.12.07. 14:04) Semmelweis (2023)
  • gigabursch: @Tévésámán: Kb három évtizede láttam. Orrba-szájba kerestem mindenféle megosztó oldalon, de sehol... (2023.09.15. 21:14) Csontváry (1980)

2010.09.02. 23:21 Tévésámán

Star Wars II. rész: A klónok támadása (Star Wars Episode II: Attack of the Clones, 2002)

 

Három évvel a hatalmas sikert hozó Baljós árnyak után George Lucas folytatta 6-részesnek tervezett űreposzát, A klónok támadásával.

 

Az első epizód történései után járunk egy évtizeddel, amikor Padmé Amidala (Natalie Portman) már csak Naboo szenátora, azonban még mindig ugyanolyan veszélyeknek van kitéve, mint királynőként. Ugyanis valaki meg akarja őt gyilkolni... Ezalatt a Szenátus új fenyegetéssel néz szembe, mert a lázadó egykori Jedi, Dooku gróf (Christopher Lee) sorra állítja maga mellé a csillagrendszerek népeit és a Köztársaság megdöntésére készül... Ebbe a galaxis-közi összezördülésbe csöppen a Jedi-tanács utasítására Obi-Wan (Ewan McGregor) és immár 20 éves tanítványa, Anakin (Hayden Christensen). Megbízzák őket a szenátornő védelmével, azonban ez a feladat kifog rajtuk. Míg a mester egy rejtélyes fejvadászt üldöz egy hivatalosan nem létező planétán, addig az ifjú padawan lángoló szerelemre gyullad a szép politikusnő iránt. De összeférhet-e a Jedi-kódex tanítása és a szerelem? Mindennek a tetejébe ismét színre lép a Kereskedelmi Szövetség droidserege, erősödik a Sötét Oldal és még Anakin édesanyja is csapdába esik! Vajon a Galaktikus Köztársaságnak végleg befellegzett vagy a maroknyi bátor Jedi képes lesz megállítani a pusztítás áradatát?

 

 

Akárki akármit mond, nagyon szeretem ezt a részt. A legfontosabb, hogy megtudhatjuk belőle: a jövőbeli Darth Vader bármire képes a szeretteiért. A szeretet az, ami a leginkább a Sötét Oldal felé taszítja őt - milyen ironikus, nem? Az első rész sikere a sok szerethető karakteren és a fenyegető gonoszokon múlott, egy részük itt is jelen van, de az előzményhez képest ezúttal minden esemény borzongató éjszínű tónust kezd ölteni...

 

 

Christensen nagyszerű választás volt Anakinnak, valahogy sugárzik belőle az erő, a fájdalom és a harag. Natalie Portman még mindig gyönyörű, tele keserűséggel, a tiltott szerelem és a törvények közt őrlődik - most azonban megmutatja harcos amazon oldalát is! McGregor hozza a formáját; Obi-Wanja az évek alatt túlságosan szabályszeretővé vált - nem maradt meg benne semmi Qui-Gon Jinn lázadó természetéből, a helyes helyett az előírtat akarja tenni... A régi mellékszereplők megjelennek újra, ismét itt van a teljes Jedi-tanács, Nute Gunray (Silas Carson), Jar-Jar (Achmed Best), Palpatine főkancellár (Ian McDiarmid), és rövid időre megjelenik az itt már egyre inkább sejthető személyazonosságú Sidious nagyúr is. És persze az elmaradhatatlan droidok, C3-P0 (Anthony Daniels) és R2-D2 (Kenny Baker). Christopher Lee pedig fenséges, erőt, eleganciát és legyőzhetetlenséget sugall, mint Dooku gróf - kitűnő új főgonosznak.

 

 

A film egyik leginkább sarkalatos pontja a gróf és Yoda mester (Frank Oz a hangja) lézerkard-párbaja. Rengetegen támadták Lucas-t ezért a húzásáért, engem különösképpen nem viselt meg:) A másik pont, ami a rajongóknak fejfájást okozott, az a Gunray oldalán megjelenő rejtélyes személyazonosságú neimoidi kiléte. Ugyanis az alkotók szerették volna újra életre kelteni Rune Haakot, de az eredeti maszk elveszett, így helyette az első rész elején gyorsan felszívódó Daultay Dofine arcát kapta. Csakhogy emellett a stáblistában Lott Doddként szerepel, a forgatáson pedig Gilramos Libkath-nak nevezték. A mai napig nem lehet egyértelműen eldönteni, hogy ezen 4 személy közül most ő tulajdonképpen melyik - a következő részben pedig már benne sincs... Egy magyar vonatkozás: a geonosisiak vezérét, Poggle the Lessert Csókás Márton szólaltatja meg, bár a végén nem írták ki őt.

 

A II. Epizód több rekordot is tart a Csillagok Háborúi közt: a leghosszabb (142 perc), a legdrágább (120 millió dollárból készült), valamint az egyetlen, ami nem lett a bemutatásának évében az abszolút jegypénztári hozam-befutó. A hatalmas költség viszont nagy nyereséget termelt, az Attack of the Clones durván 650 millió dollárt hozott a konyhára. Jót és rosszat is kapott, mind a kritikusok, mind a rajongók részéről, emellett Arany Málnát nyert a Legrosszabb Forgatókönyv kategóriában:)

 

Talán már mondtam, hogy nekem jobban tetszik az I-III-ig, mint a IV-VI.-ig, de ha mégsem, akkor most már mindenki tudja. A kedvelt karakterek mellett akciót, rejtélyeket és izgalmat is kapunk, én személy szerint nagyon kedvelem ezt a részt (meg az előzményt és a folytatást).

 

Pontozás:

 

imdb: 6.7 (6 év alatt 0.1-et csökkent.)

 

Szerintem: 5/5

 

Hírek:

 

- Lucas bácsi jövőre készül egy még cím nélküli Star Wars-tvsorozattal, valamint belefogott az Indiana Jones 5-be is (-...-)

 

- Natalie Portmant mostanában a Black Swan című balettos filmben láthatjuk, jövőre pedig a Pride and Prejudice and Zombies című horror-thriller-románc egyik főszerepét játssza majd (ez mekkora állatság lehet:D). (Előbbiről elkészült a cikk, utóbbiba Natalie mégsem került be.)

 

- Hayden Christensen megint életre kelti a csúfosan megbukott hipervándort a Jumper 2-ben, ami jelenleg még bemutatási dátum nélküli. (Kell ez? Biztos kell?) (Szerencsére nem lett belőle semmi.)

 

- Christopher Lee a Monstermania! névre hallgató animációs filmhez kölcsönzi a hangját, valamint szerepelni fog a már említett Burke and Hare című fekete komédiában is (erre most már egészen kíváncsi vagyok).

 

- A Jango Fettet alakító Temuera Morrisont legközelebb a Green Lanternben láthatjuk. (Erről is lett már cikk.)

 

Tegnap megnéztük a Fülest, amivel még mindig le vagyok maradva, ezen kívül videón vár a Minden héten háború is. Úgy döntöttem, lemondok a Sziklák szeméről, idő és érdeklődés hiányában, azonban szereztem valami mást, amiről reményeim szerint nemsokára olvashattok, egy igazi filmtörténeti mérföldkőről beszélek!

Szólj hozzá!

Címkék: sci fi


A bejegyzés trackback címe:

https://transfesser.blog.hu/api/trackback/id/tr362267941

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása