Rovatok

Filmrajongó

Több mint 1000 bejegyzésből álló magyar nyelvű filmadatbázis, filmrajongóktól filmrajongóknak. Nem vagyunk kritikusok, nem vagyunk szakértők, csak két tv-néző, akik szeretik a filmeket:) Ha nem tudod, mit nézz este, vagy hogy megéri-e látni az adott filmet, keress rá (jobb oldalt a Kategóriák vagy A héten a tvben listában) és olvasd el a véleményünket róla! Erre a címre tudtok írni nekünk: tomzameth@gmail.com

Kategóriák

18+ (1) akció (151) áldokumentum (7) animációs (71) bekategorizálhatatlan (6) dokumentum (15) dráma (346) fantasy (145) háborús (20) hill (20) hírek (91) horror (201) kaland (80) katasztrófa (4) krimi (73) magyar (88) musical (11) néma (11) paródia (36) regényem (11) rövidfilm (14) sci fi (150) spencer (26) sport (39) szatíra (11) szuperhős (108) thriller (64) történelmi (42) vígjáték (492) western (11) zene (63)

Kék Szemek és A lány a tűzesőben Facebook Oldal

Friss topikok

  • Tévésámán: @Liberális Artúr: Köszönjük:) (2024.02.10. 13:04) 16. születésnapi bejegyzés I. – Összefoglaló 2023-ról
  • Tévésámán: @Gerberus: Az animáció egy része tényleg nagyon ronda, erre legjobb példa a felügyelő, de a pirami... (2024.01.18. 21:06) Halhatatlanok [Immortel (ad vitam), 2004]
  • Pedrolacarte9213: Szerintem egy igazi klasszikus. Számomra érthetetlen, hogy miért nem kapott Oscar-díjat. Összessé... (2024.01.11. 08:58) Excalibur (1981)
  • gigabursch: Ezek szerint a film kiválóan bemutatja, hogy az orvosi arrogancia nem mai találmány, viszont a gye... (2023.12.07. 14:04) Semmelweis (2023)
  • gigabursch: @Tévésámán: Kb három évtizede láttam. Orrba-szájba kerestem mindenféle megosztó oldalon, de sehol... (2023.09.15. 21:14) Csontváry (1980)

2010.08.23. 14:15 Tévésámán

A mágus (The Illusionist, 2006)

 

Miután megnéztem 20-án éjjel a Retúrt, kimentem a másik szobába, mert csak ott lehet fogni a film+ot és felkészültem, hogy megnézem A mágust. Onnantól kezdett érdekelni, hogy A tökéletes trükknél írtak róla - végülis az marhajó volt, gondoltam ez se lesz rosszabb. A véleményemről kicsit lejjebb, először a történetet mutatom be:

 

Egy fiatal fiú és egy fiatal lány nagyon szeretik egymást, azonban bimbózásnak induló románcukba beleszól a vasszigorral betartatott társadalmi hierarchia. Ugyanis az 1800-as évek végén járunk és míg a srác egyszerű parasztgyerek, addig a leányzó arisztokrata. Végül el kell válniuk és a szabadidejében bűvész-trükköket gyakorló pelyhedző állú ifjú elindul magányosan a nagyvilágba... Évekkel később, az Osztrák-Magyar Monarchia fénykorában, Bécsben fellép a nagyon tehetséges mágus, Eisenheim (Edward Norton). Műsorainak hamar híre megy és a császár legidősebb fia, Leopold koronaherceg (Rufus Sewell) is kíváncsi lesz a mutatványokra. A nagy bemutatóra elviszi magával szépséges párját, Sophie grófnőt (Jessica Biel), aki rögtön részt vesz az egyik szemkápráztató attrakcióban. A dolgok ezek után azonban bonyolultabbá válnak, mert a herceg mindenáron meg akarja fejteni Eisenheim titkait, s a bűvész maga nem más, mint az egykori parasztfiú, a grófnő pedig a lány, akit tiltottak tőle. A kibontakozó szerelmi háromszög aztán a halál, a hatalom és a kölcsönös egymás elleni hadjáratok kusza hálójává alakul - de kié lesz a titkok kulcsa, ki nyeri el a hölgy kezét és ki az, aki végül a rövidebbet húzza? Egy varázslónál sosem lehet tudni...

 

A sztori Steven Millhauser novelláján alapszik, de csak nagy vonalakban. A rendező Neil Burger harmadik munkája ez. Alapvetően egy izgalmas eseményláncolatot láthatunk, de sajnos számomra valahogy mégsem volt az. Míg a The Prestige esetében óriási hangsúlyt fektettek a trükkök bemutatásának és kivitelezésének felfedésére, addig itt a titkok közül semmit sem tudunk meg. Egyedül egy gondolatolvasós mutatványról rántják le a leplet, de az összes többi trükk és Eisenheim mágus volta is csupán egy háttérszál, adalék a történethez. Mert ez valójában nem a bűvészek világáról szól, hanem a szerelem és a hatalom nevében elkövetett tettekről. Mint ilyen, hatalmas csalódás volt...

 

Nortont emberként nem szeretem, de az alakítása mégis meggyőző volt, csak a szakálla annyira műnek tűnik:) A másik férfi főhős, Paul Giamatti Uhl főfelügyelője egy igazán érdekes alak. A jó és a rossz közti vékony mezsgyén lépdel és csak a lojalitás segít neki egyensúlyban maradni - de ugyanakkor sokszor éppen emiatt megy a nem megfelelő irányba... Giamatti remekül alakítja ezt a kettős személyiséget, aki tulajdonképpen negatívnak kéne, hogy legyen, de mégsem az, utálnunk kéne, de mégsem utáljuk, sőt a végére már szinte neki szurkoltam, hogy derítsen fényt a zavaros eseménysor mögötti rejtélyekre. Jessica Biel ezúttal határozottan szebb, mint Abigail Whistler-korában. Nemesi külsejéhez finom viselkedés is társul, nekem nagyon tetszett a játéka. Ahogy a "főgonosz", Rufus Sewellé is, akinek Leopold hercegét a trón és minden egyéb birtoklása iránti vágy taszított az őrületbe.

 

 

Néhány érdekesség: Bár a történet teljes egészében kitaláció, sokban merített a tragikus sorsú Habsburg örökös, Rudolf sorsából, Eisenheimet pedig valószínűleg a legendás Hanussen nevű szemfényvesztő alakja ihlette. A narancsfás trükk a valóságban is kivitelezhető, egy Robert-Houdin nevű 19. századi francia mágushoz fűződik. Sophie szerepére eredetileg Liv Tylert választották - vajon ő jobb vagy rosszabb lett volna? A rendező maga is feltűnik, mint az első kísértet, akit a színpadon megidéznek. A mágus 17 millió dolláros költségvetéssel 87 milliót hozott, a kritikusok is szerették.

 

Nekem azért nem tetszett igazán, mert az egyetlen, óriási csavar a végén nem ütött elég nagyot, a főhősért valamiért képtelen voltam szorítani (bár Leopold ellen sikerült drukkolnom:)) és a bűvészetről sem tudhattam meg többet belőle - pedig én azért vártam ezt. Ha választani kéne A tökéletes trükk és e között, inkább az előbbit ajánlanám.

 

Pontozás:

 

imdb: 7.6 (6 év alatt 0.1-et csökkent.)

 

Szerintem: 3/5 (Kissé monoton, túl kevés a mágia, túl sok a minden egyéb, a csavar nem elég nagy.)

 

Hírek:

 

- Steven Millhauser egy másik novelláját, a The Sisterhood of Nightot másodszorra filmesítik meg

ebben az évben. Egy titkos leányszövetségről szól, ami mindig az éjszaka ülésezik és

némasági fogadalmat tesznek a tagok...

 

- Neil Burger rendezi majd a Frankenstein menyasszonya újráját - egyelőre dátum nélkül.

 

- Paul Giamattit a Bubba Nosferatuban láthatjuk majd újra.

 

- Rufus Sewell a The Ushers című Poe-feldolgozásban és a Zen című misztikus filmben alakít

majd főszerepeket, feltehetően mindkettőt jövőre láthatjuk.

 

- Eleanor Tomlinson, aki itt a fiatal Sophie-t keltette életre, főszereplő lesz a szintén

misztikus/horror műfajú The Spiderben, ami egy év múlva érkezik. (Tudtommal ezekből máig egy sem valósult meg.)

 

Ma este talán a Fekete dicsőség című kosaras-négeres filmet nézem majd, ha fenn bírok

maradni, valamint hamarosan várható a tegnap esti Elátkozottak című Christina Ricci-film

elemzése is.

Szólj hozzá!

Címkék: fantasy dráma


A bejegyzés trackback címe:

https://transfesser.blog.hu/api/trackback/id/tr422241222

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása