Rovatok

Filmrajongó

Több mint 1000 bejegyzésből álló magyar nyelvű filmadatbázis, filmrajongóktól filmrajongóknak. Nem vagyunk kritikusok, nem vagyunk szakértők, csak két tv-néző, akik szeretik a filmeket:) Ha nem tudod, mit nézz este, vagy hogy megéri-e látni az adott filmet, keress rá (jobb oldalt a Kategóriák vagy A héten a tvben listában) és olvasd el a véleményünket róla! Erre a címre tudtok írni nekünk: tomzameth@gmail.com

Kategóriák

18+ (1) akció (151) áldokumentum (7) animációs (71) bekategorizálhatatlan (6) dokumentum (15) dráma (347) fantasy (145) háborús (20) hill (20) hírek (91) horror (201) kaland (80) katasztrófa (4) krimi (73) magyar (89) musical (11) néma (11) paródia (36) regényem (11) rövidfilm (14) sci fi (150) spencer (26) sport (39) szatíra (11) szuperhős (108) thriller (64) történelmi (42) vígjáték (492) western (11) zene (63)

Kék Szemek és A lány a tűzesőben Facebook Oldal

Friss topikok

  • Tévésámán: @Liberális Artúr: Köszönjük:) (2024.02.10. 13:04) 16. születésnapi bejegyzés I. – Összefoglaló 2023-ról
  • Tévésámán: @Gerberus: Az animáció egy része tényleg nagyon ronda, erre legjobb példa a felügyelő, de a pirami... (2024.01.18. 21:06) Halhatatlanok [Immortel (ad vitam), 2004]
  • Pedrolacarte9213: Szerintem egy igazi klasszikus. Számomra érthetetlen, hogy miért nem kapott Oscar-díjat. Összessé... (2024.01.11. 08:58) Excalibur (1981)
  • gigabursch: Ezek szerint a film kiválóan bemutatja, hogy az orvosi arrogancia nem mai találmány, viszont a gye... (2023.12.07. 14:04) Semmelweis (2023)
  • gigabursch: @Tévésámán: Kb három évtizede láttam. Orrba-szájba kerestem mindenféle megosztó oldalon, de sehol... (2023.09.15. 21:14) Csontváry (1980)

2010.07.19. 00:08 Tévésámán

Amikor megállt a Föld (The Day The Earth Stood Still, 2008)

 

Mióta elhagyott a barátnőm, sajnos az időm nagy részét a tv előtt ülve töltöm, vagy itt rohadok a monitornál... Túl sok fölös időm lett, de legalább így meg tudok nézni olyan mozikat, amiket amúgy is látni szerettem volna.

 

1951-ben készült egy nálunk nem annyira ismert, de mára már kultikussá vált sci-fi, a The Day The Earth Stood Still. A hidegháborús időkben a nukleáris fegyverek szörnyűséges pusztító erejére akarta felhívni a figyelmet, egy érdekfeszítő, a kor technikai megoldásai ellenére látványosnak mondható külsővel. A pusztán embernek látszó Klaatu üzenetet hozott számunkra egy másik világból, de mi rögtön támadásra, veszélyre asszociálunk, félünk a mássága miatt (nem úgy értem, ti perverz disznók) és főleg termetes robot kísérőjének, Gortnak a pusztító erejétől tartunk. Azonban Klaatu nem támadni jött, csak figyelmeztetni... Majdnem 60 évvel később a mára már klasszikussá vált történet újból megelevenedik, most már a XXI. század mozilátogatójának címezve!

 

Egy gigászi, fénylő energiagömb landol New York szívében, a Central Parkban, majd ebből egy furcsa, zselészerű idegen és egy 8 méter magas, éjfekete robot lép elő. A különös földet érés majdnem baljós véget ér, azonban szerencsére a kisebbik látogató megállítja társát, mielőtt az rombolni kezdene. Ő maga viszont fogságba esik, és miután lekerül róla "űrruhája", kiderül, hogy pontosan olyan, mint egy ember. Azazhogy pontosan olyannak látszik, mint egy ember. Klaatu (Keanu Reeves) azonban egyáltalán nem közülünk való... Mialatt a magukat mindenkinél felsőbbrendűnek tartó főamcsik (köztük Kathy Bates) kérdésekkel bombázzák a jövevényt, egyre több gömb jelenik meg a Föld különböző pontján. De vajon mire készülnek a kétségkívül rendkívüli erővel bíró idegenek? Talán csak a kutatónő Helen (Jennifer Connelly) és mostohafia (Jaden Smith) tudják kideríteni az igazságot - vagy megállítani őket...

 

Bevallom, az eredetit angolul néztem, még jó régen, késő éjjel és a felét nem értettem meg, de a mondanivalója eljutott hozzám. Vigyázz magadra ember, mert nem csak a tied ez a planéta! Ha tönkreteszed, nemcsak magadnak ártasz, hanem ezer és egy különböző másik, csodálatos teremtménynek - amilyen te magad is vagy. És különben hová mennél, ha már itt nem tudnál élni?

 

Anno a tömegpusztító fegyverek jelentették a legnagyobb gondot, most pedig a környezet szennyezése, pusztítása, bolygónk tönkretétele. A Michael Rennie által játszott űrbéli főhős 60 éve ugyanolyan ember volt, mint te vagy én. Nem voltak különleges képességei, nem tudott repülni, vagy gondolatokat olvasni, ezért volt szüksége egy földi asszony védelmére. Reeves Klaatuja azonban egyáltalán nem szorul segítségre. Képes manipulálni az áramot bármilyen formában, így irányíthatja a gépeket; rendkívül intelligens; érzelemmentes, egyáltalán nem emberi.

 

 

Mindkét film sarkpontja a leginkább sci-fi elem, az óriásrobot. 1951-ben a 231 centis Lock Martin öltözött be egy ezüstszín ruhába, és így játszotta el az elpusztíthatatlan űrfegyvert, amely akár egy bolygó kiirtására is képes. Mai szemmel nézve nem olyan ijesztő, de mégis tiszteletet parancsol - a popkultúra egyik megbecsült alakja. Most pedig alapvetően sokkal nagyobb, sokkal ijesztőbb és aztán jön a csavar, ami egy kicsit gagyi. Mert erre nem gondoltam volna, hogy tulajdonképpen mi is ő... Amíg viszont jelen van, addig uralja a vásznat! A rajongóknak leginkább az azóta legendássá vált szállóige, a "Klaatu Barada Nikto" maradt meg, amely ebben is kétszer elhangzik - állítólag, merthogy a magyar szinkronban vagy kivették, vagy egyáltalán ott se volt. Én ugyanis nem hallottam...

 

És hogy mennyire rimék az Amikor megállt a Föld? A rendező, Scott Derrickson szerint inkább egyfajta újramesélésről van szó, mint rimékről, vagyis inkább feldolgoztak egy már meglévő, remek történetet, hogy megálljon a mai korban is. Például ezt támasztja alá az, hogy Reeves szerint Klaatu régen idegen volt emberi testtel, itt pedig idegen emberi testben - nem ugyanaz... A forgatókönyv nagyban merített Edmund H. North eredeti szkriptjéből, amely egyébiránt Harry Bates Farewell to the Master című 1940-es novellájából készült. Sajnos nem fog jót tenni a mű hírnevének, ha elárulom, hogy Derrickson rendező úr nevéhez eddig olyan munkák fűződnek, mint: 2000-es Hellraiser (nem tudom pontosan melyik), Rémségek könyve 2., Ördögűzés Emily Rose üdvéért. Ezekből kettőt írt, és kettőt rendezett is, a háromból kettőt láttam és megvan a véleményem róluk... Jaden Smith egyébként Will Smith fia, egy mellékszerepben pedig felbukkan John Cleese, aki ezúttal drámai alakítást nyújt. Akit pedig még érdemes megemlíteni, az Ken Kirzinger - egy apró szerepben tűnik fel - bevallom, én nem ismertem fel őt. Az úriember a Freddy vs. Jasonben alakította az utóbbit, valamint a Péntek 13. VIII. részében egy szakácsot játszott, akit a hokimaszkos kinyír!

 

Bár úgy tudtam, hogy a The Day... megbukott anno, a rá fordított pénzt rendesen visszahozta (80 misi->230 misi), a kritikusok viszont nem szerették. Ezt sem tudtam megnézni moziban, pedig nagyon vártam rá... És hogy mi a véleményem róla? Kétségkívül izgalmas és érdekfeszítő. Gort óriási (a film közepéig), Klaatu egészen ijesztő, Jennifer Connelly szimpatikus hősnő, meg a veteránok, Bates és Cleese is hozzáteszik a maguk részét a nagy egészhez. A látványvilág, ahogy egy mostanában készült hálivúdi produkciótól megszokható, lehengerlő, a veszély, amire fölhívja a figyelmet, az pedig nagyon is aktuális! A gond viszont az vele, hogy Gort "eltűnése" után a dolog egyfajta béna fordulatot vesz, az események sötét tónusa ellenére a végkimenetel túl "rózsás" és egyáltalán az egészből valahogy nem érezni ki, hogy mit akartak mondani a készítők.

 

Aki '51-ben beült a moziba, az vagy a robotra, vagy a globális pusztulás fenyegetésére emlékezett később, pedig egyáltalán nem erőszakos filmről volt szó. Aki pedig most beül, annak sok minden megmaradhat - például a szerintem erőltetett "halott háborús hős apa" szála - de az, hogy "Jé, a világunk a pusztulás felé halad miattunk?" az nem... Összesítésben azért tetszett az Amikor megállt a Föld, kb. olyan volt, amilyennek elvártam, de ha láttátok ezt, vagy látni szeretnétek, nézzétek meg az eredetit is, mert az az igazi mérvadó!

 

Pontozás:

 

imdb: 5.5

 

Szerintem: 4/5 (A robot eltűnése miatt...)

 

Hírek:

 

- Scott Derricksont a Hyperion című sci-fi rendezésére kérték fel - egyelőre nem sokat lehet tudni róla, állítólag 2013-ban lesz kész. Íróként pedig a szintén készülőfélben lévő Hercules: The Thracian Wars-on dolgozik - vajon e két film fröccsöntött műszórakozás lesz, vagy valami elképesztő mestermű? A "mester" munkáit ismerve a mérleg nyelve inkább az előbbi felé leng ki... [Utóbbi elkészült és megbukott.]

 

- Keanu Reeves-nek hamarosan az anime rajongók örülhetnek, hiszen készül a Cowboy Bebop sorozat egész estés mozifilmje. Ezen felül pedig egy Jekyll című, ezidáig semmilyen konkrét ponttal nem rendelkező műben is benne lesz... [Ezekből egyik se valósult meg 2016-ig.]

 

Ma sikerült leejtenem a tvmet, ami most elromlott, így asszem egy darabig nem tudok már tvzni se... Tehát marad a végtelen Age of Empires III és UT2004 - bizony, én a Szplintör Szell

száznemtoménhány és a Krájszisz 4. korában ezekkel játszom...

 

Ja és ha egyedülálló, filmrajongó hölgy vagy, akinek tetszenek az írásaim, ne habozz, vedd fel velem a kapcsolatot;D

Szólj hozzá!

Címkék: sci fi


A bejegyzés trackback címe:

https://transfesser.blog.hu/api/trackback/id/tr462160028

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása