Rovatok

Filmrajongó

Több mint 1000 bejegyzésből álló magyar nyelvű filmadatbázis, filmrajongóktól filmrajongóknak. Nem vagyunk kritikusok, nem vagyunk szakértők, csak két tv-néző, akik szeretik a filmeket:) Ha nem tudod, mit nézz este, vagy hogy megéri-e látni az adott filmet, keress rá (jobb oldalt a Kategóriák vagy A héten a tvben listában) és olvasd el a véleményünket róla! Erre a címre tudtok írni nekünk: tomzameth@gmail.com

Kategóriák

18+ (1) akció (151) áldokumentum (7) animációs (71) bekategorizálhatatlan (6) dokumentum (15) dráma (346) fantasy (145) háborús (20) hill (20) hírek (91) horror (201) kaland (80) katasztrófa (4) krimi (73) magyar (88) musical (11) néma (11) paródia (36) regényem (11) rövidfilm (14) sci fi (150) spencer (26) sport (39) szatíra (11) szuperhős (108) thriller (64) történelmi (42) vígjáték (492) western (11) zene (63)

Kék Szemek és A lány a tűzesőben Facebook Oldal

Friss topikok

  • Tévésámán: @Liberális Artúr: Köszönjük:) (2024.02.10. 13:04) 16. születésnapi bejegyzés I. – Összefoglaló 2023-ról
  • Tévésámán: @Gerberus: Az animáció egy része tényleg nagyon ronda, erre legjobb példa a felügyelő, de a pirami... (2024.01.18. 21:06) Halhatatlanok [Immortel (ad vitam), 2004]
  • Pedrolacarte9213: Szerintem egy igazi klasszikus. Számomra érthetetlen, hogy miért nem kapott Oscar-díjat. Összessé... (2024.01.11. 08:58) Excalibur (1981)
  • gigabursch: Ezek szerint a film kiválóan bemutatja, hogy az orvosi arrogancia nem mai találmány, viszont a gye... (2023.12.07. 14:04) Semmelweis (2023)
  • gigabursch: @Tévésámán: Kb három évtizede láttam. Orrba-szájba kerestem mindenféle megosztó oldalon, de sehol... (2023.09.15. 21:14) Csontváry (1980)

2010.07.06. 13:00 Mozsárágyú

6:3 avagy játszd újra Tutti! (1998)

     Nos, a magyar válogatott 1986 óta nem jutott ki vébére, de kár ezért fölöslegesen siránkozni. Inkább nézzük meg ezt a filmet! Máris kevésbé tűnik szörnyűnek a helyzetünk.

     Eperjes Károly a főszerepben. Van egy olyan érzésem, hogy nem kellett sok időt töltenie a szerepre való felkészüléssel, mert valószínűleg hasonlóan gondolkodik az évszázad mérkőzéséről, mint Tutti, szül.: Boksai Rezső. Tutti mindent tud a legendás angol-magyarról, ő maga is hallgat a 6:3 becenévre, ugyanis aznap született. 1953. november 25-én, amikor a legyőzhetetlennek hitt angol válogatottat felülmúlta kis hazánk nemzeti tizenegye. Egy nap Tutti, aki tisztességes kukásemberként éli mindennapjait, egy zuglói házban rejtett kincsekre lel. A tulaj nagyapja minden lehetséges dokumentumot, emléktárgyat összegyűjtött az Aranycsapatról. Majd' elájul hősünk, amikor Hidegkuti eredeti mezét találja az ágy alatt. Önkívületi állapotban fölhúzza a felbecsülhetetlen ruhaneműt, és innen veszi kezdetét maga a történet...

     És egy kis időre tényleg önkívületbe kerül, ugyanis időutazás részese lesz. Visszajut születésének napjára, amikor egy nagyfröccs 3 forint volt. Negyed négykor kezdődik az angol-magyar, ám ami legalább ilyen fontos, hősünk talán megláthatja életében először az anyukáját, aki a születése után elhagyta őt... Na, de közben megy a meccs! Bárhová betér rádiót hallgatni, nem sokra rá viszont már dobják is ki a helyiségből, mivel bemondja előre a gólokat. Csak Helén (Szalay Kriszta), az utcaseprő, viseli szívén a fura férfi sorsát. Eleinte mindenki csak őrültnek gondolja  főszereplőnket, később viszont kifejezetten gyanúsnak találják, persze az államvédelem ezzel már a fölbukkanása pillanatától így van.

     Kocsmából a borbélyhoz, onnan egy írólakásba kerülnek, közben velük tart Halmi (Cseh Tamás), aki valaha Helén vőlegénye volt. Egy ifjú békeharcos lány (Kari Györgyi) is velük megy, meg majd az írók is, élükön Béryvel (Kern András). De az ávéhá is közel jár, a meccsen meg csak potyognak a gólok. Viszont egyre közeledik a perc, amikor Boksai Rezső megszületik, és azt mindenki tudja, hogy elvileg egy időben a jövőbeli énünkkel nem tartózkodhatunk, mert akkor izé... gondolom fölrobban a Föld. Vagy valami ilyesmi.

 

     Persze itt ilyenre nem kell számítani. Sokkal lényegesebb kérdés, hogy miként látják Rezsőt az emberek '53-ban? Holmi forradalomról, 40 elcseszett évről, meg hasonlókról szövegel. Az akkori kor embere automatikusan valami összeesküvésre gondolhatott volna ilyen esetben, és nincs ez másként a film kitalált történéseiben sem. És mi van, ha a jövőből érkezett? 5000-essel akar fizetni, a Himnuszt énekelteti fennhangon, tudja a végeredményt. Veszélyt jelent-e a környezetére, vagy épp ellenkezőleg, valamiféle hasznot húzhatnának jelenlétéből?

     Sok információt szerezhet a szerencsésebb fiatal nemzedék a Rákosi-éráról e filmből, a "gyűröttebb" arcúak meg eldönthetik, hiteles-e a megjelenítés vagy sem. Kiváló színészek, kiváló poénok, mindez Tímár Péter tollából. Cseh Tamás különleges előadásmódja teljesen passzol a szürke '50-es évekhez, ellensúlyozza a szürkeséget. Feltűnik még többek között Kállai Ferenc, Fesztbaum Béla, Reviczky Gábor - akihez az egyik legemlékezetesebb jelenet fűződik - , Máté Gábor, Bánfalvy Ágnes, Dörner György, Kovács Lajos, Végvári Tamás. Jó kis film.

      És a lényeg: Szepesi György meg természetesen Grosics, Buzánszky, Lóránt, Lantos, Bozsik, Zakariás, Budai II, Kocsis, Hidegkuti, Puskás, Czibor.

3 komment

Címkék: sport magyar fantasy vígjáték dráma


A bejegyzés trackback címe:

https://transfesser.blog.hu/api/trackback/id/tr712133237

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Tévésámán · http://transfesser.blog.hu/ 2010.07.06. 17:52:20

A Bánfalvy Ágnes az ki?

Elvileg az egész univerzum megsemmisülne, ha ugyanott lenne ugyanakkor ugyanaz az ember kétszer, DE mivel az egyik éne még kisgyeremek (csecsemő), a másik pedig felnőtt, ezért nem fenyegeti ez a veszély a világukat:)

Mozsárágyú · http://transfesser.blog.hu 2010.07.06. 19:31:07

Ismert színésznő. Nem tudom, te hol láttad, de volt például a Mephistoban.

Attól, hogy csecsemő, még egy időben van a jövőbeli önmagával, és akkor tök mindegy, nem?

Gubb 2012.08.12. 10:21:03

Aki szereti a poénok mögé rejtett kissé elvont dolgokat, az élvezni fogja, nagy film. Nem is mondanivalója miatt (máig nem tudtam rájönni, voltaképp mi is az, elég sok réteg van benne), hanem mert, ahogy mondani szokták, nagyon "atmoszférikus" darab. Egyedi és magával ragadó hangulata van. És nagyon jól megragadja a diktatúra atmoszféráját is. Pl. a bunkó kórházi portás egyszerűen zseniáis, tényleg ilyenek voltak anno a portások :D.
süti beállítások módosítása