Rovatok

Filmrajongó

Több mint 1000 bejegyzésből álló magyar nyelvű filmadatbázis, filmrajongóktól filmrajongóknak. Nem vagyunk kritikusok, nem vagyunk szakértők, csak két tv-néző, akik szeretik a filmeket:) Ha nem tudod, mit nézz este, vagy hogy megéri-e látni az adott filmet, keress rá (jobb oldalt a Kategóriák vagy A héten a tvben listában) és olvasd el a véleményünket róla! Erre a címre tudtok írni nekünk: tomzameth@gmail.com

Kategóriák

18+ (1) akció (151) áldokumentum (7) animációs (71) bekategorizálhatatlan (6) dokumentum (15) dráma (347) fantasy (145) háborús (20) hill (20) hírek (91) horror (201) kaland (80) katasztrófa (4) krimi (73) magyar (89) musical (11) néma (11) paródia (36) regényem (11) rövidfilm (14) sci fi (150) spencer (26) sport (39) szatíra (11) szuperhős (108) thriller (64) történelmi (42) vígjáték (492) western (11) zene (63)

Kék Szemek és A lány a tűzesőben Facebook Oldal

Friss topikok

  • Tévésámán: @Liberális Artúr: Köszönjük:) (2024.02.10. 13:04) 16. születésnapi bejegyzés I. – Összefoglaló 2023-ról
  • Tévésámán: @Gerberus: Az animáció egy része tényleg nagyon ronda, erre legjobb példa a felügyelő, de a pirami... (2024.01.18. 21:06) Halhatatlanok [Immortel (ad vitam), 2004]
  • Pedrolacarte9213: Szerintem egy igazi klasszikus. Számomra érthetetlen, hogy miért nem kapott Oscar-díjat. Összessé... (2024.01.11. 08:58) Excalibur (1981)
  • gigabursch: Ezek szerint a film kiválóan bemutatja, hogy az orvosi arrogancia nem mai találmány, viszont a gye... (2023.12.07. 14:04) Semmelweis (2023)
  • gigabursch: @Tévésámán: Kb három évtizede láttam. Orrba-szájba kerestem mindenféle megosztó oldalon, de sehol... (2023.09.15. 21:14) Csontváry (1980)

2010.05.01. 19:58 Tévésámán

Penelope (Édes kis malackám, 2006-2008)

Christina Ricci a(z egyik) kedvenc színésznőm - ezt az új olvasóknak írom, már ha vannak ilyenek:) Jó régen nem láttam már olyan "új" filmet amiben játszik, a jelen esetben tárgyalt nagyszerű magyar címmel megáldott művet is csak akkor néztem meg, mikor már 3. alkalommal adták. Első két esetben a StoryTv sugározta és meg kell mondjam, ennél sokkal többet érdemel - harmadszorra már a Duna Tv-n láthattam, ami azért mégiscsak minőséget képvisel. (Megjegyzés: Azóta a "hivatalos" kedvenc színésznőm már Juno Temple, de Riccit még mindig kedvelem.) Anno mikor jártamban-keltemben belebotlottam képekbe a Penelope-ból, semmi jóra nem számítottam. Úgy gondoltam ez valami baromság, sajnáltam szegény Christinát, amiért ilyen szerep jutott neki. Aztán elgondolkoztam: nem titok, hogy ő maga választja meg azt, amiben játszani szeretne és általában a kis költségvetésű és/vagy művészfilmeket kedveli. Tehát talán mégse lehet olyan rossz az Édes kis malackám. Most adtam neki egy esélyt és be kell vallanom, nem bántam meg!

A Wilhern nemesi famíliát egy elfelejtett átok sújtja, mikor hosszú generációk után megszületik az első leánygyermek. A kis Penelope emiatt szörnyen torz vonásokkal jön világra. Édesanyja (Catherine O'Hara) mindent megtesz, hogy a lányából igazi nemes kisasszony váljék - és hogy valaki "a saját fajtájából" beleszeressen és elvegye feleségül, mert szerintük ez megtörné az átkot. Penelope (C.R.) okos és művelt hölggyé cseperedik, azonban be van zárva a házba, és folyamatosan arisztokrata ifjak jönnek hozzá, akiket a kedves mama és a hozomány hívogat. A kérők általában mind titoktartási nyilatkozatot írnak alá, azonban egyikük (Simon Woods) megszökik. A bonyodalmak pedig akkor kezdődnek mikor a halálra rémült ifjú összefog egy mindenre elszánt újságíróval (Peter Dinklage) és egy póker-függő, szebb napokat is látott fiatalemberrel (James McAvoy), hogy leleplezzék a "szörnyet".

Itt már elsütöttek egy pár jó poént a készítők, az egész átok-szekvencia csúcs, tehát már az elején kiderült számomra, hogy ez egy remek kis film lesz!

Az írója az a Leslie Caveny, aki a világsikert aratott Mindenki szereti Raymondot című sorozatot írta, a producer pedig Reese Witherspoon (akit egy kisebb szerepben láthatunk is). Dr. Szöszi életre keltőjének ez volt az első produceri munkája és a rendező, Mark Palansky (a kép jobb oldalán) pályájában szintén fontos szerepe van: ez az első egész estés alkotása.

A színészekre semmi panasz nem lehet. Christina Ricci most elmaszkírozva nem a szépségével hanem a tehetségével hengerelt le. Egy idő után az átok folyománya teljesen természetes látvánnyá vált, szinte fel se tűnt - szóval ő baromijó volt. James McAvoy játéka is tetszett, hitelesen adta elő a semmilyen céllal nem rendelkező, szerencsejátékba menekülő fiatalt. Catherine O'Hara újfent egy problémás anyát játszik, azt hiszem őt beskatulyázták ebbe a szerepbe. Ki kell még emelnem Peter Dinklage-et, aki szintén remek teljesítményt nyújt. Egy rövid időre pedig a nagyon híres Russel Brand is feltűnik - bár tudnám mitől híres ő annyira... A sztoriból egyetlen dolgot emelnék ki, a legvégén van egy kevésbé fontos csavar, de ott nagyot néztem azért, mert soha nem gondoltam volna hogy ilyen is jöhet még!

Érdekességek: Riccit az említett szőke producer kérte fel a szerepre, egyből rá gondoltak Penelope-ként. A film zenéjét Joby Talbot szerezte (akinek a nevét a Franklyn miatt örökre megjegyeztem), valamint a sztoriból készült regény is. Az Édes kis malackámnak a kritikusok vegyes értékeléseket adtak, de azért pénzügyileg sikeresnek mondható, mert egy pici hasznot sikerült termelnie.

Összefoglalva az eddigieket, a címe ne tévesszen meg senkit, ez egy jó kis film, érdemes adni neki egy esélyt!

imdb.com felhasználói szerint: 6.8/10 (7 év alatt 0.3-at csökkent.)

Szerintem: 5/5

Hírek:

- Christina Ricci következő filmjében, a Born To Be A Starban egy pornó-színésznőnek álló lányt játszik majd el - érdekesen hangzik, nem?:) (A végső eredmény, a Bucky Larson jelenleg 3.3-on áll az imdbn...)

- Peter Dinklage hamarosan egy szintén figyelemfelkeltő műben lesz látható: a Knights of Badassdom című horror arról szól, hogy egy csapat szerepjátékos véletlenül elszabadít egy valódi démont, majd nekik is kell megállítaniuk a szörnyeteget! (Ez viszont kurvanagy film, azóta megírtam a róla szóló cikket!)

Ma este lesz a Ki nevel a végén?, ami A pláza ásza után majd jobb fényt vet Adam Sandlerre:) Aki még nem látta, az nézze meg! Nem tudom, hogy egyáltalán olvassa-e az oldalt (még) valaki, de ha igen, akkor neki(k) mondom, hogy kaptam munkát és így hamarabb elfáradok, kevesebb filmet nézek mostanság és így kevesebbet írok. Mozsárágyú pedig az államvizsgájára készül, szóval a jövőben kicsit lelassulunk, azt hiszem...

3 komment

Címkék: fantasy vígjáték


A bejegyzés trackback címe:

https://transfesser.blog.hu/api/trackback/id/tr291967107

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Mozsárágyú · http://transfesser.blog.hu 2010.05.01. 23:31:03

Az azért túlzás, hogy készülök. :) Egyébként Russel Brand most már nem is Russel Brand, hanem Katy Perry vőlegénye.

Mozsárágyú · http://transfesser.blog.hu 2010.05.01. 23:32:13

Az azért túlzás, hogy készülök. :)
Egyébként Russel Brand már nem is Russel Brand, hanem Katy Perry vőlegénye.

Zsolt520 (Kovács Zsotza Zsolt) · http://zsotza.blogspot.com 2011.08.09. 13:06:13

Nem vagyok már gyerek,de nekem is nagyon tetszett!
Ma 13:30 -kor,és jövő hétfőn 10:10-kor a TV-ben, a FILM+ csatornán!
Jó lenne,ha DVD-n is kapható lenne...
süti beállítások módosítása