Rovatok

Filmrajongó

Több mint 1000 bejegyzésből álló magyar nyelvű filmadatbázis, filmrajongóktól filmrajongóknak. Nem vagyunk kritikusok, nem vagyunk szakértők, csak két tv-néző, akik szeretik a filmeket:) Ha nem tudod, mit nézz este, vagy hogy megéri-e látni az adott filmet, keress rá (jobb oldalt a Kategóriák vagy A héten a tvben listában) és olvasd el a véleményünket róla! Erre a címre tudtok írni nekünk: tomzameth@gmail.com

Kategóriák

18+ (1) akció (151) áldokumentum (7) animációs (71) bekategorizálhatatlan (6) dokumentum (15) dráma (347) fantasy (145) háborús (20) hill (20) hírek (91) horror (201) kaland (80) katasztrófa (4) krimi (73) magyar (89) musical (11) néma (11) paródia (36) regényem (11) rövidfilm (14) sci fi (150) spencer (26) sport (39) szatíra (11) szuperhős (108) thriller (64) történelmi (42) vígjáték (492) western (11) zene (63)

Kék Szemek és A lány a tűzesőben Facebook Oldal

Friss topikok

  • Tévésámán: @Liberális Artúr: Köszönjük:) (2024.02.10. 13:04) 16. születésnapi bejegyzés I. – Összefoglaló 2023-ról
  • Tévésámán: @Gerberus: Az animáció egy része tényleg nagyon ronda, erre legjobb példa a felügyelő, de a pirami... (2024.01.18. 21:06) Halhatatlanok [Immortel (ad vitam), 2004]
  • Pedrolacarte9213: Szerintem egy igazi klasszikus. Számomra érthetetlen, hogy miért nem kapott Oscar-díjat. Összessé... (2024.01.11. 08:58) Excalibur (1981)
  • gigabursch: Ezek szerint a film kiválóan bemutatja, hogy az orvosi arrogancia nem mai találmány, viszont a gye... (2023.12.07. 14:04) Semmelweis (2023)
  • gigabursch: @Tévésámán: Kb három évtizede láttam. Orrba-szájba kerestem mindenféle megosztó oldalon, de sehol... (2023.09.15. 21:14) Csontváry (1980)

2010.04.13. 11:31 Tévésámán

Domino (2005)

Nagyon bírom Keira Knightley-t, szerintem szép és tehetséges. Még nem láttam az összes filmjét, de az eddigiekkel meg vagyok elégedve. Anno, mikor "felbukkant" a Karib-tenger vizéből, akkor két filmjét is megszereztem, az egyik A gödör (a róla szóló írás azóta elkészült), amiben csak mellékszereplő, a másik pedig ez. Először angolul néztem meg a Dominot felirat nélkül és nem sok minden maradt meg belőle, bevallom a nagy részét nem értettem:) De még így is megtartottam, mert összességében tetszett. Most, a második alkalommal, magyarul, már sokkal jobb volt. Az a véleményem, hogy néha meg kell nézni egy-két ilyen lövöldözős-káromkodós akciófilmet, mert tényleg felüdítően tudnak hatni a sok horror és fantasy közt (most a saját nevemben beszélek).

Tony Scott rendező (Top Gun, pár Denzel Washington-mozi) kb. 10 éven keresztül készítette elő ezt a filmet, merthogy Domino Harvey tényleg élő személy volt, egy valódi fejvadásznő. 1969-ben született, az apja Laurence Harvey színész volt, az édesanyja pedig Paulene Stone modell. Az itt felvázolt történet csak nagy vonalakban adja vissza az életét, ő maga pedig már nem mondhatja el, hogy így volt-e vagy sem, mert 2005-ben, a premier előtt nem sokkal túladagolta magát fájdalomcsillapítókkal és elhunyt. 36 éves volt. Egyébként a Constantine című filmben egy apró mellékszerepben látható, egy bárban ülő angyalt alakított. Na, de lássuk, mit hoztak ki a hölgyek-urak ennek a különös nőnek a sztorijából!

Domino (Knightley) már kiskorától kitűnik abból a társaságból, ahová társadalmi státusza révén került. Cigizik, káromkodik és kiáll magáért, akár szóbeli, akár fizikai párbajról van szó. Egy újsághirdetésre jelentkezve csatlakozik Edhez (Mickey Rourke) és Chocohoz (Edgar Ramirez), a veterán fejvadászokhoz és innen kezdetét veszi az őrület. Lövöldözés, valóságshow, elfojtott érzelmek, indulatok, a maffia, las vegas-i pénzmosodák, bankrablás és Tom Waits.

A film mellett szól Keira szépsége, Rourke harsány és nyers játéka, valamint a mellékszereplők alakításai. Például itt van rögtön a banda sofőrjét játszó Riz Abbasi, aki szerintem remekel. A nagyobb nevek közt pedig Chritopher Walken (ezúttal fejjel), Mena Suvari (rózsaszirmok nélkül), Mo'Nique (csak azért említem meg mert nemrég Oscar-díjat kapott), Peter Jacobson (Chris Taub, ha így könnyebb felismerni, de többet nem segítek), Macy Gray (sajnos énekel is), Lucy Liu (hozzá nem tudok semmi frappánsat), Jerry Springer, valamint az igazi Domino is felbukkan egy rövid képsorban a stáblista elején. A feliratok szerintem egészen érdekessé teszik a Dominot, kicsit látomásszerűvé, és a zenék se rosszak - ennyit a pozitívumokról.

Most jöjjenek a negatív vonások: A Springer-jelenet a film legalja, szóval aki ott esetleg elkapcsol és vissza se néz, azt megértem. Egyszerűen nem tudom felfogni, miért kellett ez ide, olyan, mintha egy magyar film közepén egyszer csak ott lennénk valamelyik hazai fogatlancigányos műsorban - bár nem lepődnék meg, ha ez már rég meg is történt volna... A sztori leges legeleje tök érthetetlen, egyszerűen nem tudod majd megérteni, hogy mi ez, hogy került ide mindenki, mi a frász történik. Ez sajnos súlyos gond... Viszont a már jól ismert visszautalgatás majd segít utólag, ha addig kibírod. Ugyanis a játékidő két óra... Ezek mellett viszont semmi mást nem tudok már elmondani. Azt leszögezem, hogy ez a film elsősorban a férfiaknak fog tetszeni, az akciófilm végülis a mi műfajunk. Párszor lehet röhögni, néha lehet izgulni, de vannak erős üresjáratok sajnos... 

Néhány érdekesség a végére: a forgatókönyvet Richard Kelly a doni dárkó létrehozója csinálta. A végeredmény nagyrészt negatív kritikát kapott, és a költségének csak kb. a felét tudta visszahozni, szóval bukás lett... Nem tudom, hogy ajánljam-e a megnézését, nekem azért tetszett, leszámítva a Springer-jelenetet.

imdb.com felhasználói szerint: 6/10 (7 év alatt 0.1-et emelkedett.)

Szerintem: 4/5

Hírek:

- Tony Scott producere lesz egy készülő Alien-előzménynek (előzmény!?). (A Prometheus-ról van szó.)

- Keira Knightley nem lesz benne a Karib-tenger 4-ben... (És az 5-ben se.)

- Mickey Rourke-ot hamarosan több érdekes filmben is láthatjuk: ő alakítja Robert Downey Jr. ellenfelét a Vasember II-ben, szerepel majd az Immortals című újabb ókori mítosz-látványorgiában, benne lesz Stallone The Expendables-ében és állítólag a Rambo V: The Savage Huntban is (ez kell? biztos kell?). (AZ elsőről már írás is van azóta.)

Végezetül pedig a film egyik betétdala, a Really Bad, amiben hallhatjuk az igazi Domino hangját: Levették a videót.

Szólj hozzá!

Címkék: akció


A bejegyzés trackback címe:

https://transfesser.blog.hu/api/trackback/id/tr971917120

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása