Rovatok

Filmrajongó

Több mint 1000 bejegyzésből álló magyar nyelvű filmadatbázis, filmrajongóktól filmrajongóknak. Nem vagyunk kritikusok, nem vagyunk szakértők, csak két tv-néző, akik szeretik a filmeket:) Ha nem tudod, mit nézz este, vagy hogy megéri-e látni az adott filmet, keress rá (jobb oldalt a Kategóriák vagy A héten a tvben listában) és olvasd el a véleményünket róla! Erre a címre tudtok írni nekünk: tomzameth@gmail.com

Kategóriák

18+ (1) akció (151) áldokumentum (7) animációs (71) bekategorizálhatatlan (6) dokumentum (15) dráma (347) fantasy (145) háborús (20) hill (20) hírek (91) horror (201) kaland (80) katasztrófa (4) krimi (73) magyar (89) musical (11) néma (11) paródia (36) regényem (11) rövidfilm (14) sci fi (150) spencer (26) sport (39) szatíra (11) szuperhős (108) thriller (64) történelmi (42) vígjáték (492) western (11) zene (63)

Kék Szemek és A lány a tűzesőben Facebook Oldal

Friss topikok

  • Tévésámán: @Liberális Artúr: Köszönjük:) (2024.02.10. 13:04) 16. születésnapi bejegyzés I. – Összefoglaló 2023-ról
  • Tévésámán: @Gerberus: Az animáció egy része tényleg nagyon ronda, erre legjobb példa a felügyelő, de a pirami... (2024.01.18. 21:06) Halhatatlanok [Immortel (ad vitam), 2004]
  • Pedrolacarte9213: Szerintem egy igazi klasszikus. Számomra érthetetlen, hogy miért nem kapott Oscar-díjat. Összessé... (2024.01.11. 08:58) Excalibur (1981)
  • gigabursch: Ezek szerint a film kiválóan bemutatja, hogy az orvosi arrogancia nem mai találmány, viszont a gye... (2023.12.07. 14:04) Semmelweis (2023)
  • gigabursch: @Tévésámán: Kb három évtizede láttam. Orrba-szájba kerestem mindenféle megosztó oldalon, de sehol... (2023.09.15. 21:14) Csontváry (1980)

2010.04.07. 16:59 Tévésámán

Hős (Ying xiong, 2002)

Van valami szépség a megfelelően filmre vitt keleti harcművészetekben. Számomra főként tetszetősek az ún. wuxia-filmek, melyeknek első, modern kori zászlóvivője Ang Lee Tigris és sárkánya. Lee filmjének óriási sikere inspirálta Yimou Zhangot, hogy elkészítse a Hőst, majd annak utódját, a Repülő tőrök klánját. Most már úgy gondolom, hogy utóbbit meg kellett volna nézni, mikor adta a tv!

Egy rejtélyes, névtelen férfi (Jet Li) kér bebocsátást Csin király (a később Csin Si Huang-ti - Daoming Chen játssza) palotájába. Az ismeretlen kardforgató magával hozza a király három legveszedelmesebb ellenségének fegyvereit, mutatva ezzel, hogy legyőzte őket. Jutalmainak kihirdetése után elkezdi mesélni a történetet, hogy hogyan győzte le Eget (Donnie Yen), Szálló Hót (Maggie Cheung) és Törött Kardot (Tony Leung Chiu Wai)... De vajon igazat állít-e és vajon az-e, akinek mondja magát?

A filmet egy valós személy, a Kínában legendás ősi orgyilkos, Jing Ke ihlette. A cselekmény kb. 10 percben elmesélhető lenne, de természetesen a hangsúly az elképesztően szép látványon van. Aki látta a Tigris és sárkányt, annak már lehet egy alapvető elképzelése a Hősről, de vannak különbségek. Például sokkal kevesebb repkedés van benne, a színvilág viszont hihetetlenül erőteljes. A feketék, vörösek, kékek és fehérek megteremtik az események több szemszögből való bemutatása során a hazugságot, a vélt igazságot és az igazi valóságot is. A fantasztikus harcokat láthatjuk vörösben vagy fekete-fehérben, mialatt a párbajozók hulló falevelek közt vagy egy tó felszínén küzdenek.

Jet Li neve (sajnos?) egybeforrott az amerikanizált filmekkel (Öld meg Rómeót!, Az egyetlen), itt azonban nagyon visszafogott, méltóságteljes alakítást nyújt. A keleti nők megkapó szépsége most is ámulatba ejtheti a férfinézőket, ráadásul ahogy a Tigris...-ben, itt ugyanúgy harcolnak, ami külön plusz. Törött Kard segítőjében pedig felfedezhetjük Ang Lee filmjének fiatal antihősnőjét, Ziyi Zhangot. A férfiak közül még a királyt játszó Daoming Chent emelném ki, nekem nagyon tetszett ahogy megformálta az uralkodót.

A végső nagy mondanivaló és az egyes szereplők sorsának alakulása érthető, a motivációik átláthatóak. Valahogy azonban a végén egyfajta űrt éreztem, a befejezés után az egész mintha elillanna, mintha meg se történt volna. (Bár egyébiránt nekem a Crouching Tiger, Hidden Dragon vége is olyan fura, mert ezeket nagyon hosszan el tudnám nézni, aztán egyszer csak ennyi volt, nincs tovább...)

Viszont mind a közönség, mind a kritikusok körében nagyon nagy sikert aratott anno, bár furcsa módon legtöbbet pont az alkotó ország, Kína bírálta... Amerikában egyébként maga Quentin Tarantino segítette a mozikba jutni, elkészülte után csak 2 évvel, hatszori halasztás után mutatta be a Miramax.

Röviden: Akinek tetszett a Tigris és sárkány, az ebben sem fog csalódni!

imdb.com felhasználói szerint: 7.9/10 (6 év alatt 0.1-et csökkent.)

Szerintem: 4/5 (A Tigris... nekem jobban tetszett egy picivel.)

Hírek:

- Jet Li is szerepel majd a Stallone-féle The Expendables-ben, amit (ha minden igaz) még ebben az évben láthatunk majd. [És azóta már két folytatást szült...]

Szólj hozzá!

Címkék: fantasy kaland


A bejegyzés trackback címe:

https://transfesser.blog.hu/api/trackback/id/tr391902060

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása