Rovatok

Filmrajongó

Több mint 1000 bejegyzésből álló magyar nyelvű filmadatbázis, filmrajongóktól filmrajongóknak. Nem vagyunk kritikusok, nem vagyunk szakértők, csak két tv-néző, akik szeretik a filmeket:) Ha nem tudod, mit nézz este, vagy hogy megéri-e látni az adott filmet, keress rá (jobb oldalt a Kategóriák vagy A héten a tvben listában) és olvasd el a véleményünket róla! Erre a címre tudtok írni nekünk: tomzameth@gmail.com

Kategóriák

18+ (1) akció (151) áldokumentum (7) animációs (71) bekategorizálhatatlan (6) dokumentum (15) dráma (346) fantasy (145) háborús (20) hill (20) hírek (91) horror (201) kaland (80) katasztrófa (4) krimi (73) magyar (88) musical (11) néma (11) paródia (36) regényem (11) rövidfilm (14) sci fi (150) spencer (26) sport (39) szatíra (11) szuperhős (108) thriller (64) történelmi (42) vígjáték (492) western (11) zene (63)

Kék Szemek és A lány a tűzesőben Facebook Oldal

Friss topikok

  • Tévésámán: @Liberális Artúr: Köszönjük:) (2024.02.10. 13:04) 16. születésnapi bejegyzés I. – Összefoglaló 2023-ról
  • Tévésámán: @Gerberus: Az animáció egy része tényleg nagyon ronda, erre legjobb példa a felügyelő, de a pirami... (2024.01.18. 21:06) Halhatatlanok [Immortel (ad vitam), 2004]
  • Pedrolacarte9213: Szerintem egy igazi klasszikus. Számomra érthetetlen, hogy miért nem kapott Oscar-díjat. Összessé... (2024.01.11. 08:58) Excalibur (1981)
  • gigabursch: Ezek szerint a film kiválóan bemutatja, hogy az orvosi arrogancia nem mai találmány, viszont a gye... (2023.12.07. 14:04) Semmelweis (2023)
  • gigabursch: @Tévésámán: Kb három évtizede láttam. Orrba-szájba kerestem mindenféle megosztó oldalon, de sehol... (2023.09.15. 21:14) Csontváry (1980)

2010.03.09. 13:42 Tévésámán

Az elefántember (The Elephant Man, 1980)

Az itt látható képet Madhouse82 készítette.

Joseph Merrick - hogy mikor ismertem meg az Elefántembert? Már nem is emlékszem. Az orvostudomány számára rejtély, a közembernek félelmetes vagy visszataszító, pedig csak egy fiatal férfi volt a 19. századi Angliában, akit a sors elképesztő külalakkal vert meg.

Mindössze 27 évet ért meg ez a különös ember, aki korában egyfajta hírességnek számított szokatlan állapota miatt. Máig nem tisztázódott, hogy tulajdonképpen mi okozta a deformitását. Többen a neurofibromatózis nevű betegséget okolják, mások a Proteus-szindrómát (mindkettő szörnyű torzulásokat okoz), de van aki szerint ezek egyszerre voltak jelen Joseph testében. Tény, hogy az Elefántember ugyanúgy megmozgatja képzeletünket, mint Robert Wadlow, a valaha élt legmagasabb ember, vagy az életében több mint 500 kilogrammot nyomó Jon Brower Minnoch.

A hetvenes évek végén Mel Brooks eltervezte, hogy szeretné megfilmesíteni Merrick életét, ehhez pedig rendezőként a pályakezdő David Lynch-et kérte fel, aki Radírfej című látomásával került be a filmes köztudatba. Brooks ugyanakkor egy komoly alkotást szeretett volna, ezért humorral párosított nevét levetette a stáblistáról. A főszerepeket pedig olyan remek emberekre bízták, mint Anthony Hopkins (aki állítólag emiatt a szerepe miatt kapta meg később a híres Hannibal-alakítás lehetőségét), John Hurt (ez a fickó fantasztikus, bárkit is kelt életre) és Freddie Jones (a '82-es Dűnében szerepelt, mint Thufir, itt pedig ő a gonosz). A mellékszereplők közt ott van Kenny "R2-D2" Baker valamint Frederick Treves, aki annak a Sir Frederick Treves-nek a leszármazottja, aki annak idején Merrick-et vizsgálta és ápolta (ezt az orvost formálja itt meg Hopkins). Egy pillanatra maga Lynch is feltűnik az egyik tömegjelenetben, de felismerni biztosan nem fogja senki (ahogy én se tudtam).

Mindenki látott már valamit a rendező munkáiból, ugye (pl: Twin Peaks-sorozat, Mulholland Drive)? Így aztán tudjátok, hogy Lynch mennyire borzongató filmeket tud produkálni. Ennek ellenére Az elefántember megindító, felkavaró dráma, csak az elefántos látomások és a befejezés maga nyomasztó.

Néhány érdekesség: John Hurt maszkja olyan gipsznyomatokból készült, amiket a halott Merrick-ről készítettek, így rendkívül hasonlatos hozzá. Azért nevezik Joseph helyett Johnnak, mert Treves az Elefántemberről írt könyvében végig így nevezi - dacára annak, hogy tudta, nem ez a valódi neve. A valóságban Joseph nem tudott ennyire érthetően beszélni, valamint nem úgy került a kórházba, hogy Treves megmentette egy kegyetlen férfi fogságából, hanem saját elhatározásából állt a doktor rendelkezésére. Saját akaratából dolgozott a torzszülötteket bemutató vurstlikban, és sikerült némi pénzt is félretennie, azonban Belgiumban megverték és kisemmizték őt. Szinte ugyanúgy hunyt el a valóságban, ahogy a filmben és egy időben rebesgették, hogy Michael Jackson meg akarta venni a csontvázát, amit jelenleg a Royal London Hospitalban őriznek - ez azonban alaptalan vád volt. Regény-feldolgozása is készült ennek a műnek, valamint ennek köszönhetően született meg az Oscar-díj maszkmestereknek szóló kategóriája - amit anno nem kaphatott meg, de miatta jött létre. Kárpótlásul viszont 3 BAFTÁt eredményezett a készítőinek:) Aki pedig látta A pokolbólt, az emlékezhet rá, hogy Merrick abban is felbukkan - az itt is látható orvosi egyetemi bemutató jelenetében.

Tulajdonképpen hibátlan alkotás, mely egy pillanatra sem válik unalmassá, a fantasztikus rendezést a remek színészi játék csak tovább erősíti. Ajánlom, hogy nézzétek meg, de ne lefekvés előtt:)

imdb.com felhasználói szerint: 8.2/10 (6 év alatt 0.2-t csökkent.)

Szerintem: 5/5 (Nagyon erős hatása van a nézőre.)

Hírek:

- Anthony Hopkins állítólag hamarosan Alfred Hitchcock bőrébe bújik majd az Alfred Hitchcock and the making of Psycho című film kedvéért, valamint ő lesz a germán főisten, Odin a jövőre a mozikba kerülő Thorban - ez magyarázza egyébként mostani Télapós külsejét:)

- John Hurt a Harry Potter bejező két részében tűnik majd fel, valamint benne lesz az általam nagyon várt Tron Legacy-ban is. (A Hitchcockos művet kivéve már mindegyik említettről van cikk a Filmrajongón.)

1 komment

Címkék: dráma


A bejegyzés trackback címe:

https://transfesser.blog.hu/api/trackback/id/tr841823868

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása