Rovatok

Filmrajongó

Több mint 1000 bejegyzésből álló magyar nyelvű filmadatbázis, filmrajongóktól filmrajongóknak. Nem vagyunk kritikusok, nem vagyunk szakértők, csak két tv-néző, akik szeretik a filmeket:) Ha nem tudod, mit nézz este, vagy hogy megéri-e látni az adott filmet, keress rá (jobb oldalt a Kategóriák vagy A héten a tvben listában) és olvasd el a véleményünket róla! Erre a címre tudtok írni nekünk: tomzameth@gmail.com

Kategóriák

18+ (1) akció (151) áldokumentum (7) animációs (71) bekategorizálhatatlan (6) dokumentum (15) dráma (347) fantasy (145) háborús (20) hill (20) hírek (91) horror (201) kaland (80) katasztrófa (4) krimi (73) magyar (89) musical (11) néma (11) paródia (36) regényem (11) rövidfilm (14) sci fi (150) spencer (26) sport (39) szatíra (11) szuperhős (108) thriller (64) történelmi (42) vígjáték (492) western (11) zene (63)

Kék Szemek és A lány a tűzesőben Facebook Oldal

Friss topikok

  • Tévésámán: @Liberális Artúr: Köszönjük:) (2024.02.10. 13:04) 16. születésnapi bejegyzés I. – Összefoglaló 2023-ról
  • Tévésámán: @Gerberus: Az animáció egy része tényleg nagyon ronda, erre legjobb példa a felügyelő, de a pirami... (2024.01.18. 21:06) Halhatatlanok [Immortel (ad vitam), 2004]
  • Pedrolacarte9213: Szerintem egy igazi klasszikus. Számomra érthetetlen, hogy miért nem kapott Oscar-díjat. Összessé... (2024.01.11. 08:58) Excalibur (1981)
  • gigabursch: Ezek szerint a film kiválóan bemutatja, hogy az orvosi arrogancia nem mai találmány, viszont a gye... (2023.12.07. 14:04) Semmelweis (2023)
  • gigabursch: @Tévésámán: Kb három évtizede láttam. Orrba-szájba kerestem mindenféle megosztó oldalon, de sehol... (2023.09.15. 21:14) Csontváry (1980)

2010.02.03. 18:50 Tévésámán

Fél-profi (Semi-pro, 2008)

Will Ferrell + sport = hát ez nem garancia a jó szórakozásra. A Ricky Bobby legendája szerintem ritka rossz vígjáték, a Jégi dicsőségünk viszont többször is nézhető, nagyon jó mozi. Tehát kilőve az autóverseny és a kori, úgyhogy egy nemzetközi, de egyben jellemzően amerikai sportágra, a kosárlabdára esett a választás ehhez a filmhez.

A hetvenes évek közepén járunk, amikor az egyslágeres énekes, Jackie Moon (Ferrell) felvásárolja Flint város kosárlabdacsapatát, a Tropics-ot, de itt nem áll meg. Nemcsak tulajdonosa, de edzője és játékosa is lesz a csekély nézőtáborral bíró csapatnak. Lelkesedése van, hozzáértése viszont nincs...  Egy nap azonban, amikor már a csőd szélén állnak, az NBA bejelenti, hogy négy fél-profi csapatot átvesz az első ligába. A harc így megkezdődik a legalább negyedik helyért, hogy hőseink bekerülhessenek a profik közé. Jackie szerződteti a leharcolt Monixot (Woody Harrelson) és mindent megtesz a célért, de vajon elég ennyi az áhított pozícióhoz? [A sztori megtörtént eseményeken alapszik, mert anno tényleg volt egy ilyen fúzió az NBA és a fél-profi liga közt.]

Nagyon furcsa film ez. Rendkívül sokáig gyakorlatilag semmi nem történik, de valahogy mégis érdekes. A '70-es éveket szerintem remekül hozták vissza, a ruhák, a hajak nagyon ott vannak:) Igencsak érdekes benne, hogy bár egyértelműen Moon a főhős, Monix egy idő után mintha átvenné tőle ezt a szerepet. Ugyanakkor nincs egyértelmű női főszereplő - Maura "Abby Lockhart" Tierney-t nem lehet annak nevezni. A történések nem a megszokott kliséket követik, így van egy-két érdekes pillanat, de sajnos az átlag Ferrell-humortól itt sem szabadulhatunk. Egy pár rész van, amit viccesnek szántak és mégsem lett az, viszont nagy előnye a történetnek, hogy egyáltalán nem gusztustalan és még pár cicit is sikerült beletenni, szóval azért az alapvető alpáriság mégis megvan benne.

A mellékszereplők közt Woody Harrelson kitűnő, aki olyan, mintha egy komoly filmből jött volna át ide, ki tudja miért. Játszik még itt André Benjamin (az Outkast frontembere), Will Arnett (a Jégi dicsőségünkben ő a gonosz testvérpár férfi tagja, valamint A Hiányzó Láncszem hangja a Szörnyek az Űrlények ellenben), Andy Richter (a biztonsági őr testvérpár alakítója a Totál káoszból) és David Koechner (a Ron Burgundy-ban is együtt dolgozott Will-lel). Valamint egy "nagyon koszos hippi" szerepében felfedezhető mindenki kedvenc maszkos igazságtevője, Jackie Earle "Rorschach" Haley:)

Szomorú, de érdekesség, hogy a filmben látható medve, akit a valóságban Rocky-nak neveztek, 2008. áprilisában megölte egyik idomárját, Stephan Millert. Valamint megemlíteném, hogy itt is elég hosszú uncredited lista van - vajon mér jó ez annak a sok névtelen színésznek és statisztának... Az imdb egyik regisztrált tagja, retrorocker1980s így foglalta össze a Fél-profit: "Ez a film egy egyszerű tényre alapoz: kedveled vagy nem kedveled Will Ferrellt? (...) Ez a "Ron Burgundy", a "Ricky Bobby", a "Jégi dicsőségünk", vagy amit választasz, csak éppen kosárlabdával." Ez alapján tehát: Ferrell rajongóinak kötelező, másoknak annyira nem ajánlanám, bár rossznak mégse rossz.

Nem tudom lepontozni, mert annyira különös, de talán azzal még elvehetem a nézők kedvét tőle, ha megemlítem, hogy a rendező, Kent Alterman eddigi egyetlen direktori munkája ez - viszont producerként olyanokban vett részt, mint A Maszk fia vagy a Mi a manó?.

imdb-s pontszáma: 5.8

Hírek:

- Will Ferrell készíti a Ron Burgundy 2. részét, valamint még két másik, érdekesnek ígérkező filmben is szerepel majd: a Megamind című szuperhősös animációs moziban és a The Other Guys című krimi-vígjátékban, amelynek producere is. Ezeken kívül egy eddig cím nélküli újabb Sherlock Holmes-történetben is játszani fog, valamint producere és kitalálója egy Jon Heder főszereplésével készülő sorozatnak. (Az említett Megaagy és Pancser police névre keresztelt mozik már olvashatóak itt.)

- Woody Harrelson a nagy sikerű Zombieland folytatásában láthatjuk legközelebb, valamint a Bunraku című fantasy-krimiben Ron Perlman oldalán.

- Jackie Earle Haley lesz az új Freddy Krueger az ebben az évben a mozikba kerülő Rémálom az Elm utcában újrában. (Erről már van cikk az oldalon.)

Az egyik mellékszereplő pasinál találtam rá valamire, amire azt mondtam, hogy ez igazán meglepő: készül a Maci Laci-film... Igen, ez nem vicc, a címszereplő hangját maga Dan Aykroyd fogja kölcsönözni! (Meg is lett, nagyot is bukott.)

Itt pedig csakis egyvalami jöhet: Jackie Moon és a Love Me Sexy!:) (Sajnos a videót levették.)

Szólj hozzá!

Címkék: sport vígjáték


A bejegyzés trackback címe:

https://transfesser.blog.hu/api/trackback/id/tr771727368

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása