Rovatok

Filmrajongó

Több mint 1000 bejegyzésből álló magyar nyelvű filmadatbázis, filmrajongóktól filmrajongóknak. Nem vagyunk kritikusok, nem vagyunk szakértők, csak két tv-néző, akik szeretik a filmeket:) Ha nem tudod, mit nézz este, vagy hogy megéri-e látni az adott filmet, keress rá (jobb oldalt a Kategóriák vagy A héten a tvben listában) és olvasd el a véleményünket róla! Erre a címre tudtok írni nekünk: tomzameth@gmail.com

Kategóriák

18+ (1) akció (151) áldokumentum (7) animációs (71) bekategorizálhatatlan (6) dokumentum (15) dráma (347) fantasy (145) háborús (20) hill (20) hírek (91) horror (201) kaland (80) katasztrófa (4) krimi (73) magyar (89) musical (11) néma (11) paródia (36) regényem (11) rövidfilm (14) sci fi (150) spencer (26) sport (39) szatíra (11) szuperhős (108) thriller (64) történelmi (42) vígjáték (492) western (11) zene (63)

Kék Szemek és A lány a tűzesőben Facebook Oldal

Friss topikok

  • Tévésámán: @Liberális Artúr: Köszönjük:) (2024.02.10. 13:04) 16. születésnapi bejegyzés I. – Összefoglaló 2023-ról
  • Tévésámán: @Gerberus: Az animáció egy része tényleg nagyon ronda, erre legjobb példa a felügyelő, de a pirami... (2024.01.18. 21:06) Halhatatlanok [Immortel (ad vitam), 2004]
  • Pedrolacarte9213: Szerintem egy igazi klasszikus. Számomra érthetetlen, hogy miért nem kapott Oscar-díjat. Összessé... (2024.01.11. 08:58) Excalibur (1981)
  • gigabursch: Ezek szerint a film kiválóan bemutatja, hogy az orvosi arrogancia nem mai találmány, viszont a gye... (2023.12.07. 14:04) Semmelweis (2023)
  • gigabursch: @Tévésámán: Kb három évtizede láttam. Orrba-szájba kerestem mindenféle megosztó oldalon, de sehol... (2023.09.15. 21:14) Csontváry (1980)

2010.02.02. 12:01 Tévésámán

Hancock (2008)

Emlékszem, mikor Will Smith legutóbbi nagy durranását, a Legenda vagyokot néztem. Emlékszem a kritikákra, amiket írtak róla, és a mai napig egyetértek velük: kb. a közepétől fogva átvált gagyiba és az addigi nagyszerű hangulat, sztori és képi világ egyszerűen elillan. Egy évvel később Fresh Prince újabb világra szóló filmben vállalt főszerepet: a Hancock című szuperhősös kalandban. Ebben a témában bármilyen alkotás érdekel, plusz mindig is kedveltem Willt, tehát minden adva volt egy jó kis mozihoz. És erről is ugyanazt írták, mint az I Am Legendről: ezúttal viszont nem értek egyet a kritikusokkal.

John Hancock (Smith) Los Angeles-t "sújtja", mint emberfeletti lény. Repül, szupererős, lepattannak róla a golyók, olyan mint Superman - de csak adottságaiban. Külseje rettentően elhanyagolt: mocskos göncökben jár, borostás és állandóan piát hord magával. Ráadásul annyira érdektelen az őt körülvevő világ iránt, hogy miközben "hősködik", több kárt okoz, mint amennyi hasznot hajt. Egy nap azonban Hancock élete megváltozik, ugyanis megment egy PR-szakembert (Jason Bateman), aki ezek után elhatározza, hogy segít neki bemocskolt hírnevét ismét tisztára mosni és új életet kezdeni. De a szuperember és a PR-os fickó feleségének (Charlize Theron) első találkozásakor már sejthető, hogy kettejük közt lappang valami, a nő ugyanis megmagyarázhatatlan módon utálja őt. A konfliktus-helyzetet pedig egy bosszúszomjas bankrabló és Hancock ismeretlen múltja is fokozza...

Peter Berg rendező munkája az elején erősen vígjátéki stílusú, Smith remek poénokat süt el, a címszereplő a szupererőt pedig úgy használja, ahogy még sosem láthattuk. Mialatt lassan átvált drámába a történet, meglátjuk, hogyan próbál az elveszett, káros szenvedélyeinek rabságában senyvedő ember megjavulni - és aztán jön a fordulat. Innentől a dolog egy egészen más irányt vesz, ugyanis az eddig történtek hirtelen jelentéktelenné válnak, amikor kiderül ez a bizonyos valami. Innentől a három főszereplő ezzel próbál megbirkózni és a már említett nehezítő körülményekkel. Szerintem ez a sokat kritizált fordulat nem rontja el a mozit, csak egy új irányba tereli az eseményeket - nekem hihető volt, én elfogadtam, és innentől teljesen természetes az egész.

Will koma most tényleg megmutatja, ugyanis igazán jól jeleníti meg egy szenvedő férfi lényegét. Még ha ki is emelkedik az őt körülvevő tömegből, őt is ugyanazok a problémák sújtják, mint akár az egyszerű embert: nem szereti senki, gondja van az alkohollal és magányos... Charlize Theron gyönyörű és egészen sokáig titokzatosság lengi körül. Ki ő valójában itt és most, honnan ismeri Hancockot és miért gyűlöli ennyire? Szerintem jól teljesített a hölgy:) Jason Bateman karaktere egy abszolút pozitív szereplő, jó volt látni ezt a figurát, bár kétlem, hogy a valóságban létezne hozzá hasonló valaki. Szuperhősös mozi létére a lehető legkevesebb speciális effekt van a Hancockban, az akció követhető, nincs össze-vissza rángatott kézikamera. A poénok ülnek, amikor éppen nevettetni akarnak, az sikerül.

És most néhány szót a Hancockot övező évtizedes sztoriról.

Egy Vincent Ngo nevű fickó még 1996-ban (!) írta meg a film alapjául szolgáló Tonight, He Comes című forgatókönyvet, mely 11 évig keringett a stúdiók és rendezők között. A motivációt Superman szolgáltatta, akit Ngo szeretett volna kicsit kifordítani, a valóságba helyezni, realisztikusabbá tenni. Smith a Legenda vagyok után kezdett el dolgozni rajta, Berg pedig a képregény-rajongó fia hatására vállalta el a rendezést. A John Hancock-poén a magyaroknak sajnos nem érthető, bár tulajdonképpen a főhős megmagyarázza, de azt hiszem azért leírom ide. Ez a bizonyos fickó egyike volt a Függetlenségi Nyilatkozat aláíróinak és mivel nagyon fontos volt az aláírása, ezért Amerikában mára a neve egyet jelent azzal, hogy "írd alá".

Érdekesség, hogy az imdbn található szereplőlistán az uncredited (stáblistában nem szereplő) színészek sora majdnem olyan hosszú, mint a credited (ennek ellentéte, vagyis akik ki vannak írva a végén).

A Hancock nemzetközileg nagyon sikeres volt, kb. a ráfordított lóvé hatszorosát hozta vissza. És nekem is tetszett:)

imdb.com felhasználói szerint: 6.4/10 (6 év alatt 0.2-t csökkent.)

Szerintem: 5/5

Hírek:

- Készül a folytatás, mely egyelőre még a produkciós fázisban tart, azonban szinte bizonyos, hogy Smith és Theron mellett Berg is maradnak majd a csapatban.

- Peter Berg jelenleg a Battleship című 1700-as évekbeli hajós kalandfilmen dolgozik, melynek rendezője és producere is egyben, színészként pedig részt vesz a szintén előkészítésben lévő Hercules: The Thracian Wars-ban és az Elfújta a szél újrájában (Nincs új a Nap alatt...).

- Will Smith borzasztóan sok filmen dolgozik, ezek közül érdekesebbek az alábbiak: Virágot Algernonnak; Én, a Robot II.; Men in Black III. (Úgy tudom a második rész pénzügyi bukás lett, szóval érdekes...); egyelőre cím nélküli Legenda vagyok előzmény (baromság); The Last Pharaoh; Amulet; Monster Hunter (Utóbbi háromról fogalmam sincs mik lehetnek, de érdekes címük van.). Valamint producere az ebben az évben már várható Karate kölyök-újrának. [A Karate-kölyökből már két rész elkészült, a MIB III-ról már írtam is, a többiből asszem nem lett semmi.]

- Charlize Theront jövőre láthatjuk Az olasz meló következő epizódjában, a The Brazilian Jobban (Imádom amikor egy régi filmet felújítanak, majd csinálnak neki egy egyébként nem létező folytatást:)). [Ez máig se valósult meg.]

Hamarosan várható az Evan, a minden6ó elemzése Mozsárágyútól, ma este pedig talán nézem a Moszkva teret vagy a Fél-profit, de lehet, hogy egyiket se. És utólag csókoltatom a tv2-t, amiért tegnap 1 órával később adták a Silent Hillt... [A Moszkva teret kivéve mindegyikről van már cikk.]

Szólj hozzá!

Címkék: akció vígjáték szuperhős


A bejegyzés trackback címe:

https://transfesser.blog.hu/api/trackback/id/tr941722320

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása