Rovatok

Filmrajongó

Több mint 1000 bejegyzésből álló magyar nyelvű filmadatbázis, filmrajongóktól filmrajongóknak. Nem vagyunk kritikusok, nem vagyunk szakértők, csak két tv-néző, akik szeretik a filmeket:) Ha nem tudod, mit nézz este, vagy hogy megéri-e látni az adott filmet, keress rá (jobb oldalt a Kategóriák vagy A héten a tvben listában) és olvasd el a véleményünket róla! Erre a címre tudtok írni nekünk: tomzameth@gmail.com

Kategóriák

18+ (1) akció (151) áldokumentum (7) animációs (71) bekategorizálhatatlan (6) dokumentum (15) dráma (346) fantasy (145) háborús (20) hill (20) hírek (91) horror (201) kaland (80) katasztrófa (4) krimi (73) magyar (88) musical (11) néma (11) paródia (36) regényem (11) rövidfilm (14) sci fi (150) spencer (26) sport (39) szatíra (11) szuperhős (108) thriller (64) történelmi (42) vígjáték (492) western (11) zene (63)

Kék Szemek és A lány a tűzesőben Facebook Oldal

Friss topikok

  • Tévésámán: @Liberális Artúr: Köszönjük:) (2024.02.10. 13:04) 16. születésnapi bejegyzés I. – Összefoglaló 2023-ról
  • Tévésámán: @Gerberus: Az animáció egy része tényleg nagyon ronda, erre legjobb példa a felügyelő, de a pirami... (2024.01.18. 21:06) Halhatatlanok [Immortel (ad vitam), 2004]
  • Pedrolacarte9213: Szerintem egy igazi klasszikus. Számomra érthetetlen, hogy miért nem kapott Oscar-díjat. Összessé... (2024.01.11. 08:58) Excalibur (1981)
  • gigabursch: Ezek szerint a film kiválóan bemutatja, hogy az orvosi arrogancia nem mai találmány, viszont a gye... (2023.12.07. 14:04) Semmelweis (2023)
  • gigabursch: @Tévésámán: Kb három évtizede láttam. Orrba-szájba kerestem mindenféle megosztó oldalon, de sehol... (2023.09.15. 21:14) Csontváry (1980)

2010.01.18. 15:49 Mozsárágyú

Monty Python: Az élet értelme (The meaning of life) 1983

 

     Bizonyára mindenki életében eljő az a pillanat, amikor elgondolkodik azon, vajon mi végre van ő a Földön, honnan jött, hová megy, egyáltalán mi az élet értelme. E súlyos kérdések megválaszolásában bárkinek segítségére lehet e film. De mivel bevallottan a halaknak készült a mű, a halak érdekében, ezért lehet, hogy inkább mégsem. Mindenesetre megéri megnézni emberi lényeknek is, vagy azoknak, akik azoknak vélik magukat. :)

     Monty Pythonék (Graham Chapman, John Cleese, Terry Gilliam, Eric Idle, Terry Jones és Michael Palin) különálló, ám együtt egy csodás egészet alkotó kicsi jelenetek keretein belül elmélkednek az élet értelméről. Nem kis vállalkozás, mert hát például hol kéne nekikezdeni? Nyilván a születés pillanatánál. És mi legyen a vége? Mondjuk a halál pillanata. És meg is volnánk. És a válasz a kérdésre...ööö. Hát a izé...

     MP-filmről lévén szó, senki ne várjon semmi értelmes választ, ugyanakkor nyugodtan számíthatunk nem minden agy számára feldolgozható poéncunamira, sok-sok komoly témájú zeneműre (sperma-, esetleg univerzum témában), megfejthetetlen mondatokra; az elmebaj méltó kiváltóiként pedig bármelyik jelenetre rámutathatnánk. Ha nem is fogyaszt a néző semmiféle tudatmódosítót, akkor is úgy érezheti, hogy közel a vég, vagy a halált okozó röhögőgörcs (esetleg maga a Halál), vagy a röhögéssel együtt járó, 8 napon belül gyógyuló, székről való leesés okozta sérülések formájában. Már-már pszichedelikus élményben lehet részünk Monsieur Karbolsav étkezését megtekintve; elég újnak mondható információkat szerezhetünk a hadseregről; bepillantást nyerhetünk egy teljesen átlagos tanórai közegbe, ahol a neveletlen diákok még arra se képesek, hogy befogják a pofájukat, mikor a tanár épp közösül nejével; és az elvetemült katolikusokról; meg a biztonságos szervátültetésről is megtudunk mindent. Lényegében az élet minden létező mozzanatát végigzongorázzák nekünk az alkotók, akik véleményem szerint a világ legtehetségesebb emberei közé tartoznak.

     Fantasztikus, hogy ezek bármiből képesek viccet csinálni, és mernek nevetni magukon, meg a világ fontos dolgain. Az angolok egyébként is szívesen röhögnek olyanokon, amiken másutt ez szentségtörés vagy undorító volna. Mindenki kap a pofájába. És bizony nem minden ember fogékony az ennyire abszurd, meg fanyar, és morbid humorra; de az is tuti, hogy egy megfelelő agyi szint, bizonyos fajta intelligencia szükségeltetik az ilyen és ehhez hasonló művek befogadásához. Aki azt mondja, ennek nincs is értelme, hol a poén, meg ez gusztustalan, az nem lát a jelenetek mögé, nem érti meg, mi is valójában a nevetés tárgya. Nem azt mondom, hogy akinek ez nem tetszik az hülye, sőt, mivel egy "fordítva bekötött agy" tulajdonosa röhög az ilyeneken a legjobban, inkább írhatnám, hogy az a hülye akinek tetszik. :) Ez már kacifántos gondolat, a lényeg, hogy mindenki hülye! hogy aki nem veszi önmagát se túl komolyan, annak tetszeni fog. (És erős idegzet sem árt.)

     Szerintem ez egy igazi gyöngyszem, én nagyon jól szórakoztam rajta, a zenék meg csak emeltek a szinten. Nincs is értelme tovább firkálnom, látni kell, és aztán mindenki eldöntheti, kinek a pap, kinek a paplan.

     Ez itt egy felettébb jó jelenet. Visszhall!

Szólj hozzá!

Címkék: fantasy vígjáték


A bejegyzés trackback címe:

https://transfesser.blog.hu/api/trackback/id/tr161682189

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása