Rovatok

Filmrajongó

Több mint 1000 bejegyzésből álló magyar nyelvű filmadatbázis, filmrajongóktól filmrajongóknak. Nem vagyunk kritikusok, nem vagyunk szakértők, csak két tv-néző, akik szeretik a filmeket:) Ha nem tudod, mit nézz este, vagy hogy megéri-e látni az adott filmet, keress rá (jobb oldalt a Kategóriák vagy A héten a tvben listában) és olvasd el a véleményünket róla! Erre a címre tudtok írni nekünk: tomzameth@gmail.com

Kategóriák

18+ (1) akció (151) áldokumentum (7) animációs (71) bekategorizálhatatlan (6) dokumentum (15) dráma (346) fantasy (145) háborús (20) hill (20) hírek (91) horror (201) kaland (80) katasztrófa (4) krimi (73) magyar (88) musical (11) néma (11) paródia (36) regényem (11) rövidfilm (14) sci fi (150) spencer (26) sport (39) szatíra (11) szuperhős (108) thriller (64) történelmi (42) vígjáték (492) western (11) zene (63)

Kék Szemek és A lány a tűzesőben Facebook Oldal

Friss topikok

  • Tévésámán: @Liberális Artúr: Köszönjük:) (2024.02.10. 13:04) 16. születésnapi bejegyzés I. – Összefoglaló 2023-ról
  • Tévésámán: @Gerberus: Az animáció egy része tényleg nagyon ronda, erre legjobb példa a felügyelő, de a pirami... (2024.01.18. 21:06) Halhatatlanok [Immortel (ad vitam), 2004]
  • Pedrolacarte9213: Szerintem egy igazi klasszikus. Számomra érthetetlen, hogy miért nem kapott Oscar-díjat. Összessé... (2024.01.11. 08:58) Excalibur (1981)
  • gigabursch: Ezek szerint a film kiválóan bemutatja, hogy az orvosi arrogancia nem mai találmány, viszont a gye... (2023.12.07. 14:04) Semmelweis (2023)
  • gigabursch: @Tévésámán: Kb három évtizede láttam. Orrba-szájba kerestem mindenféle megosztó oldalon, de sehol... (2023.09.15. 21:14) Csontváry (1980)

2010.01.02. 15:29 Mozsárágyú

Forrest Gump (1994)

     A film, amit mindenki szeret (gondolom). 

     Forrest Gump (Tom Hanks), szül. Forrest Gump (oly hülye név), egy kicsi alabamai településen lakik anyukájával (Sally Field). Első pillantásra mindenkinek csak egy szerencsétlen idióta, második blikkre se sokkal szívderítőbb a helyzet. Mégis hihetetlen kalandok és sikerek jellemzik életét, és nélküle, mint az kiderül majd a filmben, egész más lenne a világ. A történelem legfontosabb eseményeinél - tehát amik Obama hazájában történtek, hö - mind jelen volt, és neki köszönhető, hogy az adott esemény később milyen módon vonult bé a történelembe. 

      De mit ér a hősi érdem, a milliós vagyon, a ping-pong, meg a világ legfinomabb bonbonja, ha Jenny (Robin Wright Penn), a legeslegjobb barátja nincs vele? Forrest öröme határtalan, amikor annyi én után levelet kap Jenny-től, melyben kéri, látogassa meg. Szóval Forrest a célállomáshoz közel ül egy buszmegállóban, és elkezdi mesélni az életét, az épp ott ülőknek. (Mondjuk senki nem kérdezte :)) Így indul a film, és miután befejezi szédületes történetét, elindul Jenny lakására, ahol elkezdődik egy újabb érdekes fejezet az életében, persze ezt ő akkor még nem is sejti...

     Mitől imádja mindenki a filmet? Tök egyszerű szerintem. Mert van benne vígjáték, dráma, bunyó, könnyek, a világ legcsodásabb zenéi közül jó sok, akció, már-már horror, háború, meztelen csajok az uraknak, meg a történelm elemei is vegyülnek mindezzel. És hát ugye mit ér egy film meghatározó főszereplő nélkül? Tom Hanks nem véletlenül kapott Oscart a futóbolond figura megformálásáért. Gary Sinise Dan hadnagya óriási fickó, és a B. B. szerepében feltűnő Mykelti Williamson szintén emlékezetes alakítást nyújtott. Ha szeretném a rákot, tuti, hogy csak rákburgert ennék.

     Meg egész egyszerűen marha érdekes, izgalmas és vicces dolgok történnek Forresttel. Gyakorlatilag minden jelenetben egy másik országban vagy földrészen van, mindig mással foglalkozik, valahogy mindig belebotlik valami újba. És emellett kis részletek segítségével nyomon követhetjük Jenny sorsát is, ami viszont más irányt vesz.

     Azok a bizonyos történelmi jelentőségű események, mint pl. Elvis rongylábtechnikájának születése, vagy Nixon elnök bemártása, meg a Lennonnal történő eszmecsere mind-mind hitelesnek tűnnek, remek megoldások. És oltári nevetségesek is. Egyedüli hibának azt tudnám felhozni, hogy helyenként túláradóan giccses vagyis olyan túl sok a film, teccikérteni. És e részek nagy többsége Sean Penn volt nejéhez kapcsolható. (Meg sok a hippi.) :)

      Amire föltétlenül ki kell térjek, az a zene. Isteni. Hendrix, The Doors, Bob Dylan, Elvis, Fleetwood Mac, Aretha Franklin, Lynyrd Skynyrd, Supremes stb., és Alan Silvestri dallamai. Különben Doors-ék szerepelnek a legtöbb nótával, biztos Ray Manzarek is ott volt a stábban.

     Szóval ez egy felettébb szórakoztató film, az imdb-szavazatok alapján a 39. legjobb a világon. (Ezt 2016-ban nem tudom megerősíteni.)

     Mr. Morrisonék bemutatkozó albuma azért nem semmi korong volt, erről gyün a Soul Kitchen, ami a vietnámi részeknél van. Jóestét. A videót levették.

Szólj hozzá!

Címkék: vígjáték dráma


A bejegyzés trackback címe:

https://transfesser.blog.hu/api/trackback/id/tr301639588

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása