Rovatok

Filmrajongó

Több mint 1000 bejegyzésből álló magyar nyelvű filmadatbázis, filmrajongóktól filmrajongóknak. Nem vagyunk kritikusok, nem vagyunk szakértők, csak két tv-néző, akik szeretik a filmeket:) Ha nem tudod, mit nézz este, vagy hogy megéri-e látni az adott filmet, keress rá (jobb oldalt a Kategóriák vagy A héten a tvben listában) és olvasd el a véleményünket róla! Erre a címre tudtok írni nekünk: tomzameth@gmail.com

Kategóriák

18+ (1) akció (151) áldokumentum (7) animációs (71) bekategorizálhatatlan (6) dokumentum (15) dráma (347) fantasy (145) háborús (20) hill (20) hírek (91) horror (201) kaland (80) katasztrófa (4) krimi (73) magyar (89) musical (11) néma (11) paródia (36) regényem (11) rövidfilm (14) sci fi (150) spencer (26) sport (39) szatíra (11) szuperhős (108) thriller (64) történelmi (42) vígjáték (492) western (11) zene (63)

Kék Szemek és A lány a tűzesőben Facebook Oldal

Friss topikok

  • Tévésámán: @Liberális Artúr: Köszönjük:) (2024.02.10. 13:04) 16. születésnapi bejegyzés I. – Összefoglaló 2023-ról
  • Tévésámán: @Gerberus: Az animáció egy része tényleg nagyon ronda, erre legjobb példa a felügyelő, de a pirami... (2024.01.18. 21:06) Halhatatlanok [Immortel (ad vitam), 2004]
  • Pedrolacarte9213: Szerintem egy igazi klasszikus. Számomra érthetetlen, hogy miért nem kapott Oscar-díjat. Összessé... (2024.01.11. 08:58) Excalibur (1981)
  • gigabursch: Ezek szerint a film kiválóan bemutatja, hogy az orvosi arrogancia nem mai találmány, viszont a gye... (2023.12.07. 14:04) Semmelweis (2023)
  • gigabursch: @Tévésámán: Kb három évtizede láttam. Orrba-szájba kerestem mindenféle megosztó oldalon, de sehol... (2023.09.15. 21:14) Csontváry (1980)

2009.12.27. 13:30 Tévésámán

Egyiptom hercege (The Prince of Egypt, 1998)

Lassan 12 éve, hogy láttam ezt a filmet moziban. Bizony, jó régen volt, kisiskolás voltam, még a régi székesfehérvári Petőfi Moziban néztem meg anyukámmal és a húgommal. Szinte semmire nem emlékeztem rá belőle, de örültem, hogy adja a tv, mert szerettem volna újra látni. Ugyanis az maradt meg belőle, hogy milyen jó volt. Szerencsére így "felnőtt" fejjel sem kellett csalódnom benne. Lássunk akkor egy történetet:

Az ókori Egyiptomban, a fáraók korában a zsidókat rabszolgaként fogságban tartották a Nílus deltájában. A film kezdetén láthatjuk, ahogy az uralkodó katonái betörnek a rabszolgák házaiba és elragadják gyermekeiket. Azonban egy asszonynak, Jochevednek (Ofra Haza énekesnő a hangja) sikerül újszülött fiát egy kosárban a folyóba menekítenie, ahol aztán az áramlásra bízza a gyermek sorsát. A fonott kosarat a víz pedig a fáraó feleségéhez (Helen Mirren) viszi, aki aztán vér szerinti fia testvéreként neveli fel őt. Évekkel később az uralkodó Széti (Patrick Stewart) fiai, Ramszesz (Ralph Fiennes) és Mózes (Val Kilmer) naphosszat csak csínyeket követnek el és bajba keverednek. Az életük mégis idilli, egészen addig, míg egy menekülő rabszolgalányt követve Mózes találkozik egy nővel, Miriammal (Sandra Bullock), aki a testvérének vallja magát és lerántja a leplet az örökbefogadott múltjáról.

Az ifjú herceget kételyek emésztik és hamarosan ráébred arra, ki is ő valójában. Nem tudja tovább nézni a zsidók szenvedését, ezért elhagyja Egyiptomot és a sivatagban köt ki, egy nagy, békés családnál, ahol ismét találkozik a szépséggel, akit követett (Cippóra - Michelle Pfeiffer). Beáll közéjük, feleségül veszi ezt a lányt és pásztor lesz. Egy napon pedig eltévedt birkája után kutatva felfedezi a lángoló csipkebokrot, melyből az Úr szól hozzá. Mózes pedig az igaz Isten nevében elindul, hogy felszabadítsa népét, de nem várt fejleményként az ellenfele egykori testvére, Ramszesz lesz.

A Biblia története, az Exodus szolgál alapjául ennek a filmnek, ami nemcsak gyerekeknek szól. A képi világ nagyon szép, mert hagyományos rajzfilmmel van dolgunk, ahol a számítógépes animáció csupán egy plusz, szépítő extra és nem maga alkotja az egészet.

Az ősi Egyiptomból sugárzik a monumentalitás, a gigászi szobrok, óriási templomok mind nagyon jól néznek ki. A figurákban sok hasonló vonás van, de sokkal szebbek és hitelesebbek, természetesebb külsejük van, mint a mai animációs alakoknak. Azt még nem is említettem, hogy hagyományos, régi típusú rajzfilm mivoltából fakadóan sokat énekelnek benne, de ez egyáltalán nem zavaró, sőt. A kísérőzenék egyike (When You Belive - Ha hiszel) Oscar-díjat kapott 1999-ben, a legjobb betétdal kategóriában!

Elolvasva a főhősök hangjait adó színészek listáját, bizony elég nagy nevekkel találkozunk. Balról jobbra a képen: Áron (Jeff Goldblum), Miriam (Sandra Bullock), Cippóra (Michelle Pfeiffer), Mózes (Val Kilmer), Ramszesz (Ralph Fiennes), Huy (Martin Short), Hotep (Steve Martin), Széti (Patrick Stewart) és a Tuya királynő (Helen Mirren). Mózes csodái és életének legfőbb eseményei mind megtalálhatóak a történetben, emellett láthatjuk a 10 csapást, a kőtáblákat és az egyiptomi főpapok szemfényvesztéseit. 

Érdekességek: A film egyik legnagyobb kihívása az égő csipkebokorból szóló Isten hangjának létrehozása volt. Kezdetben egy nő és egy gyermek együttes beszédét akarták a készítők, végül aztán Val Kilmer lett Isten hangja, de az ő szövege alatt az összes többi főszereplő suttogása is hallható, így egészen egyedülálló ez a hanghatás. Mel Brooks biztosította (a stáblistában nem szerepelve) néhány egyéb mellékszereplő hangját.

Az Egyiptom hercege egy nagyszerű rajzfilm, ami egyrészt megmutathatja a Biblia egyik nagyon fontos részét a kisebbeknek, másrészt tartalmas szórakozást nyújt az idősebb korosztály számára is. Sajnálom, hogy mára már nem készülnek ilyen animációs mozik...

imdb.com felhasználói szerint: 7/10 (7 év alatt 0.2-t emelkedett.)

Szerintem: 5/5

Egyenesen videóra szánt folytatása a József, az álmok királya - ezt még nem láttam, de szívesen megnézném.

Hírek:

- Val Kilmer két érdekesnek tűnő filmben is játszik majd hamarosan. Az első a jövőre érkező Mr. Nobody című horror, amiben főszerepet kapott, a másik pedig a valószínűleg csak 2011-ben látható Tales of an Ancient Empire című fantasy lesz. (Van egy Mr. Nobody, ami nem horror, viszont Kilmer sincs benne, a másik címről semmit sem tudok.)

- Ralph Fiennes Hadészt alakítja a Clash of the Titans-ben, valamint egy másik ókorban játszódó filmben is részt vesz: a Coriolanus című történelmi dráma címszereplője lesz. Ezeken kívül pedig a Nanny McPhee 2. részében is játszik majd. (Ki az aki emlékszik az elsőre? Ugye hogy senki...) (Az elsőről lett cikk azóta, a másik kettőről nem.)

- Patrick Stewart a Sinbad: The Fifth Voyage-ban szerepel legközelebb, aminek előreláthatólag 2010-ben lesz a bemutatója. (Nem tudom, lett-e ilyen film.)

- Mel Brooks felbukkan a ZseniKém folytatásában, valószínűleg színészként. (Ez még mindig nem készült el.)

Tegnap ezen kívül még két filmet láttam, ezekről még a mai nap folyamán írni fogok. Délután lesz Az örömapa, amit majd Mozsárágyútól olvashattok, éjjel pedig valószínűleg a Watchment nézzük majd. Itt pedig egy trailer, ami látványos és hallható benne az említett Oscar-díjas dal is:

Szólj hozzá!

Címkék: musical animációs


A bejegyzés trackback címe:

https://transfesser.blog.hu/api/trackback/id/tr571626019

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása