Rovatok

Filmrajongó

Több mint 1000 bejegyzésből álló magyar nyelvű filmadatbázis, filmrajongóktól filmrajongóknak. Nem vagyunk kritikusok, nem vagyunk szakértők, csak két tv-néző, akik szeretik a filmeket:) Ha nem tudod, mit nézz este, vagy hogy megéri-e látni az adott filmet, keress rá (jobb oldalt a Kategóriák vagy A héten a tvben listában) és olvasd el a véleményünket róla! Erre a címre tudtok írni nekünk: tomzameth@gmail.com

Kategóriák

18+ (1) akció (151) áldokumentum (7) animációs (71) bekategorizálhatatlan (6) dokumentum (15) dráma (347) fantasy (145) háborús (20) hill (20) hírek (91) horror (201) kaland (80) katasztrófa (4) krimi (73) magyar (89) musical (11) néma (11) paródia (36) regényem (11) rövidfilm (14) sci fi (150) spencer (26) sport (39) szatíra (11) szuperhős (108) thriller (64) történelmi (42) vígjáték (492) western (11) zene (63)

Kék Szemek és A lány a tűzesőben Facebook Oldal

Friss topikok

  • Tévésámán: @Liberális Artúr: Köszönjük:) (2024.02.10. 13:04) 16. születésnapi bejegyzés I. – Összefoglaló 2023-ról
  • Tévésámán: @Gerberus: Az animáció egy része tényleg nagyon ronda, erre legjobb példa a felügyelő, de a pirami... (2024.01.18. 21:06) Halhatatlanok [Immortel (ad vitam), 2004]
  • Pedrolacarte9213: Szerintem egy igazi klasszikus. Számomra érthetetlen, hogy miért nem kapott Oscar-díjat. Összessé... (2024.01.11. 08:58) Excalibur (1981)
  • gigabursch: Ezek szerint a film kiválóan bemutatja, hogy az orvosi arrogancia nem mai találmány, viszont a gye... (2023.12.07. 14:04) Semmelweis (2023)
  • gigabursch: @Tévésámán: Kb három évtizede láttam. Orrba-szájba kerestem mindenféle megosztó oldalon, de sehol... (2023.09.15. 21:14) Csontváry (1980)

2009.12.23. 16:47 Tévésámán

Lemony Snicket: A balszerencse áradása (Lemony Snicket's A Series of Unfortunate Events, 2004)

Kedvelem Jim Carrey-t. Kétségtelen, hogy a '90-es évek volt a virágkora, amikor nagyszerű mozik remek főszerepeit játszotta el. Gondolok itt A Maszkra, a Truman Show-ra vagy az Ace Ventura 1-2.-re. Sajnos a 2009-es esztendőre már leginkább csak kétes sikerű mozgóképekben játszik (Az igenember, Dick és Jane trükkjei, A 23-as szám) vagy szinkronszínészi munkákat vállal (Horton, Karácsonyi ének). Ezekkel együtt bírom őt, mert a komédiában verhetetlen - pláne ha nagyszerű magyar kollégája, Kerekes József támogatja őt a hangjával! És hogy mi ez borzasztóan hosszú című valami? Hogy ezt megértsük, hozok egy példát.

Csináljunk sok pénzt gyerekeknek szóló fantasy-filmmel! - saját filmrecept: Vegyünk egy híres, kedvelt irodalmi alapművet! Lehetőleg olyat, aminek minimum három része van. Még jobb, ha az írója halott. Adjunk hozzá egy valag pénzt, egy csomó filmkészítőt, akik sose olvasták a könyvet és egy-két "nagy" nevet. Fűszerezzük meg mértéktelen számítógépes animációval (amennyi belefér), majd végül a legfontosabb összetevőket, a gyerekszereplőket keverjük bele. Az egészet fejeljük meg egy kis kampányhadjárattal és kész a gyerek-fantasy. Ha visszahozza a pénzt, amit beleöltünk, akkor jöhetnek a folytatások! (Ez alapján készülnek még manapság, 2016-ban is az úgynevezett YA (young adult) izék...)

Az egész szerintem a Harry Potter-lázzal indult. Ekkor olyan könyveket kezdtek megfilmesíteni, amik még mindig egy futó sorozat darabjai voltak és mivel MINDEN gyerek ISTENÍTETTE HP-t és bandáját, ezért a filmeknek óriási sikerük lett. Ebben az esetben az írónő belepofázott 1-2 dologba, de meg is tehette. Az arany iránytű és a Narnia krónikái már nem jártak ekkora sikerrel. Míg az elsőnek tutira nem lesz folytatása, addig a másodikból tovább mentek egy (meg azóta még egy) résszel, aztán ki tudja mi jön még. Ugyanakkor vannak olyan elvetemültek, mint hazánkfia Szimpszoncsalád Csupó Gábor, akik maguk találják ki és csinálják meg az egészet (lásd: Holdfényakármi és Híd Terabithia földjére). Ezeknek persze még inkább mérsékelt a sikere, hiszen nincs meg az irodalmi alapanyag. (Ha rosszul mondom, jöjjenek a kommentek:D) Most már mindenki érti, mi a műfaj. Akkor kibontom az egészet.

A Lemony Snicket egy írói álnév, ami mögött Daniel Handler rejtőzik. Az ő tizenhárom (!) részes sorozata a Balszerencse áradása, ami a Baudelaire-árvák története. Az ebből készült film az első 3 könyv alapján lett. Először is: a Nickelodeon Films neve alatt jött ki, amiről eddig nem is tudtam, hogy a Paramount alá tartozik. Másodszor: Oscar-díjat kapott a legjobb maszk kategóriában, ami szintén ismeretlen információ volt számomra! Harmadszor: az író munkáját gyakorlatilag alig használták fel, teljesen átírták amit ő hozott létre. Pedig maga is írt több forgatókönyvet hozzá, amiket egy elegáns mozdulattal bedobtak az iratmegsemmisítőbe. A stúdiónál azt mondták: "Fiúk, 100 millió dodó van rá, ebből tessék kihozni." Erre a rendezéssel megbízott Barry Sonnenfeld azt mondta: "Egy picit több kéne." Akkor beszállt a DreamWorks, de Sonnenfeld szerint ez is kevés volt hozzá, így a producer Scott Rudinnal együtt kilépett. Sonnenfeld olvasta és szerette a könyveket... Ekkor jött a jórészt senki által nem ismert Brad Silberling és beült a direktori székbe. Mindössze egyvalaki volt, aki végig kitartott a buli mellett: Jim Carrey. 

A kitűnő tévékettő okosan megváltoztatta a műsorát, így éppen hogy lemaradtam az első három percről, úgy ahogy tegnapelőtt a Csodás álmok jönnek főcíméről is. Pedig itt az első pár percben egy A legkisebb manó című rövid animáció van, amit fals indításnak szántak. Szóval ezt (se) láttam. Ennyi hablaty után térek csak rá a sztorira:

Violet (Emily Browning), Klaus (Liam Aiken) és Sunny (Kara és Shelby Hoffman) Baudelaire árván marad, miután szüleik egy tűzvészben életüket vesztik. [Az anyjukat Helena Bonham Carter alakítja egy beugrásnyi szerepben, de vagy őt se láthattam, vagy csak nem vettem észre.] A tragédia miatt a srácokat egy távoli rokonuk gyámságára bízzák. Az illető Olaf gróf (Carrey), aki öreg, csúnya, gonosz és még tehetségtelen színész is! Viszont rendkívül vicces a nézők számára:)

Olaf egyszerűen ki akarja nyírni a gyerekeket így vagy úgy, hogy övé legyen az örökségük, ami rengeteg pénz. Mivel viszont elveszik őket tőle, ezért álruhában minden alkalommal beférkőzik az új gyámok bizalmába és megpróbálja eltenni láb alól a lurkókat. Még szerencse (...), hogy mind a három gyerkőcnek van valami különleges tudása. Violet feltaláló, Klaus-nak fényképezőgép-memóriája van, a kis Sunny pedig bármit át tud harapni. [A barmóságok csak itt kezdődnek...] Mindenféle veszélyes állat, egy hurrikán és Olaf gróf csapata is az életükre tör - vajon át tudják vészelni a balszerencse áradását?

Mostantól aztán mindenbe belekötök, úgyhogy aki nem látta és megnézné, az ne olvasson tovább!

1. Hogy lehet elrontani egy gyerek-fantasy-t? Ha a főszereplők irritálóak. Itt ez sikerült, mert azok. A kisbaba már az első perctől az, mert gügyög, de feliratozzák, mintha normálisan beszélne. Emellett olyan baromság, hogy mindent megrág az első 5 percben, később már semmit se, aztán úgy a 45. perctől fogva meg csak úgy van, semmi szerepe nincs, max. hátráltató tényező. A nagylánynak tök hülye haja van és egy akkora baromság, hogy mindig, mikor feltalál, felköti a haját... De csak az egyik felét, mert a másik alapból be van fonva. Ez is nagyon zavart. A fiú meg semmilyen, külsőre, színészi játékra is, ezt akárki el tudta volna játszani így...

2. A borzasztóan idióta baba miatt kellett a legtöbb CGI-animációt beletenni, és mivel egy idő után a figura totál lényegtelen, előtte meg zavaró, ezért nem is értem, miért kellett ez... Egy csomó pénzt megspórolhattak volna ezen a marhaságon.

3. Semmi nem derül ki. Megtudjuk, hogy ki gyújtotta a tüzet, igen. De mi a távcső; mi a távcsöves társaság, aminek minden jófiú a tagja; mi a Szem és kicsoda az író maga, akit Jude Law alakít (inkább csak a hangjával)? Ezekből semmit se árulnak el a nézőknek.

4. Azt hittem, ez valami vicces lesz, de Jim Carrey óriási alakításán kívül semmilyen poénforrás nincs. Az egész túl sötét, túl komor, de még izgulni se lehet, mer úgyis mindig mindent túlélnek és mindig lelepleződik a gonosz... És ez úgy sötét, hogy még meg is vágták, hogy családbarát legyen...

Innentől már nyugodtan lehet tovább olvasni.

Az A Series of Unfortunate Events jó kritikákat kapott és a pénzt is behozta, de szerintem nem jó. Sőt, ha Carrey nem lenne benne, szemétre valónak titulálnám. Pedig nem semmi emberek adták hozzá a nevüket: Meryl Streep, Catherine O'Hara, Billy Connolly, Timothy Spall [Féregfark...], Jennifer Coolidge [Sztiffler anyja...], Cedric the Entertainer és Dustin Hoffman. Az Oscar-díjazás meglepett, de mivel a maszkmesteri munka miatt kapta, ezért végülis érthető, mert az legalább tényleg jó volt.

Röviden: Idegesítő főszereplő gyerekek, nagyon király főgonosz, szép látvány, nagy nevű mellékszereplők, homályos történeti szálak és sok idegesítő vagy béna dolog - ebből lett A balszerencse áradása. Persze az is lehet, hogy elfogult vagyok, mint a nem megfelelő célkorosztály tagja:) Hála istennek, szinte biztosan folytatják, de stop-motion filmként (Újabb óriási ötlet...).

imdb.com felhasználói szerint: 6.8/10 (7 év alatt 0.1-et csökkent.)

Szerintem: 2/5 (Csakis Jim Carrey miatt nem kap 1-et.)

Utólagos szerkesztés: A Sucker Punch óta oda vagyok Emily Browningért, úgyhogy ha újra megnézném, talán a pontszám legalább egyet menne fel. Persze, én szar ember vagyok, mert csak az Álomháború óta rajongok érte, pedig ez volt a nagy kiugrása...

Még utólagosabb szerkesztés: Megnéztem másodszor is, és sokkal jobban tudtam élvezni. Igaz, hogy összesítésben még mindig idegesítő film, a baba pedig az agyamra ment, de Emily nagyon szép benne:) A pontszámot azért nem húzom feljebb, mert tetszeni nem tetszett még most se, viszont legalább Carrey-n lehetett röhögni.

Hírek:

- Az egyelőre cím nélküli folytatást is Brad Silberling rendezi majd, ha ugyan tényleg elkészül. (De nem készült el.)

- Timothy Spall mind az Alice Csodaországban-ban, mind az eljövendő két új HP-moziban szerepel majd. (Ezekről már mind olvashattok a Filmrajongó hasábjain!)

- Billy Connolly jövőre a Gulliver utazásaiban lesz látható, ahol a liliputiak királyát játssza. (EZ a film csúnyán megbukott.)

- Dustin Hoffman a Vejedre ütök új részében és a Kung Fu Panda 2.-ben is benne lesz. (Ezeknek mért kell folytatás? Unokádra ütök? Az anyád p*csájára ütök?! A pandást meg csak azértis folytatni kell, mert animációs film és abból minimum öt részt kötelező csinálni....) (Eddig a harmadiknál tartanak, úgyhogy pár év múlva meglátjuk, hogy igazam lesz-e és jön-e a Kung Fu Panda 5...)

Este lesz a Télapu, most megy A Grincs, lesz a Kelekótya karácsony, de az is lehet, hogy én inkább Kojaket és Dr. House-t választom majd:) (Az első kettőről lett azóta írás, a harmadikról nem.)

1 komment

Címkék: fantasy vígjáték


A bejegyzés trackback címe:

https://transfesser.blog.hu/api/trackback/id/tr161618423

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

VVega · https://debugme.eu/ 2009.12.29. 21:12:55

Én nagyon élveztem, mind a látványvilágot, mind a nagy nevek jutalomjátékát :)
süti beállítások módosítása