Rovatok

Filmrajongó

Több mint 1000 bejegyzésből álló magyar nyelvű filmadatbázis, filmrajongóktól filmrajongóknak. Nem vagyunk kritikusok, nem vagyunk szakértők, csak két tv-néző, akik szeretik a filmeket:) Ha nem tudod, mit nézz este, vagy hogy megéri-e látni az adott filmet, keress rá (jobb oldalt a Kategóriák vagy A héten a tvben listában) és olvasd el a véleményünket róla! Erre a címre tudtok írni nekünk: tomzameth@gmail.com

Kategóriák

18+ (1) akció (151) áldokumentum (7) animációs (71) bekategorizálhatatlan (6) dokumentum (15) dráma (346) fantasy (145) háborús (20) hill (20) hírek (91) horror (201) kaland (80) katasztrófa (4) krimi (73) magyar (88) musical (11) néma (11) paródia (36) regényem (11) rövidfilm (14) sci fi (150) spencer (26) sport (39) szatíra (11) szuperhős (108) thriller (64) történelmi (42) vígjáték (492) western (11) zene (63)

Kék Szemek és A lány a tűzesőben Facebook Oldal

Friss topikok

  • Tévésámán: @Liberális Artúr: Köszönjük:) (2024.02.10. 13:04) 16. születésnapi bejegyzés I. – Összefoglaló 2023-ról
  • Tévésámán: @Gerberus: Az animáció egy része tényleg nagyon ronda, erre legjobb példa a felügyelő, de a pirami... (2024.01.18. 21:06) Halhatatlanok [Immortel (ad vitam), 2004]
  • Pedrolacarte9213: Szerintem egy igazi klasszikus. Számomra érthetetlen, hogy miért nem kapott Oscar-díjat. Összessé... (2024.01.11. 08:58) Excalibur (1981)
  • gigabursch: Ezek szerint a film kiválóan bemutatja, hogy az orvosi arrogancia nem mai találmány, viszont a gye... (2023.12.07. 14:04) Semmelweis (2023)
  • gigabursch: @Tévésámán: Kb három évtizede láttam. Orrba-szájba kerestem mindenféle megosztó oldalon, de sehol... (2023.09.15. 21:14) Csontváry (1980)

2009.11.29. 19:09 Tévésámán

Interjú a vámpírral (Interview with the Vampire: The Vampire Chronicles, 1994)

Megint egy "legendás" film, amit mindenki imád. De főleg a lányok, ami nem is csoda, tudván, hogy benne van a '90-es évek 3 legszebb szépfiúja, Pitt, Cruise és Banderas. Anne Rice írónő könyvéből készült, ő írta a szintén húdejónak mondott Kárhozottak királynője alapját is.

A filmnek nincs eleje. Brad Pitt karaktere hirtelen ott van egy szobában a Christian Slater által játszott újságíróval, és a beszélgetésükből lehet tudni, hogy itt még volt vagy 5 perc, amíg találkoztak és idejöttek, de ez lemaradt. A szituáció a jelenben az, hogy Louis (ejtsd: Lui, Pitt) bebizonyítja az újságírónak, hogy vámpír és előadja élete történetét, kezdve az átváltozásától. Louis a halált keresi az 1700-as évek végén és a halál megtalálja őt a vámpír Lestat (Tom Cruise) személyében. Lestat választás elé állítja hősünket: maga is vérszívó lehet, vagy meghalhat. Ő pedig az előbbit választja és kezdetét veszi az évszázadokon át tartó szenvedés...

Nagyon fura ez a film, mert összekeveri a vámpíros horrort a drámával. Neil Jordan rendező műve azt mutatja be, hogy az örök élet nem is annyira jó dolog; hogy mennyi kínt hoz az emberségébe kapaszkodó Louis-nak éjjelről-éjjelre. Ugyanakkor a többi vérszívó teljesen máshogy viszonyul élőholt létéhez és ez sok konfliktust szül. A másik dolog, ami ebben a témában talán itt bukkan fel legerősebb formában, az Claudia (Kirsten Dunst) sorsa: egy kislányé, aki mindörökké kislány marad. Soha nem érhet igazi nővé, ráadásul gyilkolnia kell az életben maradásért és kortalan gyermeki testében egy egyre vénülő, egyre felnőttebb lélek senyved.

Kirsten Dunst csodálatosan alakít, nem is meglepő, hogy ez a szerep indította el őt a világhír felé. Nekem Brad Pitt játéka is tetszett, szerintem jól adta elő a saját lényével harcoló szörnyeteget. Viszont ugyebár nem az ő nevükkel árulták igazán ezt a mozit, hanem Cruise-éval. Kétségtelen, hogy Lestat karakteres vámpír, de nekem szörnyen idegesítő volt. Mikor a film közepén már úgy tűnik, hogy végre búcsút inthetünk neki, akkor visszajön és ráadásul elég gagyi módon. Aztán mikor Louis harmadszor is találkozik vele, az egyszerűen béna. Milyen marhaság, hogy nem lehet kinyírni?! A befejező jelenet pedig annyira szar volt, hogy már tetszett...

Antonio Banderas játssza a legöregebb, 400 éves Armandot, aki viszont a hosszú idő alatt üressé vált. Azért tőle többet vártam. Ha pedig most azt mondják nekem, hogy a legöregebb vámpír és Banderas "arcát viseli", hát én nem ezt képzelném magam elé. Röviden: Armand olyan, mint egy rossz buzi. Hiteltelen, nyálas, nem jó. Ellenben a kompániájában találkozhatunk egy igen érdekes alakkal, aki ismerős lehet a V, mint Vérbosszúból. A szinte felismerhetetlen Stephen Rea Santiagoja az igazi őrült vérszopó! Szerintem nagyon jó volt, bár nem hinném, hogy sokaknak maradt meg...

Engem érdekelt volna, hogy mit csinált Brad Pitt karaktere a Claudiás rész alatt. Mert hogy mit csinált Lestat és a kislány-vámpír, azt megtudjuk, de Louis elsikkad. A Cruise bőrébe bújt szörnyeteg elpusztíthatatlansága pedig baromság. Vannak jó pillanatok, pl. a vámpír-színdarab, az ordítozós részek, meg a vége felé lévő mozis összeállítás, de a többi béna. Ha sikerül szimpatikusnak találni Pittet és szurkolni neki, akkor is csalódunk, mert túlságosan előtérbe kerül az összes többi karakter, pedig elvileg ő beszél a saját életéről... Ezeken túl még a vámpír-klisékkel való leszámolás kliséje is elég erőteljes, de szerencsére nagyrészt csak verbálisan van jelen. Pluszban nemcsak hogy eleje, de vége sincs, az utolsó 5 perc nevetséges...

Mozsárágyúval néztem és ő lány, de neki se tetszett. Szóval hölgyeim, nem tudom mit látnak Önök ebben, de szerintem korántsem akkora szám, mint amekkora hírverése van.

imdb.com felhasználói szerint: 7.6/10 (7 év alatt 0.2-t emelkedett.)

Szerintem: 3/5 (Pitt+Dunst+Stan Winston vámpírsminkjei)

Ha egy jó szenvedő-vámpíros mozit akartok látni, inkább nézzétek meg a Shadow of the Vampire-t, vagy a Gary Oldmanes Draculát.

Hírek:

- Neil Jordan 2011-ben rukkol elő egy egyelőre ismeretlen filmmel, aminek viszont elég érdekes címe van: The Graveyard Book

- Kirsten Dunstot már jó előre beskatulyázták Pókemberné szerepébe: 2011-ben jön a 4. rész és ki tudja mikor az 5. (Kétlem egyébként, hogy a sorozatban lenne még ennyi szusz, szerintem már a harmadikat is csúnyán elbaltázták...) (Igazam volt, a sorozat a harmadik epizódnál kifújt, az utána következő A csodálatos Pókember megosztotta a rajongókat, annak folytatása pedig a figura egyértelmű bukását eredményezte. Peter Parker falmászó alteregója azonban hamarosan visszatér az ezüst vászonra az Amerika Kapitány 3. részében.)

- Antonio Banderas a jövőre mozikba kerülő 4. Shrekben játssza megszokott Csizmás Kandúr-szerepét, sőt, 2011-ben a karakter önálló filmet is kap majd. (Ez is minek már? Hány bőrt lehet még lehúzni erről a hülye ogréról?!)

Éjjel lesz a Ki az úr a háznál? szerintem azt megnézem majd. Itt pedig jöjjön a befejezéskor hallható dal két változatban. Először az eredetit hallgathatjátok meg, utána pedig a nekem jobban tetsző egyik feldolgozását: (Az eredetit levették, így marad az én verzióm:D) (Most már egyik sincs fent...)

Szólj hozzá!

Címkék: horror dráma


A bejegyzés trackback címe:

https://transfesser.blog.hu/api/trackback/id/tr801561455

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása