Rovatok

Filmrajongó

Több mint 1000 bejegyzésből álló magyar nyelvű filmadatbázis, filmrajongóktól filmrajongóknak. Nem vagyunk kritikusok, nem vagyunk szakértők, csak két tv-néző, akik szeretik a filmeket:) Ha nem tudod, mit nézz este, vagy hogy megéri-e látni az adott filmet, keress rá (jobb oldalt a Kategóriák vagy A héten a tvben listában) és olvasd el a véleményünket róla! Erre a címre tudtok írni nekünk: tomzameth@gmail.com

Kategóriák

18+ (1) akció (151) áldokumentum (7) animációs (71) bekategorizálhatatlan (6) dokumentum (15) dráma (347) fantasy (145) háborús (20) hill (20) hírek (91) horror (201) kaland (80) katasztrófa (4) krimi (73) magyar (89) musical (11) néma (11) paródia (36) regényem (11) rövidfilm (14) sci fi (150) spencer (26) sport (39) szatíra (11) szuperhős (108) thriller (64) történelmi (42) vígjáték (492) western (11) zene (63)

Kék Szemek és A lány a tűzesőben Facebook Oldal

Friss topikok

  • Tévésámán: @Liberális Artúr: Köszönjük:) (2024.02.10. 13:04) 16. születésnapi bejegyzés I. – Összefoglaló 2023-ról
  • Tévésámán: @Gerberus: Az animáció egy része tényleg nagyon ronda, erre legjobb példa a felügyelő, de a pirami... (2024.01.18. 21:06) Halhatatlanok [Immortel (ad vitam), 2004]
  • Pedrolacarte9213: Szerintem egy igazi klasszikus. Számomra érthetetlen, hogy miért nem kapott Oscar-díjat. Összessé... (2024.01.11. 08:58) Excalibur (1981)
  • gigabursch: Ezek szerint a film kiválóan bemutatja, hogy az orvosi arrogancia nem mai találmány, viszont a gye... (2023.12.07. 14:04) Semmelweis (2023)
  • gigabursch: @Tévésámán: Kb három évtizede láttam. Orrba-szájba kerestem mindenféle megosztó oldalon, de sehol... (2023.09.15. 21:14) Csontváry (1980)

2009.11.24. 13:42 Tévésámán

Az Árnyék (The Shadow, 1994)

Manapság az ember vagy júpíszís vagy digitévés. Ha az első kategóriában vagy, akkor kapsz HBO-t és Cinemaxot, ha a másodikban, akkor tv6-ot. Most először fordult elő, hogy a tv6 adott valami olyat, ami érdekelt. Szerencsére a barátnőmnek digitvje van, így fel tudta nekem venni ezt. ([Barátnő és] TV6 már nincs, van helyette DigiFilm.) Az első találkozásom Az Árnyékkal még egészen kis koromban történt. Az egyik Garfield- vagy Transformers-képregényem hátoldalán láttam egy posztert ami reklámozta e filmet. Jóval később tudtam meg, hogy az addigra kedvencemmé vált Darkmant róla mintázta Sam Raimi, így kíváncsi lettem, hogy ki ő. Hogy pontos képet kapjuk Shadow-ról, elég messzire kell visszautaznunk az időben: majdnem 80 évet.

1930-ban indult a karrierje a rádióban, amikor egy detektívnovellák alapján készült rádiójáték narrátoraként született meg. Maga a Detective Story Magazine, ami alapján ez a műsor készült, nem volt túl népszerű, a belőle készült adás viszont azzá vált - de nem a történeteknek, hanem a rejtélyes narrátornak hála. 1931-re ez a karakteres hang átalakult a ponyvairodalom hősévé, mert a rádióadások nyomán kereslet lett rá. Hosszú története során Az Árnyék volt képregények szuperhőse, tévésorozatok sztárja, könyvek és novellák sorát ihlette és még Orson Welles is eljátszotta őt 1937 és '38 között egy újabb hangjátékban. Ahány fajta adaptációt megélt, annyit változott a külseje és a képességeinek tárháza. A figura alapjai általában hasonlóak voltak, de mégis mindig mások.

A '80-as években aztán elkezdődött egy Shadow-mozi készítése. A sötét anti-hősnek azonban nem ez volt az első filmadaptációja, mert már 1937-ben elkészült a The Shadow Strikes, amit később négy másik film és egy sorozat is követett. Martin Bregman producer érthetetlen okokból nem engedte a nagy Árnyék-rajongó Sam Raimit, hogy megrendezze szeretett hősének kalandját, helyette a Hegylakóval ismertté vált Russel Mulcahy ülhetett a direktori székbe. El tudjátok képzeli Alec Baldwint szuperhősként?:) Igazán én sem, de meg kell hagyni, itt nagyon jó! Lássuk miről is szól a mozi:

Az elején egy kis kavarodás van. A Távol-Keleten járunk, ahol az ópiumföldeket egy Ying Ko nevű véreskezű hadúr tartja uralma alatt. Kiderül azonban, hogy Ying Ko Alec Baldwin! Itt néztem, hogy most mi van, nem ő a jófiú? A külseje alapján nem az: hosszú, fekete haja van, karmai és a ruhája is éjsötét. Szóval ez a piszkos gazember kinyírat egy pasit, ezután alvás közben elrabolja őt egy csapat harcos és egy szent templomba viszik. A templomban van egy Tulku (megvilágosodott szent buddhista, kb. mint a Dalai Láma), aki szembesíti őt saját gonoszságával és egy Phurba nevű élő tőrrel (a hangja Frank Welker). És most majd megtanítja Ying Kot, hogy legyen a jó oldal gonosz fegyvere, ami elpusztítja a bűnt! 7 évvel később - mondja a felirat és itt kezdődik a sztori igazából:

New York városában, az 1930-as években Az Árnyék nevű önkéntes igazságszolgáltató tartja rettegésben az alvilág tagjait. Sokan csak legendának hiszik, pedig tényleg létezik. Míg éjjel sötét köpenye, bíbor sála és széles karimájú kalapja alá rejtőzve üldözi a gaztevőket, addig nappal egy Lamont Cranston nevű aranyifjúként éli világát (Baldwin mindkettejük alakítója). Az Árnyék mindent lát és mindent tud, ügynökeivel tele a város, köztük van például Moe (Peter Boyle), aki a személyes sofőrje. A "nagy almának" új veszéllyel kell szembenéznie, ugyanis Tibetből, egy ezüst szarkofágba bújva érkezik Shiwan Khan (John Lone), Dzsingisz kán leszármazottja, aki hősünkhöz hasonlatos fantasztikus mentális képességekkel bír. Khan az uralma alá akarja hajtani a világot, ezért tudósokat, rendőröket, sőt akárki mást is felhasznál - szerencsére Shadow-nak szintén lesz plusz segítsége, a csinos Margo Lane (Penelope Ann Miller) személyében, aki telepatikus erővel rendelkezik. És hogy mi Khan terve? Nos, évtizedekkel az atombomba feltalálása előtt egy hasonló pusztító erejű robbanószerkezettel készül a földdel egyenlővé tenni a várost!

A mellékszereplők közt találjuk Ian McKellent, Tim Curry-t és a Vészhelyzetből ismert Abraham Benrubit is. A forgatókönyv furcsa hibái mellett a látványvilág óriási, pláne ha figyelembe vesszük, hogy 15 évvel ezelőtti alkotásról van szó. Egyébként a magyar szinkron is nagyon jót tesz neki. Az Árnyék rengeteg képességgel bír: Láthatatlanná bírja tenni a testét, de az árnyékát nem tudja elrejteni. Az arca is átalakul, ha felölti ezt a személyiségét, ezen kívül hipnotizálja az embereket és telepatikusan kommunikál. Fegyverként egy pár ezüstből készült automata pisztolyt használ. A külsejével egy darabig nem voltam megelégedve, de ahogy ment előre az események sora, mégis megbékéltem vele. Alec Baldwin egyébként kitűnően játszik, még szimplán is elég félelmetes tud lenni. Azért én kitartok amellett, hogy Raimi pár hónap (talán egy év) alatt összerakott Darkmanje felveszi a versenyt Shadow-val - de nem kell sokat várnunk, ugyanis állítólag 2012-ben jön az általa rendezett Árnyék-film. (Ez még 2016-ban sincs készen...)

Összefoglalva: Szép látvány és jó színészek, de a történet zavaros, elsikkadnak a részletek (pl. hogy hogy lett Lamontból Ying Ko), ezért Az Árnyék korántsem tökéletes, de nekem nagyon tetszett!

imdb.com felhasználói szerint: 6/10 (7 év alatt 0.4-et emelkedett.)

Szerintem: 5/5

Egyébiránt ezt tartják Penelope Ann Miller, Alec Baldwin és a rendező úr nagy bukásának, sőt rákerült az Entertainment Weekly Top 21 legrosszabb képregény-adaptációinak listájára, ahol például A Szövetség társaságát élvezheti. Viszont maga a figura, a jövőre 80 éves Árnyék nem titkoltan az inspirációja volt Batmannek, akivel két alkalommal közösen kalandoztak képregények hasábjain, valamit fontos ihlet-forrás volt Alan Moore számára V megtervezésekor. Ma este semmi nem lesz (ami meg lesz azt nem tudom nézni), úgyhogy azt hiszem Resident Evil 3. következik, de ez se biztos.

"Ki tudja, milyen félelmek lapulnak az ember szívében? Az Árnyék tudja!"

Trailer: kattintsatok a megtekintés a youtube-on gombra!

Szólj hozzá!

Címkék: szuperhős


A bejegyzés trackback címe:

https://transfesser.blog.hu/api/trackback/id/tr991548809

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása