Rovatok

Filmrajongó

Több mint 1000 bejegyzésből álló magyar nyelvű filmadatbázis, filmrajongóktól filmrajongóknak. Nem vagyunk kritikusok, nem vagyunk szakértők, csak két tv-néző, akik szeretik a filmeket:) Ha nem tudod, mit nézz este, vagy hogy megéri-e látni az adott filmet, keress rá (jobb oldalt a Kategóriák vagy A héten a tvben listában) és olvasd el a véleményünket róla! Erre a címre tudtok írni nekünk: tomzameth@gmail.com

Kategóriák

18+ (1) akció (151) áldokumentum (7) animációs (71) bekategorizálhatatlan (6) dokumentum (15) dráma (347) fantasy (145) háborús (20) hill (20) hírek (91) horror (201) kaland (80) katasztrófa (4) krimi (73) magyar (89) musical (11) néma (11) paródia (36) regényem (11) rövidfilm (14) sci fi (150) spencer (26) sport (39) szatíra (11) szuperhős (108) thriller (64) történelmi (42) vígjáték (492) western (11) zene (63)

Kék Szemek és A lány a tűzesőben Facebook Oldal

Friss topikok

  • Tévésámán: @Liberális Artúr: Köszönjük:) (2024.02.10. 13:04) 16. születésnapi bejegyzés I. – Összefoglaló 2023-ról
  • Tévésámán: @Gerberus: Az animáció egy része tényleg nagyon ronda, erre legjobb példa a felügyelő, de a pirami... (2024.01.18. 21:06) Halhatatlanok [Immortel (ad vitam), 2004]
  • Pedrolacarte9213: Szerintem egy igazi klasszikus. Számomra érthetetlen, hogy miért nem kapott Oscar-díjat. Összessé... (2024.01.11. 08:58) Excalibur (1981)
  • gigabursch: Ezek szerint a film kiválóan bemutatja, hogy az orvosi arrogancia nem mai találmány, viszont a gye... (2023.12.07. 14:04) Semmelweis (2023)
  • gigabursch: @Tévésámán: Kb három évtizede láttam. Orrba-szájba kerestem mindenféle megosztó oldalon, de sehol... (2023.09.15. 21:14) Csontváry (1980)

2009.09.20. 12:36 Tévésámán

Legenda (Legend, 1985)

Van, aki nem hallotta még Ridley Scott nevét? Gondolom nincs. Scottnak köszönhetjük ugyanis az olyan filmeket, mint az Alien, a Szárnyas fejvadász vagy a Hannibal. 1985-re már befutott az előbb említett űrlényes, meg a kiberpunk-film miatt, ekkor készítette el ezt a korai fantasy-t, a még szinte ismeretlen Tom Cruise-zal és a már nagyon is ismert Tim Curry-vel.

Egy csodás világban járunk, ahol boldogság és varázslat fűszerezi meg az édes életet. Főszereplőnk Lili hercegnő (Mia Sara), aki királyi származása ellenére a hatalmas, mágikus erdőben szeret csellengeni kedves barátjával, társával, az erdőlakó Jackkel (Tom Cruise). A fiatalok szerelmesek egymásba, boldogok, minden tökéletes. Aztán egy nap Jack megmutatja Lilinek az erdő legnagyobb titkát, az Unikornisokat. Az ártatlan hercegnő viszont megérinti az egyik Egyszarvút, nem tudván, hogy tiltott, szent állat... Ugyanekkor a Sötétség Ura (Tim Curry) az Örök Éjszaka eljövetelének elősegítésén fáradozik; elküldi goblin szolgáit, hogy végezzenek az Unikornisokkal és hozzák el neki a mágikus szarvakat. Éppen kapóra jön egy lány, aki túl közel merészkedik az egyik csodás teremtményhez. A tragédia megtörténik, és az univerzum sorsa veszélybe kerül. Egy hősre van szükség, aki megküzd a Gonosszal, segít visszaállítani a régi rendet és megmenti a fogságba esett hercegnőt! Az erdő tündérei (Gump - David Bennent, Zuzmó - Bill Barty, Fűzfa Tom - Cork Hubbert és Oona - Annabelle Lanyon) Jacket választják erre a feladatra, de vajon lesz elég erő és bátorság az ifjúban, ha óriásokkal, egy tavi démonnal és magával a rettegett Sötétséggel kell szembenéznie?

Ez egy csodás mese, ami lassan 25 éves mivolta ellenére is lenyűgöző. A képi világ kitűnően érzékelteti a fenyegető veszélyt, a kosztümök és a szörnyek hitelesek, a maszkmesteri munka pedig egy Ridley Scott-filmtől elvárhatóan fantasztikus! A színészek közül leginkább Tim Curry az, akit ki kell emelnem. Dacára az elképesztően valósághű démon-maszknak és ruhának, a Sötétség Ura Curry-nek köszönhetően lesz személyiséggel, élettel telítődött figura, aki szinte lelép a vászonról, olyan valóságos. A Legenda nagyrészt emiatt a hihetetlen karakter miatt maradt meg a mai napig.

A tündérek alakítói nagyszerű munkát végeztek, ők is elég hitelesek, bár David Bennent túljátssza Gumpot, de a többiek alakításából ez nem von le. A bal oldalt látható két törpe színészek, Bill Barty és Cork Hubbert keltik életre a kötelező vicces figurákat, a jobb oldali Annabelle Lanyon Oonája pedig a mágikus lény, aki segíti a hősöket - tisztára olyanok, mint George Lucas Willow-jának karakterei.

Tom Cruise ekkoriban ismeretlen volt, de még valaki. Bár nem sok múlott rajta a sikerből, szerintem. Mia Sarát még a Meglógtam a Ferrarival-ban láthattuk egyszer, azóta mindössze középszerű, vagy annál is rosszabb szerepeket kapott csak... A Legendának egy nagyon nagy baja van, mégpedig az, hogy rendkívül kevés a szereplő, emiatt nem nyeri el azt az epikus jelleget, amit például a már említett Willow kapott. A helyszínekből is csak kettő van, ezért ha a nagyszerű figurák és a remek színészek, akik a bőrükbe bújtak, nem lennének, akkor bizony korántsem volna ilyen nagy hatású. A másik, ami még a történet hátrányára válhat, hogy nagyon lassan indul be, az első 30-40 percben nehezen követhetőek az események.

Ezektől függetlenül nekem tetszett a Legend, most láttam másodszorra. Ajánlani tudom a régi fantasy-mozik kedvelőinek, a szörnyek imádóinak és azoknak, akik szeretik a karakteres rosszakat!

imdb.com felhasználói szerint: 6.5/10 (7 év alatt 0.4-et emelkedett.)

Szerintem: 4/5 (A már említett dolgok miatt.)

A rendező úr 2011-ben egy új Alien-folytatáson fog dolgozni, úgyhogy ez a sorozat sem kerülheti el az újrázást - vagy talán kap egy 0. részt? Remélem akkor a Predator is megjelenik majd egy saját filmben a jövőben, még legalább egyszer! (Az elkészült Prometheus-nak végülis vajmi kevés köze van az Alienhez, állítólag még két folytatás szükséges, hogy elérjenek oda, ahonnan A nyolcadik utas indul... A Predator pedig hosszú ideje nem kapott új filmet, a legutóbbi Ragadozók elég fura volt...)

Ma mindenképpen írok a Batman: Gotham Lovagjáról, este pedig ismét sok film lesz; többek közt a tv2 ismét adja a Brazilt, amit biztosan megnézek, ha nem ma este, akkor holnap, vagy azután, hogy írhassak róla. Valamint lesz a Bíbor folyók, az HBO-n az Indiana Jones 3. és az Erőszakik, az m1-en pedig az Isten nem ver Bobbal. Közben pedig még A megtorlót is sugározzák, szóval holnap is legalább egy új bejegyzés várható majd! (A legutolsót kivéve mindegyikről van már cikk.)

Az eredeti trailer itt, megjegyzem, elég félelmetes, a film viszont korántsem az:

1 komment

Címkék: fantasy


A bejegyzés trackback címe:

https://transfesser.blog.hu/api/trackback/id/tr371394372

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

L.Zsoka 2012.04.01. 09:39:30

Ki tudja, hogyan lehetne hozzájutni a magyar változathoz?
süti beállítások módosítása