Rovatok

Filmrajongó

Több mint 1000 bejegyzésből álló magyar nyelvű filmadatbázis, filmrajongóktól filmrajongóknak. Nem vagyunk kritikusok, nem vagyunk szakértők, csak két tv-néző, akik szeretik a filmeket:) Ha nem tudod, mit nézz este, vagy hogy megéri-e látni az adott filmet, keress rá (jobb oldalt a Kategóriák vagy A héten a tvben listában) és olvasd el a véleményünket róla! Erre a címre tudtok írni nekünk: tomzameth@gmail.com

Kategóriák

18+ (1) akció (151) áldokumentum (7) animációs (71) bekategorizálhatatlan (6) dokumentum (15) dráma (347) fantasy (145) háborús (20) hill (20) hírek (91) horror (201) kaland (80) katasztrófa (4) krimi (73) magyar (89) musical (11) néma (11) paródia (36) regényem (11) rövidfilm (14) sci fi (150) spencer (26) sport (39) szatíra (11) szuperhős (108) thriller (64) történelmi (42) vígjáték (492) western (11) zene (63)

Kék Szemek és A lány a tűzesőben Facebook Oldal

Friss topikok

  • Tévésámán: @Liberális Artúr: Köszönjük:) (2024.02.10. 13:04) 16. születésnapi bejegyzés I. – Összefoglaló 2023-ról
  • Tévésámán: @Gerberus: Az animáció egy része tényleg nagyon ronda, erre legjobb példa a felügyelő, de a pirami... (2024.01.18. 21:06) Halhatatlanok [Immortel (ad vitam), 2004]
  • Pedrolacarte9213: Szerintem egy igazi klasszikus. Számomra érthetetlen, hogy miért nem kapott Oscar-díjat. Összessé... (2024.01.11. 08:58) Excalibur (1981)
  • gigabursch: Ezek szerint a film kiválóan bemutatja, hogy az orvosi arrogancia nem mai találmány, viszont a gye... (2023.12.07. 14:04) Semmelweis (2023)
  • gigabursch: @Tévésámán: Kb három évtizede láttam. Orrba-szájba kerestem mindenféle megosztó oldalon, de sehol... (2023.09.15. 21:14) Csontváry (1980)

2009.04.06. 13:28 Mozsárágyú

Chaplin (1992)

 

     Charlie Chaplin: "If you want to understand me, watch my movies."

     Ezt a filmet már rég meg akartam nézni, és mivel nem szerepel benne a csillagvirágklinika egy betege sem, és nem Havas Henrik a narrátor, ezért emberi időpontban nem tudták leadni. De totál érdemes volt fennmaradni érte, és végigszenvedni a félóránkénti reklámáradatot.

     A címszereplő maga a Vasember és Kirk Lazarus egy személyben (Robert Downey Jr.), akit Oscarra is jelöltek alakításáért. A legelső színpadra lépésétől az utolsó fontos nyilvános megjelenéséig követi végig a film Charlie Chaplin életét. Egyetlen egy kitalált szereplő van csak, George Hayden (Anthony Hopkins), aki segít neki megírni visszaemlékezéseit. Ezekből a visszaemlékezésekből derül ki, hogy korán elszakították elmebeteg édesanyjától (Geraldine Chaplin), hogy első "filmszereplése" rögtön a kukába került, hogy politikailag mindig semleges próbált maradni, s hogy nagy szerelme csak élete utolsó harmadában talált rá.

     A legjobb jelenet szerintem az, amikor kitalálja a Csavargó figuráját, végigpróbál egy halom ruhát, a nélkülözhetetlen kalap szinte megszólítja, hogy "vegyél fel", a bambuszbot és a kefebajusz is csatlakozik az öltözethez, s Chaplin beklattyog egy jelenetbe, amit aztán végigimprovizál és a stáb megszakad a röhögéstől.

     Nem a művein van a hangsúly, inkább a személyiségén. Nekem olybá tűnik a film alapján, hogy sosem volt teljesen boldog. Nemcsak a hangosfilm szólt bele az életébe, hanem az FBI, a nácik meg a kommunisták is. Pedig az ember azt gondolná, meg mindig azt is gondolja a nagy nevettetőkről, hogy a magánéletben állandóan vidámak. A mozi, mint műfaj fejlődése is nyomon követhető ebben az alkotásban.

    

     A sminkek nagyon nagyon jók, meg a ruhák is. Van benne jó sok üldözéses jelenet felgyorsítva, lehet röhögni. Vasember, valószínűleg le se kell írnom, óriási. Semmi túlzott vagy mesterkélt nincs a játékában. Jó sok ismert színész tűnik fel, és a nagy részükről nem tudtam, hogy szerepel, szóval jó volt őket felfedezni. Douglas Fairbanksként itt van Kevin Kline, Dan Aykroyd alakítja a némafilmkorszak egyik királyát, Mack Sennettet, Marisa Tomei az Oscar c. filmnek köszönheti, hogy eljátszhatta Mabel Normand-t. James Woods kábé 2 percig jelenik meg egy undorító ügyvédként, Diane Lane leginkább csak jól mutat a vásznon bundában, Kevin Dunn játssza az FBI főnökét, J. Edgar Hoovert, s ha már FBI, David "Mulder ügynök" Duchovny meg szerepe szerint kameraman. Moira Kelly meg két fontos nőt alakít: Chaplin legelső és legutolsó szerelmét. És hogy ne teljen el film Walter Matthau és Jack Lemmon nélkül, ők is feltűnnek egy archív felvételen. :) Jó sok eredeti Chaplin-alkotásból is láthatunk részleteket.

     Belevaló produkció ez, Richard Attenborough meg otthon van életrajzi filmekben. Nekem tetszett. Ez itt a száundtrekk, ami nem került bele a filmbe: Levették a videót.

Szólj hozzá!

Címkék: dráma néma


A bejegyzés trackback címe:

https://transfesser.blog.hu/api/trackback/id/tr611049481

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása