Rovatok

Filmrajongó

Több mint 1000 bejegyzésből álló magyar nyelvű filmadatbázis, filmrajongóktól filmrajongóknak. Nem vagyunk kritikusok, nem vagyunk szakértők, csak két tv-néző, akik szeretik a filmeket:) Ha nem tudod, mit nézz este, vagy hogy megéri-e látni az adott filmet, keress rá (jobb oldalt a Kategóriák vagy A héten a tvben listában) és olvasd el a véleményünket róla! Erre a címre tudtok írni nekünk: tomzameth@gmail.com

Kategóriák

18+ (1) akció (151) áldokumentum (7) animációs (71) bekategorizálhatatlan (6) dokumentum (15) dráma (347) fantasy (145) háborús (20) hill (20) hírek (91) horror (201) kaland (80) katasztrófa (4) krimi (73) magyar (89) musical (11) néma (11) paródia (36) regényem (11) rövidfilm (14) sci fi (150) spencer (26) sport (39) szatíra (11) szuperhős (108) thriller (64) történelmi (42) vígjáték (492) western (11) zene (63)

Kék Szemek és A lány a tűzesőben Facebook Oldal

Friss topikok

  • Tévésámán: @Liberális Artúr: Köszönjük:) (2024.02.10. 13:04) 16. születésnapi bejegyzés I. – Összefoglaló 2023-ról
  • Tévésámán: @Gerberus: Az animáció egy része tényleg nagyon ronda, erre legjobb példa a felügyelő, de a pirami... (2024.01.18. 21:06) Halhatatlanok [Immortel (ad vitam), 2004]
  • Pedrolacarte9213: Szerintem egy igazi klasszikus. Számomra érthetetlen, hogy miért nem kapott Oscar-díjat. Összessé... (2024.01.11. 08:58) Excalibur (1981)
  • gigabursch: Ezek szerint a film kiválóan bemutatja, hogy az orvosi arrogancia nem mai találmány, viszont a gye... (2023.12.07. 14:04) Semmelweis (2023)
  • gigabursch: @Tévésámán: Kb három évtizede láttam. Orrba-szájba kerestem mindenféle megosztó oldalon, de sehol... (2023.09.15. 21:14) Csontváry (1980)

2009.03.14. 16:48 Mozsárágyú

Patyomkin Páncélos (Броненосец Потёмкин) 1925

 

      Ez állítólag Charlie Chaplin kedvenc filmje volt. Az én esetemben ez azért nem állítható, de tényleg marha jó a Patyomkin Páncélos. Igaz, néhol figyelni kell, nehogy elkalandozzanak a gondolataink, mert 5 percig ugyanaz megy a képernyőn, de összességében megéri megnézni.

     A kifejezetten oroszos hangzású Eizenstein név a rendező urat takarja. Ezzel a művel állított emléket egy 1905-ös lázadásnak. A hajón lévő matrózok mindennapjaiból kapunk ízelítőt az elején, a körülményeik enyhén szólva siralmasak. Egy nap a feszültség a tetőfokára hág, a romlott hús miatt zavargások kezdődnek, a megmozdulás élére a derék Vakulincsuk áll. Az események előrehaladtával már nemcsak a kaja a tét természetesen, a keményen dolgozó matrózokat elnyomó vezetőséggel való leszámolás a cél. A maroknyi ellenálló viszont lőtávon belülre kerül, és Golikov hajóparancsnok jelt ad. Ekkor azonban Vakulincsuk megszólítja régi kollégáit, akik most a fejére céloznak: eléri, hogy mellé álljanak ők is, most már kisebbségben lesznek a gaz fejesek. Övék a hajó, viszont Vakulincsukot megölik. Ő lesz a lázadók szimbóluma, kikötnek Ogyesszában, és minden helyi lerója tiszteletét. Az emberek segítik a hajó legénységét, romlott hús helyett jönnek finomságok, satöbbi.

     A megtorlás azonban nem maradhat el. (A történelem ismétli önmagát.) Fegyveresek törnek a város ártatlan lakóira, véres jelenetek követik egymást. A Patyomkin viszont nem hagyja magát, ágyúlövéssel válaszol, és még az ellenséges flotta matrózait is maga mellé állítja. Győzött az igazság.

     Van az egésznek egyfajta "Világ proletárjai egyesüljetek!"-érzése, de különben nem érződik, hogy ez egy szovjet film. Esetleg a borzalmasan ronda kikötői vénasszonyok árulkodóak. Tele van olyan jelenetekkel, képekkel, amiket már valószínűleg mindenki látott, csak nem tudja, hogy ebből valók. A vége felé látható lépcsős jelenet, ami az eredeti forgatókönyvben nem is szerepelt, méltán híres, csakúgy, mint az ágyúdörrenésektől "megijedő" kőoroszlánok, vagy éppen a leguruló babakocsi, melyet itt ki is karikíroztak egyesek. Vannak, akik a világ első akciófilmjeként említik, néhol már inkább horrorszerű, talán. Mármint nekem annak tűnt, talán azért is, mert fekete-fehér. A ködös és csendes kikötőbe beúszó hajó nem ütne, ha az utolsó napsugarak bearanyoznák a párás tekintetű legénységet, meg a bazinagy hajótestet. Meg az életükért küzdő emberek halálsápadt arca is szinte villog így. Monumentális alkotás.

     Akik nem szeretik a némafilmeket, azok megnyugodhatnak, mert ez nem teljesen néma. Az elején egy Lenin-idézet szem-, és fültanúi lehetünk. Nagyon megnyugtató ugye? :)

Szólj hozzá!

Címkék: néma


A bejegyzés trackback címe:

https://transfesser.blog.hu/api/trackback/id/tr301002002

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása