Rovatok

Filmrajongó

Több mint 1000 bejegyzésből álló magyar nyelvű filmadatbázis, filmrajongóktól filmrajongóknak. Nem vagyunk kritikusok, nem vagyunk szakértők, csak két tv-néző, akik szeretik a filmeket:) Ha nem tudod, mit nézz este, vagy hogy megéri-e látni az adott filmet, keress rá (jobb oldalt a Kategóriák vagy A héten a tvben listában) és olvasd el a véleményünket róla! Erre a címre tudtok írni nekünk: tomzameth@gmail.com

Kategóriák

18+ (1) akció (151) áldokumentum (7) animációs (71) bekategorizálhatatlan (6) dokumentum (15) dráma (347) fantasy (145) háborús (20) hill (20) hírek (91) horror (201) kaland (80) katasztrófa (4) krimi (73) magyar (89) musical (11) néma (11) paródia (36) regényem (11) rövidfilm (14) sci fi (150) spencer (26) sport (39) szatíra (11) szuperhős (108) thriller (64) történelmi (42) vígjáték (492) western (11) zene (63)

Kék Szemek és A lány a tűzesőben Facebook Oldal

Friss topikok

  • Tévésámán: @Liberális Artúr: Köszönjük:) (2024.02.10. 13:04) 16. születésnapi bejegyzés I. – Összefoglaló 2023-ról
  • Tévésámán: @Gerberus: Az animáció egy része tényleg nagyon ronda, erre legjobb példa a felügyelő, de a pirami... (2024.01.18. 21:06) Halhatatlanok [Immortel (ad vitam), 2004]
  • Pedrolacarte9213: Szerintem egy igazi klasszikus. Számomra érthetetlen, hogy miért nem kapott Oscar-díjat. Összessé... (2024.01.11. 08:58) Excalibur (1981)
  • gigabursch: Ezek szerint a film kiválóan bemutatja, hogy az orvosi arrogancia nem mai találmány, viszont a gye... (2023.12.07. 14:04) Semmelweis (2023)
  • gigabursch: @Tévésámán: Kb három évtizede láttam. Orrba-szájba kerestem mindenféle megosztó oldalon, de sehol... (2023.09.15. 21:14) Csontváry (1980)

2008.05.10. 10:12 Tévésámán

Aliens vs. Predator 2 (Aliens vs. Predator: Requiem, 2007)

Miután tegnap tényleg semmi nem volt egész nap a tvben, ezért elérkezett az ideje, hogy ezt is megnézzem.

2007-ben a 20th Century Fox ismét egymásnak eresztette a sci-fi horror ikonikus szörnyeit, a Strause fivérek dirigálása alatt. A film nagyon durva mélyrepülésen ment keresztül, mert legalább 7-esről indult az imdbn, és jelenleg 4.7-en áll... A valódi rajongóknak tetszik, ilyen vagyok én is és a rendezőpáros tagjai szintén nagy AvP-fanatikusok. Ennek ellenére igen kevés helyen írják, hogy jó volt, magamon kívül pedig csak egy embert ismerek, aki igazi rajongói szemmel nézte és el tudott vonatkoztatni a szörnyek csépelése közti közjátékoktól. Merthogy így kell nézni, és nem úgy, hogy direkt azt figyeljük, hogy az emberek mennyire szarok. Mert azok. De ebben a filmben semmit sem érnek. Nincs egy Ripley, aki egymaga elbánik minden Aliennel, nincs egy Schwarzi, aki megveri a Predatort, itt hullanak az emberek, és az Alienek is (de nekik nem igazán számít).

Ha nagyon akarok történetet, akkor: Az előző rész végén hősies csatában elhunyt Scar testét társai felravatalozták a Föld körüli pályán keringő űrhajójukban - azonban senki nem tudta, hogy a hősi halott teteme egy iszonyatos, új lényt rejt magában, aki hamarosan kikel és pusztítani kezd a fedélzeten. A hajó lezuhan egy csendes amerikai kisváros melletti erdőbe. Az arctámadók, amiket a Predatorok magukkal hoztak, elszabadulnak és kezdődik a megszállás. Az egyik haldokló Ragadozó utolsó erejével vészjelzést küld a Vadászok planétájára, ahonnan az idősebb, tapasztalt vadász, Wolf (Ian Whyte) elindul, hogy eltakarítsa az űrhajó maradványait, a xenomorfokat és a vészjelzéshez csatolt videóban látott ismeretlen, nagy erejű élőlényt.

Itt jön egy dolog, ami nemrég jutott eszembe: mért van az, hogy a haldokló Predator vészjelet küld? Mért nem robbantja fel magát, úgy, ahogy társai tették a többi részben? Ha akarom, akkor azért, mert nem volt nála megfelelő berendezés - de ha végiggondoljuk, akkor az első Predatorban a szörny mindent levesz magáról, csak a csuklópanelje marad, és úgy is tud robbantani. Aztán jön az, amit sokan a film leggyengébb láncszemének tartanak:

Íme a két faj mutációjából született Predalien. Kicsit komikussá teszi, hogy rasztahajat adtak neki. Itt egy újabb hiba, ha a rendező urak elolvastak volna csak egy AvP könyvet, akkor ők is tudnák, hogy a Vadászok nem így születnek, hanem egy rendkívül hosszú és fájdalmas rituálé során egy beavatott készíti el nekik a védjegyükké vált tincseket. A másik, ami megmagyarázhatatlan a Predaliennel kapcsolatban, hogy hogyan tud a száján keresztül embriókat juttattni gazdatestekbe? Hacsak az eredeti arctámadó, ami Scarra tapadt, nem hordozott magában királynői géneket, ez lehetetlen. Plusz, hamár félig Predator, akkor használnia kéne a harchoz a kezét is, de ő ezt szinte egyáltalán nem teszi. Ezen hibák (és aki nagyon kukacoskodó akar lenni, az tudna még mondani) mellett viszont elég jó kis szörny, ideális fővezére a gonosz seregnek és a végső ellenfél Wolfnak.

Íme az említett, aki tulajdonképpeni főszereplőnk. Minden eddiginél több fegyvere és hi-tech kütyüje van, nagyon jól néz ki, az AvP-beli Scarnál sokkal jobban. Igazi profi gyilkos és két váll-ágyúval bír:) Nevét egyébként a Ponyvaregény Wolfe-járól kapta, akinek a feladata az eltakarítás. Nagyon tetszik, hogy a filmben dobok jelzik, amikor ő fog következni, valamint az AvP-játékokból ismert célzórendszerhangot is megadták neki. A legjobb jelenetekben mind szerepel és most először van, hogy az emberek nem jelentenek valódi ellenállást a Ragadozónak (főként azért, mert alig találkoznak). Az öreg Vadász hangja nagyon jó, teljesen új üvöltést kapott és nem intézték el szegényt tigrishanggal, mint az előző rész kezdő Preadorait. A végén pedig a nagy leszámolásnál puszta csuklópengével nekimegy a Predaliennek - miatta érdemes megnézni ezt a filmet. Ha a jövőben készül még folytatás, akkor ezt a szintet kéne tartani (minimum!!) a Predatorhoz.

 

Királynő nincs a filmben, de ez egy vicces gif, és nem nagyon találtam a Tom Woodruff Jr. effektmester által játszott xenokról semmi igazán jó képet. Az Alieneket korrektül megcsinálták, nyálasak, rondák és rendkívül csúnya, olyan igazi bogárhangjuk van, mikor meghalnak. (Mondjuk őket nem lehet elcseszni:)) Plusz most a góréjuk velük tart a csatába, így még hatékonyabban ölnek. Ami kicsit fura, hogy se a kezüket, se a farkukat nem használják, hanem közel mennek és a belső állkapcsaikkal támadnak, majdnem mindig így tesz a Predalien is.

Összesítés: Egy nagyon király főszereplő szörny, igényesen megcsinált ellenfelekkel és egy kissé fura főellenséggel minden eddiginél brutálisabb mészárlásokkal és néhány belső poénnal megfűszerezve. De el kell hogy vonatkoztassunk a mostani horrortrend miatt beletett tinis, városos túlélősditől, mert az valóban kritikán aluli. Viszont, mivel így másodszorra, kb. 3-4 hónappal az első megnézése után a Predatoros részek kivételével semmi nem kötött le és majdnem elaludtam rajta így még egy mínuszt kap.

imdb.com felhasználói szerint: 4.7/10 (8 év alatt 0.4-et csökkent.)

Szerintem: 3/5

Ma lesz az Aranyeső Yuccában, azt megpróbálom megnézni. A mostani trailerrel nem vagyok kibékülve, mert az összes jó részt megmutatják, semmit se hagynak ki, és elég béna a hang is, de döntsétek el ti:

A videót levették. 

Szólj hozzá!

Címkék: horror akció sci fi


A bejegyzés trackback címe:

https://transfesser.blog.hu/api/trackback/id/tr89462347

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása