Rovatok

Filmrajongó

Több mint 1000 bejegyzésből álló magyar nyelvű filmadatbázis, filmrajongóktól filmrajongóknak. Nem vagyunk kritikusok, nem vagyunk szakértők, csak két tv-néző, akik szeretik a filmeket:) Ha nem tudod, mit nézz este, vagy hogy megéri-e látni az adott filmet, keress rá (jobb oldalt a Kategóriák vagy A héten a tvben listában) és olvasd el a véleményünket róla! Erre a címre tudtok írni nekünk: tomzameth@gmail.com

Kategóriák

18+ (1) akció (151) áldokumentum (7) animációs (71) bekategorizálhatatlan (6) dokumentum (15) dráma (346) fantasy (145) háborús (20) hill (20) hírek (91) horror (201) kaland (80) katasztrófa (4) krimi (73) magyar (88) musical (11) néma (11) paródia (36) regényem (11) rövidfilm (14) sci fi (150) spencer (26) sport (39) szatíra (11) szuperhős (108) thriller (64) történelmi (42) vígjáték (492) western (11) zene (63)

Kék Szemek és A lány a tűzesőben Facebook Oldal

Friss topikok

  • Tévésámán: @Liberális Artúr: Köszönjük:) (2024.02.10. 13:04) 16. születésnapi bejegyzés I. – Összefoglaló 2023-ról
  • Tévésámán: @Gerberus: Az animáció egy része tényleg nagyon ronda, erre legjobb példa a felügyelő, de a pirami... (2024.01.18. 21:06) Halhatatlanok [Immortel (ad vitam), 2004]
  • Pedrolacarte9213: Szerintem egy igazi klasszikus. Számomra érthetetlen, hogy miért nem kapott Oscar-díjat. Összessé... (2024.01.11. 08:58) Excalibur (1981)
  • gigabursch: Ezek szerint a film kiválóan bemutatja, hogy az orvosi arrogancia nem mai találmány, viszont a gye... (2023.12.07. 14:04) Semmelweis (2023)
  • gigabursch: @Tévésámán: Kb három évtizede láttam. Orrba-szájba kerestem mindenféle megosztó oldalon, de sehol... (2023.09.15. 21:14) Csontváry (1980)

2008.05.06. 00:45 Tévésámán

Vasember (Iron Man, 2008)

Ez egy irtó jó mozi, ráadásul egy remek nap megkoronázásaként láttam. A 2008-as év általam nagyon várt filmjeinek egyike.

Tony Stark (Robert Downey Jr.) milliárdos playboy, aki naphosszat kaszinókban játssza el a pénzét, modelleket csíp fel - egyszóval élvezi az életet. Ezek mellett viszont zseniális feltaláló is, legújabb felfedezése a Jericho rakéta, amely hatalmas pusztítást képes végezni. Éppen a fegyver bemutatójáról tart hazafelé, amikor terroristák ütnek rajta és elrabolják. Mikor felébred, egy barlang fogságában találja magát, és a mellkasára valami szerkentyűt szereltek. Cellatársa, Yinsen (Shaun Toub), aki maga is tudós, felvilágosítja Tony-t, hogy repeszek vannak a mellkasában, amiket csakis ezzel az elektromágnessel tarthatnak távol a szívétől, fogva tartói pedig azt akarják, hogy csináljon nekik Jerichokat. Stark készít egy erőforrást, amit felhasznál az elektromágnes helyett a mellkasában, és ez az erő ötletet ad neki a szabadulásra: társával átverik arab őreiket és készítenek egy nehézpáncélt, amit gépi erővel fölturbóznak - Tony megmenekül, de Yinsen meghal, és a terroristák vezetője is túléli...

Az egykori fegyvergyáros ezután más úton akar járni, ezért elkészíti privát harci páncélját, amivel még repülni is képes. Azonban a felügyelőjeként mellette álló Obadiah Stane (Jeff Bridges) más terveket szövöget hősünk háta mögött... Stark megalkotja, leteszteli és kidíszíti harci öltözetét - megszületik Iron Man, és nemsokára ellenségekre talál: Stane kihasználja a terroristavezért, és hozzájut az első páncél tervrajzához, amit felfejleszt és később belebújik - létrejön a veszedelmes Iron Monger. A két fémember végül összecsap egy végső csatában - szerencsére Tony nincs egyedül, mert a kezdetektől segíti csinos asszisztense, Pepper (Gwyneth Paltrow). Vajon elég lesz a negyed energiájú Vasember és a törékeny nő a hatalmas fémmonstrum legyőzéséhez, vagy hamarosan a vasharcosok és Stane lesznek a világ urai?

Az utóbbi években az összes képregényes filmet megnéztem, csak a Fantasztikus Négyes 2-t nem, és bátran állíthatom, hogy eddig ez a legjobb. Megvan benne minden: jó fej főhős, szép nő, remek poénok, igazi gonosz főellenség, fantasztikus látvány, kiforrott történet és lendületes akció. Ez mind aligha meglepő, ha tudjuk, hogy ez a Marvel első saját finanszírozású filmje, így a Paramounttal együttműködve csak az került bele, amit ők és a rendező (Jon Favreau, aki a Nagyon vadont is dirigálta) akartak. Lássuk a színészeket:

Robert Downey Jr. meglepően jó, külsejében hasonlít az eredeti Starkra, és nagyon eredetivé teszi a figurát. Az elején ő a sármos világfi, aki le se szarja, hogy honnan jön a pénze; majd a miatta veszélybe kerültek védelmezője lesz és végül a két személyiség egybeolvad. Favreau ötlete szerint a sztori a jelenben játszódik, így Stark belekeveredik az afganisztáni háborúba, de aztán mint Amerika megtestesülése, megmenti a kis falu lakóit a fegyveres fanatikusoktól. Downey Jr. mindvégig hiteles, a vagány duma is jól áll neki (nem beszélve a páncélról).  

Gwyneth Paltrow-ról sajnos egy igazán jó kép sincs, mikor Peppert alakítja, így be kell érnünk ezzel (ami azért egyáltalán nem rossz). Nagyon jól néz ki a filmben, ezzel a vörös hajjal és zöld szemekkel eszményi. Nem az a tipikus szuperhős-barátnő, akiért versengenek a férfiak és a főhősnek emiatt meg kellene küzdenie a többi udvarlóval a kegyeiért - éppen fordítva! Tony éjjel-nappal hajtja a szebbnél szebb nőket, de csak egyéjszakás kalandokra törekszik, miközben évek óta dolgozik Pepperrel, de észre se veszi a nő odaadását és szépségét. Ráadásul nincs meg az a klisészerű összejövős rész sem, a film végére sincsenek teljesen összemelegedve, inkább továbbra is munkakapcsolatban maradnak. 

Jeff Bridges elképesztő. Amikor először megjelent, elkezdtem röhögni, annyira szokatlanul nézett ki - pedig mindössze annyit tett, hogy leborotválta a haját és szakállat növesztett. Kezdetben vicces, de aztán egyre inkább érezni, hogy nem a terroristavezér lesz majd, akitől félni kell, hanem ő. Magyar szinkronja remek, a szokásos hangját kapta, aki Iron Mongerként elég félelmetesen hangzik - tökéletes főellenségnek. Bár Stane figurája a képregénysorozatban nem kapott túl nagy szerepet, a Vasember első ellenfeleként mégis megteszi. Egy nagyon érdekes pillanat, mikor Bridges elfelejti, hogy kopasz és tesz egy olyan mozdulatot, amit gyakran szokott a filmjeiben: mindkét kezével hátrasimítja a haját - ami jelen esetben nincs:D 

A zene fantasztikus, a film a Back in Blackkel nyit, az Iron Mannel zárul és végig megmarad a gitárszóló, mint alap motívum. Ismét feltűnik Stan Lee, akit Tony összetéveszt Hugh Heffnerrel, és a stáblista végén pedig még Nick Fury is felbukkan (Samuel L. Jackson alakításában, sajnos ezt nem tudtam és lemaradtam róla, a youtube-ról pedig rögtön levették a jelenetet). Downey Jr. egyébként majd benne lesz Tony Starkként a következő Hulkban - az említett mozi trailerje nem volt túl meggyőző, így aligha valószínű, hogy megnézem. (De megnéztem és megírtam.)

Összesítésben a Vasember baromijó, ajánlom mindenkinek! Lehet röhögni, izgulni, csodálkozni és szurkolni a címszereplőnek, aki sokkal realisztikusabb szuperhős a többieknél, bár éppen emiatt nincs meg benne az emberfelettiség (viszont ez szimpatikusabbá is teszi őt).

imdb.com felhasználói szerint: 7.9/10 (8 év alatt 0.5-öt csökkent.)

Szerintem: 6/5

A szuperhős-mozik kedvelőinek jó hír, hogy nyáron jön egy Superhero Movie című paródia, valamint a Pokolfajzat 2 és ha nagyon akarom, akkor ide sorolhatom Indiana Jones legújabb kalandját is. Az imdb szerint lesz majd még Thor, Pókember negyedszer és a közeljövőben Watchmen is.

Itt pedig megnézhettek egy nagy felbontású, nagyszerű minőségű trailert:

1 komment

Címkék: szuperhős


A bejegyzés trackback címe:

https://transfesser.blog.hu/api/trackback/id/tr95455940

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

VVega · https://debugme.eu/ 2008.05.06. 20:44:23

Tetszett nekem is, tökéletes indítása a blockbuster szezonnak. Azért az imdb túloz, meg a rotten is.
süti beállítások módosítása