Rovatok

Filmrajongó

Több mint 1000 bejegyzésből álló magyar nyelvű filmadatbázis, filmrajongóktól filmrajongóknak. Nem vagyunk kritikusok, nem vagyunk szakértők, csak két tv-néző, akik szeretik a filmeket:) Ha nem tudod, mit nézz este, vagy hogy megéri-e látni az adott filmet, keress rá (jobb oldalt a Kategóriák vagy A héten a tvben listában) és olvasd el a véleményünket róla! Erre a címre tudtok írni nekünk: tomzameth@gmail.com

Kategóriák

18+ (1) akció (151) áldokumentum (7) animációs (71) bekategorizálhatatlan (6) dokumentum (15) dráma (347) fantasy (145) háborús (20) hill (20) hírek (91) horror (201) kaland (80) katasztrófa (4) krimi (73) magyar (89) musical (11) néma (11) paródia (36) regényem (11) rövidfilm (14) sci fi (150) spencer (26) sport (39) szatíra (11) szuperhős (108) thriller (64) történelmi (42) vígjáték (492) western (11) zene (63)

Kék Szemek és A lány a tűzesőben Facebook Oldal

Friss topikok

  • Tévésámán: @Liberális Artúr: Köszönjük:) (2024.02.10. 13:04) 16. születésnapi bejegyzés I. – Összefoglaló 2023-ról
  • Tévésámán: @Gerberus: Az animáció egy része tényleg nagyon ronda, erre legjobb példa a felügyelő, de a pirami... (2024.01.18. 21:06) Halhatatlanok [Immortel (ad vitam), 2004]
  • Pedrolacarte9213: Szerintem egy igazi klasszikus. Számomra érthetetlen, hogy miért nem kapott Oscar-díjat. Összessé... (2024.01.11. 08:58) Excalibur (1981)
  • gigabursch: Ezek szerint a film kiválóan bemutatja, hogy az orvosi arrogancia nem mai találmány, viszont a gye... (2023.12.07. 14:04) Semmelweis (2023)
  • gigabursch: @Tévésámán: Kb három évtizede láttam. Orrba-szájba kerestem mindenféle megosztó oldalon, de sehol... (2023.09.15. 21:14) Csontváry (1980)

2008.05.02. 23:22 Tévésámán

Men in Black - Sötét zsaruk (1997)

Ismét egy megunhatatlan darab, megint a zseniális Barry Sonnenfeldtől.

James Edwards (Will Smith), new yorki zsaru, üldözés közben elveszít egy gyanúsítottat, aki leugrik egy háztetőről menekülés közben - azonban a fickó előtte felmászik egy síkegyenes falon, függőlegesen pislog, és a fegyvere kámforrá válik. Felettesei persze nem hisznek neki, de nemsokára megjelenik egy fekete öltönyös fazon, K (Tommy Lee Jones), aki kihúzza hősünket a bajból, és szép lassan beavatja az igazságba, miszerint a Földön nem csak emberek élnek, hanem más bolygók meg galaxisok szülöttei is, humán álruhában... James részt vesz egy rostáló vizsgán és mint a legjobbnak, felajánlják neki, hogy beállhat a MiB szupertitkos ügynökei közé, ő pedig él is a lehetőséggel. Ezek után megszűnik létezni, és J ügynök lesz belőle. K és J segédkeznek egy polipszerű űrlény világra jötténél; tanúi lesznek, amint egy pofa visszanöveszti a szétlőtt fejét és halott idegenek boncolásán is segédkeznek. J első komolyabb megbízása pedig az, hogy tapasztalt társa oldalán levadásszon egy emberbőrt öltött gigászi csótányt, megtaláljon egy miniatűr galaxist és megmentse a Földet egy halálos arquilliai csapástól - mindezt egy nap alatt...

Ez egy baromijó film. Szerintem ezelőtt még sohase láttam az elejét, ahol a stáblista alatt egy szitakötőt követünk végig az országúton - ebből kiderült, hogy ez is képregény-feldolgozás. Sci-fi vígjáték, gusztustalan, de néha aranyos szörnyekkel, futurisztikus fegyverekkel és remek viccekkel. A történettel semmi bajom, mindössze talán két apróság van, amit hibának fel lehet vonultatni, és ezek már a megvalósítás hibái is: 1. Hogy lehet, hogy EdgarBogárnak emberi fogsora van? Elvileg csak a bőrét veszi fel, nem a csontjait... 2. Bár az imdbn megmagyarázzák, de mégis, hogy lehet, hogy a Carel Struycken által alakított arquilliai magas, vékony és fura, míg a Mike Nussbaum által játszott herceg alig pár centis, zöld ufó?

Nade térjünk rá a színészekre: Tommy Lee Jones - ennyi elég, ez elmond mindent. Eddig nem láttam olyan filmjét, ami szar lett volna. Will Smith - szerintem a neve garancia, főleg a röhögésre. Ez a furcsa páros remek humorforrás, olyannyira, hogy a filmnek folytatást is csináltak, amiben felcserélődnek a szerepek, a profié és a zöldfülűé. Remélem majd adják a tévében hamarosan. (Megjegyzés: 2015-ben az AXN gyakorlatilag minden héten leadta vagy ezt vagy a folytatását...)

A főgonosz rovar emberbőrt ölt, így színésznek kellett őt játszania, aki Vincent D'Onofrio volt. Az elején és egy jelenetben később egész normális feje van; amikor lenyeli a galaxist, utána nagyon vicces pofát vág, de egyébként irritáló. Nagyon ronda, a szinkronja rossz, meg az egész megjelenése és mozgása is - de amúgy kurvajól játszik, egyre rondább lesz ahogy telik az idő. Ezen kívül el lehetett lőni vele egy rakás bogaras poént, és a gusztustalansági faktort is lépten-nyomon lehetett rajta növelni.

Így néz ki, miután kibújik az "Edgar-öltönyből". Egyébként sokkal hitelesebb főgonosz, mint a 2-ben lévő; erről a hatalmas ízeltlábúról hihetőbb, hogy van belőle egy bolygónyi. Ami egy picit fura benne, az egy dramaturgiai megoldás, miszerint jóval lassabban mozog így, mint emberként.

Női főhősünket Linda Fiorentino alakítja, szerintem elég jól. Ő nem az a tipikus szépség, de a sok csúszómászó között felértékelődik:) A mellékszereplők között pedig Jeebs-ként megint itt van Tony Shalhoub, valamint Z-ként Rip Torn, és ha megnézzük jól a kijelzőt, ahol az emberként Manhattanben élő űrlényeket mutatják a központban, akkor köztük felfedezhetjük Sonnenfeldet is, aki így ismét szerepel saját művében.

Szerintem remek, a folytatása néhány tekintetben jóval gyengébb lett nála, de azzal együtt remek kis duót alkotnak. (Sőt, azóta már elkészült a harmadik epizód.)

imdb.com felhasználói szerint: 7.3/10 (8 év alatt 0.4-et emelkedett.)

Szerintem: 5/5

1 komment

Címkék: akció vígjáték sci fi


A bejegyzés trackback címe:

https://transfesser.blog.hu/api/trackback/id/tr5451691

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

VVega · https://debugme.eu/ 2008.05.03. 22:10:18

Ez még nem rossz film, sőt egész szórakoztató, de a kettő...
süti beállítások módosítása