Rovatok

Filmrajongó

Több mint 1000 bejegyzésből álló magyar nyelvű filmadatbázis, filmrajongóktól filmrajongóknak. Nem vagyunk kritikusok, nem vagyunk szakértők, csak két tv-néző, akik szeretik a filmeket:) Ha nem tudod, mit nézz este, vagy hogy megéri-e látni az adott filmet, keress rá (jobb oldalt a Kategóriák vagy A héten a tvben listában) és olvasd el a véleményünket róla! Erre a címre tudtok írni nekünk: tomzameth@gmail.com

Kategóriák

18+ (1) akció (151) áldokumentum (7) animációs (71) bekategorizálhatatlan (6) dokumentum (15) dráma (346) fantasy (145) háborús (20) hill (20) hírek (91) horror (201) kaland (80) katasztrófa (4) krimi (73) magyar (88) musical (11) néma (11) paródia (36) regényem (11) rövidfilm (14) sci fi (150) spencer (26) sport (39) szatíra (11) szuperhős (108) thriller (64) történelmi (42) vígjáték (492) western (11) zene (63)

Kék Szemek és A lány a tűzesőben Facebook Oldal

Friss topikok

  • Tévésámán: @Liberális Artúr: Köszönjük:) (2024.02.10. 13:04) 16. születésnapi bejegyzés I. – Összefoglaló 2023-ról
  • Tévésámán: @Gerberus: Az animáció egy része tényleg nagyon ronda, erre legjobb példa a felügyelő, de a pirami... (2024.01.18. 21:06) Halhatatlanok [Immortel (ad vitam), 2004]
  • Pedrolacarte9213: Szerintem egy igazi klasszikus. Számomra érthetetlen, hogy miért nem kapott Oscar-díjat. Összessé... (2024.01.11. 08:58) Excalibur (1981)
  • gigabursch: Ezek szerint a film kiválóan bemutatja, hogy az orvosi arrogancia nem mai találmány, viszont a gye... (2023.12.07. 14:04) Semmelweis (2023)
  • gigabursch: @Tévésámán: Kb három évtizede láttam. Orrba-szájba kerestem mindenféle megosztó oldalon, de sehol... (2023.09.15. 21:14) Csontváry (1980)

2008.05.02. 19:55 Tévésámán

Az angol, aki dombra ment fel, de hegyről jött le (The Englishman Who Went Up a Hill But Came Down a Mountain, 1995)

Ez a film kétségtelenül pályázhat a leghosszabb cím díjára, az eddig elemzettek közül mindképpen viszi a pálmát. Annak idején, még kisgyerekként rengetegszer láttam, ezért most nagyon örültem, hogy lesz, mert nem sok minden maradt meg belőle, csak annyi, hogy nagyon jó, és emlékeztem a legvégére. Íme, erről szól:

Wales első hegye a Ffynnon Garw (Finnon Garu) ami legendás hírű az országban. Történelmi helyszín, csaták zajlottak rajta és körötte. A mellette lévő aprócska település polgárai büszkék is rá. 1917-ben azonban érkezik két térképész, a lusta, nagyképű és beteges Garrad (Ian McNeice) és a félénk, túl udvarias Anson (Hugh Grant), akiknek az a feladatuk, hogy felmérjék a hegyet. Ha ugyanis 1000 lábnál alacsonyabb, akkor csak domb, így nem kerül fel Őfelsége térképére.

Nagy felháborodást kelt, mikor kiderül, hogy a Ffynnon Garw csak 982 láb magas, de a helyiek nem hagyják ennyiben a dolgot, és Kanos Morgan (Colm Meaney) valamint Jones tiszteletes (Kenneth Griffith) vezetésével megtoldják a dombot - hegyet építenek. Viszont a sors több akadályt is gurít eléjük, ezért kénytelenek minden áron megakadályozni, hogy a két angol elhagyja a városkát. Morgan egyik régi kapcsolatát, Bettie-t (Tara Fitzgerald) veti be, hogy elcsábíttassa vele Garradot, de a hölgy jobban érdeklődik Anson iránt. Vajon sikerül a hihetetlen vállalkozás, vagy a Ffynnon Garw eltűnik a térképekről?

Angol film, tehát a humor remek. Kezdve azzal, hogy mindenkinek ugyanaz a vezetékneve, ezért jelzőket illesztenek elé (Tuskó Thomas, Benzines Williams), majd jönnek a tiszteletes és Morgan közti szópárbajok, és végül a vasút vezetőjének poénos kifogásai - de még sorolhatnám. Nagyon sok vicc helyzetkomikumra épül, ezért leírva nem működnek, nézzük inkább a színészeket: 

Hugh Grant most is ugyanazt a figurát játssza, akit általában - jellegzetes Stohl András-szinkron, dadogás, hebegés, fejrázás, stb. Nem mondom, hogy rossz, éppen annyit nyújt, amennyit kell. Colm Meaney-t pedig jó pár helyen láthattuk, ha máshol nem, hát a Con Airben, így tudhatjuk róla, hogy jó színész, ő is hozza a figuráját.

Jones tiszteletes szerepében Kenneth Griffith kitűnő. 74 éves volt, mikor eljátszotta ezt a papot, de olyan dinamizmus és lendület volt benne, hogy hihetetlen. Nagyszerűen játszott, és bár sajnos már elhunyt, de így is 3 évvel többet élt, mint 82 éves korában távozó karaktere.

Tara Fitzgerald pedig szerintem nagyon aranyos Bettie-ként. Ő is remek, főleg, mikor Meaney figurájával kell kitolnia.

A történetben csupán egy dolog kifogásolható, mégpedig az, hogy ki a narrátor szerepét betöltő nagypapa és ki az unoka, aki hallgatja a sztorit? Erről ugyanis semmit sem tudunk meg, bár van egy kis valóságalapja a filmnek (lásd imdb), és a végén található felirat szerint a film rendezője (ha jól emlékszem) hallotta a történetet apjától, aki a nagyapjáról mesélt, aki ott volt. Így elképzelhető, hogy a rendező a gyerek a narrációban.

Ajánlom az angol filmek kedvelőinek, és azoknak, akik belefáradtak az amerikai altesti humorba.

imdb.com felhasználói szerint: 6.4/10 (8 év alatt 0.2-t emelkedett.)

Szerintem: 5/5

Videót sajnos nem találtam róla.

Szólj hozzá!

Címkék: vígjáték


A bejegyzés trackback címe:

https://transfesser.blog.hu/api/trackback/id/tr64451444

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása