Rovatok

Filmrajongó

Több mint 1000 bejegyzésből álló magyar nyelvű filmadatbázis, filmrajongóktól filmrajongóknak. Nem vagyunk kritikusok, nem vagyunk szakértők, csak két tv-néző, akik szeretik a filmeket:) Ha nem tudod, mit nézz este, vagy hogy megéri-e látni az adott filmet, keress rá (jobb oldalt a Kategóriák vagy A héten a tvben listában) és olvasd el a véleményünket róla! Erre a címre tudtok írni nekünk: tomzameth@gmail.com

Kategóriák

18+ (1) akció (151) áldokumentum (7) animációs (71) bekategorizálhatatlan (6) dokumentum (15) dráma (346) fantasy (145) háborús (20) hill (20) hírek (91) horror (201) kaland (80) katasztrófa (4) krimi (73) magyar (88) musical (11) néma (11) paródia (36) regényem (11) rövidfilm (14) sci fi (150) spencer (26) sport (39) szatíra (11) szuperhős (108) thriller (64) történelmi (42) vígjáték (492) western (11) zene (63)

Kék Szemek és A lány a tűzesőben Facebook Oldal

Friss topikok

  • Tévésámán: @Liberális Artúr: Köszönjük:) (2024.02.10. 13:04) 16. születésnapi bejegyzés I. – Összefoglaló 2023-ról
  • Tévésámán: @Gerberus: Az animáció egy része tényleg nagyon ronda, erre legjobb példa a felügyelő, de a pirami... (2024.01.18. 21:06) Halhatatlanok [Immortel (ad vitam), 2004]
  • Pedrolacarte9213: Szerintem egy igazi klasszikus. Számomra érthetetlen, hogy miért nem kapott Oscar-díjat. Összessé... (2024.01.11. 08:58) Excalibur (1981)
  • gigabursch: Ezek szerint a film kiválóan bemutatja, hogy az orvosi arrogancia nem mai találmány, viszont a gye... (2023.12.07. 14:04) Semmelweis (2023)
  • gigabursch: @Tévésámán: Kb három évtizede láttam. Orrba-szájba kerestem mindenféle megosztó oldalon, de sehol... (2023.09.15. 21:14) Csontváry (1980)

2008.04.20. 20:44 Tévésámán

Addams Family - A galád család (The Addams Family, 1991)

Ismét itt vagyok, fel se tudom sorolni, hány filmet hagytam ki az elmúlt 1 hét és 2 nap alatt, de nagyon lefoglalt a főiskolai tevékenység és a legújabb játékom, a Warhammer 40 000: Dawn of War - Soulstorm. Ez idő alatt újabb két megnézendővel bővült a filmek listája, amiket látnom kell, és írtam egy 25 oldalas dolgozatot Tim Burton munkásságáról, de ezt a most bemutatott alkotást nem hagyhattam ki, még úgy se, hogy videón megvan. Térjünk is rá:

A különc és dúsgazdag Addams-család kirablását tervezi Tully (Dan Hedaya), az ügyvédjük, mivel muszáj fizetnie a hitelezőinek. Közülük is leginkább Abigail Cravennek (Elisabeth Wilson), aki uzsorásként keresi kenyerét. Tully-nak nagyszerű ötlete támad: használják fel Abigail fiát, Gordont (Christopher Lloyd), hogy besurranjon Addams-ékhez. Nem lesz nehéz dolga, mivel a megszólalásig hasonlít a ház urának, Gomeznek (Raul Julia) rég elveszett bátyjára, Festerre. Gordon kezdetben nehezen boldogul a félelmetes kúriában, helyzetét pedig nem könnyíti meg a ház asszonyának, Morticianak (Anjelica Huston) és lányának, Wednesday-nek (Christina Ricci) gyanakvása sem. Egy idő után maga Gomez is kételkedni kezd fivére valódiságában, mivel amaz semmire nem emlékszik a közös múltjukból. Pugsley (Jimmy Workman), az Addams-házaspár kisfia, a nagyi (Judith Malina) és Lurch, az inas (Carel Struycken) viszont nem gyanít semmit. Gordon rövidesen átalakul Festerré, és a család részévé válik, Tully és Abigail azonban mégsem mondanak le a pénzről, így úton-útfélen a família és Fester ellen áskálódnak. Miután pedig bírói végzéssel eltávolíttatják hőseinket a birtokukról és elrabolják Morticiat, az Addams-ek a tettek mezejére lépnek, és az újdonsült családtag is a megfelelő oldalra áll, amikor szükség lesz rá...

Ez egy marhajó film, így sokadszorra nézve most még viccesebb volt. Egy borzasztó régi képregény és az abból készült tv-sorozat alapján jött létre, és nagy erőkkel keresve sem igazán találnék rossz dolgokat benne. Kezdjük először is a szereplőket alakító színészgárdával: 

Férfi főhősünk, Gomez szerepében a nagyszerű Raul Julia. Kétségtelenül remekül játszik, táncol, karddal vív és közben még udvarlásra is marad ideje. Miközben próbálja bátyjának felidézni a közös emlékeket, egyben bemutatót tart a nézőknek az Addams-ekről. Nagy kár, hogy a sorozat harmadik részében 1994-ben bekövetkezett halála miatt már nem ő alakította a családfőt, de szerencsére a másodikban még megcsodálhatjuk tehetségét.

Anjelica Huston játssza Morticiat, a vámpírszerű asszonyt, aki még ennyi év után is epekedik a férje után, és az Addams-normáknak megfelelően neveli gyermekeit. A képernyőn nagyon erős a jelenléte, magára vonzza a tekintetet feltűnően fehér arcával, sötét szemével és éjfekete ruházatával. A figurája gyakorlatilag mindig ugyanabban a fura, boldog állapotban leledzik, szinte nincsenek is igazi érzelmei. 

Viszont, ahogy azt egy kolléga az imdbn írja, Christina Ricci az, aki a filmet elviszi a hátán. 11 évesen lehengerlő teljesítményt nyújt Wednesday-ként, még Morticianál is vámpírszerűbb, hideg, gonosz, de mégis aranyos és a legjobb poénokat majdnem mind ő mondja. Nem csoda, hogy ez a szerepe hozta meg Ricci számára a világsikert, és több, mint valószínű, hogy ha a harmadik részben is benne lett volna, akkor az nem bukik ekkorát. Mit mondhatnék még róla? Ő a kedvenc színésznőm, és itt nagyon jól teljesít, lejátssza a vászonról a nagyágyúkat is, a második részben pedig még fontosabb szereplővé növi ki magát.

Másik személyes kedvencem a kétméteres inas-ghoul, Lurch. A valódi óriás Carel Struycken tökéletes volt erre a szerepre, alig kellett maszkolni őt, mert már alapból elég fura vonásai vannak. Lurch nem beszél, de borzasztó erős és rendes munkaerő (lefogadom, hogy nem kuncsorog fizetésemelésért:D). Ő viszont mindhárom Addams-filmben megtartotta szerepét, az eddig felsoroltak közül az egyetlenként.

Christopher Lloydot azt hiszem, hogy nem kell külön kiemelni, ez a legendás komédiás itt is frenetikus. Gyakorlatilag eltüntették a nyakát, dagadttá és hullaszerűvé tették az alkotók, meg kell hagyni, nagyon jó munkát végeztek vele. Az első és a második részben központi szerepet játszik, de itt van igazán rivaldafényben. Festert a legkönnyebb külsőben reprodukálni, de ahogy a harmadik részben látható, eljátszani már nem mindenki tudja. Nem így.

A többi szereplő nem érdemel külön említést, talán még érdekességként megemlíthető az Izét alakító Christopher Hart, aki összes filmszerepében csak a kezét használja, és itt is kiemelkedő (amennyiben egy kézfej kiemelkedő lehet).

Összességében megéri megnézni, de a folytatása jobb nála. A nagyszerű színészi gárda és Christina Ricci miatt maximális pontszámot érdemel.

imdb.com felhasználói szerint: 6.8/10 (8 év alatt 0.3-at emelkedett.)

Szerintem: 5/5

Jövő vasárnap jön a második rész, amit tutira megnézek majd, más filmet egyelőre biztosra megígérni nem tudok.

Köszönet a képekért a GomezAddams.com-nak.

Szólj hozzá!

Címkék: horror vígjáték


A bejegyzés trackback címe:

https://transfesser.blog.hu/api/trackback/id/tr99434501

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása