Rovatok

Filmrajongó

Több mint 1000 bejegyzésből álló magyar nyelvű filmadatbázis, filmrajongóktól filmrajongóknak. Nem vagyunk kritikusok, nem vagyunk szakértők, csak két tv-néző, akik szeretik a filmeket:) Ha nem tudod, mit nézz este, vagy hogy megéri-e látni az adott filmet, keress rá (jobb oldalt a Kategóriák vagy A héten a tvben listában) és olvasd el a véleményünket róla! Erre a címre tudtok írni nekünk: tomzameth@gmail.com

Kategóriák

18+ (1) akció (151) áldokumentum (7) animációs (71) bekategorizálhatatlan (6) dokumentum (15) dráma (346) fantasy (145) háborús (20) hill (20) hírek (91) horror (201) kaland (80) katasztrófa (4) krimi (73) magyar (88) musical (11) néma (11) paródia (36) regényem (11) rövidfilm (14) sci fi (150) spencer (26) sport (39) szatíra (11) szuperhős (108) thriller (64) történelmi (42) vígjáték (492) western (11) zene (63)

Kék Szemek és A lány a tűzesőben Facebook Oldal

Friss topikok

  • Tévésámán: @Liberális Artúr: Köszönjük:) (2024.02.10. 13:04) 16. születésnapi bejegyzés I. – Összefoglaló 2023-ról
  • Tévésámán: @Gerberus: Az animáció egy része tényleg nagyon ronda, erre legjobb példa a felügyelő, de a pirami... (2024.01.18. 21:06) Halhatatlanok [Immortel (ad vitam), 2004]
  • Pedrolacarte9213: Szerintem egy igazi klasszikus. Számomra érthetetlen, hogy miért nem kapott Oscar-díjat. Összessé... (2024.01.11. 08:58) Excalibur (1981)
  • gigabursch: Ezek szerint a film kiválóan bemutatja, hogy az orvosi arrogancia nem mai találmány, viszont a gye... (2023.12.07. 14:04) Semmelweis (2023)
  • gigabursch: @Tévésámán: Kb három évtizede láttam. Orrba-szájba kerestem mindenféle megosztó oldalon, de sehol... (2023.09.15. 21:14) Csontváry (1980)

2008.03.23. 23:23 Tévésámán

A Karib-tenger kalózai: A Fekete Gyöngy átka (Pirates of the Caribbean: The Curse of the Black Pearl, 2003)

Talán nem helyes hogy csak Johnny Deppet teszem ki képnek, de mivel 100% hogy a film többi része is szerepel majd itt, ezért majd akkor kiteszem a többieket is. Bevezetésnek egy kis sztori, mert rengeteg a mondanivalóm:

Port Royal békés kikötőjébe érkezik süllyedő hajóján a Karib-tenger hírhedt gazembere, Jack Sparrow kapitány (Johnny Depp). Partra lépése után rögtön lop - először pénzt, aztán hajót - de elkapják. Szerencséjére épp akkor zuhan a vízbe eszméletét vesztve Elisabeth Swann (Keira Knightley), a kormányzó lánya - Jack pedig kimenti a vízből. Azért szerencse ez neki, mert a lány megvédi őt a katonáktól és vezetőjüktől, Norrington admirálistól (Jack Davenport) - valamint segítségével még egérutat nyernie is sikerül. Futásának azonban hamarosan vége szakad a helyi kovácsműhelyben, ahol ádáz harcot vív a kovácsinas Will Turnerrel (Orlando Bloom), és éppen meglépne, mikor az addig részegen heverő mester leüti egy üres üveggel. Sparrow kapitánynak azonban ismét szerencséje lesz, mert nem sokkal bekasztlizása után megtámadják a várost és elrabolják Elisabeth-et. Will,aki szerelmes a lányba, alkut köt Jackkel: kiszabadítja, és ezért cserébe a kalóz elviszi őt Elisabeth-hez. A rettegett Fekete Gyöngyre, a Karib-tenger legfélelmetesebb kalózhajójára, ami a Holtak szigetén köt ki, és a legénysége, élükön Barbossa kapitánnyal (Geoffrey Rush), szörnyű átoktól sújtott. Tengeri csaták, kardpárbajok és szörnyek, hülyéskedés és egy elátkozott kincs - a szórakozás garantált!

Ez egy iszonyatosan jó film! Gore Verbinski rendezőként egyetlen más alkotásával sem ért el ekkora sikert mint ezzel és a folytatásaival. Az első dolog, ami miatt borzasztóan jó, az a hármas cselekmény. Három főszereplőnk Elisabeth, Jack és Will - az események az ő szálaikon futnak, néha összekuszálódnak, de nincsenek érthetetlen dolgok. A cselekmény lefoglalja a nézőt, mind a három főhős helyzetébe bele lehet élni magunkat (bár Jackébe talán mégsem olyan könnyű:D) és mindenki megtalálja a maga kedvencét közülük. 

A második a fantasztikus karakterek sora. Ez gyakorlatilag egy felvezetés, megismerjük a szereplőket egy nagy közös kalandban - ezután jöhet majd a valódi történet, a második és a harmadik rész együtt alkotja azt. Nézzük, kik ezek a remek figurák: Jack Sparrow kapitány az egyértelmű favorit. Johnny Depp úgy játssza el, hogy átváltozik, ő lesz Jack Sparrow kapitány. Bolondos járása, fura szövege és rocksztár-szerű külseje révén mindenki szívébe belopja magát. Ő magában már elvinné a hátán az egész filmet, de szerencsére nincs egyedül ezzel a feladattal. Itt van még az Elisabeth-et alakító Keira Knightley, akit ez a filmtrilógia indított el a világhírnév felé - és azóta már bebizonyította, hogy nem csak kalózlányként remek. Egyrészt nagyon szép, másrészt ő az, akiért a férfiszereplők harcolnak, bár ez a kettő egymásból adódik:) Elisabeth kalandokra vágyik az unalmas úrilány-élet helyett, hát most megkapja! Orlando Bloom Willje is szerethető karakter. Nem vagyok oda Bloomért, de speciel ez az alakítása szerintem jobb, mint a A Gyűrűk Ura Legolas-a. Az egyszerű kovácslegény átvedlik kalózzá - nem esik nehezére, hiszen a dolog szó szerint a vérében van.

Mellettük itt van még Jack Davenport karót nyelt Norringtonja, aki végül lebőg, de férfiasan fogadja, később pedig a folytatásokban fontos szerepe lesz. Jonathan Pryce az aggódó apukafigura, a kormányzó - mellesleg ő is nagyon jól játszik. Külön ki kell emelni Geoffrey Rush-t. Ő, azaz Barbossa az az igazi kalóz, fergeteges amit csinál:) A második részben szintén óriási, a harmadikban pedig simán lejátszik majdnem mindenkit a vászonról - szóval elképesztően jó. Valamint kapunk még néhány figurát, akik ismerősökként térnek vissza a folytatásokban: Mr.Gibbs (Kevin McNally), aki kívülről fúj minden kalózlegendát, babonát és hülyeséget; Mr.Cotton (David Bailie) és elmaradhatatlan papagája; Ragetti és Pintel (Mackenzie Crook és Lee Arenberg), a vicces gonoszok (nekik van egy ellentétpárjuk a 'jó' oldalon, de az ő nevüket nem tudom, mindig őrködnek valami felett, és Sparrow mindig ellopja azt a valamit); Marty (Martin Klebba), a törpekalóz; és Jack, az élőholt majom.

Harmadik dolog pedig a baromijó duma, a remek poénok ("Francia szokás." "Mr.Cotton papagája!" "A ragya cifrázza ki az ótvaros pofádat!" - hogy csak néhány példát említsek). Ráadásul egyedüli filmként is megállja a helyét, bár a folytatás lehetősége a végén egyértelmű. Nem hinném, hogy van olyan, aki nem látta, szerintem ezt sokkal inkább érdemes megnézni, mint a Mátrixot, meg A Bourne-rejtélyt és a hozzájuk hasonló túlmisztifikált fikciókat. (Mondjuk én egyiket se láttam, de egyáltalán nem vagyok rájuk kíváncsi...) Egy remek mese, kikapcsolódást nyújt mindenkinek. Lehet izgulni, röhögni, szurkolni - élvezni a műsort.

Kötelező darab! Remélem a folytatásait is adják majd, bár már mindet láttam, és dvdn is megvannak:) 

imdb.com felhasználói szerint: 8.1/10 (8 év alatt 0.1-et növekedett.)

Szerintem: 6/5

Holnap mindenképp megnézem Az angyalok is esznek babot című spagettiwesternt Bud Spencerrel (Nem spagettiwestern és nem is kellett volna megnézni.), és ezen kívül még más remek filmek is lesznek! Végezetül pedig egy jól sikerült trailer:

3 komment

Címkék: fantasy kaland


A bejegyzés trackback címe:

https://transfesser.blog.hu/api/trackback/id/tr66394017

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

VVega · https://debugme.eu/ 2008.03.24. 21:48:10

Tényleg nagyon nagy film, bár a folytatások nem ütik meg a szintjét sajnos. A magyar szinkrona pedig botrányos szerintem, mint elég sok filmmé mostanában.

Tévésámán · http://transfesser.blog.hu/ 2008.03.24. 22:33:56

Szerintem a második rész nagyon jó lett,főleg a legutolsó jelenet-és egy remek filmes karaktert,Davey Jones-t is köszönhetjük neki.
A magyar szinkronnal úgy vagyok,hogy ezt először angolul láttam,de utána magyarul is tetszett.Jack kapitány hangja ez a szinte tök új hang igazi karaktert ad a figurának.
A kettő viszont magyarul jobban tetszett.
A három meg gagyi sztori,de óriási film.
De ez csak az én véleményem.

VVega · https://debugme.eu/ 2008.03.25. 23:39:30

Persze, jók a folytatások is. De nem annyira, mint az első.
Ez pedig csak az enyém :)))
süti beállítások módosítása